De ce trebuie să-i familiarizăm pe copii și cu eșecul
Chiar dacă ne vine greu să vedem dezamăgirea, frustrarea și tristețea profundă a copilului după un insucces, psihologii spun că nu trebuie să facem tot posibilul pentru a-l ține departe de așa ceva. Procedând așa, nu am face altceva decât să-l determinăm să fie tot mai vulnerabil în fața dificultăților.
Din contră, este necesar ca noi înșine să ne abținem de a-l feri permanent pe copil de eșec, întrucât orice depășire a unui obstacol este pentru el o lecție legată de:
Înțelegerea consecințelor firești ale acțiunilor sale
Una dintre cele mai importante lecții pe care un copil le va învăța când este în fața unui insucces este că faptele noastre au consecințe. Practic, la el ar trebui să ajungă următorul mesaj: „Dacă procedez așa, se întâmplă lucrul X".
De aceea, trebuie ca, ori de câte ori considerăm că este adecvat, să-i lăsăm pe copii să înțețeagă faptul că și eșecul este o consecință a deciziilor noastre.
Studiile din domeniu au arătat că părinții care își lasă copiii să se confrunte și cu consecințele acțiunilor lor vor deveni mai puternici și mai dispuși să facă eforturi pentru a obține rezultatele dorite. În același timp, ei vor avea o tendință mai scăzută de a se confrunta cu depresia și cu insatisfacția în viața de adulți.
Lupta cu emoțiile negative
Odată ce un copil are un eșec, este firesc să se simtă neputincios, că nu are control asupra a ceea ce se întâmplă și că este într-o situație fără ieșire.
Ceea ce putem face pentru el este să-l lăsăm să suporte neplăcerile care decurg din mici eșecuri, astfel încât, treptat, să ajungă capabil să le înfrunte și pe cele mai mari. În acest mod, va deveni mai puternic, mai dispus să facă față sentimentelor negativă, să le depășească și să meargă înainte.
Confruntarea cu eșecul îi dă copilului ocazia să învețe câte ceva nou de fiecare dată
Specialiștii în domeniu consideră că greșelile, eșecurile, sunt esența învățării. Cu atât mai mult cu cât micuții noștri au mereu de descoperit lucruri noi și din acest motiv au parte de experiențe variate, care uneori îi conduc și spre eșec, este foarte important să nu le evite totuși.
De noi va depinde să nu le insuflăm ideea conform căreia insuccesul este o dovadă a incompetenței, ci o ocazie de a învăța ceva nou. Dacă vom acționa în sens opus, aceștia vor evita să mai întreprindă noi acțiuni, de teamă că vor eșua.
Practic, scopul nostru va fi să-i ajutăm pe ai noștri copii că eșecurile fac parte din viață, dar că pot fi depășite și că nu trebuie să renunțăm la în a ne îndeplini obiectivele din cauza lor.
Cum ar trebui să procedăm pentru a-i ajuta pe copii să gestioneze și eșecul
Pentru ca aceștia să învețe mereu din eșecuri și să nu ajungă să le ocolească de fiecare dată, psihologii ne îndeamnă să ținem cont de sfaturile de mai jos:
Să ne schimbăm noi înșine atitudinea față de insucces
Studii recente au demonstrat că micuții noștri ajung să învețe despre gestionarea eșecurilor de la noi, părinții.
Ca să-i facem să înțeleagă faptul că un insucces nu este „sfârșitul lumii", ar trebui să încercăm să facem următoarele demersuri:
• Să privim cu o notă de umor și de optimism greșelile noastre
• Să-i arătăm copilului ce avem de învățat din insuccesul respectiv
• Să nu privim în mod tragic un eșec al copilului, ci mai degrabă să ne păstrăm optimismul și să analizăm împreună situația
• Să-i arătăm copilului că eșecul respectiv nu este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla- Ori de câte ori putem, este indicat să facem, alături de copil, un scenariu mai negativ decât ceea ce s-a întâmplat, astfel încât acesta să ajungă să înțeleagă că o greșeală, un insucces, nu înseamnă că lumea „se prăbușește"
Lansează adesea discuții despre ce înseamnă succesul și eșecul
Cercetătorii francezi au efectuat mai multe studii și au ajuns la concluzia că acei copii care au fost învățați de mici despre succes și eșec au ajuns să gestioneze mai ușor eșecurile, prin comparație cu cei cărora nu li s-a spus nimic despre aceste concepte.
Pe măsură ce crește, poți să discuți cu copilul tău despre diverse lucruri legate de acest subiect. De exemplu, poți să-i spui, când vede succesul celor din jur, că ceea ce este observabil nu este decât „vârful icebergului", că la originea realizărilor stau întotdeauna eforturile, perseverența etc. Insistă pe aceste calități când vine vorba și de el!
De asemenea, poți să te dai pe tine exemplu despre cum ai reușit să depășești unele eșecuri și ce ai avut de învățat de pe urma lor. Insistă asupra faptului că eșecurile nu trebuie să ne facă să renunțăm, ci dimpotrivă, să perseverăm în a găsi soluții pentru a ne realiza obiectivele.
Citește și: Părinții cu copii de succes au aceste lucruri în comun, spune știința
Transmite-i mereu copilului ideea că îl iubești necondiționat
Experții din cadrul „Berkeley University" consideră că, de cele mai multe ori, teama de eșec este legată de concepția conform căreia, dacă greșim, nu mai avem aceeași valoare ca persoană.
Este foarte important să nu-ți lași copilul să ajungă să creadă că nu mai este o persoană valoroasă dacă va avea un insucces. Tu trebuie să-i fii mereu alături și să-i arăți că-l apreciezi pentru eforturile sale, că îl vei iubi indiferent de ceea ce se va întâmpla. Adaugă inclusiv faptul că nu vei fi dezamăgită de el când are vreun insucces.
Când vei reuși să ai o asemenea atitudine, copilul nu-și va pierde încrederea în sine în urma insucceselor și va ști că te are mereu alături, orice ar fi.
Ai însă grijă să nu „cazi" în cealaltă extremă și să-ți lauzi mereu copilul, chiar dacă nu a făcut nimic. Specialiștii sunt de părere că și laudele false îi vor fi dăunătoare copilului, mai ales când va fi în situația de a nu mai primi niciuna de la cei din jur.
Este bine să încercăm să lăudăm eforturile copilului, să ne concentrăm pe ele, nu pe rezultate
De exemplu, specialiștii consideră că nu va fi o atitudine potrivită dacă vom încerca, ori de câte ori copilul are un eșec, să-i spunem doar: „Asta e, nu ești tu priceput la...". Mai bine va fi să ne arătăm empatia, dar fără a-i transmite copilului ideea că ar trebui să renunțe să facă un anumit lucru pentru că nu are abilitățile necesare. De exemplu, rezumă-te să-i zici: „Este în regulă că matematica nu este materia ta preferată".
În același timp, în vederea familiarizării copiilor cu insuccesul, nu va fi suficient să le spunem „Străduiește-te mai mult!". Va fi mai potrivit să le transmitem următorul mesaj: „Știu că poți, data viitoare vei găsi o soluție și vei vedea că va fi mai bine".
Nu în ultimul rând, un demers esențial în gestionarea eșecurilor îl va avea modul în care poți să-ți lauzi copilul. Studii recente au ajuns la concluzia că, dacă ne vom lăuda copilul pentru anumite calități native, va ajunge să creadă, când are un insucces, că de fapt acele calități nu există. Spre exemplu, nu-ți lăuda copilul pentru cât este de inteligent, de atent etc. Ideal va fi să-i trasmiți că-l apreciezi pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a-și atinge un obiectiv, chiar dacă la final nu a reușit. De pildă, i-ai putea spune: „Apreciez cât de mult ai muncit pentru a.../ Știu că nu a fost ușor să te concentrezi în situația X pentru a...".
Astfel, copilul va dobândi o mai mare stimă de sine și îi va fi mai ușor să-și revină după un eșec, știind că și tu îi ești alături și îl apreciezi.
Citește și: Greșeli pe care părinții le fac când își laudă copiii
Discută cu copilul despre „scenariul" legat de „Ce ar putea fi mai rău?"
Experții ne sfătuiesc, pentru a ne familiariza copilul și cu eșecul, să încercăm să purtăm cu el o discuție legată de ce s-ar putea întâmpla cel mai rău în cazul unui insucces al său.
Cel mai bine va fi să încerci să incluzi, în cadrul conversației voastre, următoarele idei:
• „Dacă lucrurile vor merge rău, ce se poate întâmpla?"
• „Cât de posibil este să se întâmple lucrul X..."
• „Este ceva ce poți să faci pentru a împiedica să se întâmple..."
• „Ce ai face dacă s-ar întâmpla lucrul X?"
Reușind să atingi aceste subiecte în discuție, îi vei demonstra copilului că o mare parte din temerile sale sunt nefondate și că dispune de resursele necesare pentru a face față în cazul unui eșec. În acest mod, își va menține încrederea în el și va avea curaj să se lanseze în noi acțiuni, fără a fi dominat de frica de insucces, știind că are un control asupra lucrurilor.
Concentrați-vă mereu pe găsirea de soluții
Așa cum s-a menționat deja, pentru ca al nostru copil să se familiarizeze și cu insuccesul, trebuie să știe că are pe ce să bazeze, că lucrurile pot sta sub un control.
De fiecare dată vei încerca să-ți ajuți copilul să găsiți soluții împreună pentru a evita sau pentru a depăși mai ușor eșecul. Tot alcătuirea unor „scenarii" îl va ajuta și din această perspectivă.
Când copilul se va obișnui cu așa ceva, nu va mai privi eșecul doar cu teamă și cu frustrare, ci și ca pe o modalitate de a învăța să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor sale.
Voi știați până acum despre faptul că este foarte important să ne familiarizăm copilul și cu ideea de eșec?
Surse:
www.biglifejournal.com, www.theconversation.com
