Cele mai importante lucruri pe care orice mamă trebuie să le facă pentru copilul ei

Cele mai importante lucruri pe care orice mamă trebuie să le facă pentru copilul ei

Bianca Onofrei

A fi mamă presupune mult mai mult decât a aduce pe lume un copil. Ce face o mamă pentru copil este neprețuit. Mama este singura care își poate iubi copilul chiar înainte ca acesta să se nască, este responsabilă pentru îngrijirea și siguranța copilului. Mama este cea care nu doarme nopți la rând, care îl alăptează deși poate fi dureros, care pune pe primul loc sănătatea copilului, înaintea kilogramelor în plus acumulate în timpul sarcinii sau a vergeturilor. Mama este cea care învață copilul să vorbească, să meargă și să alerge. Este cea care își ține copilul în brate când e bolnav sau când suferă, cea care îl adoarme și prima persoană pe care o vede când se trezește dimineața. 

O mamă știe cum să rezolve o problemă sau cel puțin este cea mai preocupată de interesul copilului, este cea care își ajută copilul să fie inteligent, să fie amuzant și încrezător în forțele proprii. Mama este cea care face ceea ce este mai bine pentru copil, chiar dacă uneori nu ar vrea decât să-l țină strâns la piept și să nu-i mai dea drumul niciodată. 

Darul de a fi părinte este inimaginabil pentru cineva care încă nu are un copil. Este o legătură între mamă și copil ca nicio alta. Este o dragoste care crește în permanență, o relație care poate fi din ce în ce mai bună, în fiecare zi. A fi mamă este despre a râde chiar și atunci când copilul nu spune cea mai amuzantă glumă, despre a asculta cu interes o poveste foarte lungă despre cum a găsit o monedă pe trotuar, deși ești epuizată după serviciu, despre dansurile caraghioase din fața oglinzii, desenele indescifrabile, certurile între prieteni, despre a-l învăța lecții importante, chiar dacă te doare și nu vrei decât să-i oferi bucurii, despre a fi puternică, deși ești vulnerabilă, despre a zâmbi atunci când îți vine să plângi și despre a plânge de teamă sau de mândrie pentru orice lucru minor pe care copilul l-a făcut.

Dincolo de preocuparea ta pentru a-i satisface copilului nevoile de bază, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău:

Aprecierea de sine
Chiar dacă ți se pare egoist, fericirea copilului și a familiei tale începe cu tine. Atunci când ești o persoană echilibrată, împăcată cu propria viață, o persoană care are respect de sine, toate acestea se reflectă și asupra copilului tău. Chiar de la vârste fragede, copiii au capacitatea de a simți tensiunea din familie, nefericirea părinților, iar asta îi afectează mai mult decât îți imaginezi. Nu trebuie să te simți vinovată dacă vrei uneori să faci lucruri strict pentru tine. Rolul de mamă nu îți anulează nevoile și aspirațiile tale ca și individ, pe care le aveai înainte să aduci pe lume un copil. Chiar dacă el a devenit o prioritate pentru tine, este sănătos să înțeleagă că și părinții au propriile nevoi. O femeie fericită este o mamă mai bună, iar un copil care are o mamă fericită este mult mai fericit la rândul său.
  femeie singura
Implicarea în viața copilului
La polul opus există părinți care consideră că dacă le oferă copiilor tot sprijinul financiar, suplinesc timpul pe care nu îl petrec împreună. Este o adevărată controversă între teoria conform căreia un copil poate fi fericit și cu mai puține lucruri, dacă părinții îi sunt alături și cea în care este mai important să-i oferi copilului toate jucăriile, hainele și vacanțele pe care alți copii le au și o educație aleasă, chiar dacă asta presupune să sacrifici timpul petrecut cu el. Într-adevăr, este foarte dureros pentru un părinte să vadă cum copilul își dorește ceva mai mult decât posibilitățile financiare ale familiei, dar asta nu înseamnă că trebuie să recurgi la extreme și să faci din asta un handicap. Poți să cântărești foarte bine avantajele și dezavantajele fiecărei situații și să găsești un echilibru între profesie și familie. Chiar dacă muncești foarte mult în timpul săptămânii, asigură-te că seara și în weekend îi acorzi toată atenția copilului, că nu te lași distrasă de telefon, laptop sau TV. Nu doar cantitatea contează, ci calitatea timpului petrecut împreună. 
 
Să permiți copilului să greșească
Rolul tău este să urmărești interesul copilului, nu să lucrezi în defavoarea lui. Nu trebuie să te transformi în cel mai dur critic și să-i insufli ideea că doar oamenii incapabili greșesc. Învață-l să-și depașească limitele, să fie ambițios, dar cu asumarea faptului că nu este obligatoriu să aibă succes de fiecare dată. 
 
Polițistul bun și polițistul rău
Atunci când vine vorba despre educație și disciplină, nu trebuie ca unul dintre părinți să se ocupe cu pedeapsa și celălalt cu distracția. Este firesc să jonglați cu aceste roluri, pentru că este nedrept să existe o percepție eronată a copilului asupra voastră sau să ia personal decizia acelui părinte care mereu se preocupă doar de pedepse. 
mana copil mama si tata
Evitarea comparărilor
Poate îți aduci aminte când erai mică și auzeai foarte des despre reușitele altor copii. Să dai exemplu despre alții nu este benefic și nu argumentează mai bine ceea ce vrei să spui. Sub nicio formă nu trebuie să-i spui copilului „uite X cum a facut", „de ce Y a reușit și tu nu?". Îl va face să fie competitiv în sensul negativ, să aibă resentimente față de persoana respectivă și chiar să creadă că nu este suficient de bun pentru așteptările tale. 
 
Recunoașterea potențialului copilului
Tu ești cea care își cunoaște cel mai bine copilul, prin urmare este de preferat să încerci să-l evaluezi cât mai obiectiv posibil. Este important ca părintele să-i dea încredere copilului, să-l încurajeze și să-i ofere suportul necesar pentru diverse activități, dar asta nu înseamnă să-l lași să-și stabilească țeluri nerealiste. Copiii se răzgândesc foarte des în ceea ce privește pasiunile și hobby-urile pe care vor să le facă, prin urmare trebuie să-i explici că nu oricine poate avea talent la orice, iar acesta este un lucru foarte bun. Dacă vrea să cânte, mergi la lecții de canto, însă dacă și tu ai observat și profesorul ți-a spus că nu are nicio înclinație spre acest domeniu, spune-i asta. Are tot dreptul să cânte în continuare dacă îi face plăcere, însă nu trebuie să-i ascunzi adevărul. Cu timpul, îi va fi mai ușor să accepte critica celor din jur și limitele personale, fără frustrare.  
copil care canta
 
Dragostea necondiționată
Dincolo de orice tehnică de educare, de sfaturile psihologilor și a rudelor, afecțiunea față de copil este o „datorie" a părintelui, fără condiționare. Copilul trebuie să simtă, deși există repercursiuni pentru acțiunile sale, că orice s-ar întâmpla, părinții îl iubesc, cu bune și rele.

Relația unei mame cu copilul este un dar care nu se sfârșește niciodată, indiferent de context. A fi părinte este cea mai mare împlinire a unui om și cea mai profundă și autentică formă de iubire.

 

Articolul urmator
6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
    10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

    Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază
    10 lucruri banale pe care absolut orice părinte le apreciază

    Te simți epuizat, extenuat? Viața de părinte este grea și nimeni nu te va condamna pentru că afirmi asta! Învață să te bucuri de lucruri mărunte și anii dificili în...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    © 2024 Qbebe