Cum să îţi faci copilul să asculte ce îi spui de prima oară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricărui părinte i se poate întâmpla să aibă impresia că micuţul nici nu l-a auzit când i-a vorbit, că îl ignoră total. Psihologii insistă însă asupra următorului aspect: cu cât îi vei repeta de mai multe ori unui copil un anumit lucru, cu atât efectele nu vor fi cele aşteptate, ci dimpotrivă. Furia, frustrarea, pot interveni din ambele părţi şi veţi ajunge, fără să vă daţi seama, într-o situaţie tensionată. Pentru a o evita, pe cât posibil, ţine cont şi de sfaturile de mai jos pentru a-ţi stimula copilul să te asculte.

Conectează-te cu copilul

Ca să reuşeşti să fii ascultată, este esenţial să câştigi atenţia copilului. De exemplu, stai cât mai aproape de el, priveşte-l în ochi, atinge-i blând umărul sau ia-l de mânuţă şi după acea vorbeşte-i pe un ton cât mai calm. De asemenea, este recomandat să îl determini să fie atent la tine şi adresându-i următoarele cuvinte: "Pot să-ţi spun ceva"? Vei observa că nu mai este absent, ci va fi mai dispus să te asculte şi să respecte ceea ce l-ai rugat, în condiţiile în care te-a simţit aproape de el şi dornică să i te adresezi.

Cu cât vei repeta mai des acest demers, vei vedea cum şi copilul, la rândul său, va fi dispus să procedeze şi el la fel pentru ca şi tu să îl asculţi.

mama-ce-isi-tine-fetita-de-mana-si-discuta-amandoua-zambind

Fă-ţi cunoscute aşteptările

Pentru ca un copil să se simtă permanent în siguranţă, să nu aibă senzaţia că i se cere să realizeze o schimbare bruscă, este bine să te străduieşti să-i precizezi cât mai precis ce aştepţi de el. Dacă este posibil, vezi cum poţi să incluzi ceea ce îi ceri în rutine pe care să le poată urma adesea.

În acelaşi timp, fii dispusă să asculţi şi întrebările copilului, întrucât aşa va înţelege mai bine ce are de făcut şi se va familiariza mai bine cu respectarea instrucţiunilor, a regulilor. Nu uita că, în general, copiii ascultă şi adoptă comportamente pozitive cu precădere când nu li se impune un anumit lucru, ci când li se explică de ce ar trebui să îl facă.

Cooperaţi

Există posibilitatea, în anumite situaţii, să vezi că micuţul tău se implică într-un anumit demers după ce ai stat de vorbă cu el, dar nu îţi dă vreun răspuns prin care să confirme că a înţeles ce ar fi trebuit. În această situaţie, cel mai simplu va fi să găsiţi împreună o formulă pe care să o utilizeze pentru a-ţi demonstra că a ajuns la el mesajul, solicitarea, venite din partea ta. Spre exemplu, învaţă-l să spună: "Ok", "Da, mami" sau orice altă replică pe care îi este la îndemână să o rostească.

fetita-ce-isi-tine-ursuletul-in-brate-zambeste-si-o-asculta-pe-mama-care-ii-vorbeste

Fii cât mai empatică

În unele cazuri, există posibilitatea ca un copil să nu reacţioneze imediat la ceea ce i s-a spus întrucât nu se simte bine sau nu ştie cum să realizeze un anumit demers. De aceea, dacă îl vezi că stă pe gânduri, spune-i: "Văd că ai nevoie de puţin ajutor astăzi. Hai să...". Practic, îi vei arăta că îi eşti alături, că îl înţelegi şi în acest context va fi mai dispus să fie cooperant şi să te asculte de prima dată.

Foarte bine este, când se poate, să-i oferi opţiuni. Procedând aşa, va putea şi să aibă satisfacţia că poate să găsească şi singur soluţii.

Încearcă să faci o pauză

Desigur, în tumultul vieţii cotidiene, eşti adesea foarte grăbită, iar acest fapt se va regăsi şi în modul în care te aştepţi ca cei din jur, inclusiv copilul tău, să-ţi răspundă solicitărilor. Când vine vorba de cei mici, aceştia au nevoie ca mai întâi să simtă că persoana ce li se adresează se conectează cu ei, că este calmă şi răbdătoare.

Când ai ceva să-i soliciţi copilului tău şi îţi doreşti să te asculte cât mai repede, renunţă să te mai implici în mai multe activităţi simultan. Vino lângă el, priveşte-l în ochi şi, pe un ton calm, explică-i ce aştepţi de la el. Va fi o modalitate adecvată pentru a-l determina să fie receptiv şi dispus să ţină seama de ce i s-a spus.

Utilizează cât mai puţine cuvinte

În special copiilor mici le poate fi dificil să urmărească tot ceea ce li se zice şi din acest motiv pot ajunge chiar să uite ce ar trebui să facă. Pentru a te face ascultată, este ideal să foloseşti cât mai puţine cuvinte, dar care să fie cât mai clare, astfel încât copilul tău să înţeleagă exact despre ce este vorba. Spre exemplu, dacă îţi doreşti să îţi aducă o farfurie de pe masă ca să o speli, spune-i doar atât: "Dragul meu/Draga mea, farfuria, te rog!"

Citeşte şi: Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă

Surse: ahaparenting.com, mother.ly, proactiveparenting.net, parentingfromtheheartblog.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?
  7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?

  Fiecare părinte dorește binele copilului său și cu toate acestea în practică ajung să acționeze nepotrivit. Furia, oboseala și frustrarea care apar în urma problemelor cu...

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  Cum să îți faci copilul să se simtă iubit! Cele 75 de cuvinte pozitive care îi ajută pe micuți să se dezvolte armonios
  Cum să îți faci copilul să se simtă iubit! Cele 75 de cuvinte pozitive care îi ajută pe micuți să se dezvolte armonios

  Încă din primele momente în care devenim părinți, trebuie să avem în vedere următorul lucru: vom fi primele și cele mai importante modele pentru copiii noștri. Dar...

  10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
  10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

  Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”
  Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”

  Unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting de la noi a atins, într-un interviu acordat pentru un podcast, câteva puncte de interes legate de relația...

  Ce mamă își lasă copilul să asculte muzica ale cărei versuri sunt licențioase? Eu, eu sunt acea mama
  Ce mamă își lasă copilul să asculte muzica ale cărei versuri sunt licențioase? Eu, eu sunt acea mama

  Îmi amintesc că aveam vreo 13 ani când primul album BUG Mafia s-a lansat și am primit în vizită pe verișorii mei mai mari la o nunta de familie. Și ascultam cu ei...

  © 2023 Qbebe