Cum îl înveți pe copil să aprecieze ceea ce are

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din dorința de a-i face pe ai noștri copii fericiți, de multe ori ni se poate întâmpla să facem excese în ceea ce privește oferirea de cadouri, de surprize. Mai mult, în condițiile în care peste tot este plin de lucruri atrăgătoare pentru copii, nu este ușor să rezistăm tentației de a le îndeplini dorințele de a avea un anumit obiect, cu atât mai mult cu cât nu ne place să-i refuzăm. Specialiștii ne spun însă că, dacă vom persista în asemenea obiceiuri, copilul nu va învăța niciodată să aprecieze ceea ce are. În schimb, dacă ne vom strădui să punem în practică sfaturile de mai jos, copilul va începe să se familiarizeze cu ideea că nimic nu se obține fără efort, va începe să învețe să împartă, să fie mai recunoscător pentru ceea ce are, mai responsabil. Oricare dintre aceste abilități îl vor ajuta pe parcursul întregii vieți și îl vor învăța că ne putem bucura și din lucrurile simple, ce nu țin neapărat de sfera materială.

Cum îl poți învăța pe copil să aprecieze ceea ce are

Când un copil este prea mic, el nu va putea să înțeleagă valoarea banilor ce au fost cheltuiți pentru ca el să primească jucării sau orice alte lucruri pe care și le dorește. De aceea, nu va fi un demers potrivit să îi vorbim despre cum se câștigă banii sau cum se cheltuiesc aceștia, ne avertizează specialiștii.
În schimb, pe măsură ce începe să crească, micuții pot începe să se familiarizeze cu ideea conform căreia banii pe care îi vom cheltui pe ceea ce ne dorim se câștigă prin muncă.
De asemenea, de la o vâstă fragedă copiii trebuie să învețe că nu li se cuvine totul, că sunt și alții care ar avea nevoie de jucării, de hăinuțe etc. În acest context îl vei introduce pe copil în ceea ce înseamnă un act de caritate, cum ar fi să donezi diverse lucruri pe care știi că nu le mai folosești sau de care pur și simplu te-ai săturat.
Iată ce ar trebui să facem pentru ca ai noștri copii să învețe să aprecieze ceea ce au, să devină mai responsabili, mai empatici, mai generoși:

Mama si fetita ei se pregatesc sa doneze lucruri

Dă-i copilului diferite misiuni, pe care să le facă în scopul strângerii unor mici sume de bani

De exemplu, pentru a putea avea jocul pe care și-l dorește cel mai mult, îndeamnă-l să facă mici treburi, astfel încât să adune niște bani și să-l poată achiziționa.
În funcție de vârsta copilului, alege sarcini mai simple sau ceva mai complexe. De pildă, un copil mai mic poate fi pus să ude și să îngrijească florile din grădină, în timp ce un copil mai mare poate fi rugat să ajute la curățenia în casă etc..
Întrucât un copil nu înțelege exact cât valorează un anumit obiect întrucât nu știe cât efort s-a făcut pentru banii necesari achiziționării sale, oricare dintre sarcinile de mai jos vor începe să-l obișnuiască cu ideea că trebuie să muncești ca să ai bani. Treptat, el va ajunge să perceapă mai clar valoarea lucrurilor, le va aprecia mai mult și va avea mai multă grijă de ele, gândindu-se că nu este tocmai simplu să muncești și să-ți gestionezi apoi banii.

Citește și: Copilul meu si responsabilitatea

Insuflă-i copilului o etică a muncii

Când un copil învață cum e să muncești, va fi mult mai atent cu lucrurile pe care le are, le va aprecia mult mai mult.
Spune-i copilului că pentru a câștiga bani trebuie să depui efort, să fii serios. Iar când își va dori cu tot dinadinsul ceva, poți să-i spui că se va putea bucura de lucrul respectiv tocmai pentru că voi, părinții, ați muncit și ați obținut banii pe care îi veți folosi ca să-l puteți cumpăra.
Mai mult, reușind să-i transmitți copilului un asemenea mesaj, el va înțelege mai ușor refuzul vostru atunci când vine vorba de a-i cumpăra ceva ce vrea la un moment dat. Va simți pe propria piele că munca poate fi grea, chiar și pentru un câștig mic, așa că trebuie să fim atenți când facem cheltuieli, că nu este cazul să dăm bani pentru orice.
Încetul cu încetul, copilul nu va mai fi tentat să ceară chiar atât de mult, devenind mai recunoscător pentru ceea ce i se oferă.

Mama si fiica in gradina

Obișnuiește-ți copilul să împartă

Un pas important în deprinderea copilului de a aprecia mai mult ceea ce are este să învețe să împartă.
Pentru a-l stimula în această direcție, laudă-l de fiecare dată când reușeste să facă acest gest. De pildă, nu ezita să-i spui: „Sunt mândră de tine că i-ai dat și surorii tale păpușa ta. Iată ce fericită este și ea !"
Astfel, vei reuși să-i atragi atenția și asupra consecinței faptei sale, arătându-i totodată că te bucuri de ceea ce face. Va fi o modalitate foarte potrivită pentru perpetuarea unor comportamente dezirabile, spun specialiștii.

Citește și: 11 jocuri ce-ți învață copilul să nu fie egoist

Ferește-te să-ți expui copilul așa-numitului „consumerism pasiv"

Psihologii ne atrag atenția asupra următorului lucru: dacă vrem să ne asigurăm că al nostru copil va învăța să aprecieze ceea ce are și că nu vine mereu cu pretenții, că nu vrea tot mai mult, este bine să evităm, pe cât posibil, să-i punem față în față cu acest „consumerism pasiv".
Acest fenomen apare când, de pildă, te afli cu copilul la magazin pentru a cumpăra ceva de care aveți nevoie. Între timp însă, copilul vede diverse lucruri, care-l atrag și te întreabă dacă le puteți achiziționa. Chiar dacă inițial îi vei spune „nu", până ieșiți din magazin vei cumpăra măcar o parte din ceea ce își dorește copilul.
Experții spun că nu este deloc un gest potrivit să-l obișnuim pe copil că i se cuvine totul, fără niciun efort din partea sa. În subconștientul său, așteptările vor crește și el va dori să aibă tot mai mult, fără să țină cont de implicațiile dorințelor sale.
În același timp, un copil ce este familiarizat cu un asemenea obicei nu va învăța să împartă, să aibă grijă de ceea ce are, să aprecieze din plin ceea ce i se oferă. Nu în ultimul rând, el va ști că poate cere oricând, orice și că dorința respectivă i se va îndeplini.
Pentru a nu ajunge într-o asemenea situație, care va contribui la transformarea copilului într-un adolescent și un adult mai puțin responsabili, mai puțin sensibili la nevoile celorlalți și neglijenți față de ceea ce au, experții ne recomandă să îi explicăm faptul că nu este obligatoriu ca, de fiecare dată când mergem undeva, să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie. Trebuie să le spunem că acestea se pot învechi, nu vom apuca să le folosim și apoi le vom arunca.
Ca să nu fii mereu pusă în situația de a-ți refuza copilul, poți să-i spui și că veți mai cumpăra ceea ce își dorește cu ocazia unei alte vizite la magazin sau pentru ocazii speciale, cum ar fi o zi de naștere sau alt eveniment important din familie.

Încearcă să-i transmiți copilului valori importante

Mai ales copiii mai mari vor învăța să aprecieze ceea ce au dacă îi vei pune față în față cu anumite valori, ce țin de familia voastră. În plus, ei nu vor mai fi la fel de tentați să facă diverse comparații cu ceea ce au ceilalți și să se arate nemulțumiți că nu pot avea și ei aceleași lucruri.
Spre exemplu, al tău copil poate fi foarte atras de ceea ce are pentru gustarea de la școală un alt coleg. Ca să eviți cât mai mult ca acesta să vină acasă și să se plângă de faptul că el nu are așa ceva, poți să-i spui: „Știu că mâncarea pe care o avea la el X arată foarte bine. Dar ceea ce ți-am pus eu în pachet este mai sănătos și este ceva pe care l-am pregătit chiar eu, special pentru tine, fără să-l cumpăr de la magazin".
Sau dacă micuțul tău vine degrabă și îți spune că un anumit copil are televizor în fiecare cameră de-acasă, va fi o idee inspirată să-i zici: „Noi am hotărât că este mai bine să avem un singur televizor pentru a putea să ne uităm toți la el, să ne simțim bine împreună".

Învață-l pe copil să fie recunoscător și pentru „lucrurile mici"

Pentru ca un copil să fie și mai bucuros și mai plin de recunoștință pentru ceea ce are, va fi foarte important să-l înveți să aprecieze și lucrurile simple .Spre exemplu, ar trebui să fie bucuros pentru că vă puteți plimba în natură, pentru că vă are pe voi, părinții, pentru că poate simți parfumul florilor etc.
Ajungând să aprecieze asemenea lucruri, va fi mai dispus să aprecize mai mult ce are acasă.

Mama si fiica se bucura de pomii infloriti

Voi mai știți și alte modalități prin care putem să ne determinăm copiii să aprecieze ceea ce au?

Surse:
www.fatherly.com, www.myfamilydigest.com, www.todaysparent.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?
  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?

  „Mami, vreau o jucărie nouă!”, „Tati, am nevoie de un telefon nou!”, „Mami, tati, vreau să mergem mai des în vacanțe” - îți sună...

  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

  Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

  Cum să îți înveți băiatul să își curețe corect penisul
  Cum să îți înveți băiatul să își curețe corect penisul

  Deși este un subiect delicat, este foarte important să îți înveți copilul să își curețe corect penisul pentru a preveni instalarea iritațiilor și a infecțiilor...

  Sunt o persoană autistă, cu un copil cu autism, unul cu ADHD și un partener de viață cu ADHD. Iată ce să înveți de la mine
  Sunt o persoană autistă, cu un copil cu autism, unul cu ADHD și un partener de viață cu ADHD. Iată ce să înveți de la mine

  Viața unei mame este plină de provocări, dar lucrurile se complică mai mult când aceasta află că suferă de afecțiuni care îi îngreunează existența, iar copiii au...

  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii
  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

  „Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este...

  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

  Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

  4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare
  4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare

  Mediul online este plin cu diete care nu sunt ceea ce par si care nu te pot ajuta sa slabesti sau sa-timentii greutatea. Din pacate, in ziua de astazi este mai important continutul si...

  Sunt un ticălos pentru că nu îi cumpăr soției mele însărcinate ceea ce își dorește să mănânce?
  Sunt un ticălos pentru că nu îi cumpăr soției mele însărcinate ceea ce își dorește să mănânce?

  O postare pe Reddit a generat mai mult de 1500 de comentarii. Se pare că sarcina unei femei afectează puternic bugetul familiei prin poftele alimentare ale acesteia iar soțul ei a decis...

  © 2022 Qbebe