9 motive să fii o mamă dură, nu de gașcă

9 motive să fii o mamă dură, nu de gașcă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când ajungi la capătul răbdărilor și te întrebi de ce trebuie să suporți încontinuu o grămadă de prostii, iată că ai și altă variantă. Dacă vrei să fii o mamă dură, și nu una de gașcă, îți oferim câteva motive pentru care este indicat să te comporți astfel. Atât pentru binele tău, cât și al copiilor.

Este extrem de epuizant, este de-a dreptul un supliciu mental și chiar mai des decât îți dorești, atunci când ești mama dură ajungi și tu, dar și cei cu care trăiești să te simți irascibilă, defensivă și pur și simplu enervată. Atunci când ești mama dură nu înseamnă că îți place neapărat ce faci și nu este mereu ușor. Dar creșterea unor copii care nu vor deveni niște adulți nesimțiți nu este o meserie pentru cei slabi de înger. Ai nevoie de ceva curaj, de o minte mai strictă și de o mulțime de duritate. Copiii pot să vină cu obrăznicia, tantrumurile, răspunsurile impertinente, puturoșenia, abaterea de la pedepse și toate celelalte prostii pentru că tu vei fi pregătită mental ca să faci față oricărui copil răutăcios. În cel mai bun mod posibil, desigur.

1. Copiii îți vor extrage părțile bune din tine. Lasă-i

Este grozav că îți dorești să fii de gașcă sau drăguță, dar copiii pot mirosi drăgălășenia de la un kilometru depărtare și te vor secătui de ea, ajungând în final să te simți folosită și exploatată. Între timp, vor scăpa în mod parșiv cu comportamente nepermise în timp ce tu îți vei linge rănile. Din fericire pentru tine, asta se va întâmpla doar o dată și de obicei la începutul lungului drum de părinte. Însă atunci când mama de gașcă pleacă, munca cu adevărat grea este pe punctul de a începe.

motive sa fii o mama dura

2. Nu sunt prietena ta. Nici măcar pe aproape

Atunci când copiii sunt încă mici este această regulă este ușor de respectat de către orice mamă (în teorie), dar atunci când devin școlari și adolescenți și încep să se îndepărteze de tine, este destul de tentant să treci la rutina de tipul hai să fim cei mai buni prieteni ca să te simți în continuare apropiată de ei și implicată în viețile lor. Nu face asta! Ești un adult matur, care are în spate ani de înțelepciune și lecții de viață sub centruă și nu ai nevoie de un prieten în vârstă de 14 ani. Așa că menține distanța!

3. Refuz să cresc mici manipulatori

Acest punct este deosebit de special deoarece cresc niște mici bărbați (valabil pentru mamele de băieți), iar dacă pentru o clipă ei cred că pot să îmi închid ochii doar pentru că sunt femeie, înseamnă că am eșuat complet în meseria de mamă. Sunt mai ușor de dat la o parte pentru că sunt femeie? La naiba, nu!

4. Deoarece pisălogeala funcționează. Studiile științifice spun asta

Îți amintești de acel studiu care spunea că mamele cicălitoare cresc fiice de succes? Cu siguranță toate mamele care l-au citit au aprobat din plin. Iar apoi am cerut cu toate copiilor să își facă curățenie în camerele lor și să își facă temele pentru cea de-a 150-a oară în acea zi.

5. Rostul meu nu este să fiu cool. Sunt aici ca să cresc copii cool

Iar prin cuvântul cool înțeleg politicos, civilizat, respectuos, galant și cu intenții onorabile. Nu vei putea învăța acest lucru de la o mamă căreia îi pasă prea mult dacă este plăcută sau cool. Nu îți place de mine? Nu îmi pasă absolut deloc. Dar într-o bună zi mă vei adora că m-am purtat astfel.

6. Prea multă bunătate nu face nimănui bine

Înainte de a intra în locul de joacă din parc ar trebui să existe un contract pe care ar trebui să-l semnezi care spune: dacă vezi un alt copil că se comportă mizerabil, nu ezita. Spune ceva. Acest contract îți dă dreptul să fii rea. De asemenea, atunci când acel copil este chiar al tău, permite altei mame rele să se ocupe de treaba murdară. Cu siguranță nu aș sta pe gânduri să semnez așa ceva. Îmi ador familia, dar am nevoie să fie pe aceeași lungime de undă cu mine.

7. M-am căsătorit cu un tată cool

Da, el este supereroul casei. Când vine acasă seara este ca și cum ar intra o vedetă la noi acasă. Acest lucru înseamnă că nu apucă (sau mai bine zis nu-și dorește) să fie personajul negativ, așa că sunt mai mult decât fericită să fiu eu cea care preia acest rol și pentru el. O fac mai bine decât el oricum. Sindromul premenstrual ajută din plin.

8. Acest sistem funcționează pur și simplu

Evident, ca oricare altă mamă, am încercat și varianta disciplinei blânde. Am citit toate teoriile de parenting pozitiv, cum trebuie să folosești conexiunile emoționale în locul pedepselor, însă acele bazaconii pur și simplu nu au funcționat cu cei patru fii pe care îi am. Dar știi ce am făcut? Am aruncat ACEA privire atât de pătrunzătoare încât ar putea convinge un demon să nu posedeze pe cineva (sau să oprească un copil de 3 ani să tragă apa după ce și-a aruncat trenulețul la toaletă). Îți dorești cu adevărat să vezi un adolescent ascultând și cooperând? Iată un indiciu: o conexiune profundă și delicată din punct de vedere emoțional cu un băiat de 15 ani nu există, însă o privire arzătoare ca a Satanei face întotdeauna minuni.

motive sa fii o mama dura

9. Încă îți dorești să fii cool? Așteaptă până vei deveni bunică

La un moment dat, toată răutatea îți va părăsi sufletul când copiii tăi cresc și se mută de acasă. Apoi ai la dispoziție câțiva ani să îți reîncarci bateriile de drăgălășenie - chiar la timp pentru toți nepoții. Deoarece știm prea bine că dacă mama refuză, trebuie să o întrebi pe buni. Așa este, micuților, veniți la buni deoarece de-abia aștept să fiu doamna care spune da. Voi fi pur și simplu drăguță cât cuprinde.

În final îți vom oferi o explicație pentru mama dură. Aceasta nu înseamnă că este malițioasă sau lipsită de bunătate. Deși dacă îți întrebi copiii, cu siguranță asta simt când îi împiedici să obțină ce doresc, le trasezi diverse sarcini de realizat și le strici planurile de vineri seara. O mamă dură își respectă cuvântul atunci când este dificil. O mamă dură oferă, modelează și se așteaptă la respect. O mamă dură cunoaște prietenii copilului și locul unde locuiesc. O mamă dură instituie orele de masă, de culcare și interdicțiile. O mamă dură nu caută niciodată scuze pentru punctele forte sau slăbiciunile copilului. O mamă dură nu își lasă temerile să treacă peste libertățile copilului. O mamă dură vede adultul din copil și îl inspiră până când reușește să prindă viziunea și el. O mamă dură iubește pasionat, încurajează și se comportă corect.

Copiii nu înțeleg limitele ca fiindu-le de ajutor pentru binele pe termen lung. Mințile lor nu pot cuprinde mai mult decât dorințele imediate. Iar aici intervine mama dură și le reamintește că se antrenează pentru a depăși obstacole și a nu abandona, niciodată. Misiunea unei mame dure este: nu cresc un copil, cresc un adult. Aceasta devine mantra sa și îi reamintește de scopul suprem, să ducă la sfârșit această slujbă.

Citește și: Cele 5 tipuri de mame recunoscute de psihologi. Tu care dintre ele esti? 

Surse:
www.familylife.com; www.scarymommy.com; parenting.trendolizer.com

Articolul urmator
Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii
Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața de mamă: filmată cum, în timp ce alăptează, își salvează gâsca de un vultur
    Viața de mamă: filmată cum, în timp ce alăptează, își salvează gâsca de un vultur

    O scenă desprinsă parcă din comediile de la Hollywood a fost surprinsă de camere video ale unei locuințe din North Saanik, Vancouver, Canada.

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Asta înseamnă să fii alături de o mamă care a pierdut o sarcină
    Asta înseamnă să fii alături de o mamă care a pierdut o sarcină

    Pierderea unei sarcini este, de departe, una dintre cele mai dificile experiențe pe care o poate trăi o femeie. Trecerea de la aflarea veștii că urmează să devii mamă la cea că ai...

    Mirela Retegan a predat ștafeta fiicei sale Maya. Ce nu se știa până acum despre tânăra care a "moștenit" Gașca Zurli
    Mirela Retegan a predat ștafeta fiicei sale Maya. Ce nu se știa până acum despre tânăra care a "moștenit" Gașca Zurli

    Gașca Zurli prinde contur după ce trei membrii ai echipei și-au anunțat retragerea în urmă cu puțin timp pentru a se ocupa de proiectele personale. Maya Sorian, fiica Mirelei...

    7 semne că ești o mamă cool. Tu știi cum să fii COOL?
    7 semne că ești o mamă cool. Tu știi cum să fii COOL?

    Să fii o mamă cool presupune multe lucruri, dar una dintre cele mai importante calități ale tale ar trebui să fie următoarea: să poți îndeplini atât rolul de figură...

    Oana Roman a avut o copilărie dură: ”M-a bătut cu cureaua și m-a închis odată într-o cămară”
    Oana Roman a avut o copilărie dură: ”M-a bătut cu cureaua și m-a închis odată într-o cămară”

    Oana Roman este o femeie puternică, s-a născut și a crescut într-o familie înstărită, însă copilăria ei nu a fost nici pe departe, se pare, una fericită și...

    Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți
    Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți

    Am plecat cu emoții la spital pentru a o naște pe Mara. Eram entuziasmată și abia așteptam să o văd, să o cunosc, să îi ascult respirația pe pieptul meu. În clipa...

    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală
    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală

    O mămică ne împărtășește prin ce experiențe dificile a trecut de când se luptă cu endometrioza – o boală care reprezintă cea mai comună cauză a infertilității...

    © 2024 Qbebe