Un nou studiu dezvăluie cum afectează dezvoltarea copilului dacă este dat la școală prea devreme

Un nou studiu dezvăluie cum afectează dezvoltarea copilului dacă este dat la școală prea devreme

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Specialiștii din toată lumea au ajuns la concluzia că, în ultimele decenii, există o tendință din ce în ce mai mare a părinților de a-și înscrie cât mai devreme copiii la grădiniță și la școală. Chiar dacă, la prima vedere, putem fi tentați să credem că includerea copiilor noștri într-un grup de copii mai mari va constitui pentru ei un avantaj major, studii recente au descoperit că lucrurile nu stau chiar așa. Din contră, așa cum vom afla și din articolul de mai jos, înscrierea mult prea timpurie a copilului într-o instituție de învățământ poate avea un impact negativ asupra sa. Datorită numeroaselor cercetări, psihologii au constatat că un copil intrat prea devreme la școală nu va reuși să țină întotdeauna pasul cu cei mai mari și din acest motiv nu va putea fi atent, nu se va concentra suficient și va avea tendința de a fi hiperactiv. În aceste condiții, posibilitatea de a fi cu diagnosticat cu ADHD va crește semnificativ. Sfatul experților este să ținem cont în primul rând de stadiul de dezvoltare al copilului, de achizițiile sale, înainte de a decide dacă este sau nu într-adevăr potrivit să-l înscriem la școală.

Ce se poate întâmpla cu un copil dacă este dat la școală prea devreme- Concluziile unor studii

Universitatea „Harvard" (SUA)

În luna noiembrie a anului trecut, această instituție a realizat o cercetare menită să arate ce se întâmplă cu un copil dacă este dat la școală prea timpuriu. O primă concluzie a fost că aceia care erau mai mici decât restul colegilor erau mai predispuși să fie diagnosticați cu ADHD. În vederea obținerii acestui rezultat s-a apelat la copii născuți în luna august, care au fost dați la școală în luna septembrie. Aceștia erau cei cărora li se punea cel mai rapid acest diagnostic (rata acestui diagnostic era cu până la 30% mai ridicată decât în rândul copiilor mai mari).

Mama cu copilul la psiholog

Coordonatorii studiului au ținut cont și de rezultate furnizate de către „Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor" (din SUA), care semnalase anterior că numărul copiilor cu vârsta între 4 și 7 ani, diagnosticați cu ADHD, crescuse cu aproximativ 42% în anii 2011-2012, prin comparație cu intervalul 2003-2004.
Explicația cercetătorilor de la Harvard este că în prezent diagnosticul de ADHD se pune foarte ușor, că micuții care nu se concentrează suficient în clasă pentru că au încă o vârstă fragedă sunt considerați „bolnavi" și, de cele mai multe ori, li se prescrie și un tratament pentru ADHD. Conform analizelor efectuate, s-a observat că o mare parte din cei diagnosticați erau cu 11-12 luni mai mici decât restul copiilor dintr-o clasă.

Psihologii atrag atenția asupra următorului aspect: această diferență de vârstă este semnificativă în rândul copiilor, întrucât ea presupune diferențe și în comportament. Iată de ce este necesară o rezervă mai mare când vine vorba despre punerea unui diagnostic de ADHD, ținându-se cont de faptul că este firesc să existe o diferență de maturitate, între copii, vizibilă inclusiv când vine vorba despre implicarea în activitățile desfășurate într-o clasă.

Citește și: ADHD la copii: informatii importante

„Stanford University" (SUA)

Experții de aici le oferă părinților următorul sfat: să nu cedeze presiunilor sociale și să nu se grăbească să-și dea copiii devreme la școală, întrucât acest demers nu le va aduce beneficiile așteptate. Astfel, în urma unui studiu demarat în anul 2015, psihologii de la „Stanford" au sesizat că amânarea înscrierii copiilor la școală (până când copilul va avea vârsta potrivită) va avea un impact pozitiv asupra lor. Explicația  este următoarea: copiii ce au fost înscriși la școala primară la vârsta potrivită (în SUA este vorba despre vârsta de 6 ani, în loc de 5 ani) reușeau să fie mai atenți și mai puțin hiperactivi decât aceia care au ajuns la școală mai devreme cu 1 an. Din acest motiv, ei dispuneau de un auto-control mai bun și nu erau la fel de expuși primirii unui diagnostic de ADHD .

Pentru că auto-controlul este una dintre principalele abilități pe care trebuie să le deprindă un copil în primii ani de școală, specialiștii de la „Stanford" au menționat că înscrierea la școală la momentul potrivit îl va ajuta pe copil să aibă un comportament bazat pe auto-control și când va ajunge la gimnaziu.

Ulterior, coodonatorul studiului de la această universitate și-a extins studiul prin analizarea unui grup de elevi cu vârsta corespunzătoare înscrierii în clasele primare din Danemarca, urmărindu-i din punct de vedere al nivelului sănătății mentale și a modului în care erau capabili să-și dezvăluie auto-controlul la școală.Pentru obținerea unor concluzii clare, copiii au fost împărțiți în două grupuri: unul al celor ce au fost înscriși la școală mai devreme și unul format din cei care au fost dați la școală la vârsta potrivită.
După analizarea comportamentelor acestora, s-a putut afirma că aceia din prima categorie erau mult mai puțin atenți și mai incapabili să se controleze în clasă (chiar și cu 73% mai mult decât restul), spre deosebire de cei din cea doua categorie, care erau mult mai puțin hiperactivi și mai atenți.

Citește și: Dezvoltarea atentiei la copii- trucuri psihologice pentru parinti

Importanța vârstei în obținerea succesului în diferite domenii, nu numai la școală- Concluziile prezente în cartea „Outliers. The Story of Success" (Malcolm Gladwell)

Nu numai cercetările derulate pentru a se demonstra faptul că vârsta fragedă nu aduce un avantaj în plus când vine vorba despre succesul copiilor la școală, ci și unele cărți bazate pe dezvăluirea unor „secrete" ale reușitei în alte domenii, sunt o dovadă în plus a faptului că nu este benefic pentru un copil să fie introdus mult prea devreme în diverse activități.
De exemplu, în cartea sa „Outliers. The Story of Success" (apărută în anul 2008) jurnalistul, scriitorul și expertul în public-speaking canadian Malcolm Gladwell, a arătat că vârsta poate să fie un atu mai important decât am fi crezut când este vorba despre obținerea succesului într-un anumit domeniu. El a analizat în această carte factorii ce contribuie la rezultatele remarcabile ale jucătorilor de hochei din Prima Ligă din Canada. Printre aceștia se numără inclusiv vârsta de la care copiii sunt înscriși în echipele de hochei. De pildă, autorul a sesizat, pe baza unor statistici oferite de către Prima Ligă din țara sa, că jucătorii de elită (în Canada erau admiși în echipă atât cei născuți pe 1 ianuarie, cât și ei născuți pe 31 decembrie, în același an) proveneau din rândul celor care au pătruns în lumea acestui sport fiind mai mari cu aproape 1 an decât restul colegilor.

Malcolm Gladwell precizează că înscrierea de mai târziu le permitea copiilor să beneficieze de o dezvoltare fizică mai bună, dar și să fie mai apți pentru a fi mai atenți și la receptivi la ceea le spuneau antrenorii. De aceea, aveau șanse mai mari să obțină rezultate mai bune decât ale colegilor mai mici.

Tu știai ce rol important joacă și vârsta unui copil în progresele pe care le va face la grădiniță sau la școală?

Surse:
www.businessinsider.com, www.en.wikipedia.org, www.fee.org, www.inc.com, www.news.harvard.edu, www.studyinternational.com

Articolul urmator
Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?
Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
    Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

    Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    A trăit o iubire ca-n povești, dar nu a apucat să se bucure din plin de ea. Laura Stoica a murit mult prea devreme, alături de logodnicul ei și de copilul lor nenăscut
    A trăit o iubire ca-n povești, dar nu a apucat să se bucure din plin de ea. Laura Stoica a murit mult prea devreme, alături de logodnicul ei și de copilul lor nenăscut

    O artistă desăvârșită, cu un timbru vocal puternic și o prezență scenică efervescentă, care punea pasiune în fiecare vers al melodiilor pe care le cânta, Laura...

    © 2024 Qbebe