Ești tot timpul cu ochii în telefon? Iată cum afectezi dezvoltarea copilului tău

Ești tot timpul cu ochii în telefon? Iată cum afectezi dezvoltarea copilului tău

Otilia Geavlete - Redactor Senior

„Într-o zi vei privi în urmă și îți vei da seama cât de multe lucruri ai pierdut, uitându-te mereu la un simplu obiect, telefonul tău". Acesta este gândul unei femei către soțului, dar și tristețea unei mame care vede cum momentele unice ale copilăriei trec neobservate, din cauza dependenței noastre de o lume virtuală. Pentru că realitatea pălește, în fața comunicării iluzorii și persoanelor înlocuite de avataruri și profiluri pe rețele de socializare. Ceea ce se dorea un ajutor pentru o viață mai bună, o pârghie de comunicare, a devenit un adevărat sindrom. Experții au chiar și un nume pentru această tulburare, nomofobia sau dependența de telefon. Dar, în ciuda avertismentelor, oamenii continuă să petreacă o bună parte din timpul vieții lor cu ochii pe ecrane, fie în telefon, fie pe tablete sau laptop. Nu este vorba numai de tați; și mamele preferă adesea să se cufunde în cancanurile rețelelor de socializare, decât să se joace cu propriii copii. Dar modul în care acest fenomen afectează dezvoltarea copilului tău, legătura ta cu el și viața emoțională a familiei este dramatic.

Starea de prezență și de comunicare empatică și autentică cu cei din jur este intens promovată în zilele noastre. Să trăiești „aici și acum", să fii în mod real alături de cei dragi, să te bucuri de micile daruri ale vieții, sunt numai câteva dintre mesajele pe care le primești la orice curs de dezvoltare personală. Suntem pe cale să devenim generația cea mai conștientă, cea mai implicată și cea mai capabilă de schimbare. Dar, paradoxal, milioane de oameni sunt complet privați de prezența din „aici și acum" și de legătura cu lumea reală, printr-un simplu obiect care îi absoarbe complet. Fără să exagerezi, îți trece totuși câteodată prin minte: „Acest telefon are un om." Nu, sunt de fapt milioane de telefoane în lume care dețin oameni. Vi se pare un scenariu prea fantezist? Atunci lăsați telefonul în buzunar și priviți într-o dimineață, în metrou, în jurul vostru. Veți înțelege exact ce vreau să spun.

cuplu telefon
Când ai copii, efectul acestei transformări tehnologice este și mai mare. Pentru că fiecare moment petrecut cu ochii în telefon poate însemna ratarea uneia dintre clipele unice, inefabile, din viața alături de copilul tău. Fără a face apologia unei timp dedicat în totalitate copilului, este necesar să te întrebi doar: „Pot să dau timpul înapoi? Voi recupera acele momente?" Întrebare retorică, semnal de alarmă pentru cum alegi să petreci copilăria fiului sau fiicei tale. Nu te baza pe miile de poze și de filmulețe pe care le-ai strâns în foldere arareori vizitate. Emoția prezentului este incomparabilă cu ceea ce simțim privind înregistrări, oricât ne-ar fi de dragi.

Ce cred copiii când stai tot timpul pe telefon

V-ați întrebat ce cred copiii, văzându-și părinții cu ochii în telefon? Ce simt ei? Au fost cercetări în care copiii au povestit cum îi afectează faptul că părinții lor nu le dau suficientă atenție, fiind preocupați mai mult de dispozitivele lor. Adevărul relevat de aceste studii este șocant și i-a determinat pe mulți părinți să se oprească și să cugete la ceea ce au auzit de la copii. Două fetițe s-au plâns că tatăl lor nu le ascultă niciodată când este cu telefonul în mână, iar una dintre ele a spus: „Mama petrece toată ziua pe computer, și mă simt tristă că nu mergem nicăieri să ne jucăm." Un băiețel a adăugat că nici unul dintre părinți nu-i dă atenție, când este cu ochii în telefon. Mai mult de o treime dintre copiii intervievați au spus că părinții petrec prea mult timp pe diferite gadgeturi, în loc să stea cu ei. În mod ironic, foarte mulți părinți se plâng că cei mici stau prea mult pe telefoane sau tablete, dar realitatea este că puțini conștientizează că ei sunt exemplul după care se modelează copiii și că efectele atitudinii lor sunt foarte nocive. Când părintele stă tot timpul cu ochii în telefon, copilul se simte nebăgat în seamă, exclus, lipsit de importanță, neauzit și, foarte adesea, trist sau furios. Și nu este real că un copil preferă tableta sau telefonul în timpul său liber. Aproape jumătate dintre copiii din studiu își doresc să petreacă vacanțele în natură, cu părinții, în timp ce numai 5% aleg să stea mai degrabă online, iar în jur de 16% folosesc diferite gadgeturi pentru distracție. Din grupul de copii de 7-8 ani, 46% au declarat că părinții petrec mai mult timp pe telefon sau la TV decât vorbind cu ei, iar 15% au spus că se simt foarte triști din această cauză. Pentru 93% din copii, părinții folosesc dispozitivele electronice ca mijloace de distracție, iar aproape jumătate dintre acești părinți nu pun reguli copiilor ca să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor. Majoritatea copiilor încep să dea semne ale dependenței de telefon de la vârste mici și putem anticipa transformarea lor în adulți identici cu părinții și perpetuarea unor generații din ce în ce mai lipsite de atenție și de legături în lumea reală.

Aceste statistici alarmante demonstrează în ce fel relația cu propriii copii este afectată de utilizarea exagerată a telefonului și a altor dispozitive electronice. Înainte să ne temem că lumea va fi dominată de roboți, așa cum previzionează scrierile SF, ar fi bine să ne îngrijorăm de mecanicizarea care stăpânește deja mintea noastră și relațiile cu persoanele cele mai apropiate. 

Dacă suntem mereu cu ochii în telefon, dezvoltarea copilului va fi afectată

1. În primul rând, dezvoltarea sa emoțională. Faptul că nu te simte atent la el și disponibil îl face pe copil să fie nesigur și îi afectează stima de sine. El ajunge să considere că ceea ce dorește sau ce poate face el nu este important, că este invizibil pentru tine. De multe ori, mamele plasează pur și simplu, telefonul între ele și copii pentru a-și verifica mesajele sau a tasta online. Astfel va percepe copilul în timp telefonul: bariera, obiectul interpus mereu între sine și părinte. Cu vremea, va începe și copilul să utilizeze telefonul sau tableta ca un substitut pentru noi, părinții. Atunci va fi destul de greu ca relația parentală să fie recuperată. Dr. Jenny Radesky, pediatru și specialist în dezvoltarea copilului povestește cazul unei mame venite la consultație care se uita tot timpul în telefon, așezându-l în fața bebelușului: „Copilașul făcea tot felul de fețișoare și râdea continuu, dar mama nu vedea nimic din toate acestea. Se uita tot timpul la niște filmulețe pe YouTube."

Conversația și interacțiunea față în față cu părintele este esențială pentru dezvoltarea copilului. Astfel, el învață că orice cuvânt este însoțit de o emoție sau de o stare, se obișnuiește cu expresiile faciale ale oamenilor și începe să le descifreze, are acces la o relație completă, cu toate senzațiile, trăirile și sensurile ei. Dacă copilul nu își dezvoltă lumea emoțională în relație cu părintele, dacă nu se bucură de o etapă de fuziune și este ignorat, va fi profund afectat și nu va învăța cum să se poarte cu ceilalți, cum să-și gestioneze emoțiile, cum să arate ce simte. Mulți astfel de copii tind să atragă atenția părinților prin tot felul de lucruri șocante, precum crize de furie, distrugere de obiecte sau reacții exagerate. Au învățat, în timp, că numai așa pot smulge o privire de la mama sau tatăl lor, astfel încât folosesc mereu comportamente provocative. „Spre exemplu, un băiețel cânta un cântecel prostesc, din ce în ce mai tare, în timp ce tatăl său era total cufundat în telefon. Până la urmă, părintele s-a enervat și a țipat la copil să înceteze, ceea ce l-a făcut pe cel mic să cânte și mai tare și să se prostească.", își amintește dr. Radesky. Aceștia sunt copiii care sunt aduși, adesea, de părinți la psiholog, deși singura lor problemă este lipsa de atenție, iar comportarea prostească sau reacțiile violente sunt singurele lor moduri de a-și procura această atenție. În cartea sa, The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age, psihologul Catherine Steiner- Adair arată efectele dezastruoase pe care deconectarea dintre părinți și copii le produce asupra celor mici. În cercetarea sa, a intervievat 1000 de copii cu vârste între 4-18 ani, întrebându-i ce cred despre utilizarea telefoanelor de către părinții lor. Câteva cuvinte au fost repetate mereu și mereu, de către nenumărați copii: tristețe, furie, singurătate. Un băiețel de patru ani vorbea mereu despre „telefonul ăla prost al lui tata", în vreme ce alți copii își aminteau încântați cum au aruncat în toaletă telefoanele părinților, le-au ascuns sau le-au băgat în cuptorul cu microunde. „Simt că mă plictisesc foarte tare. M-am plictisit de tata care se uită la toate postările, toate e-mailurile, toate filmulețele, chiar și atunci când mergem la ski.", a declarat o fetiță de zece ani.

tata telefon
2. Dezvoltarea cognitivă este, de asemenea afectată. Pentru că le acordăm prea puțin timp, copiii vor învăța mai greu să vorbească, deși vor folosi de timpuriu telefoane sau tablete, grație, desigur, părinților. Fiind stimulați doar vizual, mulți copii nu-și vor consolida operațiile mentale în integralitatea lor, vor avea întârzieri în dezvoltarea motorie și a abilităților în plan concret. Copiii cu părinți absorbiți de telefoane vor petrece, la rândul lor, foarte mult timp în fața ecranelor, ceea ce va conduce la consecințe nocive pentru sănătatea lor fizică și mintală. Relațional vorbind, mulți dintre acești copii vor avea deficiențe, se vor adapta greu și nu vor ști să lege prietenii. Chiar dacă unii dintre ei vor fi foarte pricepuți la manipularea dispozitivelor tehnice, vor fi total izolați și se vor auto-exclude din lumea reală, preferând interacțiunile virtuale. În spatele unor astfel de comportamente, al unor astfel de alegeri se ascund întotdeauna teama, stima de sine scăzută, alienarea.

3. Și în planul sănătății, copilul tău va fi afectat. În primul rând, un părinte care se concentrează numai pe telefon, este puțin interesat de nevoia copilului de a fi în contact cu natura și de a se dezvolta armonios. În al doilea rând, tocmai pentru că cei mici ne imită, vor petrece timp nelimitat în fața ecranelor, ceea ce poate duce la afecțiuni ale ochilor, coloanei vertebrale, la instalarea unor afecțiuni precum tulburările de somn, depresia sau anxietatea generalizată.

Ce măsuri trebuie să iei

1. În primul rând, conștientizează toate aceste pericole. Nimic nu te poate schimba, dacă faptul că pierzi copilăria fiului sau fiicei tale nu te determină să te schimbi. Într-o zi, copiii tăi vor înceta să se mai străduiască să-ți atragă atenția. În altă zi vei privi în jur și îi vei vedea deja mari. Te vei întreba când au crescut atât și te vor copleși regretele.

2. A folosi telefonul este doar un obicei pe care tu îl modelezi. Pune-i limite. Chiar dacă mulți dintre noi au nevoie în mod legitim de tehnologie, pentru a rezolva, de exemplu, sarcini de serviciu, este necesar să discriminăm între nevoie și obișnuință. Vom vedea că adesea folosim telefonul în preajma copiilor mai mult decât avem, de fapt, nevoie. Uneori ajungem chiar să-l utilizăm ca să ne relaxăm, adică să nu mai ajungă la noi zgomotul copiilor și rugămințile lor de a-i băga în seama. Gândește un timp rațional pentru toate, pentru a folosi telefonul, dar și pentru a da atenție copiilor. Sigur vei reuși. Trebuie doar să-ți recâștigi controlul asupra telefonului tău, nu să-l lași să dispună de tine.

3. Organizează cu întreaga familie o sesiune despre folosirea corectă a telefonului. Toți trebuie să-și exprime părerea, chiar și cei mai mici. Ai ocazia să le spui și de ce trebuie să folosești mai mult telefonul câteodată, dar asta nu afectează relația dintre voi, inclusiv că ei, copiii, sunt cei mai importanți pentru tine. Au nevoie de această confirmare. Stabiliți împreună reguli de utilizare a dispozitivelor electronice și consecințe pentru încălcarea lor. Vei fi surprins să vezi că tu și copiii aveți așteptări similare unii față de alții.

 

fara telefon
4. Postează reguli scrise despre folosirea telefonului, ca să le vadă toată lumea. Poate fi o listă scurtă, lipită pur și simplu pe frigider, cu prevederi ca:
- Interzis telefoanele în prima oră după ce ajungi acasă
- Nu folosim telefoanele până adorm copiii
- Nu folosim telefoanele în timpul meselor
- Nu folosim telefoanele în timpul activităților de familie, etc.

5. Dă-le copiilor măcar zece minute pe zi de atenție concentrată. Este un truc care face minuni. Dacă acorzi copilului tău zece minute de atenție deplină, pură, nedivizată, de două ori pe zi, acest lucru va întări conexiunea voastră emoțională. Este de ajuns să intri în jocul lor sau să porți cu ei o discuție atentă și serioasă și le vei da sentimentul că ești pe deplin prezent pentru nevoile lor. Încearcă acest truc timp de câteva săptămâni. Ți se pare ridicol de puțin, zece minute? Ei bine, vei fi surprins să afli că mulți părinți nu sunt cu adevărat conectați cu copiii lor nici măcar zece minute pe zi.

6. Observă care sunt semnalele (trigger) care te fac să te îndrepți automat spre telefon. Tu ai, poate, senzația că este decizia ta să scoți telefonul, de fiecare dată. În realitate, de cele mai multe ori, ești prizonier al unor obiceiuri, declanșate de anumite semnale. Observă cu atenție ce te face să cauți, în mod automat, telefonul. Ce ai putea face în acel moment, în loc să te uiți la telefon? Ce lucru ai putea pierde? Nu cumva o clipă din viața copiilor tăi? Poți face astfel încât să-ți modifici obiceiul și să-i incluzi pe copii, în mod deliberat, în schemă? Un obicei nu poate fi total șters, dar poate fi schimbat. Ar fi o bună idee să începi să-i întrebi pe copii, dimineța, când citești diverse știri pe telefon, ce părere au de una sau de alta.

7. Reorganizează-ți aplicațiile, pentru o mai rapidă utilizare a telefonului și astfel vei scuti timp pentru alte activități. Întrerupe notificările și setează aplicații tip nu deranjați, pentru perioadele în familie. Alege perioade în care pui telefonul pe silent și gândește câteva momente pe zi phone-free, în care lași, pur și simplu, telefonul într-o cutie specială.

8. Pentru o cură de detoxifiere de telefon, este recomandat să îți iei o săptămână completă fără telefon. Îți va reseta întreaga experiență de comunicare. Sau să setezi o parolă foarte lungă, dificil de accesat, ca să îți fie greu să intri prea des pe telefon. Poți să renunți la smartphone și să reiei un model mai vechi, cu mult mai puține aplicații. Vei relua și un contact mai mare cu lumea.
Surse: https://www.mother.ly; https://mom.me; https://www.mirror.co.uk; https://www.npr.org;

 

Articolul urmator
Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon
    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon

    O mamă i-a limitat copilului ei timpul petrecut în fața ecranelor. Nimic mai simplu și mai normal, nu-i așa? Doar că s-a întâmplat ceva neașteptat: a descoperit că...

    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon
    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon

    O fetiță în vârstă de 12 ani a fost lovită în plin de un tramvai, în sectorul 5 al Capitalei, la începutul acestei săptămâni. Potrivit primelor...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Iată de ce mamele sunt atât de nervoase tot timpul
    Iată de ce mamele sunt atât de nervoase tot timpul

    Printre marile provocări din viața de mamă se numără și cea care ține de capacitatea de a-ți gestiona furia când te simți copleșită de aceasta. Indiferent de motivul care...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon
    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon

    Îți amintești și tu că atunci când erai mic, te puneau să reții numărul de telefon de acasă? În caz că te pierdeai, puteai să apelezi la un adult care să te...

    © 2024 Qbebe