Reguli de disciplina ciudate care chiar functioneaza

Reguli de disciplina ciudate care chiar functioneaza

Cosmina Ionita

Exista vreun parinte care sa nu fi simtit, macar o data, pentru copilul sau dragoste completa si neconditionata, dar, in acelasi timp, frustrare si manie cand pustiul a fost obraznic si neastamparat? Comportamentul lui nu trebuie sa te ingrijoreze, dar nici sa stai cu bratele incrucisate si sa speri ca se va corecta de la sine. Trebuie sa gasesti o strategie care sa stabileasca niste reguli si sa atraga anumite consecinte care sa corecteze comportamentul necorespunzator al copilului. Disciplinarea copiilor presupune daruire si efort. Dar, mai ales, creativitate atunci cand este necesar.

In fiecare zi, copiii ne testeaza nervii pentru ca ei testeaza orice limita din jurul lor. Pe zi ce trece, stapanesc noi abilitati si sunt nerabdatori sa le puna in practica. Limitele ii directioneaza si ii ajuta sa devina disciplinati, responsabili si atenti.
Uneori este greu sa confrunti copilul cu anumite limite, sa-i impui anumite reguli care pot parea dure, are insa nevoie de ocazii in care sa faca anumite alegeri si sa invete ce comportamente sunt acceptabile si, mai ales, ce consecinte poate atrage o conduita inadecvata.

copil la colt
Daca regulile traditionale nu dau roade, este timpul sa incercati altceva. Va prezentam mai jos cateva reguli inventive menite sa disciplineze copilul care chiar functioneaza:

Consecinte naturale

Potrivit specialistilor de la KidsHealth, copiii din clasele mari raspund foarte bine la utilizarea consecintelor naturale. In loc sa impui propriile corectii, cum ar fi pierderea dreptului de a se uita la televizor daca nu-si face temele, lasa natura sa-si urmeze cursul. De exemplu, nu mustra imediat copilul care nu vrea sa studieze pentru testul de matematica. Asteapta ziua examenului si lasa nota mica de la test sa fie pedeapsa primita. Astfel, copilul isi va invata lectia si isi va schimba comportamentul. Desi poate parea dur, uneori copiii trebuie sa esueze ca sa mearga mai departe pe cont propriu. Un alt exemplu: daca cel mic vrea sa intre cu picioarele in apa cand ploua, explica-i ca se va uda, insa nu ii interzice. Ia-ti sosete si incaltaminte de schimb dupa tine, si lasa-l sa vada el ca se va uda. Desigur, aceasta regula a consecintelor naturale se aplica numai daca cel mic nu isi pune viata in pericol.

Implica-ti copilul in activitatile casnice

Esti angajata in curatarea bucatariei, iar fetita vine si cere un pahar cu apa, o gustare, te roaga sa-i pui filmul de desene animate preferat sau sa o ajuti sa imbrace papusa? In loc sa o repezi sa iasa din bucatarie si sa stea cuminte, explica-i ca, daca te mai intrerupe, sarcinile tale se vor transforma in atributiile ei. Bineinteles ca vei tine cont de varsta ei si de ce este capabila sa faca, dar fa-o sa inteleaga ca ii vei trasa anumite indatoriri. Astfel, va constientiza ca este inacceptabil sa te intrerupa si te va lasa sa-ti termini treburile in liniste sau va alege sa petreaca timp suplimentar cu tine, ajutandu-te in bucatarie. In cazul acesta, va invata anumite responsabilitati in timp ce volumul tau de munca se va diminua.

copil pedepsit

Lasa-l sa-si aleaga singur pedeapsa!

O strategie care functioneaza la majoritatea copiilor este sa ii oferi mai multe optiuni si sa ii permiti s-o aleaga fie pe cea mai buna, fie pe cea mai rea. Lasa-l pe el sa-si aleaga pedeapsa in cazul in care face ceva rau. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga gravitatea comportamentului necorespunzator si sa incerce sa-l conecteze cu un rezultat adecvat.

Munca contra cronometru

Munca contra cronometru stabileste limite clare. De exemplu, poti spune: "am setat cronometrul. Vreau camera curata in 15 minute. Daca nu ai terminat la timp, pedeapsa este... Ia sa vedem, cat de rapid poti sa fii.". Aceasta metoda nu numai ca ii stimuleaza pe copiii usor de distras, dar, in acelasi timp, nu permit copilului sa conteste corectia si sa-i puna la indoiala justetea.

Desfiinteaza usa de la dormitor!

Daca deschizi in mod repetat usa de la camera copilului doar pentru a-l prinde facand ceva rau, mai bine scoate-o de tot. Pare mai greu de realizat decat este de fapt. Si face minuni!

Pedepse "amuzante"

Ai auzit expresia "Tine-ti limba!" Pune-l pe copil sa o faca la propriu. Pedepseste-l punandu-l sa isi scoata limba si sa o tina intre degete. Aceasta corectie este deosebit de eficienta mai ales pentru izbucnirile publice pe care le are. "Nasul la genunchi" este o alta varianta pentru masina corectiei de mai sus. Daca lucrurile se precipita pe bancheta din spate si copiii fac prea multa galagie, parintele striga: "nasul la genunchi!" Atunci copiii trebuie sa isi atinga imediat genunchii cu nasul si sa ramana asa pana cand parintele considera ca si-au invatat lectia. Astfel de metode sunt amuzante pentru copii, insa isi ating scopul prin simplul fapt ca ii fac mai atenti asupra faptei pedepsite prin momentul de liniste pe care il impune pedeapsa. Copilul tau tranteste usa cand este suparat? Ai putea sa ii spui: "Este evident ca nu stii cum sa inchizi usa in mod corespunzator. Pentru a afla, vei deschide si vei inchide usa, calm si complet, de 100 de ori. 

Ascunde-i lucrurile

Data viitoare cand copilul tau "uita" sa-si puna lucrurile la locul lor, ascunde-le de el. Cand va intreba unde este, spre exemplu, un joc sau echipamentul sportiv, spune-i ca va trebui sa-l caute. Va invata ca este mult mai greu sa caute ceva, mai ales atunci cand se grabeste, decat sa-l aseze la locul potrivit de la bun inceput.

adolescenta admonestata

Nu este corect!

Daca auzi remarci de genul: "Mami, dar nu este corect. Am vrut sa ma joc in parc tot atata timp cat s-a jucat si Matei", explica-i micutului tau ca nu totul in viata este corect. Fa din "nu este corect" o regula, prin care copilul sa invete ca nu poate obtine intotdeauna ceea ce vrea. Rastoarna situatia, si explica-i ca de multe ori si el te pune in aceeasi situatie, cand iti cere ceva, si tu trebuie sa renunti la altceva, si ca in acele momente si tu ai vrea sa spui "nu este corect." De asemenea, nu ii cumpara tot ce iti cere, chiar daca iti permiti. Oferindu-i tot ce vrea, va deveni rasfatat.

Bolul cu sarcini

Daca aveti un copil neascultator si obraznic, puneti-l sa aleaga o sarcina din bolul cu sarcini. Spalarea toaletei, aranjarea oalelor si tigailor, mutarea si aspirarea sub mobila, potrivirea sosetelor, dezghetarea frigiderului, curatarea dulapului, calcarea camasilor, lustruirea argintului, perierea animalelor, asezarea condimentelor in ordine alfabetica sunt doar cateva dintre misiunile la care poate fi suspus. El stie ca, avand bolul sugubat, mama va gasi intotdeauna un antidot pentru plictiseala. Astfel, nu numai ca veti avea un copil mai cuminte, dar mentineti si casa curata in cazul in care devine zglobiu si trebuie sa aplicati corectia.

"Hei, Batman!"

Cand copilul devine prea agitat, inventati impreuna un cuvant-cod care sa-i aminteasca sa se linisteasca fara sa il faci de ras. Ori de cate ori devine prea zgomotos intr-un grup, striga la el: "Hei, Batman." Va sti ca trebuie sa se calmeze, altfel vei aplica masuri drastice.

Surse:
http://www.parenting.com/article/quirky-discipline-rules-that-work
http://www.ehow.com/info_12290759_quirky-discipline-rules-work.html
http://imom.com/21-creative-consequences
/

 

Articolul urmator
3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

    Câte simptome experimentează o femeie în sarcină? Probabil mai multe decât putem număra. Uite 6 simptome care pot părea bizare, dar de fapt sunt complet normale.

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

    În urmă cu doi ani, Președintele Klaus Iohannis semnase decretul de promulgare a Legii care viza studierea istoriei evreilor și a Holocaustului în școli. Pe parcursul zilei...

    Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează
    Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează

    Mai multe grădinițe din Austria vor testa copiii pentru COVID-19 prin „testele-acadea”. Demersul face parte dintr-un program pilot, menit să detecteze cât mai devreme...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    Sănătatea mentală și portocala mecanică: cum ne îngrijim de ceva ce nu mai funcționează
    Sănătatea mentală și portocala mecanică: cum ne îngrijim de ceva ce nu mai funcționează

    Ai văzut filmul „Portocala mecanică”? Titlul său prezintă o metaforă cel puțin interesantă, care poate fi privită din mai multe perspective (diferite de cea din film)....

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    © 2024 Qbebe