Ichi-go ichi-e: cele 10 reguli ale japonezilor pentru fericire

Ichi-go ichi-e: cele 10 reguli ale japonezilor pentru fericire

Andra Purdea

Uneori poate fi greu să exprimăm un sentiment folosindu-ne de limbaj. La fel se întâmplă și în cazul vechiului proverb japonez, Ichi-go Ichi-e, care poate fi tradus ca „oportunitate”, „întâlnire”. De asemenea, mai poate fi interpretat ca: “pentru acest moment”, „niciodată din nou” și „o dată în viață”. Având rădăcini în filosofia budistă, termenul ichigo înseamnă “de la naștere până la moarte”.

Ce înseamnă Ichi-go ichi-e

Conceptul datează de la ceremoniile japoneze ale ceaiului din secolul al XVI-lea, în care participanții se întâlneau pentru a bea ceai împreună, înțelegând că această ceremonie exactă nu se va mai repeta vreodată, pe parcursul vieții lor. Din acest motiv, au abordat întreaga experiență cu respect, sinceritate și atenție.

În zilele noastre, însă, oamenii caută gratificații instantanee, iar asta se traduce prin utilizarea constantă a rețelelor sociale sau prin cumpărarea unor obiecte care nu sunt neapărat necesare.

Mai mult de atât, viețile noatre devin din ce în ce mai ocupate, din cauza muncii, obligațiilor, vieții de familie, etc. Din acest motiv intervine importanța de a fi prezenți, de a asimila prin ce trecem și de a aprecia momentul în care ne aflăm.

Ichi-go ichi-e este ceea ce în japoneză se numește Yojijukugo (四字熟語), adică „proverb cu patru caractere”, care descrie conceptul de a fi prezent în toate momentele.

Indiferent dacă aceste momente apar în evenimente cotidiene sau în natură, se înțelege că toate momentele sunt trecătoare și, prin urmare, ar trebui prețuite pe deplin. Deoarece aceste momente s-ar putea să nu fie reproduse din nou, proverbul reprezintă importanța de a trata fiecare moment ca pe o experiență unică, bucurându-te de el la maximum înainte de a se pierde pentru totdeauna.

Reguli japoneze pentru o viață fericită

Ichi-go ichi-e cuprinde atât ideea de a observa și prețui fiecare moment, cât și de a practica și a valorifica această atenție pentru a atinge armonia cu ceilalți și iubirea de viață. Învățăturile Zen, versiunea japoneză a budismului, oferă multe oportunități de a încorpora ichi-go ichi-e în viața de zi cu zi.

Următoarele 10 reguli sunt deosebit de utile pentru a-ți îmbunătăți viața și a avea o perspectivă pozitivă, astfel conducând la mai multă împlinire:

1. Trăiește în fiecare zi ca și când ar fi ultima

Prețuiește fiecare moment, deoarece se va întâmpla o singură dată în întreaga ta viață. Fiindcă ziua de mâine este incertă, este mai bine să te bucuri și să trăiești acest moment decât să-l aștepți pe următorul. Trăiește fiecare zi așa cum vine și experimentează fericirea insuflată în acest moment.

2. Nu amâna fericirea

Fiecare moment este special și unic. Fiecare moment aduce amintiri speciale, bucurie și tristețe. Încearcă să te bucuri de unicitatea fiecărui moment în loc să amâni fericirea doar pentru momente speciale. 

3. Bucură-te de fiecare întâlnire

Nu ai nevoie de momente speciale pentru a-i aprecia pe oamenii speciali din viața ta. Evită amânarea vacanțelor și a sărbătorilor pentru momentele potrivite și, în schimb, bucură-te de viață și creează-ți singur aceste momente.

4. Învață să observi

Ai răbdare și observă cum se desfășoară momentul în fața ta. Mulți dintre noi avem impresia că pacea și fericirea se află departe de noi, în alte locuri. Însă, dacă privești mai profund, îți vei da seama că ceea ce cauți este chiar în fața ta. Fă o pauză și apreciază momentul în care te afli, fără a avea așteptări.

5. Nu mai trăi în trecut

Momentul prezent este trecător, iar viitorul este incert. A trăi în trecut sau în viitor nu este altceva decât inutil și dureros. A trăi în prezent este unul dintre principiile de bază ale conceptului Ichi-go Ichi-e.

6. Recunoaște imperfecțiunea

Cu toții ne dorim ca viața noastră să fie perfectă. Însă imperfecțiunea este însăși esența vieții și a naturii.

Doar acceptându-ne imperfecțiunile, defectele și eșecurile, ne putem dezvolta personal și putem găsi noi căi către succes. Atâta timp cât avem curajul și puterea de a ne îmbunătăți, a fi imperfect este absolut normal.

7. Practică meditație și mindfulness

Meditația este una dintre practicile de bază ale budismului zen. Prin practică poți ajunge să-ți observi viața și să fii detașat de ea. Medidația îți va deschide mintea și-ți va permite să-ți observi gândurile și emoțiile, folosindu-te de toate simțurile fizice.

8. Practică compasiunea

Prin compasiune reușești nu doar să arăți bunătate față de ceilalți, ci și să te perfecționezi.

Conform unui studiu din 2009, compasiunea este strâns legată de bunăstarea psihologică. Nivelurile ridicate de compasiune pentru sine și pentru ceilalți sunt asociate cu „creșterea sentimentelor de fericire, optimism, curiozitate și conexiune, precum și scăderea anxietății, depresiei, ruminațiilor și fricii de eșec”, adaugă studiul.

9. Fii atent la oportunități și la coincidențe

Atunci când înveți să observi coincidențele din viața ta, se spune că te deschizi pentru a primi mesaje din Univers. Observând și oferind atenție acestor mici coincidențe, poți înțelege mai bine mesajele pe care universul ți le trimite.

10. Vânează momente

Conform filosofiei Ichi-go ichi-e, atunci când te oprești din a avea așteptări, atunci când nu mai cauți perfecțiunea sau faci predicții despre cum trebuie să se desfășoare lucrurile, abia în acel moment vei experimenta Ichi-go Ichi-e. Nu mai aștepta ca lucrurile să se întâmple sau să apară oportunități, fără a face nimic în acest sens. Lucrează ca aceste lucruri să se întâmple și să apară în viața ta. Creează momente de fericire pentru tine și pentru cei din jurul tău.

Deschide-ți mintea și fii conștient de momentele speciale din viața ta, deoarece ceea ce trăiești acum nu va mai fi trăit niciodată, exact în același mod.

În concluzie, modul în care experimentezi Ichi-go Ichi-e depinde foarte mult de ușurința cu care trăiești viața prin cele 5 simțuri și de cât de bine poți savura fiecare moment.

Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro

Articolul urmator
15 minciuni ale copiilor pe care părinții le cred mereu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
  ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

  O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

  Cum va găsi fiecare nativ adevărata fericire
  Cum va găsi fiecare nativ adevărata fericire

  Fiecare vede fericirea în alt fel. Dacă pentru unii dintre noi înseamnă, de exemplu, să fim puși mereu în fața unor provocări sau să avem ocazia să ne lărgim...

  Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme
  Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme

  După 19 sarcini pierdute, o mămică în vârstă de 27 de ani, din Statele Unite, a adus pe lume un bebeluș de 6.37 kg, dublu față de de greutatea pe care ar trebui să o...

  Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
  Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

  S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

  Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești
  Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești

  Atunci când urmează să devii părinte, treci prin tot felul de stări și emoții. Printre extaz, uimire și bucurie, apare și teama de a nu fi un părinte suficient de bun....

  Cele mai norocoase zodii ale noului an
  Cele mai norocoase zodii ale noului an

  La începutul unui nou an, fiecare dintre noi își dorește cel mai mult să se bucure de sănătate și de reușite în toate aspectele vieții. Dacă anumite zodii trebuie...

  Festivalul Internațional de film KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tânăr
  Festivalul Internațional de film KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tânăr

  După ce își încheie programul la București, Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, sosește...

  TABEL: Cele 10 calități și defecte ale fiecărei zodii
  TABEL: Cele 10 calități și defecte ale fiecărei zodii

  Fiecare zodie are specificul ei, cu defecte și calități care îi conturează personalitatea. Fiecare semn din zodiac vine cu un set de caracteristici specific care te poate ajuta nu...

  © 2023 Qbebe