„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta

„Te rog” nu reprezintă cuvintele magice și copiii trebuie să știe asta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce începi să-ți familiarizezi copilul cu reguli care țin de interacțiunile sociale, de modul în care trebuie să comunice în diverse situații, insiști să deprindă și anumite cuvinte, anumite formule de adresare. Printre acestea se numără inclusiv „te rog”, pe care ții ca micuțul tău să-l spună cât mai des, de la o vârstă cât mai fragedă. Este însă oare suficient să-ți obișnuiești copilul să rostească aproape tot timpul aceste cuvinte? Descoperă confesiunea unei mame ce vine cu explicații din acest punct de vedere. 

Confesiune de mamă

O mamă a apelat la propria experiență cu copiii săi pentru a încerca să explice de ce „te rog” nu reprezintă de fapt cuvintele magice. Ea a venit și cu explicații legate de lucrurile pe care copiii ar trebui să le învețe de la părinți.

fetita-cu-parul-strans-incercand-sa-implore-pentru-a-obtine-ceva

Își deschide confesiunea prin a spune ce reprezintă de fapt cuvintele „te rog” și că este o persoană care nu respinge ideea de „magie”:

„Vă rog, încetați să mai spuneți că „te rog” reprezintă cuvinte magice.

Uite ce e, eu iubesc magia.

Sunt casa Ravenclaw, aș putea fi cea de-a patra soră Sanderson (chiar arăt precum trei dintre ele), am numeroase cristale, plante și cărți de tarot. De asemenea, odată am câștigat o mașină în cadrul „Let’s Make a Deal”. Prin urmare, cred în magie. Sau cel puțin iubesc ideea de magie.

Dar cuvântul „te rog” nu este sub nicio formă magic. Lăsați-mă să vă explic:

Eram copil în perioada anilor ’80 și adolescentă în anii ’90. Nasturii închiși ai domnului Rogers și oaspeții de atunci mi-au rămas întipăriți în minte. Bunătatea sa și politețea au fost parte a existenței mele. La fel și ideea că „te rog” este „cuvântul magic”.

A precizat că treptat și-a dat seama de ce „te rog” nu reprezintă cuvinte magice:

„Ei bine, nu era vorba despre nasturii domnului Rogers, despre musafiri sau despre efortul său de a împărtăși veselie și bunătate. Am considerat că ideea de „cuvânt magic” este o prostie. 

Toți știm cât de importante sunt cuvintele. Bețele și pietrele ne pot frânge oasele, dar cuvintele stau cu noi mai mult decât ghipsul sau decât o fractură. Cuvintele au capacitatea nemăsurată de a se fixa în creierul nostru cu tenacitate și adesea cu foarte puțin efort. Așa că... odată ce aud sintagma dezgustătoare „cuvânt magic”, nu mă pot abține și aleg să mă exprim așa cum cred.”

Mama a adus în prim-plan și o discuție pe care a avut-o cu fiica ei, aceasta din urmă dându-și seama că folosirea cuvintelor „te rog” nu garantează faptul că vei primi ceea ce ai cerut:

„Iată ce i-am învățat pe copiii mei în momentul în care fiica mea mi-a dat ocazia să realizez acest demers. Un cadru didactic a făcut o afirmație la grădiniță, iar ei i-a rămas fixată profund în minte și mi-a vorbit despre ea acasă.

„Ce a vrut să spună cu asta, mami?...A spus asta pentru așa a învățat și ea când era copil, iar părinții ei au învățat și ei probabil. Dar nu are dreptate, nu-i așa? Nu are pentru că uneori, când eu îți spun frumos „Pot să mănânc înghețată la micul dejun?”, tu tot nu îmi dai. 

„Exact, am răspuns eu.”

A ținut să precizeze că a fi politicos nu înseamnă că vei primi neapărat ceea ce ai cerut, alte demersuri contând mai mult pentru a-ți atinge obiectivele:

„...Dacă o persoană este politicoasă, nu înseamnă că va primi ca prin magie ceea ce a cerut. Din contră, o etică a muncii bine fixată și faptul că încercăm să ne autoeducăm ne va ajuta să obținem ceea ce ne dorim.”

Plecând de la acest aspect, a insistat asupra ideii că părinții ar trebui să le insufle copiilor alte deprinderi, alte atitudini și comportamente în loc să țină neapărat ca aceștia să recurgă mereu la cuvintele „te rog”:

„Așa că este în detrimentul copiilor să le insuflăm ideea că ar trebui să se folosească mereu de „te rog” înainte sau după ce vor cere ceva. 

Nimic în viață nu este atât de simplu și nu este nevoie să creadă asta pentru a experimenta bucurie, recunoștință sau satisfacție. În plus, să introducă tot timpul în interacțiunile lor folosirea unui singur cuvânt va imprima o notă de tranzacție: vor fi amabili pentru a primi lucruri și vor fi așa numai dacă ce le-au primit. 

De fapt, copiii au nevoie să învețe că viața înseamnă, în egală măsură, risc, recompensă și responsabilitate. De asemenea, trebuie să știe că politețea și grația nu transformă imposibilul în posibil, dar sunt necesare în aproape toate aspectele vieții.”

Această parte a articolului reprezintă traducerea și adaptarea materialului disponibil pe site-ul scarymommy.com

Ce au copiii nevoie să învețe în loc să se bazeze numai pe utilizarea „te rog”

Psihologii vin cu următorul avertisment: este indicat să-i învățăm pe copii să spună „te rog”, „iartă-mă” și „mulțumesc”, dar fără să-i forțăm. Astfel, ca să avem un copil politicos, esențial nu va fi să știe mereu să apeleze la cuvintele magice „te rog”, ci să rostească vorbe alese cu grijă, vorbe blânde, să se comporte frumos și să îi pese de cei din jur. Toate acestea vor conta mult mai mult decât cuvintele „goale”. Ceea ce trebuie să deprindă copiii sunt semnificațiile, sensurile cuvintelor. 

În același timp, pentru a dovedi politețea, respectul, copiii ar trebui să învețe și ce ton să utilizeze când rostesc cuvintele. De pildă, dacă va fi rostit „te rog” pe un ton neadecvat, atunci acesta nu va avea semnificația potrivită. Esențial va fi ca, pe măsură ce va crește și va avea tot mai multe contacte sociale, un copil să ajungă să înțeleagă că și atitudinea ce ne însoțește vorbele poate determina schimbări în comportamentele celor din preajmă și va transmite un mesaj despre noi. Practic, va fi necesar să învețe despre impactul pe care îl au cuvintele asupra celorlalți.

baietel-care-incearca-sa-isi-implore-mama-in-timp-ce-aceasta-il-ignora-vorbind-la-telefon-si-uitandu-se-pe-un-altul

Pentru a reuși să-ți ajuți copilul să fie politicos și empatic vei ține cont și de sfaturile de mai jos:

  • Fii tu însăți un model pentru el- Înainte să insiști mereu asupra faptul că „te rog” reprezintă cuvintele magice, gândește-te dacă tu le rostești adesea. De câte ori într-o zi ai apelat la „te rog” sau, dacă l-ai folosit, nu cumva ți s-a întâmplat să fii surprinsă de copil când rosteai, după ce nu mai erai lângă persoana căreia i le-ai adresat, vorbe nu tocmai agreabile? În aceste condiții, preocuparea ta ar trebui să fie să utilizezi cuvinte pline de respect, însoțite de un ton pe măsură, în interacțiunile cu ceilalți. De la dialogul pe care îl porți cu diverși membri ai familiei până la discuțiile pe care le ai la telefon cu colegii de serviciu, copilul ar trebui să vadă cât de atentă ești la cum te adresezi. Deși nu va fi simplu să reușești în situațiile în care ești foarte stresată sau furioasă, cu cât te vei strădui mai mult îi vei demonstra că, în ciuda faptului că nu ne simțim în largul nostru la un moment dat, nu înseamnă că nu ne vom mai purta frumos, că nu vom mai fi amabili cu ceilalți
  • Implică-ți copilul în jocuri de rol- Acestea nu presupun să abuzezi de utilizarea cuvintelor magice precum „te rog”, „mulțumesc” sau „iartă-mă”, ci să-i arăți copilului că există și alte moduri în care se poate da dovadă de respect, de politețe. Pentru a-l provoca, pune-l să-și imagineze ce ar spune în diferite contexte și poartă discuții cu el referitoare la cum am putea să ne adresăm celorlalți pentru a nu-i determina să nu se simtă în largul lor, pentru a nu-i jigni. Să știe cum să asculte fără să întrerupă, să-și aștepte rândul într-o conversație sunt alte lucruri valoroase pe care copilul ar trebui să le deprindă
  • Vino mereu cu explicații- În loc să porți discuții care țin de utilizarea unor expresii într-o conversație, va fi preferabil să-i dai exemple de situații concrete din care să vadă care ar fi comportamentele/atitudinile adecvate. Spre exemplu, dacă îl vei vedea pe copil cum mestecă gumă ținând gura deschisă, în loc să-i atragi atenția cu „Te rog să încetezi!”, ai putea încerca să-i zici doar: „Cei de lângă tine nu vor să vadă ceea ce mesteci.” În schimb, să-i vorbești pe un ton plin de furie și să insiști să înceteze te poate pune în fața unei situații nedorite: repetarea unui comportament mai puțin dezirabil
  • Învață-l ce înseamnă respectul reciproc și empatia- Atât respectul, cât și empatia, sunt mai valoroase decât să vezi că micuțul tău s-a obișnuit să rostească mereu „te rog”, „iartă-mă” sau „mulțumesc”. Spre exemplu, când mergeți seara la culcare îl poți ruga să-ți spună ce faptă bună a făcut în ziua respectivă sau ce ar dori să realizeze în ziua următoare. Dacă a realizat deja o faptă bună, nu ezita să-l lauzi. În cazul în care intenționează să o săvârșească, vezi ce îți va povesti și încearcă să-l ghidezi. Dă-i explicații cât mai simple și vino și tu cu idei care l-ar putea ajuta să obțină mai multă satisfacție după ce va face o anumită faptă. Totodată, nu vei greși dacă vei veni și cu exemple din propriile tale experiențe prin care să-i arăți cât de mult contează empatia, compasiunea, respectul

Deși copiii trebuie să învețe încă din primii ani ai copilăriei să utilizeze „te rog”, nu este cel mai important să învețe că sunt „cuvinte magice”. În schimb, nu trebuie forțați să realizeze acest demers, ci trebuie să li se ofere permanent modele care să-i ajute să înțeleagă cum ar trebui să comunice pentru a-și dezvolta relații solide și frumoase cu cei din jur.

Surse: naeyc.org, purewow.com, parenta.com, scarymommy.com, verywellfamily.com, washingtonpost.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Fiul meu suferă de o întârziere în limbaj și comunicare. Nu reușesc să înțeleg mereu ce îmi transmite, dar nu mă pun la zid pentru asta
Fiul meu suferă de o întârziere în limbaj și comunicare. Nu reușesc să înțeleg mereu ce îmi transmite, dar nu mă pun la zid pentru asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am divorțat din cauza soacrei mele. ”Ce e asta? Dă-i una peste ochi! Ce atâta hai, te rog!”
    Am divorțat din cauza soacrei mele. ”Ce e asta? Dă-i una peste ochi! Ce atâta hai, te rog!”

    Sunt divorțată! Am scăpat! Îmi amintesc cum îmi zburau gândurile astea prin minte când am semnat la notar divorțul amiabil acum 2 ani. Azi se fac 2 ani! Și eu...

    De ce Pink nu vrea să își facă operații estetice: „Copiii mei trebuie să știe când mă încrunt”
    De ce Pink nu vrea să își facă operații estetice: „Copiii mei trebuie să știe când mă încrunt”

    Un pilon al muzicii pop încă de la începutul anilor 2000, Pink este o cântăreață cunoscută pentru atitudinea ei rebelă și spiritul său liber. Vocea puternică i-a...

    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

    Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

    Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați
    Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați

    În contextul apariției unui număr tot mai mare de cazuri de infectări cu varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta), specialiștii din întreaga lume trag un semnal...

    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!
    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!

    Aceste poze cu mame care alăptează gemeni sau tripleți te vor impresiona până la lacrimi, mai ales dacă și tu treci sau ai trecut printr-o astfel de situație. Alăptarea este,...

    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

    După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

    Copiii adoptați și cei născuți prin inseminare artificială trebuie să știe adevărul. Nu toți își află însă povestea
    Copiii adoptați și cei născuți prin inseminare artificială trebuie să știe adevărul. Nu toți își află însă povestea

    Indiferent de modul în care a fost conceput, fiecare copil (și mai târziu, adult) merită să știe care sunt originile sale. Însă, din păcate, acest lucru nu se...

    A fost model la Victoria's Secret, dar nu asta vrea să se știe despre ea. ”Înainte de toate, sunt mama unui copil cu nevoi speciale”
    A fost model la Victoria's Secret, dar nu asta vrea să se știe despre ea. ”Înainte de toate, sunt mama unui copil cu nevoi speciale”

    Și personajele din lumea mondenă au propriile povești de viață pe care le ascund de ochii lumii. Un renumit model Victoria's Secret ne împărtășește secretul ei. La doar 18 ani...

    © 2024 Qbebe