Ce să îl înveți pe copil să facă, în cazul în care se pierde de tine

Ce să îl înveți pe copil să facă, în cazul în care se pierde de tine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sezonul vacanțelor este în toi, ceea ce ne face că ne deplasăm, inclusiv alături de micuții noștri, în locuri foarte aglomerate. De aceea, poate crește considerabil riscul ca, la un moment dat, aceștia să se piardă de noi. Pentru a-i ajuta pe copii să facă față unei astfel de situații, dar și pentru a ne fi și nouă mai ușor să ne descurcăm, este necesar să știm ce ar trebui să-i învățăm pe aceștia să facă. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii legate de ce ar trebui să le spunem copiilor să facă dacă s-ar pierde de noi. Desigur, este esențial să le explicăm să nu intre prea tare în panică, dar și să ne străduim noi înșine să ne menținem calmul.

Care sunt primele lucruri pe care un copil trebuie să le știe în eventualitatea în care s-ar pierde de tine

Pentru a te asigura că al tău copil are cunoștințe minime legate de cum să se descurce în cazul în care s-ar pierde de tine, este cazul să aveți de mai multe ori o discuție prin care să urmărești:

Să învețe numele complet al părinților, numerele de telefon ale părinților și numărul unei alte rude apropiate

Pentru copiii mai mari de 3 ani, va fi mai ușor să-i ajuți să rețină aceste detalii. Este bine ca un copil ce se pierde să știe și un alt număr de telefon , în afară de cel al părinților, ca să poată să solicite ajutor în situații extreme.
Dacă ai un copil în jurul vârstei de 3 ani, scrie-i toate aceste date pe o bucățică de hârtie, pe care să o aibă în pantofi sau într-un buzunar. De asemenea, nu uita să-i spui exact unde este hârtia, astfel încât, la nevoie, să știe să-i spună unui adult unde să o caute.

Să știe să manipuleze un telefon

Pe lângă faptul că trebuie să te asiguri că, în situația în care s-ar pierde, copilul are la el un telefon, este necesar să repetați de mai multe ori cum se manipulează telefonul respectiv. Va fi o abilitate pe care copilul trebuie neapărat să o dețină pentru a fi în mai multă siguranță dacă s-ar pierde.
Explică-i și că pot fi situații în care telefonul mobil să nu poată fi folosit și că poate folosi în locul acestuia, dacă e posibil, un telefon de pe stradă.
Încearcă să-i spui că telefonul nu este soluția de bază dacă s-ar pierde și străduiește-te să-l înveți și alte lucruri, ce-i vor fi oricum deosebit de utile.

Baietel ce incearca sa vorbeasca intr-o cabina telefonica

Citește și: La ce vârstă să îi iei un telefon copilului tău

Faceți scenarii

Înainte de a pleca în vacanță sau pur și simplu înainte de a vă duce într-un loc aglomerat, este bine să faci anumite scenarii, menite să-l învețe pe copil ce să facă dacă ar fi într- o situație precum:
• Ce ar face dacă nu te-ar mai vedea la un moment dat
• Ce ar face dacă nu ar vedea niciun adult prin preajmă
• Ce ar face dacă un adult i-ar cere să meargă cu el pentru a-i găsi părinții
Oricare dintre acestea îl vor ajuta pe copil să înțeleagă faptul că este foarte important să știe niște reguli de siguranță de bază.

Învață-ți copilul să NU se miște din locul respectiv pentru a te căuta

Chiar dacă nu este simplu să rămână pe loc, micuțul trebuie să știe că este spre binele lui să nu se deplaseze din locul în care s-a pierdut. Așa va fi mai ușor să fie găsit, iar el va fi mai puțin expus pericolelor de tot felul.

Baietel trist, care probabil s-a pierdut

Învață-l să se uite după un loc sigur

Chiar dacă rămâne pe loc, un copil trebuie totuși să se retragă cumva într-o zonă mai ferită. De pildă, spune-i să se ferească de traficul aglomerat.

Învață-l niște locuri de întâlnire, în funcție de locațiile în care vă aflați

Mai ales copiii mai mari trebuie să învețe, pentru cazuri extreme, că există niște locuri în care v-ar fi mai ușor să vă regăsiți.
De pildă, dacă mergeți într-un mall, într-o piață sau într-un alt loc aglomerat arată-i niște puncte de reper, în care să se deplaseze în cazul în care tu nu l-ai găsi în locul în care s-a pierdut.

Învață-l pe copil să găsească adulți ce l-ar putea ajuta

Dacă l-ai învățat pe copil să nu vorbească niciodată cu persoane străine, vei vedea că nu va fi ușor să-l convingi să apeleze la acestea în cazul în care s-ar pierde.
Insistă însă asupra ideii că persoane precum polițiști, personalul de securitate, vânzători sau o mamă cu copii pot fi adulții ce-i vor furniza ajutorul în situația în care nu te-ar mai găsi.
Nu uita să-l înveți și să ofere date complete adultului respectiv sau, dacă nu reușește, să dea hârtiuța cu datele personale menționate mai sus.

Citește și: Nu vorbim cu strainii ! Cum feresti copilul de pericolele externe

Învață-l pe copil să aibă mereu un fluier la el

Mai ales un copil mic va fi încântat să aibă la el un fluier. Explică-i să-l folosească numai dacă nu te mai vede în preajma sa. Eventual poartă și tu un fluier cu sunet identic, astfel încât să vă faceți un fel de „cod" al vostru, pe care să-l folosiți dacă s-ar întâmpla ca micuțul să se piardă de tine. Cu alte cuvinte, va fi mai ușor pentru copil dacă, după ce-i auzi fluierul, îi vei răspunde și tu.

Învață-ți copilul că nu este un lucru rău să strige după ajutor

Prima dată este indicat să strige numele tău și, în cazul în care nu va primi răspuns, să strige pur și simplu „Ajutor". Așa va atrage mai ușor atenția celor din jur și va avea șanse mai multe să primească sprijin. În același timp, spune-i că nu este greșit nici dacă va striga „Mama" sau „Tata".
Nu în ultimul rând, și tu ar trebui să începi să-ți strigi copilul dacă acesta se pierde. Lasă politețea și fă acest gest. Vei vedea că este imposibil ca cineva să nu fie sensibil la țipătul tău sau, dacă aveți noroc și copilul nu este departe de tine, să îți răspundă chiar el.

Fetita pe o carare din padureÎnvață-l pe copil ce să facă dacă s-ar pierde de tine în pădure

Când un copil se pierde într-o pădure, cu certitudine că va intra mai mult în panică și tot ce va dori va fi să găsească un loc în care să se simtă în siguranță. Din păcate, un asemenea loc poate să facă și mai dificile căutările după el.
Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, spune-i copilului că este cel mai bine să meargă într-un loc cât mai deschis sau pe un traseu marcat cumva.
Mai presus de toate acestea, copilul trebuie asigurat de faptul că, până la urmă, va fi găsit. Iată de ce nu trebuie să se sperie prea tare și să o ia la fugă sau să se ascundă, întrucât nu va face altceva decât să îngreuneze căutările.
Nu în ultimul rând, nu-ți pedepsi copilul în cazul în care s-ar pierde de tine. Gândește-te că și așa a fost traumatizant de evenimentul respectiv, așa că nu este nevoie să-i creezi și tu o traumă în plus.

Voi știați până acum ce ar trebui să-i învățăm pe ai noștri copii să facă în cazul în care s-ar pierde de noi?

Surse:
www.verywell.com; www.kindercare.com ; www.4nannies.com;www.babble.com

Articolul urmator
Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate
    Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate

    Tom nu se aștepta ca soția sa, Emily, să îi trântească în față un dosar de 16 pagini, cu caracter juridic obligatoriu, atunci când au decis să întemeieze...

    Ce a decis justiția în cazul preotului din Medgidia care a scăpat un copil în cristelniță
    Ce a decis justiția în cazul preotului din Medgidia care a scăpat un copil în cristelniță

    Un preot din Medgidia a fost prins sub influența băuturilor alcoolice, în timp ce conducea un autoturism, pe breteaua de acces de la A2, km 160, sens către Constanţa având o...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

    Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

    Ce înveți, ca părinte, când ai un copil bolnav constant
    Ce înveți, ca părinte, când ai un copil bolnav constant

    Întotdeauna este greu pentru o mamă să-și vadă copilul bolnav sau suferind în vreun fel. Dar ce se întâmplă când cel mic e bolnav tot timpul? Ne spune mama...

    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii
    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii

    Discuția despre responsabilitatea banilor este importantă pentru o educație sănătoasă a celui mic, dar, pentru mulți părinți, poate părea dificilă. Experții sunt de părere,...

    Sunt o persoană autistă, cu un copil cu autism, unul cu ADHD și un partener de viață cu ADHD. Iată ce să înveți de la mine
    Sunt o persoană autistă, cu un copil cu autism, unul cu ADHD și un partener de viață cu ADHD. Iată ce să înveți de la mine

    Viața unei mame este plină de provocări, dar lucrurile se complică mai mult când aceasta află că suferă de afecțiuni care îi îngreunează existența, iar copiii au...

    © 2024 Qbebe