Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Azi am ridicat ghiozdanul copilului meu și am făcut hernie de disc

Subiectul acesta este dezbătut la intensitate maximă peste tot, atât în presă cât și la fiecare ședință cu părinții din toate școlile țării noastre. În contextul rezultatelor PISA de azi, mă întreb, ce tot cară copiii noștri în ghiozdanele lor cât niște geamantane, când analfabetismul este în continuare la niveluri dezastruoase? Nu este clar, oare, că sistemul nostru educațional este făcut pentru vârfuri și nu pentru mediocri? Nu este clar, oare, că sistemul nostru educațional îngroapă copiii în manuale, culegeri și fișe absurde de lucrat și că muncesc mai mult decât noi ca să învețe pe de rost comentarii, să scrie pagini întregi de texte copiate și să învețe pe de rost să facă cele mai complicate ecuații, dar să greșească la simple adunări? Nu este clar că ghiozdanele copiilor noștri, viitorul țării noastre, urlă din toate curelele lor că sistemul nostru educațional trebue REVOLUȚIONAT, nu schimbat?

În această dimineață am ridicat ghiozdanul copilului meu să o ajut să și-l pună în spate. M-am aplecat și am rămas înțepenită câteva secunde. Este greu, l-am cântărit, are aproape 5 kg.  Și stă cocoțat în spinarea unei fetițe de 8 ani, de clasa aIIa. Abia pot eu să îl țin, și azi nu a fost cel mai greu, are zile când aproape își dublează conținutul. Și toate acestea în condițiile în care învățătoarea Anyei face tot posibilul să le dea cât mai puține teme și să nu le încarce ghiozdanul fără sens. Au dulăpioare în clasă, primesc fișe ca teme, și nu culegeri. Voi sublinia și faptul că ghiozdanul gol are aproximativ 800 de grame și că este ergonomic.

ghiozdanȘi totuși, ghiozdanul atârnă greu în spinarea viitorului nostru. De ce? Pentru că trebuie să îi pui copilului pachet cu gustări, sticlă cu apă, dezinfectant, șervețele. Pentru că primesc corn și lapte la școală, nu vitamine și minerale. Pentru că apa nu este potabilă. Pentru că nu au săpun și hârtie igienică în băi. Pentru că programul de after-shool al școlii, deși există, și este minunat că există, nu oferă mâncare comestibilă și nici materiale educaționale. Si atunci copilul trebuie să își ia după el ce lucrează acolo, carioci, creioane, cartea pe care o citește și mâncare, desigur. Pentru că profesorii și învățătorii, oricât de bine intenționați ar fi, oricât de mult s-ar strădui să refacă un sistem deplorabil și stricat, tot sistemul acesta este cel care îi evaluează și le dă salarii. Și atunci, trebuie să respecte o programă și să încarce copiii, să îi forjeze ca să atingă nivelurile impuse de programă. Este greu de ambele părți, și pentru copii și părinți, și pentru profesori, mai ales pentru cei care se opun sistemului și încearcă să facă mai mult pentru copiii noștri decât prevede "programa".

După ce am făcut hernie de disc ridicând ghiozdanul Anyei și după ce copilul a plecat cu tatăl ei spre școală, m-am așezat să îmi odihnesc spatele și să frunzăresc facebook-ul. Și am dat de o postare a unui tată care a pus o poză cu nepoții lui care învață la Oxford și pleacă spre școală dimineața. Mai jos comparați voi ghiozdanul fiicei mele cu mapele celor doi.

 ghiozdan

Desigur, vor exista comentarii care spun că până la urmă, și noi alegem să încărcăm ghiozdanul copilului, și că peste tot părinții pun pachețele de prânz copiilor și sticla cu apă, în toate țările. Sunt de acord, ghiozdanul copilului meu nu este necesar să fie atât de greu. Ce punem în el este și alegerea noastră, a părinților. Însă, tot el, ghiozdanul, este un simbol al sistemului nostru de învățământ. Fiecare obiect din el este o repercursiune a programei școlare și a dotărilor școlilor. Dacă sistemul Montessori al Angliei permite copiilor să se ducă la școală doar cu o mapă și pachețelul de prânz, hai să luăm și noi de acolo câte ceva. Dacă sistemul Waldorf al Germaniei implică tot ghiozdane grele, dar urcă Germania pe primele locuri în evaluarea PISA, hai să luăm și ceva de acolo. Și oare ce fac țările acestea asiatice de reușesc să fie pe primele locuri mereu? Ce face Estonia, o țară care nu are nici miliarde de oameni, nici putere financiară ca alte state, precum SUA, Canada sau Anglia, de a reușit să se claseze pe locul 2?

Răspunsul vine de la Ministrul Educației, care ne arată că, de fapt, noi nu ne îngrijorăm, că nu contează cum învață copiii noștri, ci cât învață. „Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internațională. Accentul nu cade neapărat pe ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață”. Oare copiii noștri nu vor avea parte de situații concrete în viață? România este țara teoriei.

Ce este de facut cand bebe este mofturos

Surse foto: https://www.facebook.com/CarareTudor74/posts/2718405101560732 Arhiva personala

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum alegi ghiozdanul copilului: sfaturi de la medici și mămici
  Cum alegi ghiozdanul copilului: sfaturi de la medici și mămici

  Chiar dacă pare greu de crezut, ghiozdanul are un impact major asupra corpului aflat în creștere și dezvoltare al unui copil. În cazul în care nu este ales...

  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor
  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor

  După mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un ghiozdan prea greu poate afecta semnificativ sănătatea copilului. În...

  Ne pregătim de școală? Cum alegem ghiozdanul potrivit
  Ne pregătim de școală? Cum alegem ghiozdanul potrivit

  Ca să fii sigură că vei găsi cel mai potrivit ghiozdan pentru copilul tău, nu aștepta aglomerația din preajma începutului de an școlar. Mult mai bine va fi să te străduiești...

  Soluția mămicilor moderne! Descoperă ghiozdanul multifuncțional perfect pentru orice ieșire
  Soluția mămicilor moderne! Descoperă ghiozdanul multifuncțional perfect pentru orice ieșire

  Te bucuri din plin de rolul de mamă, nu-i așa? Nu te mai saturi să-ți privești micuțul și să te minunezi de toate lucrurile pe care le face. Totuși, trebuie să recunoști că-ți...

  Mamele care au grețuri în timpul sarcinii fac copii cu IQ ridicat
  Mamele care au grețuri în timpul sarcinii fac copii cu IQ ridicat

  Un nou studiu a descoperit faptul că grețurile matinale din sarcină arată ceva extrem de important - nivelul de inteligență al copilului tău!

  Back to school: 9 articole ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul școlarului
  Back to school: 9 articole ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul școlarului

  Parcă ieri începea vacanța de vară și iată-ne, mai este mai puțin de o lună până la începerea unui nou an școlar. Cu mic, cu mare, ne pregătim să-l...

  Un bărbat care racola fete, folosindu-se de Mihai Bendeac, ridicat de DIICOT. I-a cerut unei mamei să își abuzeze bebelușul!
  Un bărbat care racola fete, folosindu-se de Mihai Bendeac, ridicat de DIICOT. I-a cerut unei mamei să își abuzeze bebelușul!

  Atenție! Un bărbat care se folosea de identitatea lui Mihai Bendeac și racola tinere, a fost în cele din urmă ridicat de DIICOT pentru pornografie inflantilă și șantaj. Cu...

  © 2019 Qbebe