Jucăria preferată a copilului tău îți va spune la ce va excela în viață

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre elementele care te-ar putea ajuta să-ți dai seama în ce domenii se va descurca mai bine copilul tău se numără și jucăriile acestuia. Oamenii de știință au constatat că preferința pentru anumite jucării poate să influențeze inclusiv profesia pe care și-o va alege în viitor. Încurajează-le pe copil să utilizeze jucării variate și vezi spre care se orientează mai mult, astfel încât să-ți poți da seama spre ce să-l direcționezi pentru a reuși ca în viața de adult să aibă o carieră așa cum își dorește.

Pot avea jucăriile preferate în copilărie vreun impact în alegerea viitoarei cariere?- Concluziile unui studiu

Plecându-se la premisa că alegerea jucăriilor puse la dispoziția copilului nu ar trebui să fie influențată de stereotipul „e pentru băieței/e pentru fetițe", un grup de cercetători de la „Universitatea Roehampton" (Marea Britanie) a realizat un studiu , care a demonstrat faptul că nu neapărat sexul unui copil îi va ghida preferințele spre o anumită jucărie, ci mai degrabă trăsăturile de personalitate și aptitudinile.
În vederea obținerii unor rezultate concludente, s-a apelat la aplicarea unor chestionare unor părinți ce aveau copii (atât fete, cât și băieți), cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani. Acestea au vizat întrebări legate de jucăriile preferate ale copiilor.

După analizarea chestionarelor, coordonatoarea studiului a sesizat că nu se poate nega ideea că o mare parte dintre băieți erau înclinați cu precădere spre jucării specifice sexului lor (cum ar fi jocurile de construcție), în timp ce majoritatea fetelor aveau drept jucării favorite cele care vizau creativitatea. Cu toate acestea, ea consideră că opțiunea pentru o anumită jucărie îi poate determina atât pe băieți, cât și pe fete, să devină mai interesați să-și dezvolte aptitudini, care, în viitor, pot fi hotărâtoare pentru alegerea profesiei.

Sfatul specialiștilor englezi este ca părinții să le dea libertate copiilor de a se bucura de jucării cât mai diverse, care să le contureze treptat interesele ce-i vor ghida și ele în opțiunea spre o anumită carieră în viața de adult. Odată ce aceștia își vor da seama de ceea ce îndrăgesc micuții, vor putea să le pună la dispoziție exact jucăriile de care au nevoie, astfel încât aceștia să ajungă să-și perfecționeze abilitățile ce-i vor îndrepta ulterior spre o meserie pe care să o îndrăgească.

Inclusiv unii furnizori de jucării au realizat sondaje care au evidențiat faptul că un procent semnificativ de adulți (atât femei, cât și bărbați), care s-au jucat în copilărie cu jocuri de construcție, gen Lego, și-au ales ca domenii de activitate arhitectura, construcțiile sau design-ul. Un alt exemplu se leagă de cei care au fost pasionați de puzzle-uri sau alte jocuri ce presupuneau găsirea de soluții și  au ajuns, într-un proporție deloc neglijabilă, să aibă profesii precum bancheri, contabili etc..

Tipuri de jucării preferate și influența lor în opțiunea pentru o anumită profesie

Conform psihologilor, jucăriile pot să contribuie considerabil la dezvoltarea unor abilități menite să le ușureze copiilor drumul spre o meserie. Iată câteva exemple în acest sens:
Seturile de jucării de construcție și cele ce presupun rezolvarea de probleme
Copiii care adoră să aibă în preajmă jucării de acest tip își vor forma deprinderi ce le vor fi de ajutor pentru a-și construi cariere precum: arhitect, designer, constructor, contabil, specialist în finanțe, inginer etc.. Nu va conta că ai un băiețel sau o fetiță, oricare dintre ei pot fi interesați de astfel de jucării și atunci este ideal să aibă parte și de o educație care să le permită să practice oricare dintre meseriile menționate.

Fetita si baietel care se joaca impreuna cu un set de construit

Jucăriile creative
Copiii care adoră jucăriile de acest tip vor avea oricând imaginația stimulată, ceea ce îi va determina și să găsească soluții pentru rezolvarea de probleme. Dacă această preferință se va îmbina și cu aptitudini matematice, te poți aștepta să ai un copil care-și va alege o meserie precum arhitect, designer, tâmplar etc..
Creativitatea și îndemânarea pot fi punct de plecare și pentru alte meserii, cum ar fi cea de hair-stylist sau de creator de jocuri video.

Citește și: Singurele jucării pe care trebuie să i le dai copilului tău, potrivit psihologilor

Jucăriile ce permit jocuri de rol
Indiferent că este vorba despre fetițe, indiferent că este vorba despre băieței, jocurile de rol vor dezvolta nu numai imaginația, ci și alte aptitudini, cum ar fi: capacitatea de a lucra în echipă, de a le împărtăși celorlalți din ceea ce știi, deschiderea către comunicarea cu ceilalți, răbdarea, faptul de a fi receptiv la nevoile celorlalți etc..
Practic, ar trebui să te aștepți că, dacă ai un copil îndrăgostit de jocurile de rol, acesta ar putea să se îndrepte, în viitor, spre cele mai diferite profesii, de la manager, avocat, până la medic, asistent/ă medical/ă, ospătar, antrenor etc..
Încurajează-ți copilul să se implice în jocuri de rol pentru a-l ajuta să dobândească abilități diverse, ce-i vor fi de folos indiferent de cariera pe care și-o va alege.

Copii ce se joaca imaginandu-se ca sunt la o Tea Party

Jucăriile de pluș și păpușile
În momentul în care un copil le va avea drept jucării preferate, așteaptă-te să se atașeze mult de ele. De aceea, nu va fi greu să-și dezvolte treptat empatia, dragostea față de ceilalți și să-și dorească, în viitor, să îmbrățiseze meserii care să îi permită să-și pună în valoare aceste aptitudini.
Cu alte cuvinte, copiii care sunt mai tot timpul în preajma acestor jucării, vor avea toate șansele să devină medici, medici veterinari, asistent/ă medical/ă, specialiști în asistență socială, psihoterapeuți etc.. Ei vor adora să lucreze cu oameni și pentru oameni și se vor simți împliniți când vor ști că au venit în ajutor.

Jucăriile ce implică natura, animalele
Unii copii sunt pasionați să planteze o floare, să o îngrijească sau să îngrijească de un animal. De cealaltă parte, ei se simt cel mai bine când au jucării ce le vor permite să cunoască mai multe despre mediul înconjurător.
Cei care au asemenea pasiuni adoră să descopere, să știe detalii, de aceea nu ar trebui să te miri dacă vei „face cunoștință" peste mai mulți ani cu un biolog, cu un cercetător sau cu un activist pentru protejarea mediului.

Jocurile disponibile online
Pentru că acestea sunt deosebit de variate, îți vor permite să-i oferi copilului orice îi face plăcere, de la jocuri matematice, imaginative, până la cele de memorare, de atenție,  pentru dezvoltarea limbajului, a gândirii abstracte ș.a.
Datorită faptului că va avea acces la ele, copilul își va putea alege jocurile preferate, dintr-un anumit domeniu, ceea ce-l va încuraja și să-și dezvolte anumite abilități. În aceste condiții, va avea posibilitatea să-și aleagă dintr-o gamă largă de meserii.

Cum să procedezi ca să te asiguri că jucăriile îl vor ajuta pe copil și să se orienteze spre o carieră

De noi, ca părinți, va depinde să le punem la dispoziție copiilor noștri jucăriile îndrăgite, astfel încât acestea să se simtă în largul lor și să fie mai tentați să învețe lucruri noi. Pentru a avea succes în acest demers, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:
• Dă-i copilului ocazia să se joace alături de cele mai variate jucării- Nu contează că ai o fetiță sau un băiețel, nu ezita, de câte ori poți, să-i lași să utilizeze jucării cum ar fi instrumente muzicale, puzzle-uri, animale de pluș, seturi de construcție, seturi de creativitate, de modelaj etc.. Este esențial să nu încurajezi stereotipurile de gen, lăsându-i să-și valorifice potențialul de care dispun. În acest fel, te vei asigura că nu-i vei ține departe de posibilitatea de a învăța lucruri ce-i vor ajuta să se decidă mai ușor când va veni vorba despre o meserie

• Comunică permanent cu copilul- De exemplu, ori de câte vrei să achiziționezi o jucărie, este preferabil ca mai întâi să stai de vorbă cu acesta pentru a-ți da seama mai bine ce i-ar face mai multă plăcere. Vei vedea că astfel va fi mai încântat și va învăța lucruri noi mai repede!

• Fii atentă la limbajul pe care-l vei folosi în preajma jucăriilor copilului- De pildă, nu te grăbi să vorbești despre o jucărie lăudându-i aspectul, întrucât poți să-i transmiți copilului mesajul că imaginea este cea mai importantă, ceea ce poate fi dăunător inclusiv în viitorul demers de construire a unei cariere. Mai bine va fi să fii moderată și să-l lași pe copil să-și formeze singur impresiile despre jucăria respectivă

• Încearcă să-l ții cât mai departe de stereotipurile prezentate uneori prin mass-media- Copilul trebuie să înțeleagă de la o vârstă fragedă că nu trebuie să se joace cu o anumită jucărie pur și simplu pentru că aceasta este „specială pentru băieți/pentru fete", ci ar trebui să o aibă în preajmă pe cea pe care și-o dorește cu adevărat. Va fi o modalitate excelentă de a-l stimula să-și formeze aptitudini variate și să vadă că ar putea să-și aleagă orice profesie, fie că este fată, fie că este băiat

Tu te-ai gândit până acum la faptul că jucăria preferată a unui copil poate să aibă și ea un rol în vederea alegerii meseriei?

Citește și: Importanta jocurilor in dezvoltarea copilului

Surse:
www.bbc.com, www.businessservicesweek.com, www.kidsinthehouse.com, www.wehavekids.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Inovație în universul jucăriilor! Fă cunoștință cu MODU, jucaria preferată de copiii din toată lumea
  Inovație în universul jucăriilor! Fă cunoștință cu MODU, jucaria preferată de copiii din toată lumea

  Ne dorim tot ce-i mai bun și ce-i mai frumos pentru copiii noștri, în special când vine vorba de jucării. Vrem ca acestea să îi atragă pe cei mici, astfel...

  Dr. Gerald Stein: „Viața copilului tău nu îți aparține”
  Dr. Gerald Stein: „Viața copilului tău nu îți aparține”

  Încă din primele clipe în care ți-ai ținut copilul în brațe, tot ce ți-ai dorit a fost să crească sănătos, fericit, să reușești să-l protejezi de rele. Din...

  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult
  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult

  Copilăria pune bazele multor comportamente și atitudini din viața de adult. Iată însă că un studiu recent a demonstrat modul în care această perioadă din viață are o...

  Sforăitul partenerului tău îți scurtează viața
  Sforăitul partenerului tău îți scurtează viața

  Printre factorii care pot interfera cu un somn de calitate se numără și sforăitul partenerului nostru de viață. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi nu numai...

  Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
  Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

  Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

  Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
  Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

  Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

  Iluzia optică pregătită să îți dea viața peste cap! Vezi cât de ușor este păcălit creierul tău
  Iluzia optică pregătită să îți dea viața peste cap! Vezi cât de ușor este păcălit creierul tău

  Știți ce este, de fapt, magia? Fizică pură! Mai precis, modalități științifice prin care magicienii ne păcălesc creierul. Mai mult oameni de știință, decât magicieni, azi...

  4 motive pentru care fierul nu trebuie să lipsească din viața copilului tău
  4 motive pentru care fierul nu trebuie să lipsească din viața copilului tău

  Printre nutrienții fundamentali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului se află și fierul. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla care sunt efectele sale asupra...

  © 2022 Qbebe