Educația copilului. 20 de alternative pentru bătaia la fund

Educația copilului. 20 de alternative pentru bătaia la fund

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mulți părinți continuă să considere că bătaia este ruptă din rai. Nici lipsa unor limite nu este deloc benefică pentru vreun copil.  Adevărul este că pentru a-ți disciplina copilul ai la îndemână multe alte modalități, multe dintre ele fiind proactive, delicate și, cel mai important, intenționate. Noi îți prezentăm în continuare nu mai puțin de 20 de alternative pentru bătaia la fund, începând de la păstrarea calmului și până la jocuri de rol.

  1. Păstrează-ți calmul

Sună mai ușor în teorie decât în practică, dar adevărul este că un copil ajunge să facă anumite lucruri cu un motiv real, nu pentru a te manipula, putând fi vorba de oboseală, foame, frustrare, boală sau o nevoie neîndeplinită. Respiră adânc și numără până la 10.

  1. Lucrează la nivelul de stres pe care îl simți

Cei mici au un talent deosebit de a pune...paie pe foc. Dacă te simți stresat, încearcă să înțelegi care este cauza și remediaz-o. În caz contrar se poate perpetua la nesfârșit acest cerc vicios.

  1. Decorează-ți casa într-un mod prietenos pentru copil

Pare de la sine înțeles, dar iată că în practică nu se aplică. Fie că lipești pe frigider operele de artă ale copilului, fie că îi oferi un raft unde își poate așeza toate creațiile din plastilină, este important să se implice în activitățile casei. Transformă-ți căminul într-unul sigur cu gândul la copilul tău în loc să încerci să incluzi diverse aspecte copilărești într-un mediu neprietenos cu copiii.

  1. Evită suprastimularea

Chiar dacă un copil adoră culorile puternice, muzica, zgomotul, dulciurile și activitățile intense (reține care sunt și evită-le în viitor), nu trebuie suprastimulat deoarece sunt șanse mari să se comporte neobișnuit. Uneori este inevitabil și este important să îl ajuți să învețe calmul poate citind o poveste sau cu o baie cu spumă.

bataia la fund

  1. Folosește-te de bunele maniere

Deși vorbești cu copilul tău, respectul se învață în familie. Învață să spui mulțumesc și te rog când i te adresezi pentru ca și el să repete comportamentul tău. Întâmpină-l dimineața și oferă-i un pupic și o îmbrățișare. Fă-i complimente, atunci când este cazul, nu este nimic greșit.

  1. Învață-l să fie bun

Transformă bunătatea în tema familiei tale. Părintele este cel responsabil de a trasa direcția atât în cuvinte, cât și în fapte. Nu uita să îți feliciți copilul când se comportă exemplar, încurajările fac mai mult bine decât pedepsele.

  1. Vorbește pe un ton calm și blând

Nu este nevoie să țipi pentru a te face auzit de copilul tău. În mod surprinzător, vei fi mai bine ascultat când vei vorbi pe un ton blând. Încearcă chiar să șoptești pentru a te asigura că nu va rata niciun cuvânt. Dacă zgomotul din casă este prea ridicat, ia măsuri pentru a-l echilibra. Se poate dovedi dificil de pus în practică mai ales dacă te-ai obișnuit să urli, dar înțelege că este un răspuns condiționat la furia ta.

  1. Ascultă

La fel cum ne dorim din suflet să fim ascultați de copiii noștri, trebuie să ne asigurăm că îi ascultăm cu atenție. Ascultat nu înseamnă că cel mic/cea mică va putea face orice își dorește, dar înseamnă că știe că cea mai importantă persoană din viața sa este interesată și empatizează cu frustrarea sa.

  1. Fii constant în atitudine

Copiii se dezvoltă când au parte de rutină și previzibilitate. Stabilește limite clare în comportament, de fiecare dată. Atunci când copilul le cunoaște, va ști și ce se așteaptă de la el. Atunci când lucrurile nu sunt clare apar și comportamente nepotrivite.

  1. Învață-ți copilul să distingă emoțiile

Pot părea lucruri mari și dificil de înțeles pentru preșcolari și de multe ori nu vor ști cum să le facă față. Începe prin a le spune pe nume și a-i învăța cum să le exprime în mod potrivit.

  1. Nu te contrazice

Poate părea extrem de tentant, însă nu este indicat să te lupți pentru cine are dreptate și cine nu sau pentru a-ți convinge copilul să facă exact cum spui tu. Încearcă să găsești o soluție pentru problemă și direcționează atenția copilului către altceva sau pune-l să aleagă. Sunt șanse să ai de a face și cu tantrumuri, așa că în astfel de momente poți lua o pauză pentru a te calma; contează mai mult decât îți imaginezi pentru încrederea și relația părinte-copil.

bataia la fund

  1. În locul pauzelor de stat la colț, oferă-i un loc unde să se simtă în siguranță

Pedepsirea prin trimiterea la colț nu este o metodă de disciplină blândă. Însă atunci când copilul tău este supărat ajută să îl rogi să stea cu tine pe canapea sau să îi oferi un loc unde să se poată calma (patul sau un fotoliu confortabil). În acest fel îl ajuți să deprindă abilități bune de a face față stresului, în loc să îl pedepsești că este stresat.

  1. Discutați pe îndelete

Pe lângă numirea emoțiilor menționată anterior, ajută să îți încurajezi copilul să vorbească despre lucrurile care îl deranjează. În acest fel stresul devine mai ușor de rezolvat. Părintele nu trebuie să devină defensiv, ci să accepte ce simte copilul, iar acesta să se simtă în siguranță să își exprime și emoțiile intense.

  1. Învață-ți copilul abilități sănătoase de a face față stresului

Este important să discuți chiar dacă ai de-a face cu emoții puternice, dar este și mai important să deții abilitățile necesare. Mulți copii pot ajunge să muște sau să lovească de furie, însă ar putea fi învățați să danseze sau să picteze. Este nevoie de repetiție pentru deprinderea oricărui comportament, mai ales când vine vorba de reprimarea comportamentului său instinctiv.

  1. Arată-i ce înseamnă să fie blând și delicat

Ia în considerare cumpărarea unui animal domestic, dacă nu aveți deja unul, și învață-ți copilul să îl mângâie. În caz contrar îl poți învăța atingerile delicate, eventual experimentând pe animale de pluș.

  1. Spune nu pentru lucrurile cu adevărat importante

Încearcă să creezi un mediu pozitiv, înconjurat de afirmații pozitive, fie că este vorba de casă, mașină sau alt loc. În acest fel atunci când vei pronunța cuvântul nu va avea un impact mult mai mare și decisiv.

  1. Învață-l să ceară

Este important încă de la vârste fragede să îți înveți copilul să ceară în loc să facă tot ce îi trece prin cap. Chiar dacă răspunzi afirmativ, este importantă crearea unui mediu de respect prin cererea permisiunii. Asigură-te că și tu faci același lucru și permite-i să spună nu, onorând răspunsul său.

  1. Jocul de rol

Copiii învață foarte multe prin intermediul jocurilor de rol. Poți apela la jucării care să fie mama și copilul sau copilul și un coleg/prieten și reprodu situația și comportamentul. Astfel va înțelege mai bine conceptele abstracte.

  1. Lasă-l să învețe prin intermediul consecințelor naturale

Comportamentul nepotrivit conduce automat la consecințe neplăcute, pe care este bine să le experimenteze din când în când. De exemplu, dacă aruncă pe jos o jucărie de 20 de ori, las-o acolo și nu o mai ridica. Chiar dacă nu va fi mulțumit, va învăța că fiecare acțiune vine însoțită de consecințe, pe care trebuie să și le asume.

  1. Când nu funcționează consecințele naturale, apelează la cele logice

Există și situații în care consecințele naturale nu presupun probleme, însă acestea apar dacă se repetă pe termen lung. Poți găsi în această situație o activitate de făcut în familie, însă este important să nu devină pedeapsă, deoarece pedepsele nu învață nimic în afară de teama de a încălca regulile.

Citește șiBătăile prelungite la fund afectează inteligența copiilor, spune un studiu efectuat în ultimii 50 de ani

Surse: www.mothering.com; www.verywellfamily.comwww.lifehack.org

Articolul urmator
„Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul
„Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților
    Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților

    O școală din Missouri, SUA, a decis să reintroducă pedepsele corporale în sălile de clasă. În cazul în care toate celelalte măsuri disciplinare eșuează, profesorii...

    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?
    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?

    De la un copil care adormea umplând perna de lacrimi în urma bătăilor primite, la un adult care pune capul liniștit pe pernă, având conștiința împăcată că nu...

    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare
    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare

    Cel putin 1 din patru copii este ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din 10 este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

    Educația sexuală începe să fie acceptată de părinții care știu că este spre binele copiilor să afle riscurile și pericolele la care se expun atunci când își...

    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
    Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

    Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

    © 2024 Qbebe