1. Prin discutii planificate dar mai ales prin dialoguri spontane, tatal trebuie sa o asigure pe fata prin invataturile sale de protectia lui, sa o sustina. El trebuie sa o invete mai multe despre baieti, vorbindu-i cu sinceritate, pregatind-o astfel pentru viitoarele relatii. Draga tatic, este esentiala relatia cu fetita ta! De ea va depinde calitatea relatiei cu prietenul, cu sotul ei, abilitatea de a se apropia sufleteste si intim de el. Joaca-te cu ea dar fii ferm atunci cand e nevoie.
![]() |
Pentru baiat este mai degraba important ca tatal sa fie un model, pentru ca acestia tind sa isi imite tatii. E esential ca tatal sa nu il loveasca chiar daca greseste, ci mai degraba sa caute sa si-l faca partener, de discutii, de joaca, iar atunci cand greseste sa il dojeneasca cu blandete. E mult mai eficienta aceasta atitudine pentru a incuraja dezvoltarea barbatiei.
![]() |
2. Pe baiat o mama trebuie sa il invete despre delicatete, sa aiba grija ca baiatul sa nu se aspreasca sau sa devina un dur, un nemilos. Trebuie sa il invete sa se poarte frumos cu fetele, sa le respecte. O mama ar trebui de asemenea sa incerce sa incurajeze pe cat posibil apropierea baiatului de tatal lui, chiar daca ei, parintii, sunt divortati.
![]() |
3. Spre deosebire de fetita, un baiat are nevoie sa i se explice ca el este mai puternic (fizic) decat fata, si ca, folosindu-si puterea fizica poate face rau copiilor mai mici sau celor de seama lui. Ei nu sunt constienti de asta, si la gradinita sau la scoala, un mic conflict ii poate face sa incerece sa rezolve folosind violenta fizica.
Cel mai bun lucru pe care il pot face parintii e sa le vorbeasca intr-un mod cat mai calm cu putinta despre moduri „pacifiste" de a rezolva conflicte. Cel mai bun mod de a-l invata acest lucru este exemplul personal. Modul in care isi rezolva tata si mama conflictele va fi hotarator in modul in care si le va rezolva el, acum dar si mai tarziu.
![]() |
4. Baietii au mai multa energie decat fetitele, de aceea ei tipa si fug mai mult. De aceea e necesar ca parintii sa il invete moduri constructive de a si-o exprima. Ei au nevoie asadar de mai mult spatiu pentru a fugi si a nu-si provoca vreun rau, lor sau altor persoane. Cel mai bun lucru pentru baieti este insa a-i incuraja catre un sport, in care sa isi consume eficient energia debordanta. Sportul e de asemenea benefic pentru sanatatea fizica si psihica si il poate ajuta enorm sa isi construiasca o buna disciplina interioara.
![]() |
5. Ca parinte, e nevoie de o atentie si de eforturi ceva mai mari atunci cand vine vorba de educatia unui baiat. Ei trebuie sa ajunga barbati adevarati, partea puternica din societate. De aceea, au nevoie de multa dragoste din partea mamei si invatatura si sfatuire din partea tatalui pentru a deveni increzatori in puterea lor, fara sa abuzeze de ea. E important ca mama sa fie atenta la nevoile baiatului dar sa nu il alinte peste masura. Asta ii poate afecta „barbatia", si nu va reusi sau ii va lua mult timp sa se desprinda de dependenta de mama.
![]() |
6. Baietii sunt mai putin predispusi catre a-si exprima sentimentele decat fetele. De aceea este necesar ca mamele sa ii ajute sa isi verbalizeze gandurile, starile, dorintele. De exemplu, daca mama il vede ca se uita la o fetita mai mult, l-ar putea ajuta sa isi defineasca ceea ce simte: „Iti place cum si-a prins Irina parul astazi, nu?" sau „ E frumoasa Irina, nu?"
7. Tatii tind sa protejeze prea mult fetele (sau sa isi inchipuie ca le protejeaza) sau sa le faca toate nazurile, iar cu baietii sa fie mai aspri. Fetitele au nevoie intr-adevar de aceasta siguranta pentru a castiga incredere in ele si stima de sine, dar o prea mare protectie (reguli stricte, pedebse in cazul nerespectarii lor etc.) nu le va face sa creada decat ca tatii/ parintii nu au incredere in ele si se vor revolta, intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu. Fata de fetite, tatii cu precadere trebuie sa stie foarte bine cand sa spuna „nu" si cand „da". Este firesc sa le urmareasca din umbra relatiile, prieteniile dar a le interzice sa iasa din casa doar pentru pentru a sta ei linistiti si a nu-si face griji, se cheama egoism.
8. Baietii trebuie incurajati sa faca lucruri/ activitati „de barbati", si fetele cele „de femei". De aceea sunt necesare iesirile, plecarile baietelului cu tata si chiar cu prietenii lui tata pentru a invata comportamente specific masculine, si iesirile sau intalnirile fetitei cu prietenele mamei. In urma acestor experiente, sunt necesare discutiile; copilasii trebuie incurajati sa intrebe ceea ce ce nu inteleg si sa isi exprime parerile in legatura cu ce au vazut si auzit.
![]() |
![]() |
Baietii pot merge cu tatii lor la pescuit, la o intalnire cu prietenii tatalui, la un fotbal. Mama poate sa isi invete fetita sa se pieptene, sa danseze, sa citeasca, sa spele o farfurie. In timpul acestor activitati, e necesar ca cei doi parinti sa aiba rabdarea si calmul sa dialogheze cu copiii lor despre ceea ce fac.
9. Pentru ca fetele reprezinta „sexul slab", ele trebuie sa fie educate in asa fel incat sa stie sa spuna „nu" atunci cand e nevoie. Astfel, pot fi evitate eventuale abuzuri afective sau sexuale de mai tarziu.
10. Dragi parinti, nu va feriti de a crea o relatie intima cu fiul sau fiica voastra. Mai ales tatal cu fetita, mama cu baiatul. Inhibitia, frica de intimitate, incetatenirea cuvintelor de „sex", „sani", „penis" ca si niste cuvinte tabu in familie, pot afecta foarte mult psihicul copilului si la maturitate va avea mari probleme in a se apropia de sexul opus.
![]() |
![]() |
Parintii isi pot invata copiii propriile valori, dar e important sa ii lase si le exprime singuri. Pentru aceasta, ca parinte trebuie sa fii extrem de atent la ceea ce zice si face copilul tau, fie el baiat sau fata. Ideea e ca pana la urma acesta sa invete sa faca fata singur problemelor cu calm si in mod optimist. Pentru asta e esential ca parintele sa ii arate ca are incredere in el, in puterea lui de a rezolva probleme, prin incredintarea de responsabilitati, fara sa fie nevoie sa o/il cheme pe mama sau pe tata tot timpul. Parintele trebuie sa il ajute sa isi descopere calitatile, defectele, diferentele de sex si sa poata sa isi exploreze intregul potential de fiinta umana.
