Vrei un copil educat? Fii tu, parintele, un exemplu!

Vrei un copil educat? Fii tu, parintele, un exemplu!

QBebe

Cu totii stim in mare cam ce trebuie sa spunem copilului sa faca. Cum sa se comporte, cum sa fie politicos, ca trebuie sa invete bine la scoala, sa nu manance prea multe dulcuri si nici sa se uite prea mult la televizor. De asemenea, draga mamica (sau tatic), ai auzit si ca, mai mult decat indicatiile tale, ceea ce il motiveaza cel mai mult pe copilul tau sa iti asculte sfaturile este exemplul tau.

Ceea ce copilul vede la tine va copia si el.

Nu ii poti spune copilului sa mamance sanatos ca sa nu isi strice dintii si sa nu se ingrase daca tu nu te porti abtine cand vezi o prajitura.

Nu ii poti pretinde sa se culce devreme si sa nu se mai joace atata la calculator daca tu nu te poti ridica din fata televizorului.
Nici nu poti sa crezi ca va fi un copil foarte activ si cu energie ridicata daca tu nu stii ce acela sport sau macar un pic de miscare in aer liber.

Am avut o revelatie cand am descoperit cat de important este, mai important ca oricand, sa te intorci la tine, drag parinte, sa evaluezi intai personalitatea ta, sa cauti sa o cresti ca sa poti fi un EXEMPLU POZITIV pentru copilul tau. Orice relatie ai, cu orice persoana, daca ceva nu agreezi si ai vrea sa influentezi persoana respectiva sa faca o schimbare, nu ai prea mari sanse de reusita, mai ales daca ea nu nici nu constientizeaza ca e spre binele ei sa se schimbe.

Acelasi lucru poti sa il iei in considerare si in relatia cu copilul tau.

Singura arma pe care o ai este sa produci schimbarea la tine.

Cea mai mare influenta pe care o ai asupra oamenilor este fiind un exemplu pentru ei.

Asa ca:

Analizeaza mai bine.
Ce exemplu esti tu pentru copilul tau? Ce caracter ai? Cum stai cu temperamentul? Cat de mult te intorci la tine sa studiezi ce poti imbunatati? Ce aptitudini iti dezvolti, mereu altele noi?

Dupa analiza urmeaza sa o iei sistematic, sa vezi unde scartaie ceva, ce ai putea sa schimbi ca sa poti spune ca esti o persoana mai buna in fiecare zi? Ce anume din personalitatea ta afecteaza relatia cu copiii tai? Ce anume din comportamentul copiilor tai, cel care te deranjeaza si afecteaza cel mai mult crezi ca este urmare a unor reactii ale tale? Cat de mult esti dispus/dispusa sa iti asumi responsabilitatea?

Ar trebui sa o faci si sa nu mai amani momentul.

De foarte multe ori nu este vorba despre copii, este vorba de tine si, foarte important, despre ce exemplu esti tu pentru ei.

Ia-le pe rand:

Cum iti pastrezi calmul in situatii tensionate (cu ei sau cu orice alta persoana sau cu orice alta ocazie)? Cat de mult te poti controla (sa nu manaci nesanatos, sa faci miscare, sa nu amani citirea unei carti sau material care ar putea fi educativ pentru tine, sa muncesti intai si apoi sa stai)?

Cat de responsabil esti cu treburile si situatiile care depind de tine. Cat de mult dai vina pe ceilalti cand ceva nu merge cum trebuie?

Cat de repede renunti cand vine vorba de a face ceva dificil? Cat de mult te mentii pe pozitii chiar daca intampini obstacole?
Ce capacitate ai sa te automotivezi? Sa iti setezi un scop si sa te poti mobiliza sa il implinesti fara amanari si dezorganizare?
Cat esti de orientat/orientata spre ceilalti si mai putin spre propria ta persoana si ego-ul tau. Cat de mult te abtii din a iti da importanta gratuita, din a vorbi peste ceilalti. Cat de multi ii asculti activ (nu doar sa ii auzi) pe cei dragi? Cat de mult participi la conversatie astfel incat sa poti ajuta o persoana cu un sfat?

Cat de optimist/optimista esti? Cum privesti viitorul si cum ii motivezi si pe copiii tai sa se gandeasca la ce urmeaza in termeni pozitivi?

Toate acestea se refera la trasaturile personalitatii tale.
Nu iti face iluzii ca nu le vor urma copiii tai.

Nu crede ca vor deveni tot ce iti doresti tu ca ei sa devina fara a incerca sa isi impuna si propriul lor punct de vedere si fara a copia din comportamentul tau, cel pe care l-au avut aproape, ca exemplu, din primii ani si timp de multi ani.

Impune-ti o stare mentala pozitiva, orienteaza-te doar catre rezultate, gandeste-te la ce vrei sa obtii, ce fel de viata iti doresti sa ai si ce fel de viitor iti doresti pentru copiii tai.

In rest, toate sunt trecatoare, ce ramane este cat de mult te pui pe tine si cat de mult ii stimulezi pe copiii tai sa se puna in valoare. Sa isi valorifice talentele, sa isi aduca contributia pozitiva si sa se bucure de fiecare clipa.


Te astept pe www.mamainvingatoare.ro cu un cadou: Ghidul "Cum sa pastrezi echilibrul familiei tale si dupa venirea copiilor".

Scriu in dorinta de a ajuta cat mai multi parinti sa treaca cu brio peste primii pasi si peste problemele pe care le intampina in viata de parinte si te astept si pe tine in comunitate.

Cu drag.
A ta prietena,
Cristina Ivan

Articolul urmator
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu
    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu

    Poate știți deja că fiecare copil cu autism este diferit de alți copii cu același diagnostic. Totuși, sentimentele părinților care au un copil atipic, par să fie asemănătoare. 21...

    Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți
    Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți

    Am plecat cu emoții la spital pentru a o naște pe Mara. Eram entuziasmată și abia așteptam să o văd, să o cunosc, să îi ascult respirația pe pieptul meu. În clipa...

    Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul
    Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul

    Pauzele lungi și dese cheia marilor succese. Așa spune o vorbă de-a noastră. Dar iată că această vorbă nu este doar ceva ce spunem când vrem să justificăm lenea. Știința o...

    A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu este o povară, ci o adevărată bucurie!
    A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu este o povară, ci o adevărată bucurie!

    Un cuplu foarte optimist demonstrează tuturor că un copil cu sindrom Down nu este o povară, ci o binecuvântare și un diagnostic nu trebuie să reprezinte o etichetă care să...

    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă
    „Vrei complicații? Fă un copil!” Cum explică Delia decizia de a nu deveni mamă

    Nu de puține ori Delia a declarat că nu vrea să devină mamă. Nu s-a ferit nicio clipă să vorbească deschis despre acest subiect, iar recent a explicat din nou, într-un live pe...

    A aflat că tatăl ei nu este părintele biologic în timpul unei discuții aprinse în familie
    A aflat că tatăl ei nu este părintele biologic în timpul unei discuții aprinse în familie

    O femeie în vârstă de 30 de ani a aflat în timpul unei discuții aprinse cu familia că tatăl său biologic este alt bărbat decât cel care a crescut-o.

    Mami, vrei să-mi dai una din mâinile tale, să fiu și eu ca un copil normal?
    Mami, vrei să-mi dai una din mâinile tale, să fiu și eu ca un copil normal?

    Una dintre cele mai mari provocări din viața unei mame este să afle că micuțul ei s-a născut cu o malformație din cauza unor complicații din timpul sarcinii. Printr-o asemenea...

    © 2024 Qbebe