Studiu îngrijorător: părinții petrec mai mult timp să învețe copiii utilizarea telefonului, decât cum să îl folosească în siguranță

Studiu îngrijorător: părinții petrec mai mult timp să învețe copiii utilizarea telefonului, decât cum să îl folosească în siguranță

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Tendința ultimilor ani este ca și copiii să stea cât mai mult în preajma noilor tehnologii. Din dorința de a-ți învăța copilul diverse lucruri noi, dar și de a-i oferi o diversificare în ceea ce privește petrecerea timpului, poți fi tentată să-i permiți să folosească prea mult telefonul. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea ce ar trebui să faci pentru a reuși să-l instruiești nu numai cum să utilizeze corect telefonul, dar și pentru a-l învăța cum să se ferească de pericolele pe care le poate furniza acesta.

Cum gestionează părinții relația copiilor cu telefonul mobil și cu alte tehnologii- Concluzia unui studiu recent

Anul trecut a apărut un nou studiu al publicației academice „Journal of Child and Family Studies" (SUA), ce a adus în prim-plan următoarea concluzie: părinții sunt tentați să petreacă mai mult timp învățându-și copiii cum să utilizeze telefonul mobil/diverse tehnologii moderne, în loc să-i supravegheze pe aceștia pentru a vedea la ce se uită când stau pe telefon, la calculator sau la televizor.Obiectivul cercetării a fost să se observe cum părinții și copiii reușesc să comunice în privința utilizării telefonului și a altor device-uri.

În vederea obținerii unor concluzii, s-a apelat la copii de vârste diferite: 31 de copii preșcolari (cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani), 23 de copii cu vârsta între 10 și 13 ani și 21 de copii cu vârsta mai mică de 3 ani (între 1 și 2 ani). Ei au primit niște dispozitive speciale de înregistrare, menite să înregistreze nu numai vocile, dar și alte sunete aflate în preajma copiilor (inclusiv pe acelea emise de către device-uri). După analizarea înregistrărilor, s-a constatat că:
• Din punct de vedere al medierii relației dintre copii și telefonul mobil/alte tehnologii moderne, părinții își puneau amprenta asupra acesteia într-o modalitate preponderent restrictivă, ce viza în principal oferirea de informații strict tehnice în privința utilizării tehnologiilor respective
• Copiii erau cei care își mediau relația cu tehnologiile avute la îndemână
• Frații mai mari erau mai implicați decât părinții în gestionarea legăturii dintre frații mai mici și tehnologie
• Părinții și copiii negociau limitele ce țineau de timpul pe care-l puteau petrece în fața ecranelor
• Membrii familiei erau implicați simultan în desfășurarea unor activități ce țineau de utilizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive

Ce ar trebui să știi pentru a te asigura că telefonul mobil nu este un pericol pentru copil

Dacă ai un copil mai mic (sub vârsta de 6 ani), nu ar trebui să-i permiți să utilizeze telefonul mobil. Medicii psihiatri, dar și psihologii, consideră că accesul la acest dispozitiv îl va stimula să simtă nevoia de dopamină (un neurotransmițător ce ajută la controlarea centrilor de recompensă, de plăcere, de la nivelul creierului, determinându-ne să și acționăm pentru a obține recompense/plăceri). Folosirea în mod repetat a telefonului îl poate face pe copil dependent de dopamină, tendință care se va menține și pe parcursul adolescenței.
O grijă specială din partea unui părinte, când vine vorba despre telefonul mobil lăsat la îndemâna copilului, este ca acesta să nu ajungă să privească filmulețe sau videoclipuri ce-i pot dăună din mai multe puncte de vedere. Chiar și câteva minute de privit videoclipuri de pe Youtube, spun specialiștii, pot avea consecințe negative asupra creierului copilului.
Pe măsură ce copilul va crește, poți începe să crești treptat nivelul de expunere al acestuia la telefonul mobil, cu condiția să-l supraveghezi permanent.

Dacă ai un copil de 7-9 ani
În general, nu este indicat să-i dai voie copilului să se folosească de un telefon mobil. Cu toate acestea, dacă intervine o situație în care va sta departe de tine pentru o perioadă, poți să-i pui la îndemână un telefon, dar ai grijă ca acesta să nu permită accesul la internet.
De-a lungul timpului, specialiștii au observat că părinții le permit copiilor să aibă accesul la telefoane fără a se asigura că acestea sunt protejați de diverse pericole. Spre exemplu, rețelele de socializare sau cyber-bullying-ul îi pot expune la situații care de care mai neplăcute.
În această perioadă, părinții trebuie să supravegheze o eventuală utilizare a telefonului de către copil, inclusiv când este una ocazională, întrucât acesta nu este pe deplin conștient de ceea ce presupune postarea anumitor lucruri sau intrarea în dialog cu persoane străine.

Mama alaturi de fiica ei, ce sta sa se joace pe telefon

Ce să faci dacă ai un copil preadolescent/adolescent
Cel mai important demers pe care trebuie să-l faci dacă ai un copil mai mare de 9 ani, care a descoperit telefonul mobil, este să stabilești niște reguli clare legate de:
• Când poate fi folosit telefonul-De exemplu, spune-i copilului că poate să aibă în preajmă telefonul pe parcursul unei zile, dar că nu mai are voie în intervalul orar 9 seara- 7 dimineața
• În ce scop se apelează la telefon- Copilul trebuie să se obișnuiască să recurgă la telefon doar pentru a vorbi cu părinții, alte rude apropiate sau cu prietenii/colegii. De la început va ști că îi sunt interzise filmele on-line, dar și că nu va putea să acceseze rețele de socializare
• Cât de mult i se permite să utilizeze telefonul- De tine, ca părinte, depinde să stabilești un program în care copilul are voie să folosească un telefon.Cel mai bine va fi să elaborezi un program pe zile, pe care se va obișnui să-l respecte

Odată ce un copil va descoperi cât de multe lucruri se pot face datorită telefonului, va fi tentat să-l aibă mereu în preajmă. Rolul tău va fi să iei următoarele măsuri, astfel încât să nu fii doar cea care îl învață să-l utilizeze, ci să reușești să-l protejezi de anumite pericole. În acest scop, ar trebui să stai de vorbă cu el despre:
• Că nu  este bine să furnizeze informații personale în mediul on-line (cum ar fi adresă, vârstă, nume etc.)
• Că nu ar trebui să  accepte cereri de prietenie, pe rețele de socializare, decât de la persoane pe care le cunoaște bine
• Că trebuie să-și protejeze mereu identitatea cu ajutorul unor parole (pe care să le știe doar el) și să nu acceseze site-uri străine

Cu alte cuvinte, recomandarea experților este ca un părinte să-și concentreze mai degrabă atenția asupra a ceea ce vede un copil pe telefon, asupra modului în care acționează în diferite situații, în loc să se preocupe mai ales de încercarea de a-l învăța lucruri noi sau de a-l supraveghea pentru a nu depăși durata-limită de timp petrecut cu telefonul. Implicarea unui părinte trebuie să fie din ce mai consistentă, odată cu înaintarea în vârstă a copilului, întrucât telefonul devine tot mai mult o posibilitate de expunere la pericole precum: venirea în contact cu conținuturi nepotrivite vârstei, cyberbullying-ul,  filmele online pentru adulți etc.

Citește și: Copilul și telefonul mobil

Demersuri care te pot ajuta să gestionezi cât mai bine relația copilului tău cu telefonul mobil

Pentru ca tu și copilul tău să profitați de avantajele pe care le poate avea utilizarea telefonului, fără ca acesta să vă poată expune la pericole la care nici nu te-ai fi gândit, ține cont de următoarele sfaturi venite din partea specialiștilor:
Fii tu însăți un model pentru copil
De exemplu, străduiește-te să nu folosești telefonul la masă, înainte de culcare sau în timpul altor activități desfășurate în familie. Procedând astfel, un copil va înțelege că telefonul nu trebuie să fie prezent permanent lângă noi, că ne putem petrece timpul și altfel, în absența acestuia.

Citește și: Părinții dependenți de smartphone dăunează grav sănătății copilului

Nu-i transmite copilului ideea că tehnologia este ceva de temut
Dacă vrei să nu ajungi în situația de a-ți vedea copilul dependent de noile tehnologii nu este necesar să-i explici, de la o vârstă fragedă, că acestea sunt periculoase și că îl pot îmbolnăvi. În loc să-l sperii, mai bine insuflă-i niște deprinderi sănătoase, menite să-l ajute să realizeze el însuși un echilibru între utilizarea tehnologiei și intervalele în care să aibă și alte preocupări.

Fii conștientă pe deplin când vine vorba despre interdicțiile referitoare la folosirea telefonului mobil sau a computerului
De exemplu, dacă micuțul tău și-a făcut un obicei din a sta de vorbă cu bunicii pe Skype, nu-l certa și nu-i interzice așa ceva.Gestul său este total diferit de unul precum petrecerea unui interval de timp cu un joc video.

Discută de la o vârstă fragedă cu copilul despre device-uri
În funcție de vârsta pe care o are acesta, găsește cuvintele potrivite pentru a-i explica la ce sunt bune acestea, precum și de ce nu sunt mereu potrivite. Insistă asupra ideii că nu sunt jucării și că nu ar trebui să fim permanent lângă ele, că mai sunt și alte lucruri ce ne pot ajuta în viața de zi cu zi.

Învață-ți copilul să se comporte civilizat și în mediul online
Odată ce copilul va folosi din ce în ce mai mult telefonul, tableta sau computerul pentru activități online, trebuie să știe că este important să se comporte și acolo la fel ca în viața reală. Această abordare îl va învăța să fie mai responsabil față de ceea ce va posta online.

Mama ce incearca sa le vorbeasca fiicelor sale, antrenate in activitati cu telefonul mobil

Transmite-i ideea că trebuie să fie foarte atent în utilizarea unor site-uri
Pentru că este foarte la îndemână să acceseze internet-ul de pe telefon, copilul poate fi dornic să intre pe diferite site-uri. Spune-i că nu toate dețin informații corecte, că nu trebuie să le acceseze pe unele pe care nu le cunoaște deloc, precum și să nu aibă încredere în mesajele care-l invită să intre pe anumite site-uri. De asemenea, nu va trebui să intre în legătură cu persoane pe care nu le cunoaște, să nu dea informații personale (adresă, telefon etc.).
În plus, copilul trebuie să știe că este preferabil să se consulte cu tine înainte de a prelua anumite informații din mediul online.

Antrenează-ți cât mai des copilul în activități ce nu țin de prezența tehnologiilor
Spre exemplu, reuniunile în familie, ieșirile în aer liber, participarea la tot felul de evenimente (cum ar fi vizita la un muzeu, spectacolele etc.) ar trebui să facă parte în mod constant din viața voastră, demonstrându-i copilului că nu este necesar ca tot ceea ce facem să fie legat de telefonul mobil, de tabletă, de televizor sau de computer.

Tu reușești să-ți supraveghezi adesea copilul când este vorba despre utilizarea telefonului mobil?

Surse:
www.apa.org, www.raisingchildren.net.au, www.reddit.com, www.todaysparent.com

 

Articolul urmator
1 din 5 adulți crede că primii ani de viață ai copilului nu sunt importanți pentru că ”nu știe și nu înțelege”. Un studiu global îngrijorător
1 din 5 adulți crede că primii ani de viață ai copilului nu sunt importanți pentru că ”nu știe și nu înțelege”. Un studiu global îngrijorător

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
    Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

    Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

    „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor
    „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor

    O mamă a crezut că fiul ei în vârstă de 8 ani doarme mai mult decât de obicei, însă a descoperit cel mai negru adevăr din câte avea să trăiască. Fiul ei...

    Am început să petrec mai puțin timp cu copiii mei și asta mă ajută să fiu o mamă mai bună
    Am început să petrec mai puțin timp cu copiii mei și asta mă ajută să fiu o mamă mai bună

    O mamă a dezvăluit ce a însemnat pentru ea perioada în care a fost nevoită să lucreze numai de acasă în contextul pandemiei. În confesiunea sa, nu s-a ferit să...

    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

    Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

    „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor
    „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor

    O mămică își educă copiii după o metodă neobișnuită: îi pune să plătească pentru tot ceea ce folosesc, inclusiv mâncare și internet. Toată povestea mai jos.

    De când a născut, a plâns în fiecare zi, timp de 5 luni. „A fost mai mult decât baby blues”
    De când a născut, a plâns în fiecare zi, timp de 5 luni. „A fost mai mult decât baby blues”

    Înainte să devină mamă prima dată, Sînziana credea că se va bucura de rolul matern și abia aștepta să-și strângă în brațe bebelușul. Totuși,...

    Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare
    Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare

    Printre marile provocări cu care se poate confunta un părinte se regăsește și aceasta: să vadă cum copilul său este diagnosticat cu ADHD. Cu atât mai mult cu cât nu este...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    © 2024 Qbebe