Homeschooling-ul a împărțit părinții în două tabere. Tu din care faci parte?

Homeschooling-ul a împărțit părinții în două tabere. Tu din care faci parte?

Mariana Voinea

Pe cât de mediatizat, pe atât de blamat este homeschooling-ul. În timp ce unii părinți nu concep să își educe copilul acasă, alții găsesc acestă variantă ca fiind foarte convenabilă. Înainte de alege din care tabără faci parte, ia în considerare informațiile pe care le vei găsi cu siguranță ca fiind utile și decisive.

La momentul actual, în țara noastră, homeschooling-ul este încă un subiect tabu. Pe premiza: ”Ce învață copilul acasă? Trimite-l la școală! Doar nu ești tu profesor!”, unii părinți aleg să blameze homeschooling-ul. Sunt și persoane care îmbrățișează această idee, luptă ”împotriva curentului” și își educă acasă copiii.

Din fericire, pandemia Covid 19 a avut și părți bune. În timpul pandemiei și după aceasta, s-a manifestat un mai mare interes pentru homeschooling. Nu se cunoaște exact numărul de copii care sunt educați acasă în sistem homescooling acum. La nivel european, estimările arată că peste 80000 de copii urmează această formă de educație numai în Regatul Unit.

Decizia de a îmbrățișa acest mod de educație nu este una ușoară. Înainte de toate, trebuie să te asiguri că ai toate instrumentele necesare și că ești pregătit mental, fizic, emoțional și financiar să îi devii copilului nu numai profesor, ci și mentor.

Trebuie să îi oferi ajutor și informații concise în toate domeniile care îi stârnesc interesul. Dacă te orientezi către homeschooling, trebuie să fii eficient, dedicat și atent full time și să te pliezi pe necesitățile și nivelul educațional copiilor.

Ce reprezintă conceptul de homeschooling

Nu poți lua o decizie fermă, fără a înțelege exact ce presupune acest concept. Copilul are dreptul la educație, așa cum scrie în Constituție. Nu este obligatoriu ca această educație să se desfășoare într-o unitate de învățământ. Concret, legea permite educarea copiilor și în confortul propriei case, dacă aceasta era una din frământările tale.

Termenul de homeschooling este mult mai cuprinzător decât simpla definiție de educație făcută acasă. Nu te speria de acest nou concept! Informează-te încă de la început, pregătește-te să devii părinte și profesor cu normă întreagă, zi de zi pentru copilul tău. La fel de bine ai posibilitatea de a angaja un profesor sau de a face meditații cu copilul tău în confortul propriului cămin.

mama ii citeste copilului din carte

De ce aleg unele familii să facă homeschooling

Oricine are propriile sale motive pentru orice. Dar când vine vorba de o chestiune atât de cuprinzătoare, putem încadra aceste motive în șase categorii:
• Starea de sănătate a elevului. Aici menționăm alergii foarte puternice sau probleme de sănătate psihică, fobii, anxietate de separare sau depresie;
• Dizabilități și autism. În această categorie sunt incluse: autismul, nevoile speciale, dislexia sau dizabilități fizice;

• Bullying-ul din școli care în ultimii ani a atins cote maxime și a vizat chiar și profesorii;
• Ideologia de viață după care se ghidează unii părinți sau viziunile filozofice ale acestora;
• Nemulțumirea față de sistemul educațional actual. În timp ce unii consideră că materia este prea stufoasă sau prea grea, alții se plâng că elevii sunt prea stresați și au prea multe teme;
• Distanța foarte mare față de cea mai apropiată școală reprezintă în cazuri rare un motiv pentru care cei mici sunt educați acasă.

Homeschooling în România? Ce prevede legislația și la ce să se aștepte părinții când aleg școala de acasă

Ce avantaje aduce homeschoolingul

Suporterii înfocați” ai acestui sistem de învățământ care stârnește atâtea controverse îți arată principalele avantaje. Cei din tabăra pro homeschoolig îți împărtășesc din experiența lor și îți oferă detalii importante care vor cântări greu în decizia pe care o vei lua.

tata isi ajuta baiatul sa picteze

Educația se face în mod individual

Ai trecut și tu prin anii de școală și știi cum e într-o sală de clasă. Profesorul nu se poate ocupa de 30 de elevi odată. Acesta explică lecția și cine înțelege, este avantajat, restul elevilor rămân cu lacune. Tu ai posibilitatea de a personaliza modul în care îți educi copilul. El va primi informații în funcție de interesele pe care le are, de nevoile pe care le manifestă și de abilitatea sa de a învăța.

Flexibilitate pentru membrii întregii familii

Dacă vei decide să îmbrățișezi acest minunat sistem de educație, vei fi nu numai părinte pentru copilul tău, gospodină în casă, ci vei avea mult mai mult timp pentru familia ta. Nu crezi că acest lucru este posibil?

Cu siguranță te vei descurca de minune programând orele de dimineață pentru a-ți educa copilul, orele de prânz pentru a face mișcare cu el și pentru a pregăti masa împreună, iar orele amenzii le puteți petrece vizionând un film sau pregătind cina. Vei putea chiar programa ieșiri interesante în parcurile și locurile din apropierea casei.

mama isi invata copilul la masa

Copilul educat acasă va socializa foarte bine

Cine nu și-ar pune problema socializării înainte de a se gândi la homeschooling? Da, cel mic nu va mai putea să interacționeze cu alți copii de vârsta lui în cadrul unei săli de clasă! Dar privește partea bună. Acest lucru poate fi în avantajul lui.

Gândește-te că nu va mai fi ținta bullyingului, nu va mai veni de la școală supărat din cauza glumelor colegilor. Cu siguranță va putea interacționa cu oameni și copii de seama lui în diferite circumstanțe.

Spre exemplu îți poți duce copilul la un loc de joacă sau la un club unde sunt mai mulți copii de vârsta lui. Te poți înscrie în grupuri de homeschooling din zona ta sau chiar din orașul tău. O altă idee bună este să îl înscrii la diverse activități locale precum grupuri de cercetași, cluburi sportive sau să facă voluntariat.

Am făcut școala acasă și la fel vreau să-mi educ copiii. Vreau să mă ocup personal de pasiunile și interesele lor

Vă veți educa amândoi în mod continuu

Homeschooling nu înseamnă doar educație pentru copil, ci și pentru părinte. Nu îi vei putea oferi copilului educație dacă tu nu ești pregătit într-un anumit domeniu. De aceea, pentru a explica învățăcelului anumite evenimente istorice spre exemplu, va trebui, cu o seară înainte, să te documentezi foarte bine în privința acestora, astfel încât să nu omiți vreun detaliu important sau să îi prezinți date și fapte greșite.

Provocările homeschoolingului

Ca orice materie subiect de interes pentru părinți și copii, educația în sânul familiei are atât avantaje, cât și provocări. Preferăm să le spunem provocări și nu dezavantaje pentru că nici un sistem de învățământ nu prezintă dezavantaje atâta timp cât copilul se dezvoltă din punct de vedere cognitiv și intelectual. Cei din tabăra ”contra” homeschoolingului îți aduc în atenție și detalii mai puțin cunoscute.

Angajamentul pe care ți-l iei ca părinte și profesor

Trebuie să fii foarte sigur că îți poți lua un angajament atât de serios față de copil, cât și față de tine însuți. O astfel de decizie de acest fel nu o iei pentru câteva săptămâni sau luni, ci pentru câțiva ani, cei mai importanți ani din viața copilului tău. Va trebui să îți dedici mare parte din timpul și energia ta educării continue.
Ești pregătit ca pe lângă titlul și responsabilitățile tale de părinte, să adaugi și titlul de profesor și responsabilitățile aferente?

Costurile pe care le implică homeschoolingul

Poate că la prima vedere școlirea acasă pare că este gratis sau nu implică foarte multe costuri. Luând lucrurile pas cu pas, vei realiza că pentru a fi un profesor și părinte dedicat, va trebui să renunți la jobul tău. Cel mult poți găsi un job part time remote, dar acesta nu îți va aduce satisfacțiile materiale de dinainte.

Așadar, pe lângă faptul că vei rămâne fără job, va trebui să cumperi cărți, caiete, un computer sau un laptop, rechizite, cărți, material didactic.

Dacă nu te descurci la o anumită materie, va trebui să angajezi un profesor care să îți mediteze copilul odată sau de două ori pe săptămână, iar acest lucru implică costuri considerabile.

Îngustarea perspectivelor și limitarea experiențelor alături de alți copii

Indiferent în câte activități de voluntariat, în câte cluburi sportive sau grupuri l-ai implica, cel mic va simți nevoia să socializeze mai mult. Homeschoolingingul îi va îngrădi puțin libertatea de a interacționa cu alți copii și de a-și face prieteni.

Am făcut școala acasă și la fel vreau să-mi educ copiii. Vreau să mă ocup personal de pasiunile și interesele lor

Dezechilibrul școală - casă

Un copil educat acasă nu va mai putea face diferența între activitățile școlare și activitățile casnice. Desi vei nega la început, în scurt timp te vei afla în situația de a-i preda acestuia o lecție sau de a face un experiment cu el în bucătărie, acolo unde cina este pe foc.

Școlirea în confortul propriei necesită autodisciplină, precum și planificare și eliminarea activităților care vă distrage amândurora atenția în fiecare zi.

Explicațiile pe care trebuie să le dai autorităților locale

Ai putea crede că tu poți decide cum și unde să îți educi copilul! În România, legislația este ambiguă momentan și trebuie să pregătești explicații pertinente pe care va trebui să le dai autorităților. Încă din momentul în care vei renunța la școală în favoarea homeschoolingului, autoritățile vor fi alertate, iar tu va trebui să îți expui în mod ferm motivele pentru care ai ales această variantă.

Ce decizie iei în privința educației copilului tău?

Nu te grăbi să iei o decizie în ceea ce privește educația și cei mai importanți ani pentru dezvoltarea intelectuală, cognitivă, emoțională a copilului. Simți că poți să îl educi singur și să îl pregătești să devină un adult respectat și responsabil în societate?

Ai cochetat în tinerețe cu predarea unei materii? Atunci ești pe calea cea dreaptă! Înainte de toate, consultă-ți copilul și întreabă-l dacă își dorește cu adevărat să învețe de acasă, doar el cu tine, tete-a-tete, zi de zi.

Iei în calcul posibilitatea de a-ți educa copilul acasă? Atunci pregătește-te să lupți zi de zi cu prejudecățile oamenilor și să îți aperi ferm punctul de vedere. Nu uita că în România, pentru a fi în deplină legalitate cu decizia ta, va trebui să îl înscrii pe cel mic la o școală tip Umbrella.

Important este să nu renunți la idealurile tale și să faci ceea ce simți că te ajută să îi asiguri un viitor frumos copilului!

Surse foto: unsplash.comusplash.compexels.compexels.com

Surse articol: highspeedtraining.co.uk

Articolul urmator
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere
    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere

    Din luna noiembrie, clienții unei companii aeriene din Turcia vor putea călători liniștiți, în zone în care accesul copiilor este interzis! Zona „Only Adult” a...

    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

    Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

    Momentul adevărului: părinții mărturisesc cu sinceritate care este cea mai rea parte a parentingului
    Momentul adevărului: părinții mărturisesc cu sinceritate care este cea mai rea parte a parentingului

    Să fim serioși, toată lumea știe că nu e ușor să fii părinte. Însă știi care este cea mai rea parte a parentingului? Uite ce spun acești părinți.

    Două treimi dintre tați se simt dați la o parte atunci când se nasc copiii lor
    Două treimi dintre tați se simt dați la o parte atunci când se nasc copiii lor

    Imediat după naștere, mama este cea care preia aproape în totalitate responsabilitățile când vine vorba de îngrijirea bebelușului abia venit pe lume. Mama îl...

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii
    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii

    Nu este o noutate faptul că natalitatea a scăzut tot mai mult în ultimii ani în țara noastră. Sociologii au încercat să-și explice acest fenomen și au ajuns la...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă
    Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

    Părinții sunt primele noastre modele în viață, din toate punctele de vedere. Inclusiv modul în care învățăm să ne construim relațiile cu cei din jur și cu ființa...

    © 2024 Qbebe