Părinții care îndepărtează obstacolele din viața copiilor le limitează șansele de a deveni lideri

Părinții care îndepărtează obstacolele din viața copiilor le limitează șansele de a deveni lideri

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Când ești plin de iubire față de copilul tău și de teama că i s-ar putea întâmpla ceva rău, este greu să te împotrivești pornirii de a ridica în jurul său ziduri de protecție și de a netezi drumul pe care calcă, îndepărtând orice obstacol. Vrei să te asiguri că nu va fi niciodată rănit și nu se va lupta cu nici o dificultate. Nu este nevoie să spunem că un astfel de mod de a acționa nu-i este favorabil copilului tău pe termen lung. Oamenii au nevoie de experiențe, chiar și de cele dificile, pentru a se dezvolta, pentru a dobândi abilități și pentru a se descurca în lume. Copiii trebuie să greșească, să aibă eșecuri, să simtă suferința, pentru că astfel devin mai înțelepți și mai puternici. În lipsa obstacolelor și a emoțiilor dificile, maturizarea lor nu se va încheia niciodată și vor rămâne mereu în umbra părinților, dependenți, copleșiți de viața de zi cu zi și incapabili să treacă peste cele mai simple obstacole. Iar părinții care îndepărtează mereu obstacolele din viața copiilor le limitează șansele de a deveni lideri și de a se afirma în lume.

"Una dintre descoperirile mele cele mai importante este că marii lideri au avut multe dificultăți în viața lor și au reușit să transforme obstacolele în victorii, prin forțele proprii. Liderii care triumfă peste tragedii dobândesc putere, reziliență, curaj și încredere în forțele proprii- acele calități pe care le admirăm cu toții la marii conducători.", scrie Carmine Gallo, autor al cărții "Cinci Stele: secretele comunicării pentru a avansa de la bun la grozav." (Five Stars: The Communication Secrets to Get from Good to Great).

Ceea ce părinții trebuie să ofere copiilor este un echilibru între protecția necesară și încrederea în ei înșiși și în capacitatea lor de a se descurca singuri. Suntem cu toții încântați când ni se spune că cei mici sunt descurcăreți și au abilități de lideri, că vor ajunge departe prin forțele lor, că sunt robuști și stabili. Dimpotrivă, părinții se simt neliniștiți când aud că copilul lor se adaptează greu, că nu este suficient de sociabil și că are dificultăți de a face față sarcinilor de grup. Desigur, una dintre erorile cele mai mari în parenting este de a încerca să modelăm copilul după o schemă prestabilită de stereotipurile sociale și de propriile noastre prejudecăți. Nu toți copiii vor deveni lideri, după cum nu toți vor ajunge artiști sau mari afaceriști, indiferent cât de mult i-am pregăti noi.

invingator

Este important să înțelegem că fiecare copil este unic, o ființa vie, completă și minunată, care nu trebuie să se încadreze într-un pat al lui Procust format din pretențiile și așteptările noastre. Așa că nu trebuie să ne sperie că avem un copil visător sau care nu prea se amestecă cu ceilalți. Însă nu trebuie să cădem nici în cealaltă eroare, de a pune bețe în roate dezvoltării copilului prin temerile și protecția noastră exagerată. Pe lângă termenul mai vechi, de helicopter parenting (parenting de tip elicopter), care semnifică supraveghere și protecție excesivă din partea părinților, a apărut un altul, acela de lawnmower parents (lawnmower = mașină de tuns iarba), referindu-se la tendința anumitor părinți de a îndepărta orice obstacol din calea copiilor.

Fără obstacole, copiii nu pot dobândi abilități

Fiecare abilitate și competență pe care copilul o dezvoltă înseamnă un efort, un obstacol peste care el treacă. Dar între obstacol și abilitate este o legătură de tip cauză-efect. Așa că, atunci când îndepărtezi obstacolele, limitezi șansa copilului de a dobândi o deprindere nouă, care să-l conducă spre o viață independentă. Într-un bestseller din 2018, The Coddling of the American Mind, Jonathan Haidt și Greg Lukianoff arată că părinții din ziua de azi pot bloca maturizarea copiilor, "împiedicându-i să trăiască experiențele vieții și să devină adulți funcționali, punându-le granițe care le răpesc fiorul de a trăi." Capacitatea de a-și reveni după un eșec și de a-și asuma riscuri este esențială pentru construirea caracterului copilului și a modului în care se afirmă în viață. Copiii care nu trebuie să se confrunte cu nimic, pentru că orice piedică este îndepărtată din calea lor și orice "căzătură" este amortizată, nu vor putea să se descurce niciodată în lumea reală, necum să răspundă unor provocări precum aceea de a ocupa o poziție de lider. O astfel de poziție presupune o serie de abilități, precum reziliența, abilitatea de a rezolva probleme și a găsi soluții, încrederea în sine, puterea mentală. Toate acestea pot fi câștigate doar printr-o confruntare directă cu viața reală, cu dificultățile și provocările ei.

lider

Eșecul te învață să fii un lider autentic

În cartea Unbeatable Mind, Mark Devine explică faptul că încrederea în sine, specifică liderilor, este atât o trăsătură de caracter cât și o abilitate. O astfel de abilitate se construiește în încercarea de a-ți atinge țelurile, indiferent de obstacolele care îți apar în cale și de eșecurile pe are le trăiești. "Autenticitatea ta ca lider crește mai ales atunci când echipa ta observă modul în care ești capabil să-ți revii după un eșec. Lupta și căderile reprezintă fundația tăriei interioare, pentru că ele îți oferă o oportunitate de învățare. Persoanele care nu sunt obișnuite cu eșecul vor da vina pe circumstanțele exterioare și își vor plânge de milă, atunci când lucrurile merg prost, în loc să învețe o lecție de viață și să acționeze cu o atitudine pozitivă. " Este specific acest lucru și copiilor obișnuiți ca toate problemele lor să fie rezolvate de părinți. În cazul lor, părinții se amestecă în fiecare activitate, sună profesorii să le rezolve celor mici orice problemă, se asigură că vor urca pe scenă chiar dacă nu sunt suficient pregătiți, le fac temele, au grijă să nu se confrunte cu respingerea colegilor, plătesc pentru orice toană a copilului, totul din dorința de a le face viața ușoară și lipsită de griji. Dar această atitudine duce la dependență, incompetență și fragilitate, iar viața nu va întârzia să-și ia revanșa, punând în calea foștilor copii, deveniți tineri adulți, obstacole cărora aceștia nu le vor putea face față.

Consecințele bunelor intenții pot fi devastatoare

Atunci când părinții îndepărtează orice obstacol din calea copiilor, plantează semințele ratării de mai târziu. Astfel, copiii nu vor dobândi niciodată următoarele abilități necesare unui lider adevărat:

1. Nu vor putea face față disconfortului. Într-un sondaj din 2015, mai mult de 60% din elevii de liceu din America s-au declarat nepregătiți pentru a face față vieții de adult. Majoritatea au dificultăți de a răspunde unor situații normale în viața reală, precum singurătatea, conflictele, plictiseala sau anxietatea, pentru că au fost mereu feriți de părinți de astfel de situații. A face greșeli, a te confrunta cu împrejurările potrivnice și a face față eșecului nu este confortabil. Dar aceste greutăți te învață lecții de viață valoroase, indispensabile pentru dezvoltarea ta sănătoasă.

2. Nu vor dezvolta abilitatea de a rezolva probleme. Părinții care îndepărtează obstacolele din calea copiilor au tendința de a rezolva orice problemă a acestora, chiar înainte ca cei mici să observe că există o problemă. Abilitatea de a rezolva probleme este esențială, atât pentru viața de zi cu zi cât și pentru conducerea echipelor sau grupurilor. Cu toate acestea, mulți elevi de liceu nu știu unde să ceară ajutor atunci când întâmpină o problemă, nici cum să se descurce în caz de dificultate. Pentru că părinții au rezolvat întotdeauna lucrurile în locul lor, chiar și cel mai nesemnificativ obstacol îi blochează. Deși este dificil să vezi cum copilul tău se luptă cu dificultățile, nu trebuie să uiți că această luptă îi construiește caracterul și este un prilej de învățare pentru el.

copil timid
3. Nu vor dobândi încredere în ei înșiși. Părinții excesiv de protectori tratează copiii ca și cum aceștia ar fi prea fragili și vulnerabili pentru a se descurca în lume. Ei consideră că mesajul pe care îl transmit copiilor, îndepărtând obstacolele din calea lor este: "Te iubesc și am mereu grijă de tine.". În realitate, copiii receptează cu totul alt mesaj: "Eu nu pot să mă descurc singur, nu pot să fac asta prin forțele proprii." Nesiguranța pe care părintele super-protectiv o inseră în sufletul copilului va face ca acesta să se teamă mereu de situații noi, de orice provocare, ceea ce va duce la eșecuri frecvente și, implicit, la adâncirea sentimentelor de incompetență. Copiii trebuie să câștige propriile lor bătălii pentru a ajunge să creadă în ei înșiși. Adversitățile îi ajută să capete încredere în propria judecată pentru a deveni adulți independenți, care să-și asume provocări în lumea reală.

4. Nu vor putea câștiga stabilitate interioară. Una dintre cele mai importante calități ale unui lider este tăria, rezistența prin care se impune în fața echipei și câștigă încrederea acesteia. Capacitatea de a-și gestiona emoțiile este esențială pentru orice persoană care vrea să fie echilibrată și fericită. În mod paradoxal, îndepărtând orice obstacol din calea copiilor, părinții le hrănesc anxietatea și neputința, iar, pe termen lung, le sabotează șansa de a fi mulțumiți și stabili. Părinții îi calmează imediat pe copii când sunt furioși, încearcă să-i înveselească atunci când sunt triști și să-i distreze atunci când se plictisesc. În felul acesta, copiii nu sunt niciodată stăpânii propriilor emoții, învață să vadă lumea în alb și negru, să considere că unele emoții sunt complet negative și inadecvate. Dar, primul pas pentru reglarea emoțională este acceptarea sentimentelor dificile, recunoașterea lor și înțelegerea rolului pe care îl au în dezvoltarea noastră personală.

5. Nu vor dobândi tăria de a face față frustrărilor. Copiii au nevoie de frustrare și suferință, pentru a-și construi tăria mentală. Desigur, în calitate de părinți, vom căuta mereu să-i protejă, să nu fie răniți și să se mențină în siguranță. Dar, a-i feri de orice problemă nu este indicat. Tăria mentală, pe care copilul o dobândește din confruntarea cu lumea îl ajută să gândească realist, să se adapteze mai bine, să acționeze pozitiv și să-și gestioneze corect emoțiile. Atunci când obstacolele par insurmontabile, este rolul nostru să le redăm adevărata dimensiune, să le arătăm copiilor că le pot depăși prin forțele proprii, nu să le îndepărtăm total din calea lor. Un copil se va simți mult mai puternic, când va depăși singur sau cu mai puțin ajutor o piedică ce părea de netrecut. În felul acesta, își va antrena mintea să gândească diferit, în afara zonei de confort, să-și asume riscuri. Învățând să persevereze în ciuda frustrărilor, va dobândi abilitatea de a-și controla emoțiile și se va putea impune ca un adevărat lider.

Surse: https://www.forbes.com; https://www.skillsyouneed.com; https://www.psychologytoday.com; https://www.inc.com

Articolul urmator
15 minciuni ale copiilor pe care părinții le cred mereu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cei trei copii din zodiac care vor deveni artiști
    Cei trei copii din zodiac care vor deveni artiști

    Toți părinții își doresc că prichindeii lor să aibă succes în viață și să ajungă acolo unde își propun, atât pe plan personal, dar mai ales când...

    Jurnalul secret al fetiței de 11 ani care s-a stins din viață din cauză că părinții o punei să țină post și nu o hrăneau
    Jurnalul secret al fetiței de 11 ani care s-a stins din viață din cauză că părinții o punei să țină post și nu o hrăneau

    Caz șocant - o fetiță în vârstă de 11 ani moare ca urmare a faptului că părinții au forțat-o să țină post, pentru „a se purifica”.

    Povestea de viață a Gabrielei Cristea! Falimentată de fostul soț și certată în trecut cu părinții, trăiește acum cea mai frumoasă perioadă
    Povestea de viață a Gabrielei Cristea! Falimentată de fostul soț și certată în trecut cu părinții, trăiește acum cea mai frumoasă perioadă

    Și-a început cariera în televiziune în anul 1994, a fost PR manager în cadrul unui cunoscut post de televiziune de la noi, a devenit celebră pentru că a moderat...

    Părinții l-au abandonat când au aflat că are sindromul Down. Un băiețel a fost adoptat de către asistenta care l-a îngrijit din prima zi de viață
    Părinții l-au abandonat când au aflat că are sindromul Down. Un băiețel a fost adoptat de către asistenta care l-a îngrijit din prima zi de viață

    Un bebeluș cu sindromul Down a fost abandonat de către părinții lui în spitalul în care s-a născut. O asistentă de la același spital l-a adoptat pe micuț, iar acum este...

    Medicii i-au spus ”păpușă de cârpă”. Cum a reușit fetița mea să învingă obstacolele bolii ei
    Medicii i-au spus ”păpușă de cârpă”. Cum a reușit fetița mea să învingă obstacolele bolii ei

    În timpul sarcinii, analizele au ieșit normale. Însă după naștere, la 3 luni, am observat că era ceva în neregulă cu fetița mea – stătea cu picioarele...

    Motivul pentru care părinții încă se chinuie să calmeze tantrumurile copiilor denotă că aceștia trebuie să-și schimbe perspectiva!
    Motivul pentru care părinții încă se chinuie să calmeze tantrumurile copiilor denotă că aceștia trebuie să-și schimbe perspectiva!

    Atunci când vine vorba de tantrumuri (crize accentuate de furie), abordarea pe care o folosesc părinții cel mai des este calmarea de moment. Însă studiile efectuate...

    Poveștile copiilor care au fost lăsați în țară de către părinții care au plecat la muncă, în străinătate
    Poveștile copiilor care au fost lăsați în țară de către părinții care au plecat la muncă, în străinătate

    În ultimii ani, numărul copiilor care au rămas în țară după ce unul sau ambii părinți au plecat să lucreze în străinătate este tot mai mare. Anul acesta, diferite...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    © 2024 Qbebe