10 detalii despre tradițiile de Sfântul Dumitru pe care nu le știai

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este una dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla detalii despre acest sfânt, precum și despre câteva dintre cele mai cunoscute tradiții din țara noastră, care sunt respectate an de an, inclusiv în Ajunul zilei de 26 octombrie sau a doua zi, de 27 octombrie (când este Sfântul Dimitrie cel Nou).

Pictura cu Sfantul DimitrieCine a fost Sfântul Dumitru (Dimitrie)

Dimitrie s-a născut în cetatea Tesalonic (Grecia), fiind fiul conducătorului acesteia. Când s-a născut Dimitrie, erau la putere împărații romani Dioclețian și Maximian Galeriu (284-311 d.Hr.)
Încă din anii copilăriei, Dimitrie a fost inițiat de către părinții săi în tainele religiei creștine. Printre lucrurile pe care le-a deprins s-au numărat, de exemplu, mila creștină, dar și rugăciunile către Dumnezeu.
După moartea tatălui său, Dimitrie a fost chemat la curtea împăratului Maximiam și a fost numit voievod al Tesalonicului. La scurt timp după numirea sa, romanii au ieșit învingători într-o luptă cu sciții (un popor migrator venit dinspre Rusia de astăzi), iar Maximian a hotărât ca victoria să fie sărbătorită prin tot felul de serbări închinate zeilor. Odată ce romanii au ajuns la Tesalonic, Dimitrie le-a explicat faptul că nu era de acord ca acestea să aibă loc în cetatea sa, întrucât locuitorii ei erau creștini. Tânărul nu a stat pe gânduri și i-a mărturisit împăratului roman că este creștin. Auzind așa ceva, Maximian a fost furios și a poruncit ca Dimitrie să fie trimis la închisoare pe durata sărbătorilor ce urmau să se desfășoare în Tesalonic, după succesul romanilor.

În perioada în care Dimitrie a stat la închisoare, l-a cunoscut pe Nestor, un tânăr care vroia să ucidă un vandal (vandalii sunt un popor migrator, format din triburi germanice) periculos, pe Lie (acesta era ucigaș). Nestor s-a dus la Dimitrie cerându-i ca, prin rugăciunile sale, să-i dea forță ca să reușească să-l ucidă, la rândul său, pe Lie. Dimitrie s-a rugat pentru Nestor, iar acesta a reușit să-l omoare foarte repede.
Împăratul Maximian a aflat că Nestor a putut să-l învingă pe Lie datorită rugăciunilor lui Dimitrie. Din acest motiv, a ordonat ca Dimitrie și Nestor să fie omorâți. Astfel, Dimitrie a fost ucis cu sulițele în temniță, iar lui Nestor i s-a tăiat capul.
După ce Dimitrie a fost omorât (pe 9 aprilie, anul 304 d.Hr), unul dintre servitorii săi credincioși a reușit să-i ia inelul de pe deget. Se spune că inelul, stropit de sângele lui Dimitrie, era făcător de minuni, vindecând tot felul de boli. Câteva luni mai târziu, după ce a aflat de aceste minuni, Maximian a comandat ca și slujitorul lui Dimitrie să fie decapitat.

Ulterior, pentru minunile de după moartea sa, Dimitrie a fost numit Sfânt. El a fost înmormântat în cetatea Sirmium (în Serbia de astăzi). Întrucât guvernatorul provinciei Iliria (o regiune din vestul Peninsulei Balcanice, corespunzând, în prezent, teritoriilor Albaniei și Muntenegrului) s-a vindecat datorită Sfântului Dimitrie, a cerut ca moaștele sale să fie duse înapoi în Tesalonic. În acest scop, guvernatorul a construit o biserică dedicată Sfântului, iar pentru că ziua în care moaștele lui Dimitrie s-au întors în cetatea greacă a fost 26 octombrie, de atunci s-a stabilit ca Dimitrie să fie sărbătorit de ortodocși în această dată. De asemenea, Dimitrie a fost considerat ocrotitorul Tesalonicului.

În afară de sărbătorirea Sfântului Dimitrie (Dumitru) pe ziua de 26 octombrie, la noi în țară există obiceiul să se celebreze, o zi mai târziu, și ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov. Acesta s-a născut în secolul al XIII-lea pe teritoriul Bulgariei de astăzi, petrecându-și toată viața în rugăciune. El s-a retras într-o peșteră, rugându-se permanent și a murit tot acolo.
Moaștele sale au ajuns la noi în țară în secolul al XVIII-lea. Începând de atunci, racla cu aceste moaște este scoasă în fiecare an în procesiune, Sfântul Diumitrie cel Nou fiind ocrotitorul Bucureștiului.

Ciobanii vor afla ce fel de iarnă ne așteaptă

Una dintre cele mai vechi tradiții din țara noastră, legată de acest sfânt, este aceasta: în ziua de 26 octombrie, păstorii vor putea ști cum va fi iarna. Pentru a afla această informație, ei procedează în felul următor: își vor așeza cojocul în mijlocul turmei de oi și așteaptă să vadă ce fel de oaie se va așeza prima pe el. Se spune că dacă oaia va fi cu blana albă, iarna va fi aspră, iar dacă va avea blana neagră, iarna va fi ușoară.
De asemenea, ciobanii știu că oile pot să arate și în alt mod cum va fi anotimpul ce vine. Ei vor descifra mersul oilor: dacă prima oaie care se va trezi dimineața este neagră și va porni spre nord, atunci iarna va fi blândă. În schimb, dacă prima oaie trezită va fi albă și va pleca spre sud, iarna poate fi grea. Această tradiție se regăsește mai ales în zona Moldovei.

Oi pe pasune

Săritul peste Focul de Sâmedru (Sânmedru)

„Sâmedru" („Sânmedru") este denumirea populară a Sfântului Dimitrie. De ea ține una dintre cele mai importante tradiții ale celebrării Sfântului. Mai exact, este vorba despre ziua de 25 octombrie, când noaptea se va organiza „Focul de Sâmedru". Obiceiul este să se aprindă focuri în curți sau pe dealuri, iar copiii și tinerii vor trebuie să sară peste ele (copiii pentru a crește sănătoși, iar tinerii pentru a se căsători).
Toți cei ce vor putea sări peste focuri vor fi ocrotiți de necazuri, de boli. Femeile în vârstă trebuie să le împartă celor ce desfășoară această activitate covrigi, pâine, nuci, pere, mere sau prune uscate. În plus, focurile sunt aprinse pentru că pot contribui la rodirea pământului, întrucât cenușa rămasă va fi dusă în grădini sau pe câmpuri.
În mediul rural se obișnuiește ca în ziua cu „Focurile de Sâmedru" să se pomenească morții, să se dea de pomană colivă și colaci în formă de cruce.

Nu este bine să ai datorii

Din bătrâni se crede că este foarte important ca în această zi să reușim să ne achităm toate datoriile acumulate în ultimele șase luni. Dacă nu vom face așa, se spune că este posibil să dăm înapoi dublu.

Ziua Învoielilor

Tradiția românească străveche se remarcă și prin următorul obicei: de Sfântul Dumitru se pot pune la cale tot felul de învoieli. Spre exemplu, păstorii pot să „strice stânele", turmele de oi fiind libere să se ducă pe orice teren. În cazul în care nu se respectă acest lucru, se crede că se va săvârși un păcat.

Se taie coama cailor

Din cele mai vechi timpuri, spun etnologii, la noi în țară există următoarea tradiție: în ziua de Sfântul Dumitru este necesar să se tundă coama cailor tineri, pentru că se spune că numai așa aceasta va deveni frumoasă. Cel mai important este să nu se folosească vreun pieptene, despre care se spune că va aduce ghinion celui care-l va ține în mână.

„Datina Saiegiilor"
Poate fi regăsită în Dobrogea și se referă la: un grup de băieți se reunește la casa unuia dintre membri și de acolo pornesc în sat, cântând la fluiere sau cavale. Unul dintre ei va fi îmbrăcat în cadână (în vechime, cadânele erau sclave din haremurile turcești) și va trebui să primească daruri și bacșiș de la săteni.

Ce ne poate spune despre vreme ziua de Sfântul Dumitru

O superstiție foarte veche a poporului nostru ține de faptul că, în ziua de 26 octombrie, putem descifra, după anumite semne, cum va fi iarna care urmează. Iată câteva exemple în acest sens:
• Dacă de Sfântul Dumitru vremea va fi bună, înseamnă că toamna va fi lungă, iarna nu se va grăbi să vină
• Când în noaptea de Sfântul Dumitru este lună plină și cer senin, iarna va fi ușoară. În schimb, dacă luna plină nu se vede bine, cerul fiind acoperit de nori sau dacă va ploua, iarna va fi grea.
• Tot în legătură cu luna din noaptea de Sfântul Dumitru se spune și că: dacă este lună plină, iarna va veni devreme și se va termina târziu, iar dacă este lună nouă, iarna, chiar dacă va veni repede, nu va dura mult.

Nu este bine să rupem florile rămase neculese

În cazul în care mai avem flori ce nu au fost culese, tradiția de Sfântul Dumitru ne îndeamnă să nu le rupem dacă nu sunt ofilite. Este bine să rămână în pământ, astfel încât să poată alina sufletele celor decedați.
Mai ales „dumitrițele" (mici crizanteme roșii) sunt florile ce înfloresc în preajma sărbătorii. Ele sunt considerate ultimele flori din an și pot fi recunoscute după mirosul pătrunzător, fiind asociate cu liniștea, împăcarea, iertarea.

Poți afla numărul pețitorilor tăi

Fetele și femeile necăsătorite, de Sfântul Dimitrie cel Nuu, pe 27 octombrie, pot afla numărul celor care vor veni să le pețească. În acest scop, se vor lua câteva fire de busuioc și se vor sfinți la biserică. După aceea, ele vor fi atârnate la oglindă. În funcție de numărul celor care le vor observa, se spune că poți ști câți vor veni să îți ceară mâna.

Citește și: Sfântul Ilie-Traditii, obiceiuri, superstitii. De ce nu e bine sa muncesti și ce trebuie sa faca fetele!

Mai ales în Oltenia, oamenii cred că este necesar să respectăm cu strictețe această zi de sărbătoare, dar și ajunul ei, dacă vrem să fim feriți de necazuri tot anul. Totodată, ei țin mult și la respectarea tradiției „Focurilor lui Sânmedru", văzându-le ca pe modalitatea cea mai bună de a-și proteja animalele domestice de lupi.

Voi mai puteți da și alte exemple de tradiții ce țin de sărbătoarea Sfântului Dumitru?

Citește și: Povestea neștiută a lui Moș Nicolae și a nuielei lui

Surse:
www.calendarulortodox.ro, www.crestinortodox.ro, www.cyd.ro, www.digi24.ro, www.sfantuldumitru.com, www.traditii-superstitii.ro, www.ziaruldeiasi.ro

Surse poze:
www.pixabay.com, www.youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru
  Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru

  Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. În tradiția populară, Sfântul Dumitru este cel...

  Azi e Sfântul Dumitru. De ce trebuie să te culci până în ora 12 şi de ce nu ai voie să te machiezi şi să te coafezi
  Azi e Sfântul Dumitru. De ce trebuie să te culci până în ora 12 şi de ce nu ai voie să te machiezi şi să te coafezi

  Sfântul Dumitru este cunoscut şi sub numele de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie sau de Izvorâtorul de Mir şi este unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi din calendarul...

  Detalii inedite și incredibile pe care poate nu le știai despre scutece
  Detalii inedite și incredibile pe care poate nu le știai despre scutece

  Scutecele sunt o afacere „murdară” la propriu, dar în același timp sunt extrem de utile. Dacă te întrebi cine este geniul care le-a inventat, cam câte...

  Preotul Vasile Ioana: Azi nu sărbătorim desfrâul, sărbătorim iubirea. Sfântul Valentin este sfântul iubirii legiuite
  Preotul Vasile Ioana: Azi nu sărbătorim desfrâul, sărbătorim iubirea. Sfântul Valentin este sfântul iubirii legiuite

  Preotul Vasile Ioana, invitat pe 14 februarie la emisiunea Vorbește Lumea de la ProTV, a povestit despre Sfântul Valentin și ce simbolizează el din punct de vedere spiritual...

  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia
  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia

  Biserica Ortodoxă Română îl serbează astăzi pe Sfântul Isidor, protectorul familiei. Astăzi și numai astăzi vom rosti această rugăciune, care ne va menține...

  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși
  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși

  11 februarie este o zi mare, iar în folclor circulă multe povești conform cărora este extrem de important ca astăzi, să respectăm tradiția, pentru a nu suferi consecințele. Ce...

  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!
  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!

  Astăzi, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. Sfântul Apostol Toma este cinstit de...

  Celebrități despre care nu știai că sunt gemeni
  Celebrități despre care nu știai că sunt gemeni

  Nașterile de gemeni nu sunt atât de speciale pe cât îți imaginezi, drept dovadă că și în rândul celebrităților sunt întâlnite o mulțime. Noi...

  © 2022 Qbebe