Vrei un copil sănătos emoțional? Trebuie să îi oferi 12 imbrățișări pe zi

Vrei un copil sănătos emoțional? Trebuie să îi oferi 12 imbrățișări pe zi

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Îmbrățișarea este unul dintre cele mai umane, cele mai calde contacte dintre două persoane. La bine și la greu avem nevoie de această manifestare care ne aduce confort și ne alină sau prin care ne transmitem unii altora cele mai autentice emoții. Pentru copii, mai ales, îmbrățișările sunt insdispensabile. Este adevărat că se pot dezvolta fizic și fără ele, dar emoțional orice copil va rămâne blocat la vârsta în care a așteptat să fie îmbrățișat și protejat.

Îmbrățișarea este o hrană pentru suflet, o garanție a sănătății emoționale a oricărui copil. Virginia Satir, psihoterapuet familial, cunoscută pe plan mondial, spunea: "Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire. Pentru întreținere avem nevoie de 8 imbrățisări pe zi. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere. " Adesea, părinții nu realizează cât de importantă este îmbrățișarea pentru dezvoltarea copilului lor. Dacă ar înțelege acest lucru, ar petrece, cu siguranță, o bună parte din timp ținându-și copiii strâns în brațe. Iată care sunt principalele beneficii ale îmbrățișărilor, fie ele 12 sau mai multe, pentru copil și pentru tine.

dragoste

Îmbrățișarea oferă siguranță

Conceptul de "loc sigur" este foarte important în psihologie. Arată un spațiu în care te simți pe deplin ocrotit, lipsit de orice stres și orice amenințare, un loc- exterior sau interior- unde te poți vindeca și poți căpăta încredere. Atunci când un părinte își îmbrățișează copilul, acesta are sentimentul de cuib, capătă încredere în sine și în ceilalți. Conform Virginiei Satir, 12 îmbrățișări te ajută să crești, dar tu poți să-ți ții copilul în brațe ori de câte ori are nevoie de încurajare și ocrotire.

Sănătatea mintală și emoțională a copilului depinde de îmbrățișări

Studiile de atașament au demonstrat că acei copii care nu au fost ținuți suficient în brațe când erau mici sau nu au avut parte deloc de contactul cu mama ori cu o persoană protectoare, pot să dezvolte mai târziu dezechilibre emoționale și probleme de comportament. De exemplu, gradul de neuroticism se referă la cât de echilibrat ești în interiorul tău, legat de viață și relații. Cu cât copilul se simte mai abandonat și are parte de mai puțină afecțiune, cu atât gradul de neuroticism este mai mare, iar viața emoțională a copilului este mai zbuciumată. Îmbrățișându-ți copilul cât mai des cu putință, îl faci să aibă o minte mai senină și emoții mai armonioase, iar legăturile sale cu ceilalți vor avea de câștigat.

Îmbrățișarea duce la eliberarea de hormoni ai fericirii

Atunci când îți strângi copilul în brațe, din creierul tău și al lui se eliberează hormoni care dau o stare generală de bine și vă conectează puternic unul cu celălalt. Serotonina te face să te simți fericit, oxitocina este responsabilă de relația strânsă dintre mamă și copil, iar dopamina ne dă sentimentul de a fi recompensați, de a primi un dar din partea vieții. Mai mult decât atât, atunci când ne îmbrățisăm copilul, nivelul cortizolului, hormonul de stres scade, astfel încât micuțul este mai relaxat și mai puțin predispus către diverse boli. Iată motive extrem de puternice pentru a ne petrece ziua luându-ne copiii în brațe de câte ori simțim impulsul să o facem.

Îmbrățișarea calmează copilul și îl relaxează

De multe ori, când copilul este în plină criză de protest sau de furie, ori când are o reacție nestăvilită de plâns, cea mai bună soluție este să-l cuprindem în brațe. Îmbrățișarea activeaza receptorii din piele, care transmit către sistemul nervos central semnale de liniștire și relaxare. Primul efect al imbratisarii este la nivelul pielii, cand receptorii epidermei se activeaza, stimulând nervul vag, conectat cu creierul, si circulatia sangelui. Acea presiune dulce a imbratisarii regleaza tensiunea arteriala si calmeaza copilul nervos sau stresat.

Copiii îmbrățișați frecvent sunt mai inteligenți

Cercetătorii de la Washington School of Medicine au descoperit că acei copii care au parte de mai multă dragoste din partea mamelor în primii ani de viață, au un hipocampus mai mare, partea cheie a creierului care este vitală pentru învățare, memorie și răspuns la stres. Deși acest lucru nu poate implica faptul că îmbrățișarea duce la un IQ mai ridicat, este demn de remarcat faptul că oferirea unui mediu iubitor și sigur poate face minuni pentru dezvoltarea lor. Pe termen lung, copiii vor continua să profite de beneficiile afecțiunii tale iubitoare, devenind persoane încrezătoare și bine adapta Promovează o stimă de sine sănătoasă

Îmbrățișările cresc stima de sine a copiilor

Îmbrățișările pe care le oferi copilului îi dezvoltă un sentiment de încredere în sine și o mentalitate pozitivă . Această încredere în sine se menține și la vârsta adultă și este minunat că îi poți spori încrederea cu o simplă îmbrățișare. În ansamblu, îmbrățișarea le oferă copiilor o plasă de siguranță, pentru a păși cu mai mult curaj în lumea reală și îi face să se simtă acceptați așa cum sunt.

iubire

Îmbrățișarea face copilul mai ascultător

În eforturile noastre de a-i disciplina pe copii, recurgem la metode mai dure precum sancțiunile sau time out. Este important ca, înainte a a aplica o măsură disciplinară, să-i oferim copilului o îmbrățișare, însoțită de o explicație fermă a ceea ce a făcut greșit sau a ce te-a determinat să iei această măsură. Inițial. Copilul s-ar putea să-ți respingă îmbrățișarea, dar curând o va accepta și se va lăsa relaxat în brațele tale, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra sa. Copiii sunt mai dispuși să asculte ce avem de spus atunci când se simt bine, iar o îmbrățișare este ideală pentru a-i liniști și a-i asigura că nu pierd dragostea voastră . Aceasta este o cale isteață și paradoxală de a diminua în timp comportamentele nedorite ale copilului.

Îmbrățișările dese înseamnă o sănătate mai bună

Studiile de caz medicale au dovedit că îmbrățișarea ne stimulează imunitatea. Presiunea blândă aplicată sternului și abdomenului, în timpul îmbrățișării și încărcarcătura emoțională stimulează timusul, glanda care reglează producția de globule albe din corp. În plus, în timpul contactului dintre copil și mamă se eliverează oxitocina, care are efecte analgezice, ceea ce poate diminua intensitatea durerilor. Așadar, îmbrățișează de minim 12 ori pe zi copilul, pentru a-i menține la cote înalte sănătatea fizică și psihică .

Îmbrățișând frecvent copilul, îl înveți empatia

Îmbrățișarea îți permite și ție și copilului să fiți complet prezenți în clipa respectivă și să vă conectați la nivel emoțional și fiziologic. Astfel, îmbrățișarea învață copilul să fie empatic și să înțeleagă emoțiile și trăirile celorlalți, să realizeze că orice persoană are aceleași sentimente ca și el, că poate să se bucure sau poate fi rănită în același fel. Pe scurt, o îmbrățișare este o lecție puternică în sine pentru a arăta copiilor tăi ce înseamnă să iubești și să fii iubit.

Ce simte un copil când este îmbrățișat?

imbratisare

O îmbrățișare dă naștere unei avalanșe de sentimente: iubire, siguranță, forță, bucuria de a fi apreciat, valorizare, fericire și respect de sine. Concluzia? Îmbrățișeaza-ti copilul de cât mai multe ori pe zi. Durează câteva secunde si are efecte atât de puternice, încât ar fi păcat să uiți să o faci. Nu lăsa nicio zi să treacă fără să îi dai copilului măcar o îmbrățișare puternică și plină de dragoste.

Surse: https://bewithclothing.com; https://www.parentingforbrain.com; https://mindchamps-alliedcare.com

 

Articolul urmator
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati
    Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati

    Toți avem nevoie să fim echilibrați emoționali. Doar în acest fel putem să trăim viața pe care ne-o dorim. Altfel, ne vom lovi de multe obstacole, până să ajungem acolo...

    Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional
    Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional

    Cum e mai bine, ca cei mici să semene în întregime părinților, sau deloc? Probabil că undeva pe la mijloc. Această mămică povestește prin ce trece atunci când...

    Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu
    Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu

    Despre sarcină sunt multe de spus. Tocmai de aceea se fac fel şi fel de studii despre sarcină. Interesul este major, multe femei vor să rămână însărcinate şi să aducă...

    Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
    Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

    Cât de des trebuie să faci dragoste pentru a rămâne însărcinată? Cresc șansele unei sarcini dacă faci sex în fiecare zi? În încercarea de a deveni...

    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos
    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos

    "Băiețel sau fetiță, nu contează ce va fi, sănătos să fie!" Acest mod de gândire reprezintă opinia marii majorități a viitorilor părinți, dar a atras un val de...

    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă
    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă

    Nu de puține ori Delia a declarat că nu vrea să devină mamă. Nu s-a ferit nicio clipă să vorbească deschis despre acest subiect, iar recent a explicat din nou, într-un live pe...

    Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești
    Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești

    Nu trebuie să renunți la carbohidrați pentru a scăpa de acele kilograme în plus care îți dau bătăi de cap! Probabil că ești familiarizată cu conceptul de bază al...

    © 2024 Qbebe