Contributors
Manute Creative

9 trucuri care să te ajute să-ți trezești mai ușor copilul dimineața

Trezitul de dimineață poate fi o adevărată provocare, mai ales când este vorba despre cei mici. Pentru a ne fi mai ușor să ne descurcăm în acest demers, astfel încât să ne scutim de nervi inutili și să nu intrăm în conflict cu copiii, ar trebui să ținem cont și de sfaturile din articolul de mai jos. De asemenea, nu ar trebui să ezităm să consultăm și un specialist,  mai ales în situația în care copilului îi este din ce în ce mai greu să se trezească la timp dimineața.

Care sunt motivele pentru care unui copil îi poate fi greu să se trezească dimineața

Înainte de a-ți eticheta copilul ca fiind leneș, gândește-te la opiniile specialiștilor cu privire la dificultățile unei persoane de a se trezi dimineața devreme. Astfel, există mai multe cauze responsabile pentru acest fapt, printre care:

Somnul insuficient
În funcție de vârsta pe care, un copil ar trebui să beneficieze de:
• Nou-născuții și bebelușii de până la 1 lună- Nou-născuții dorm de obicei cam 16-17 pe zi, cu intervale în care stau treji de 1-3 ore. Cei mai mulți dintre ei nu au însă un ciclu de somn noapte-zi, ci dorm oricând simt nevoia, pe parcursul întregii zile.
• Bebelușii ce au între 1 lună și 4 luni- În acest interval ciclul de somn noapte-zi începe să se regleze, bebelușii dormind mai mult pe parcursul nopții, chiar dacă se pot trezi adesea pentru a fi hrăniți, schimbați sau din cauza colicilor. În total, ei dorm cam 16-17 ore
• Bebelușii ce au între 4 și 12 luni- Aceștia dorm aproximativ 14-15 ore pe zi
• Copiii între 1 și 3 ani- Au nevoie de aproximativ 12-14 ore de simn
• Copiii între 3 și 6 ani- Ar trebui să doarmă cam 11-12 ore pe noapte și să se odihnească și în timpul după-amiezelor
• Copiii ce au între 7 și 12 ani- Ar avea nevoie de 10-12 ore de somn pe zi, dar de cele mai multe ori dorm cel mult 10 ore, în condițiile în care nu mai dorm deloc după-amiaza

Fetita ce doarme cu ursuletul de plus la piept

• Adolescenții între 13 și 18 ani- Adesea nici eu nu dorm suficient. Ideal ar fi să poată dormi 9-10 ore pe zi
Dacă nu va avea parte de somn suficient, este firesc pentru copil să se simtă obosit și să-și dorească să se trezească mai târziu.

Copilul suferă de diferite tulburări de somn
Unul dintre cele mai cunoscute motive pentru care un copil nu se poate odihni așa cum trebuie pe timpul nopții este prezența unor tulburări de somn. Printre cele mai cunoscute se numără:
• Apneea (aceasta se caracterizează prin pauze în respirație și sforăit)
• Coșmarurile (pot afecta copiii de orice vârstă și îi va face să se trezească noaptea, întrerupându-le somnul)
• Sforăitul propriu-zis (la copil, apare din cauza polipilor, amigdalelor inflamate sau deviației de sept)
• Insomnia (poate să dureze pe parcursul mai multor săptămâni)
• „Sindromul picioarelor neliniștite" (este o tulburare neurologică și constă în senzații neplăcute la nivelul picioarelor, ca un fel de târâre, furnicătură, tragere, mâncărime sau chiar durere. Toate aceste simptome se manifestă când corpul este în stare de repaos)
• Udatul patului pe timpul nopții (poartă numele de enurezis și poate fi considerat o tulburare de somn dacă i se întâmplă unui copil de la 5 ani în sus și dacă are loc cel puțin de două ori pe săptămână, timp de 3 luni sau mai mult)
Oricare dintre acestea trebuie monitorizate de un medic, singurul care poate propune eventuale tratamente,  o discuție cu un psiholog sau chiar cu un psihiatru.

Citește și: Semne că ai un copil care suferă de tulburare de somn

Copilul ia anumite medicamente
Specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: un copil se poate trezi greu dimineața și dacă ia anumite medicamente ce interferează cu somnul său. De exemplu, poate fi vorba despre:
• Antibiotice- Spre exemplu, combinația dintre amoxicilină și acidul clavulanic (folosite pentru tratarea unor infecții bacteriene) poate să aibă ca efecte adverse dificultatea de a adormi și inducerea unei stări de agitație
• Unele medicamente pentru tratarea ADHD-ului - Studii recente (precum unul efectuat în anul 2015 și apărut în publicația americană „Pediatrics") au demonstrat că un copil ce ia un tratament de lungă durată pentru ADHD poate ajunge să adoarmă mai greu, să se trezească pe timpul nopții de mai multe ori și de aceea va simți nevoia să doarmă până târziu dimineața
• Unele medicamente pentru tratarea alergiilor- Cele pe bază de anhistamine pot să inducă o stare de somnolență și să-l determine pe copil să doarmă mai mult

Dacă unui copil îi este mereu greu să se trezească dimineața, poate suferi de o tulburare bipolară
În cazul în care un copil resimte drept copleșitoare întâmplările de peste zi din cauza stărilor sale depresive , atunci va prefera să fugă de acestea prin intermediul somnului și nu va dori să se trezească dimineața. Această situație poate fi mai des întâlnită la copiii care sunt la școală. De altfel, medicii spun că un copil ce are o tulburare bipolară va avea alternanțe mari între stările de somn și cele de veghe, iar imposibilitatea de a se odihni noaptea îl va face să doarmă mai degrabă ziua.

Pentru a ști exact ce îl împiedică pe copilul tău să se trezească fără mari dificultăți dimineața, este necesar să consulți un medic pediatru. Când vei sta de vorbă cu acesta, povestește-i despre „tiparul" de somn al copilului, semnalează-i orice modificări semnificative ale acestuia și oferă-i detalii despre programul său zilnic. Astfel, medicul își va putea da seama dacă nu cumva este vorba despre vreo afecțiune mai serioasă și te poate îndruma către alți specialiști.

Exemple de metode care te pot ajuta să-l stimulezi pe copil să se trezească mai ușor dimineața

Lasă lumina soarelui să pătrundă în dormitorul copilului
Lumina naturală ne va stimula să ne trezim, în condițiile în care va stimula producerea de serotonină, ce nu are doar rolul de a ne binedispune, ci și de a ne conferi energie. De aceea, dacă pe fereastra camerei în care doarme copilul tău va putea să ajungă cât mai multă lumină de la soare, acesta va putea să se trezească mai ușor. Ideal este să lași lumina să pătrundă treptat, cam cu 10-15 minute înainte ca acesta să deschidă ochii, dându-i ocazia să se trezească natural.

Mama ce isi ajuta fiica sa se trezeasca

Pune-i muzică
Cercetările din domeniu au demonstrat că una dintre cele mai simple moduri de a trezi pe cineva dimineața este să-i pui muzică ritmată. În schimb, melodiile lente vor induce o stare de relaxare și vor alimenta dorința de a continua să dormim.
Fie că vei seta un radio, fie că vei seta alarma de la telefon cu una dintre melodiile ritmate preferate de copilul tău, acest demers îl va ajuta să se învioreze, să fie mai binedispus și mai dornic să-și înceapă ziua.

Dă-i motive pentru a se trezi cu drag dimineața
Ca să-l stimulezi să se dea mai ușor jos din pat, vorbește-i despre unele dintre activitățile pe care le îndrăgește și pe care le faceți adesea dimineața. De exemplu, povestește-i despre clătitele uriașe pe care le veți pregăti, despre muzica pe care o veți asculta înainte să plecați sau despre bilețelul care-l așteaptă pe frigider sau pe cutia cu gustarea de la școală.

Mama si fetita ei care abia s-a trezit

Spune-i „Te iubesc" și „Abia aștept să văd ce vom face astăzi împreună"
Psihologii consideră că aceste afirmații vor fi motivație numai bună pentru a-l trezi pe copil dimineața, în condițiile în care nu se va simți ignorat și va ști că urmează să se bucure de activități cu tine pe parcursul zilei care începe.

Trezește-ți copilul cu aromele micului dejun preferat
Oricine este încântat când este trezit dimineața de aroma gustărilor sale preferate. Nu vei greși dacă îi vei pregăti copilului tău un mic dejun care să-l motiveze să se trezească inclusiv în momentele în care este foarte obosit și ar vrea să mai zăbovească în pat.

Mic dejun

Citește și: 15 idei de mic dejun care îl vor ajuta pe copilul tău să se trezească

Cântă-i ceva pentru a se trezi
Nu este nevoie să te pricepi la cântat. Poți să cânți ceva care știi că-i place micuțului sau poți să apelezi la un instrument muzical. Va fi un truc numai bun pentru a trezi un mic somnoros și pentru a-l ajuta să se învioreze mai repede.

Trezește-ți copilul cu ajutorul jucăriei preferate
În special copiii mai mici se vor trezi fără mari dificultăți dacă vor avea în preajmă o jucărie pe care o îndrăgesc. Tot ce vei avea de făcut va fi să-i dai „glas" acesteia printr-un joc de rol, stimulându-l pe copil să se scoale pentru a putea desfășura activități alături de aceasta.

Propune-i o mică întrecere
De pildă, poți să-i spui: „Cine se trezește înainte de ora X va putea să asculte în mașină melodia preferată" sau „Cine se trezește primul va sta 10 minute în plus să se joace pe calcultor". Poți să găsești orice răsplată, important este să te ții de cuvânt când vine vorba de concretizarea ei. Vei constata că micuțul tău va fi încântat că te poate întrece și va fi mai motivat să se scoale dimineața, știind că va avea parte de ceva care-i face plăcere!

Încearcă să-ți faci treburile casnice încă de dimineață
O altă metodă sigură de a-ți trezi copilul dimineața fără a-l forța este să faci unele treburi casnice mai zgomotoase. Spre exemplu, dacă vei da cu aspiratorul sau vei da drumul mașinii de spălat, acesta se va scula din somn, chiar dacă nu va dori să se dea imediat jos din pat.

Ce ai putea face pentru a evita ca trezitul de dimineață al copilului să fie un supliciu

Pentru a nu te afla în situația ca dimineața să fie unul dintre momentele din zi pe care le urăști cel mai mult, în special când vine vorba de trezirea copilului, încearcă să ții cont și de următoarele sfaturi:

Fii tu însăți un model pentru copil
Un copil se va familiariza mai bine cu trezitul la timp dimineața dacă te va vedea și pe tine că procedezi la fel. Spre exemplu, nu va fi un model pentru copil dacă îți vei lăsa alarma să sune de multe ori până când te vei trezi sau dacă o vei închide pentru a te culca la loc. În schimb, încearcă să te trezești înaintea copilului și stimulează-l și pe el să se trezească.
Totodată, ar trebui să încerci să te culci și tu seara cam la aceleași ore, arătându-i copilului că și tu ai un program de somn de care te ții.

Asigură-te că micuțul doarme suficient
Întrucât unul dintre principalele motive pentru care un copil se va trezi foarte greu dimineața este faptul că nu s-a odihnit destul, monitorizează cu atenție programul său de somn. De exemplu, dacă este vorba despre un copil preșcolar sau în primii ani de școală, asigură-te că acesta are parte de 10-13 ore de somn pe zi (incluzând aici și somnul de după-amiază). În schimb, dacă ai un copil mai mare de 10 ani, ai grijă ca acesta să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte.

Stabilește o rutină de somn pe care să o respectați
În acest scop, ar trebui să-l obișnuiești pe copilul tău să se culce seara la aceeași oră pentru a se putea trezi dimineața la aceeași oră. Dacă vei reuși, organismul copilului își va stabili propriul ritm, ce îl va ajuta să-i fie mai ușor să se organizeze.
De asemenea, permite-i să beneficieze de 1-2 ore de somn în plus în timpul weekend-urilor, dar nu de mai mult. Dacă nu vei ține cont de acest sfat, riști să-i fie mult mai greu să se trezească dimineața în zilele din cursul săptămânii.

Lasă-l pe copil să vadă care sunt consecințele faptului că nu s-a trezit la timp dimineața
De exemplu, dacă ai un copil ce este la școală, nu-l forța să se trezească la timp și lasă-l să întârzie și să suporte consecințele (de exemplu, va primi o absență, nu va avea cu cine să lucreze la un proiect, nu va mai putea să se întâlnească pe drum cu colegii etc.). În acest fel, va înțelege mai ușor cât de important este să se scoale când trebuie.
Și dacă ai un copil mai mic, la grădiniță, îi poți arăta unele consecințe ale trezitului târziu, fără să-l cerți sau să-l pedepsești. De pildă, când va ajunge la grădiniță va vedea că nu mai are loc lângă colegul cu care s-a împrietenit, că educatoarea împărțise deja recompensele etc.

Voi cum procedați pentru a vă trezi mai ușor copiii dimineața, mai ales după weekend sau după vacanțe?

Surse:
www.bipolarchild.com, www.livestrong.com , www.huffpost.com, www.sciencedaily.com, www.thriving.childrenshospital.org

www.webmd.com, www.wehavekids.com, www.wikihow.com

Surse poze:
www.pexels.com

Micul dejun în familie poate să ajute copilul în a-și crește imaginea de sine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 trucuri care te ajută să calci mai ușor rufele
  12 trucuri care te ajută să calci mai ușor rufele

  Călcatul rufelor este una dintre cele mai frecvente activități casnice și nu de puține ori se poate întâmpla să ni se pară că este de-a dreptul copleșitoare. De aceea,...

  Copilul se trezește greu dimineața? Suplimentul care-i dă energie de la prima oră
  Copilul se trezește greu dimineața? Suplimentul care-i dă energie de la prima oră

  Observi de ceva timp că cel mic se trezește tot mai greu dimineața? Credeai că asta se întâmplă doar atunci când mergea la școală și trebuia să se trezească...

  Cum să alegi mai ușor hainele pentru copilul tău
  Cum să alegi mai ușor hainele pentru copilul tău

  În special dacă ești la primul copil, alegerea hainelor pentru cel mic poate fi o activitate distractivă și care îți permite să fii cât mai creativă. În...

  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea
  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea

  Studiile derulate de-a lungul timpului au demonstrat că este bine să ne lăsăm copiii să ne ajute când ei își doresc.

  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor
  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor

  După mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un ghiozdan prea greu poate afecta semnificativ sănătatea copilului. În...

  Te-ai plictisit de pozitia misionarului? 3 trucuri simple sa o faci mai interesanta
  Te-ai plictisit de pozitia misionarului? 3 trucuri simple sa o faci mai interesanta

  Cine spune ca „misionarul" e rutina si ii lipseste creativitatea nu a incercat inca urmatoarele 3 idei, care dezlantuie pasiunea mai ceva ca un uragan. Testeaza-le pe fiecare si o...

  © 2021 Qbebe