Prioritate la start: 5 avantaje pentru copiii care ştiu engleză

Ilinca Stroe

Astăzi, un elev de şcoală primară din România va fi participat, până să ajungă în clasa a III-a, la cel puţin un curs de limbă străină, fie în cadrul educaţiei formale de stat, fie în şcoli particulare sau centre de limbi străine. Prima limbă străină pe care o studiază un copil apare, deci, în viaţa acestuia înainte de vârsta de 9 ani, a fost până acum limba engleză şi... e extrem de important să continue să fie engleza.

Engleza se abordează uşor, având o gramatică mai accesibilă decât a germanei sau a oricărei limbi romanice (de exemplu, franceza) şi folosind, desigur, vocabularul latin. În plus, materialele didactice pentru învăţarea englezei (manuale, cărţi de activităţi, lecturi simplificate, etc.) domină piaţa cărţilor de profil, oferind un belşug de resurse utile pentru deprinderea acestei limbi.

Acestea sunt doar două motive importante pentru care engleza este şi ar trebui să rămână prima limbă străină studiată de un copil român. Însă avantajele mai profunde şi de perspectivă care ilustrează ideea că engleza, şi nu altă limbă străină, trebuie învăţată mai întâi au legătură cu contextul social în care trăim şi în care vor trăi copiii noştri. Aceste avantaje sunt în număr de 5. Să le urmărim.

1. Studiile liceale şi/sau universitare în străinătate

În ultimii 10 ani, date fiind lipsa reformelor inspirate în învăţământul românesc şi degradarea calităţii acestuia, tot mai mulţi elevi români doresc să studieze în străinătate. Statisticile arată că numărul celor care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20% de la an la an, iar programele de studiu preferate sunt cele în limba engleză oferite de universităţi din Marea Britanie (de departe favorita tinerilor aspiranţi), Olanda sau Danemarca. Din perspectiva planurilor de studiu în străinătate, aşadar, e important ca engleza să fie prima limbă studiată, întrucât până la împlinirea vârstei de plecare copiii vor fi atins un nivel de bilingvism care să le permită să urmeze fără complexe sau dificultăţi cursuri la universităţi de limbă engleză.

cursuri limba engleza

2. Software-ul, programele şi jocurile pe computer

Pe de o parte, copiii adoră jocurile pe calculator, care, dacă sunt folosite inteligent şi cu măsură, pot contribui la dezvoltarea unor abilităţi importante cum ar fi gândirea strategică. Pe de altă parte, în vederea realizării temelor şi proiectelor şcolare, întrebuinţarea de programe sau software instalate pe computer a devenit absolut necesară. Întrucât o mare parte dintre aceste jocuri, programe şi sisteme de operare sunt disponibile în limba engleză, cunoaşterea de timpuriu a acesteia influenţează pozitiv dezvoltarea competenţei informatice a copiilor. Altfel spus, legătura dintre stăpânirea limbii engleze şi folosirea competentă a calculatorului este directă şi evidentă.

3. Informaţia disponibilă pe Internet

Studiile arată că peste 55% din tot conţinutul existent pe Internet este în limba engleză. Asta înseamnă că un imens rezervor de cunoaştere este disponibil online în această limbă. Prin urmare, un elev fie şi de clasa a II-a care ştie engleza va putea accesa informaţii de pe Internet (de exemplu, din enciclopedii electronice precum Wikipedia sau Encyclopedia Britannica, ori de pe site-uri cu conţinut educaţional cum ar fi National Geographic), pentru a se documenta în vederea realizării unor teme sau proiecte şcolare la diverse materii. Cunoaşterea englezei îl ajută, în acest caz, pe elev să includă un conţinut mai bogat sau mai interesant în proiectele sale şcolare, ceea ce se va reflecta într-o mai bună performanţă academică.

4. Lucrul în echipe multinaţionale

Se spune că engleza este limba afacerilor globale. Dar şi la nivelul continentului pe care trăim, afacerile implică şi vor implica tot mai pronunţat locuri de muncă unde echipele de lucru vor avea membri din diverse regiuni ale Europei, iar limba de lucru va fi alta decât cea maternă - cel mai probabil, pe baza realităţii de până acum, engleza. Cunoaşterea acesteia încă de la vârsta copilăriei reprezintă un avantaj competiţional important: un tânăr român care ştie engleză este angajabil atât pentru companii din România, cât şi pentru companii din alte ţări, întrucât este apt din punct de vedere lingvistic să lucreze în mediul de afaceri multinaţional/global caracteristic prezentului şi cu atât mai mult viitorului. Nu în ultimul rând, contactul cu engleza înseamnă automat şi contactul cu altă cultură, aşa încât şcolarul care învaţă această limbă capătă, în acelaşi timp, şi abilităţi interculturale care în mod cert vor fi extrem de apreciate de către orice viitor angajator.

5. Multilingvismul, prioritate a Uniunii Europene

Comisia Europeană promovează învăţarea limbilor străine şi diversitatea lingvistică în Europa, tocmai pentru a creşte angajabilitatea şi competitivitatea forţei de muncă din UE. Încă din 2002, şefii de stat şi de guvern din Uniune au stabilit un obiectiv ambiţios: cetăţenii europeni să cunoască, pe lângă limba lor maternă, alte două limbi europene; obiectivul a fost reiterat în 2017 şi constituie o prioritate în dezvoltarea capitalului uman al UE. Dacă prima dintre aceste limbi străine dobândite este engleza, şansele de a învăţa o a doua limbă străină se măresc. Şi aceasta deoarece, dată fiind bogăţia de resurse şi materiale în engleză cel puţin în mediul online, dar şi existenţa vocabularului comun atât cu limbile romanice, cât şi cu cele germanice, însuşirea francezei, a germanei, spaniolei, olandezei, etc. via engleză va fi mai lesne de realizat.

Pentru toate aceste 5 motive, ca şi din perspectiva viitorului loc de muncă şi, de ce nu?, al viitorului loc de rezidenţă al copilului nostru de astăzi, însuşirea limbii engleze ca primă limbă străină este esenţială. Copilul cunoscător de engleză este un copil aflat în „pole-position" în cursa pentru o viaţă prosperă, plină de oportunităţi şi satisfăcătoare.

La English Kids Academy am lansat campania de înscrieri pentru anul școlar 2019 - 2020, respectiv, pentru cursurile de limbă engleză pentru copii și adolescenți care încep din 23 septembrie 2019 și se încheie pe 14 iunie 2020.

Grăbește-te să îți înscrii copilul la cel mai bun centru de pregătire Cambridge din țară!

Mai avem doar 18% din locuri disponibile!

Vino la English Kids Academy și noi te programăm la o evaluare gratuită la unul din cele trei sedii din București: Tineretului, Militari sau Ion Mihalache.

Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile!


Surse
www.realitatea.net
https://ec.europa.eu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mămicile știu de ce! 4 avantaje ale gătitului cu ajutorul unui slow cooker
  Mămicile știu de ce! 4 avantaje ale gătitului cu ajutorul unui slow cooker

  Cu siguranță nu este pentru prima dată când auzi de slow cooker. Probabil ai și cercetat, de câteva ori, piața în căutarea unui astfel de produs care revoluționează...

  Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia!
  Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia!

  Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinaţi cu prioritate în etapa a treia, a precizat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naționale pentru Vaccinare, într-o...

  Soacra mea îmi bate copiii când stă cu ei si soțul meu îi ia apărarea. Nu știu ce să fac
  Soacra mea îmi bate copiii când stă cu ei si soțul meu îi ia apărarea. Nu știu ce să fac

  ”Lasă, că și pe mine m-a bătut și uite ce bine am ajuns” ... asta îmi spune soțul meu de fiecare dată când îi spun că mama lui consideră că a-și lovi...

  Start vitalitate cu gama Ostart Vital
  Start vitalitate cu gama Ostart Vital

  Vremea caldă și însorită este perfectă pentru orice activitate îți poftește inima, plus că soarele este benefic și pentru fixarea calciului în oase. Însă tot...

  START BLACK FRIDAY CU REDUCERI DE PÂNĂ LA -80% PE WWW.STARSHINERS.RO!
  START BLACK FRIDAY CU REDUCERI DE PÂNĂ LA -80% PE WWW.STARSHINERS.RO!

  Pentru cei mai mulți dintre noi, Black Friday este cel mai așteptat eveniment al anului. Ofertele și promoțiile sunt așteptate cu nerăbdare de către toată lumea. Anul acesta, ai...

  Aparatul dentar pentru copii: avantaje, tipuri și recomandări
  Aparatul dentar pentru copii: avantaje, tipuri și recomandări

  Mulți părinți stau în cumpănă atunci când vine vorba despre montarea unui aparat dentar pentru copii. Malpoziţiile dentare (dinţii distanțați, înghesuiți ori...

  Numele șocant pe care l-au ales acești părinți pentru copilul lor. Oare știu măcar ce înseamnă?
  Numele șocant pe care l-au ales acești părinți pentru copilul lor. Oare știu măcar ce înseamnă?

  Numele pe care le alegem pentru copiii noștri îi vor urmări toată viața. Majoritatea părinților le aleg cu grijă, astfel încât copilul să nu fie rușinat de numele...

  Dana Budeanu atacă vedetele care își expun copiii pe Instagram: „Sunteți niște penibile! Copiii nu sunt niște produse cu care să faceți bani”
  Dana Budeanu atacă vedetele care își expun copiii pe Instagram: „Sunteți niște penibile! Copiii nu sunt niște produse cu care să faceți bani”

  Nu numai Iulia Albu are cuvinte grele de spus la adresa vedetelor care își expun copiii pe rețelele de socializare pentru bani. Dana Budeanu, una dintre cele mai controversate...

  © 2022 Qbebe