Trei noi materii se introduc în școli. Despre ce vor învăța copiii

Trei noi materii se introduc în școli. Despre ce vor învăța copiii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În prezent au ajuns în Parlament mai multe inițiative legislative care prevăd introducerea, în Proiectul de Modificare a Legii Educației Naționale, a trei noi discipline pentru învățământul preuniversitar. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi care sunt noile materii ce ar putea fi introduse în școli, precum și ce fel de cursurise vor derula în unitățile de învățământ din România, la care ar putea participa nu doar elevii, ci și cadrele didactice și părinții. 

Educația financiară

În urma unui proiect elaborat de un grup de deputați, se dorește ca în curriculum național pentru învățământul primar și gimnazial să fie introduse și competențele financiare. Astfel, în învățământul preuniversitar ar putea să fie introdusă o nouă materie: educația financiară. În învățământul liceal există deja o disciplină numită Educație Antreprenorială, care face parte din curriculum-ul pentru clasa a X-a. 

Cei care au avut această inițiativă au insistat asupra ideii că fiecare elev trebuie să știe ce presupune elaborarea unui buget propriu, dar să aibă și noțiuni care țin, de exemplu, de: diferența dintre un card de credit și un card de debit, de ce este important să se economisească, diferența dintre un activ și un pasiv, modul de funcționare a creditelor, cum funcționează creditele pe termen scurt sau la ce se referă un IFN. În cadrul expunerii de motive a proiectului privind introducerea educației financiare în școli, au fost formulate următoarele argumente: „Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială... Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, dar toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu. De aceea, propunem introducerea, alături de educația antreprenorială, a educației financiare.”

Ministerul Educației va trebui să realizeze programa pentru noua disciplină în 90 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. 

fetita-mirata-in-clasa-tinand-intr-o-mana-o-pusculita-si-in-cealalta-dolari

Educația pentru mediu

Această materie nouă ar trebui să fie introdusă în școli, în învățământul primar și gimnazial, începând cu anul școlar 2022-2023, în urma elaborării unei strategii comune (care va trebui finalizată până la sfârșitul anului 2021)a Ministerului Educației și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Inițiatorii proiectului privind introducerea educației pentru mediu au menționat, în expunerea de motive a proiectului, că: „În România se impune actualizarea programei școlare, astfel încât elevii să fie educați pentru viață, ceea ce conține în mod obligatoriu și educația ecologică, educația pentru mediu...Educația pentru mediu este un proces de educație pe tot parcursul vieții și trebuie să înceapă cât mai repede (...) Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii.”

Educația pentru mediu, ca disciplină în școli, este considerată utilă întrucât le oferă elevilor posibilitatea de a dobândi noi cunoștințe despre mediu, de a se implica în activități ce vizează protejarea acestuia pe tot parcursul unui an școlar nu doar cu ocazia unor proiecte școlare sau pe durata programului național „Școala altfel”.

Alt argument din expunerea de motive, menit să susțină propunerea pentru această nouă disciplină în școlile din România, s-a referit la faptul că nu va fi vorba despre un impact bugetar „semnificativ” și că se va putea vorbi despre „efecte economice și sociale” pozitive: „Măsura nu generează impact bugetar semnificativ. Mai mult decât atât, într-un orizont de timp de 4-5 ani, anticipăm că efectul bugetar va fi chiar favorabil, dacă luăm în calcul toate efectele sociale și economice generate de această măsură.”

Proiectul de introducere a educației pentru mediu în școli prevede și ca normele de aplicare să fie adoptate, la propunerea Ministerului Educației, printr-o hotărâre de Guvern.

baietel-care-duce-o-sticla-de-plastic-la-un-cadru-didactic-care-tine-in-mana-o-cutie--in-care-se-pun-deseuri-de-plastic

Judo

Potrivit „Adevărul”, luna trecută, Ministrul Educației și Președintele Federației Române de Judo s-au întâlnit și au discutat despre posibilitatea ca ore de judo să fie introduse, ca disciplină opțională, în școlile de la noi. În acest scop, a fost analizată modalitatea implementării unui program convenit între Uniunea Europeană de Judo și Federația Română de Judo, numit „Judo în școli”. 

În cadrul discuției a fost abordată și problema creării unui grup de lucru comun, care va trebui să stabilească etapele necesare introducerii orelor de judo în școli. S-a stabilit că, pentru început, acestea ar trebui să facă parte dintr-un program-pilot, ce vizează doar centrele școlare care dispun de resursele necesare practicării activităților ce țin de judo. 

Copiii și cadrele didactice vor face cursuri de egalitate de gen în școli

În afara celor trei noi materii menționate, autoritățile intenționează ca, în următorii ani, în toate școlile din România să se țină cursuri despre egalitatea de gen. Această decizie a fost luată pe fondul finalizării Strategiei Naționale privind Egalitatea de Gen și combaterea violenței domestice, strategie ce vizează punerea în aplicare, în perioada 2021-2027, a diferitelor măsuri destinate reducerii discriminării de gen în domenii-cheie precum sănătatea, educația, piața muncii. 

Pentru a veni în sprijinul acestei strategii naționale, s-a vorbit despre introducerea, în programele școlare, a noțiunilor legate de egalitatea de gen. În vederea atingerii acestui obiectiv, se va acționa în următoarele direcții:

  • În Monitorul Oficial va fi introdus un Ordin al Ministrului Educației cu privire la includerea în programele școlare a noțiunilor ce țin de egalitatea de gen
  • Atât pentru gimnaziu, cât și pentru liceu, se vor realiza modificări ale programelor (pentru discipline incluse în aria „Om și societate” și „Consiliere și orientare”) în urma unei analize curriculare pentru disciplinele respective, astfel încât să fie introduse și noțiuni care privesc egalitatea de gen
  • În programul național „Școala altfel” vor fi incluse programe care să se bazeze pe promovarea egalității de gen

În ceea ce privește persoanele care vor ține cursurile despre egalitatea de gen în școli, vor fi angajați sau desemnați, la nivelul inspectoratelor școlare sau al unităților de învățământ, experți de gen. Aceștia vor avea rolul de a organiza sesiuni de exerciții interactive și sesiuni de formare, la care vor putea să participe cadre didactice, elevi și părinți. 

Citește și: Cocoșel și păsărică? Sau penis și vulvă? De ce este nevoie de educație sexuală în școli

Surse: adevarul.ro, capital.ro, cdep.ro, evz.ro, hotnews.ro, impact.ro, jurnalmm.ro, senat.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii învață să prevină bullying-ul și agresiunea în școli
    Copiii învață să prevină bullying-ul și agresiunea în școli

    Asociația Părințiilor Isteți continuă demersurile de prevenire a bullying-ului fiind alături de părinți și cadre didactice, cu informații practice și pe înțelesul tuturor,...

    Mafie în școli: trei elevi din Arad cereau "taxe de protecție" colegilor mai mici. Ce se întâmpla când erau refuzați
    Mafie în școli: trei elevi din Arad cereau "taxe de protecție" colegilor mai mici. Ce se întâmpla când erau refuzați

    Trei elevi din Arad, având vârste cuprinse între 16 și 18 ani, sunt cercetați penal pentru că forțau sub amenințarea violenței colegii mai mici să plătească...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

    Guvernul Spaniei a anunțat că în curând, românii stabiliți în Spania vor avea cetățenie dublă. Mai mult, se discută ca limba română să fie studiată...

    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați
    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați

    Elevii din 150 de școli din România vor avea masa asigurată începând din toamnă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Inițiativa face parte din...

    S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai
    S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai

    Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat cum vor fi testați elevii în școli, începând din 5 mai. Această a mai adăugat că reprezentanţii INSP au făcut,...

    Cazuri de Covid la Inspectoratul Școlar: „Șefii au multe în agendă zilele astea, vizite pe la școli, nu vor să sune la DSP”
    Cazuri de Covid la Inspectoratul Școlar: „Șefii au multe în agendă zilele astea, vizite pe la școli, nu vor să sune la DSP”

    Recent, în cadrul Inspectoratului Școlar Sector 6 din Capitală au fost semnalate câteva cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul angajaților. Parcurge cu...

    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

    După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

    © 2024 Qbebe