Profesor: ”Dragi părinți, vă plângeți că se fură în țara asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure?” 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți

Andrada Popa

La prima etapă a Olimpiadei „Gazeta Matematică”, o variantă online de experiment organizată fără sprijinul Ministerului Educației, profesorul Radu Gologan, președintele Societății Române de Științe Matematice, declară că este revoltat de frauda la care s-a ajuns, copiii fiind chiar ajutați de părinți: „Sunt destul de revoltat. Uitați-vă - părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție. Este incredibil. Eu sunt de principiu că trebuie luate măsuri drastice. Cel puțin din punct de vedere al Societății, dacă pe un copil îl dovedim că este corupt sau părintele l-a ajutat, soluția este drastică - nu va mai avea acces la nicio competiție a societății cât va trăi el. Îl punem pe listă neagră, indiferent că va ajunge mare universitar. Va avea această patalama. Părintele trebuie să își asume ceea ce face, iar copilul trebuie să înțeleagă, chiar dacă este clasa a cincea”, a spus acesta.

 

 

Pentru că din cauza pandemiei, concursurile și olimpiadele naționale nu se mai pot ține, s-a organizat online o ediție specială, de experiment, a Olimpiadei „Gazeta Matematică”. Din păcate, 5% dintre elevi au fraudat examinarea, chiar cu ajutorul părinților și a meditatorilor lor. Fostul coordonator al lotului de olimpici la matematica, profesorul radu Gologan, a vorbit pentru hotnews.ro despre cazul unui părinte din București care în social media contestă public corupția, dar în timpul examenului olimpic i-a solicitat meditatorului copilului să îi rezolve exercițiile. 

Iată: un părinte, extrem de vehement în ceea ce privește corupția la nivel înalt în România, activist volubil și admirat de mine pentru asta, în a o demasca prin proteste, inclusiv Piața Victoriei 10 august, unde a avut alături copilul, îi cere meditatorului, ca în timpul testului, dat online de profesorul de școală, să îi trimită copilului rezolvările. M-a dărâmat psihic.”, a scris profesorul pe pagina sa de Facebook.

Se estimează că aproximativ 10% din cazurile de la olimpiadă au fost cu comportament neetic, 2-3% fiind dovedite

profesorul radu gologan portret in sala de curs

La nivelul concursului de matematică pe care l-am organizat, avem informații și unele dovezi că, statistic, e fraudat în proporție de 5%. Asta pentru că uneori nu există un control, video sau de alt tip. Pe de altă parte, și eu ca profesor universitar am văzut uneori rezultate statistic neverosimile, la examene online pe care le-au dat studenții. Parcă ar exista un aparat, nu știu de unde provenit, dar probabil generalizat, care își construiește sistemul de fraudare.”, declară profesorul Radu Gologan pentru Edupedu.

Cea de-a doua fază a olimpiadei (care va avea loc pe 20 martie) se va desfășura cu mai mare atenție din partea profesorilor coordonatori. „Încercăm să facem în așa fel încât măcar la etapa locală profesorul care i-au înscris să îi urmărească. Vor primi tot grilă, online, subiectele vor fi amestecate și vor fi centralizate imediat pe platformă. Vom avea rapoarte de la acești profesori care îi urmăresc online. Nu avem încă posibilitatea, nu suntem organizați ca să avem 1000 de profesori care să urmărească zeci de mii de copii”, a explicat profesorul Gologan. 

Profesorul este extrem de indignat cu privire la comportamentul neetic al părinților, mai ales: „Cel mai grav este însă, că în câteva locuri, unde a existat urmărire pe net, câțiva copii au apărut alături de părinții lor în fața camerei și atunci când li s-a atras atenția au închis conexiunea. Dragi părinți, dacă va mai pot apela cu frumosul cuvânt neaoș "drag", va plângeți că se fură în țară asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure? Promit că vom lua măsuri exemplare în toată această întreprindere a noastră: de câte ori vom avea dovezi de încălcare a eticii, copiii dumneavoastră nu vor mai participa niciodată la vreo acțiune a Societății de Științe Matematice”, scria acesta după prima etapă a olimpiadei din 27 februarie.

Copilul educat din clasele mici în acest sistem [n. red. al fraudei] este un mare pericol pentru viitorul acestei țări”, atrage atenția, într-un interviu pentru Edupedu.ro, profesorul Radu Gologan Radu Gologan

Nu trebuie să existe milă pentru furt”, subliniază profesorul. Acesta consideră că rolul negativ pe care îl au părinții asistându-i pe copii în fraudă este deosebit de grav și acest comportament este cu adevărat o pandemie. Societatea ar trebui să inventeze un vaccin anti-fraudă “care să fie injectat la scară națională”, adaugă acesta. 

În școala românească se copiază începând cu clasele primare – cu acele portofolii și fișe susținute și de învățători, dar mai ales de părinți – până la doctorate. Acum, cu învățământul online, am avut ocazia să vedem că nu prea există niciun Dumnezeu pentru mulți reprezentanți ai poporului român, când vorbim să se abțină de la furt și să se comporte decent. După părerea mea și după rezultatele pe care le avem, tendința de fraudare crește pe măsură ce scade vârsta elevilor. Cu cât copiii sunt la clase mai mici – a 5-a, a 6-a – sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare.”, declară profesorul radu Gologan pentru Edupedu.

Surse: Hotnews, Edupedu

Surse foto: facebook.com/radu.gologan.92/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elevii români au obținut 9 medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică
  Elevii români au obținut 9 medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

  Performanță uimitoare pentru România! Elevii români au obținut 9 medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021, care a avut loc în...

  Aur pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2022. Felicitări!
  Aur pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2022. Felicitări!

  Elevii români au făcut performanță la încă o olimpiadă internațională desfășurată vara aceasta. Două loturi de olimpici au reprezentat România la Olimpiada...

  Azi parcurile sunt pline de copii! Dragi părinți, parcurile vor fi acolo și peste o lună, însă persoanele dragi nu se mai întorc!
  Azi parcurile sunt pline de copii! Dragi părinți, parcurile vor fi acolo și peste o lună, însă persoanele dragi nu se mai întorc!

  S-au închis școlile ca să evităm aglomerația de suflete, să nu permitem copiilor noștri să aibă contact cu acest virus care, iată, că ne ucide părinții și bunicii....

  Dragi părinți, dați-l în m$%*ii lui de telefon!
  Dragi părinți, dați-l în m$%*ii lui de telefon!

  Știți acel moment când aveți o ditamai revelația și horărâți că trebuie să vă schimbați total viața? Nici eu! Acel moment nu vine așa, ca o minune. Este, de fapt, un...

  Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!
  Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!

  Tragedie în Braşov: un copil de trei ani a decedat după ce a fost lovit de un autoturism în curtea unui imobil. Autoturismul s-a dovedit a fi chiar cel al tatălui său.

  Radiografia primei zile de școală după 3 luni de online: părinți și bunici care au uitat de orice regulă de distanțare
  Radiografia primei zile de școală după 3 luni de online: părinți și bunici care au uitat de orice regulă de distanțare

  Elevii au revenit în bănci după 3 luni de ore online! Înghesuială la porți și măsuri de siguranță date uitării de către părinții și bunicii care i-au însoțit...

  Neurologul avertizează: ”Îmi spun unii părinți: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”
  Neurologul avertizează: ”Îmi spun unii părinți: Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească“, iar eu răspund: “Ei bine, ești un prost!”

  Orice părinte speră să crească un mic geniu, tocmai de aceea încearcă încă de la vârste mici să-l învețe să citească. Un neurolog este de părere că...

  Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online
  Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online

  Este al doilea început de an școlar de când suntem în pandemie și în continuarea multe ;coli sunt luate pe nepregătite. 253 de școli din țară fac cursurile...

  © 2022 Qbebe