Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Reguli de bun simţ pe care orice copil trebuie să le ştie

În societatea în care trăim, bunul simţ este o noţiune extrem de relativă. Deseori, bunul simţ şi manierele sunt confundate cu naivitatea, prin urmare mulţi ajung la concluzia că este bine să se ghideze după alte valori decât cele ale educaţiei clasice.  

Pentru reguli de bun simţ, fiecare părinte îşi învaţă copilul în funcţie de principiile pe care le consideră importante atât în societate, cât şi în viaţa de zi cu zi. Acestea se învaţă încă de la vârste fragede, din momentul în care copilul începe să vorbească. Cel mai eficient mod de a insufla aceste reguli copilului este adoptarea tradiţiei de a lua masa în familie. Dincolo de învăţarea manierelor, asta poate fi cea mai frumoasă modalitate de a petrece timp de calitate alături de cei dragi şi de a construi o legătură mai puternică.

Indiferent de convingerile pe care le au părinţii şi ceilalţi membrii ai familiei, există câteva reguli de bun simţ foarte importante pentru dezvoltarea unui copil:

Bunul simţ înseamnă să îi tratezi cu respect şi blândeţe pe cei din jur

Nu trebuie să aştepţi momentul în care copilul merge la şcoală pentru a-i explica ce presupune respectul faţă de cei din jur. Mulţi părinţi consideră că şi-au câştigat respectul faţă de copii pentru că aceştia nu răspund în faţa lor. În realitate, respectul trebuie să fie bilateral, în primul rând din partea părinţilor şi constă în comunicare, în acceptarea opiniilor celuilalt şi în corectarea unor comportamente greşite, prin afecţiune. În acelaşi timp, părintele este dator să fie interesat şi de respectul pe care copilul îl are faţă de cei din jur, de felul în care îi percepe şi îi tratează pe ceilalti. Chiar şi de la vârste fragede, o atitudine ostilă sau nepoliticoasă poate fi corectată, fără scuza vârstei fragede a copilului.
  parinti si copii

„Te rog" , „mulţumesc" şi „îmi cer scuze" trebuie folosite în fiecare zi

Cea mai bună modalitate prin care îţi înveţi copilul bunele maniere şi nu numai, este exemplul personal. Chiar dacă are doar doi ani, atunci când îi ceri săăfaca ceva, spune-i „te rog" şi „mulţumesc". Asta îl va ajuta să simtă că este respectat ca individ şi că există corectitudine în familie, că părinţii nu au doar pretenţii. Pe măsură ce copilul creşte, dacă părinţii îi explică, va înţelege că aceste forme de politeţe nu sunt doar expresii, ci ajută la dezvoltarea unor relaţii interumane mai bune.

Este nepoliticos să întrerupi o persoană în timp ce vorbeşte sau mai multe persoane care poartă o conversaţie

Atunci când tu şi partenerul aveţi o discuţie, iar copilul intervine brusc, nu abandona conversaţia iniţială pentru a-i da atenţie, fără să conteze cât de urgent este. Opreşte-te pentru câteva momente, explică-i că este respectuos să nu întrerupă două persoane înainte ca acestea să-şi termine ideea şi că atunci când are nevoie de ceva, este firesc să-şi anunţe intervenţia. Nu este eficient să ignori copilul în timp ce te strigă sau vorbeşte în acelaşi timp cu tine, iar acesta nu va înţelege importanţa comunicării, ci va crede că haosul este ceva firesc. Chiar dacă la vârste fragede nu va înţelege foarte bine esenţa acestor reguli de bun simţ, în timp va da dovadă de un comportament mult mai civilizat şi va fi mai apreciat în orice grup.

Comentariile răutăcioase faţă de alte persoane nu îşi au rostul

În acest aspect, foarte mulţi părinţi fac o greşeală fără să îşi dea seama. Atunci când, ca şi adult, comentezi viaţa altora de faţă cu copilul, este firesc ca el să copieze acest comportament. Trebuie să eviţi să faci asta, chiar dacă acel comentariu răutăcios este o modalitate prin care îţi lauzi propriul copil. Nu trebuie să existe comparaţii, nu trebuie să judeci alţi oameni şi deciziile lor, cu atât mai mult cu cât eşti responsabilă de formarea unui copil. Atunci când cel mic vine şi spune ceva urât despre alt copil, întreabă-l ce s-a întâmplat, de ce spune asta despre el şi explică-i cum trebuie să reacţioneze în astfel de situaţii.

Este important să ştii să vorbeşti la telefon

În vremurile actuale, copiii intră în contact cu telefoanele mult mai devreme şi mai frecvent decât o făceau părintii sau bunicii lor. Prin urmare, aceştia trebuie să înveţe cum este politicos să vorbească la telefon, când au voie să sune, cum se răspunde unui apel şi cum se încheie acesta.

copil care vorbeste la telefon

Este important să ştii să faci un compliment

Amabilitatea se şi învaţă, chiar dacă temperamentul este unul mai vulcanic, iar cine o are nu trebuie să fie perceput ca pe o persoană mai naivă sau tolerantă, ci pur şi simplu ca pe o persoană care alege să fie pozitivă şi empatică. Chiar dacă cei mai mulţi fac complimente legate de aspectul fizic, nu doar acestea contează. Poţi să-ţi complimentezi copilul atunci când reuşeşte ceva, iar atunci când nu reuşeşte, să-i aminteşti oricum că are multe calităţi, iar perfecţiunea este ceva de neatins.

Atunci când vorbeşti cu cineva este politicos să faci contact vizual

Chiar dacă această practică este mai importantă pentru adulţi decât pentru copii, încă de la vârsta de 2 ani, copilul poate înţelege, dacă i se explică şi i se aminteşte asta, că este important să se uite la persoana cu care vorbeşte. Este posibil să observi că atunci când îi vorbeşti copilului, mai ales dacă nu este ceva ce îi face placere, că are tendinţa de a evita contactul vizual, de a fi atent la altă activitate, iar adultul o percepe ca pe o sfidare. În realitate, acest contact vizual se educă, iar copilul va înţelege că a privi un om atunci când îi vorbeşte este dovadă de respect.

Nu trebuie să fixezi pe cineva cu privirea

La polul opus contactului vizual într-o conversaţie se află fixarea cu privirea. Nu o fac doar copiii, ci şi adulţii, iar asta nu este o atitudine politicoasă. Persoana pe care o fixezi cu privirea poate fi deranjată, iar asta trebuie să-i explici şi copilului. Fiind în plină dezvoltare şi dând dovadă de curiozitate, copilul va fixa cu siguranţă cu privirea diverse persoane. Înainte de a corecta acest comportament, este important să înţelegi de ce o face. Poate fi vorba de pură observaţie sau poate este ceva ce îl intrigă, despre care vrea să afle mai multe lucruri.
Felul în care foloseşti tacâmurile este important
Poţi să începi să-ţi înveţi copilul să folosească tacâmuri, chiar şi după vârsta de 1 an. Va începe cu linguriţa, apoi cu furculiţa, până va ajunge să mănânce cu tacâmuri ca şi adulţii. Aceasă regulă îl va ajuta în societate, iar tu nu trebuie să aştepţi vârsta adolescenţei, să-l înveţi regulile de conduită la masă.

Felul în care mănânci este important

Românii sunt un popor de gurmanzi, iar asta nu afectează doar felul în care arată, ci şi starea de sănătate. Trebuie să-i explici copilului ca nu doar ceea ce mănâncă este important, ci şi cum o face. Mâncatul lent, mestecând bine, sunt primele reguli pe care trebuie să le înţeleagă, pentru binele său. Ulterior, îl poţi învăţa să mănânce cu gura închisă, să se murdărească pe cât de puţin posibil, să folosească serveţelul etc.

copil care mananca

Nu trebuie să vorbeşti cu un adult la persoana a doua, dacă nu îţi spune asta

Copiii nu au cum să aibă automat obiceiul de a folosi pronumele de politeţe, dacă nu sunt învăţaţi să facă asta. Atunci când relaţionează cu adulţii, nu îi permite să vorbească la persoana a doua, dacă adultul respectiv nu i-a permis asta înainte. Corectează-l atunci când o face, pe un ton afectuos, iar acasă îi poţi explica rolul acestei reguli de bun simţ.

Regulile de igienă sunt importante

Chiar dacă este de datoria părinţilor să aibă grijă de igiena copiilor, pe măsură ce aceştia cresc, trebuie să li se explice în fiecare zi regulile de igienă. Nu este suficient să îi faci baie copilului, să-l speli pe dinţi sau să-l îmbraci cu haine curate, ci trebuie să-i vorbeşti despre asta. Atunci când s-a murdărit, vorbeşte cu copilul în timp ce mergi să-i aduci haine curate, despre importanţa igienei, despre regulile pe care trebuie să le respecte. Cu timpul, va adopta acest stil de viaţă cu mult mai mare uşurinţă.

Tu ce parere ai despre regulile de bun simţ? În educarea copilului tău, le aplici tot pe cele cu care şi tu ai crescut sau crezi că aceste reguli s-au schimbat, odată cu vremurile?

 

8 semne că ai un copil care știe să își gestioneze emoțiile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alăptarea bebelușilor. Curiozități și lucruri pe care orice mămică trebuie să le știe
  Alăptarea bebelușilor. Curiozități și lucruri pe care orice mămică trebuie să le știe

  Orice proaspătă mamă își dorește să știe absolut totul despre bebeluși, iar o mare necunoscută este alăptarea.

  Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare
  Lista pe care orice părinte trebuie să o știe. 5 alimente care pot da infecții alimentare

  Toxiinfecțiile alimentare intervin când se consumă alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau toxine. Iată ce alimente le pot genera și ce măsuri să iei pentru a-ți proteja...

  11 lucruri pe care orice tanar ar trebui sa le stie despre erectie
  11 lucruri pe care orice tanar ar trebui sa le stie despre erectie

  Unele lucruri nu le poti invata decat din experienta mai ales cand este vorba despre erectie. Insa orice tanar ar trebui sa afle cat mai devreme aceste adevaruri despre erectie.

  Elevii primesc absenţe dacă nu participă la orele online. Ce alte reguli trebuie să ştie părinţii şi elevii
  Elevii primesc absenţe dacă nu participă la orele online. Ce alte reguli trebuie să ştie părinţii şi elevii

  Un nou ordin al Ministrului Educaţiei, apărut la finalul săptămânii trecute, stabileşte noi reguli referitoare la predarea în sistem online. Acestea se adresează elevilor,...

  8 lucruri pe care femeile trebuie sa le stie despre sex
  8 lucruri pe care femeile trebuie sa le stie despre sex

  Probabil te gandesti ca, de vreme, ce se practica de atat de mult timp, nu mai exista necunoscute despre sex. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa, este tot timpul loc de a sti mai multe.

  Reguli pe care trebuie să le urmeze Meghan Markle dacă rămâne însărcinată
  Reguli pe care trebuie să le urmeze Meghan Markle dacă rămâne însărcinată

  Dacă ai devenit membru al familiei regale, nu înseamnă că viața ta va fi ușoară. Dimpotrivă! „Noblesse oblige", spune o veche zicală franceză, adică statutul...

  8 simptome ale meningitei pe care părinții trebuie să le știe
  8 simptome ale meningitei pe care părinții trebuie să le știe

  Meningita este o afecțiune gravă, cu potențial fatal, dacă nu este identificată și tratată într-un interval rapid de timp de la apariția simptomelor. Din acest motiv îți...

  © 2019 Qbebe