A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu

A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu

Andreea Guica - Redactor

Poate știți deja că fiecare copil cu autism este diferit de alți copii cu același diagnostic. Totuși, sentimentele părinților care au un copil atipic, par să fie asemănătoare. 21 de sfaturi de la părinți, pentru părinți.

Today Parents a vorbit cu mai mulți părinți care au copii cu tulburare din spectru autist (TSA). De când au descoperit că ai lor copii au autism, au învățat mai multe lecții de viață prețioase, pe care sunt dispuși să le împartă și cu ceilalți părinți aflați în aceeași situație. 

Iată 21 de sfaturi de la părinți, pentru alți părinți. 

1. Nu te îngrijora pentru părerile celorlalți 

Cel mai eliberator moment pe care l-am resimțit ca părinte ,a fost acela în care mi-am dat seama că nu trebuie să-mi pese de cum arată copilul meu în ochii ceilalți. Copilul meu are nevoie ca mama lui să-i fie alături, nu de părerile aprobatoare ale unor străini” (Sarah, din Tennessee).

2. Nu există o formulă magică pentru copiii cu autism

Da, copiii cu autism sunt diferiți de cei neurotipici. Percep lumea în cu totul alt mod, dar asta nu înseamnă că e ceva greșit la ei. Trebuie să descoperi ce nevoi are copilul tău, indiferent de ce diagnostic are. Și apoi trebuie să înveți cum să te conectezi cu el” (Laura, din New Jersey).

3. Nu va fi mereu greu

Dar, nu va fi nici ușor mereu. În cele mai dificile momente pe care le-am trăit alături de fiul meu, mi-aș fi dorit să fie cineva lângă mine și să-mi spună că totul este temporar, că o să fie mai bine. Apoi mai rău, apoi mai bine din nou. Lucrurile nu vor rămâne la fel și e normal. Schimbarea e bună și necesară pentru evoluția fiecărui copil” (Kate, din Minnesota).

4. Fii atent la problemele medicale care pot apărea odată cu autismul

În perioada în care copilul meu suferea în fiecare zi, nu aveam idee că diagnosticul lui vine însoțit și de o sumedenie de cauze medicale. Fiul meu a avut mari probleme gastrointestinale, printre care și constipație, aciditate gastrică, durere și inflamație. Nu am știut că aceste probleme îi afectează enorm starea, somnul și chiar comunicarea. Am pus totul pe seama autismului. Nu faceți aceeași greșeală ca și mine!” (Janet, din Virginia de Vest).

ilustratie copii

5. Găsește alți părinți care sunt în situația ta

De multe ori, când copilul meu trece prin niște stări dificile, sun alte mămici care au copii atipici. Le povestesc ce mi se întâmplă, apoi îmi povestesc și ele și ne înțelegem cu adevărat una pe alta. Nu spun că nu pot să le povestesc și celorlalți ce mi se întâmplă, dar nici un părinte nu poate înțelege cu adevărat, dacă nu a fost măcar o dată în locul meu” (Ruth, 2 copii cu autism).

6. E normal să te simți trist

Mă întristez des, mai ales când mă gândesc că al meu copil nu va avea niciodată o copilărie normală și că nu va putea trăi anumite experiențe la fel ca ceilalți copil. 

În schimb, sunt recunoscătoare că nu va trebui să mă confrunt cu problemele tipice ale adolescenților, cum ar fi drogurile, sau bullying-ul de pe social media” (Alicia, din Carolina de Sud).

7. Fii recunoscător pentru că ai o conexiune specială cu copilul tău

Poate conexiunea voastră e diferită, sau nu e așa cum ți-ai imaginat. Dar e a voastră. Nimeni nu-l înțelege mai bine pe copilul tău, decâ tine” (Scott, din Massachusetts).

8. Ține cont de două aspecte importante: comunicare și independență

Recomand tuturor părinților să fie atenți ca ai lor copii să învețe cum să comunice cu ceilalți și, la fel de important, cum să se descurce singuri, să învețe să fie independenți” (Nicole, din New York).

9. Ai încredere în instinctul tău de părinte

Tu îți cunoști cel mai bine copilul. Dacă medicul îți spune ceva cu care nu ești de acord, cere o a doua părere. S-ar putea să ai dreptate” (Shannon, din Pennsylvania).

fata care tine cartonase in mana

10. Nu lăsa comentariile celorlalți să te afecteze

Comentariile negative, dar și cele exagerat de pozitive, au tendința să supere orice părinte. Încearcă să nu le pui la suflet, nu ajută la nimic” (Lisa, din Carolina de Sud).

11. Cele mai dificile aspecte ale autismului, nu se reflectă în exterior

Fiica mea se poate duce la o petrecere, de exemplu, iar ceilalți nu vor observa că nu se simte bine. Dar în realitate, îi este greu să fie acolo. Fiți alături de copiii voștri” (Lacy, din Carolina de Sud).

12. Caută-ți un mentor

Asta mi-aș fi dorit să fac și eu, când încercam să mă obișnuiesc cu gândul că fiul meu avea autism. Dacă aș fi găsit atunci pe cineva cu mai multă experiență în această problematică, mi-ar fi fost mai ușor” (Lisa, din Arkansas).

13. Schimbă perspectiva

Nu am știut întotdeauna că autismul înseamnă doar diferit. Nu trebuie să însemne sfârșitul lumii. Unele zile vor fi mai grele, altele mai ușoare, dar cel mai important e să-i arăți copilului tău că îl iubești și că ești alături de el” (Tabatha, din Tennessee).

14. Bucură-te atunci când copilul tău învață ceva nou

Spre deosebire de părinții cu copii tipici, noi nu putem să luăm achizițiile copilului de bune. Atunci când se întâmplă, chiar dacă într-un ritm mai lent, e un motiv de bucurie. Nu uitați asta” (Steven, din Los Angeles).

15. Copiii cu autism pot fi empatici!

E cazul să nu ne mai împiedicăm de stereotipul care spune că cei care au autism sunt nepăsători față de ceilalți. Nimic mai fals. Dimpotrivă, simt mai mult decât mulți dintre noi” (Lauren, din Virginia).

16. Copilul tău te poate învăța multe

Cel mai mic dintre cei trei copii ai mei are autism. Nici nu aveți idee câte am învățat de la el. Să fim mai buni, mai înțelegători, să avem răbdare și să fim conștienți de ceea ce e cu adevărat important” Stephanie, din Carolina de Sud).

17. Viața ta va deveni o aventură

Da, există numeroase provocări cu care noi, părinții, ne întâlnim. Dar copilul meu m-a învățat că fiecare zi aduce ceva nou. Provocarea mea supremă este să devin un părinte mai bun în fiecare zi” (Yolanda, Carolina de Sud).

18. Nu uita să ai grijă de tine

Câteodată, autismul copilului meu îmi ocupă toată viața, dar mi-am dat seama că nu trebuie să permit să se întâmple asta. Și nici tu nu trebuie să faci asta. Fă ceva ce îți place, îmbrățișează-ți soțul, fă orice te face fericită”(Carrie, din New Hampshire).

19. Ia în considerare să adopți un animal de companie

Nimic nu l-a ajutat mai mult pe copilul meu, mai mult decât un animal de companie. Din momentul în care am adoptat-o pe Xena, o cățelușă de la adăpost, viața lui s-a schimbat. S-a îndrăgostit de ea din momentul în care a văzut-o, iar acum cei doi sunt cei mai buni prieteni. Fiul meu e mult mai fericit decât era înainte” (Linda, din Georgia).

baietel care mangaie catel

20. Concentrează-te pe ceea ce poți face, nu pe ceea ce nu poți

Din fericire, trăim într-o perioadă în care copiii cu autism pot fi ajutați în nenumărate feluri. Să fim recunoscători că avem acces la numeroase informații și mijloace de comunicare, forme de terapie și așa mai departe. Putem face multe lucruri!” (Eileen, din New Jersey)

21. Toți vrem același lucru

Amintește-ți de asta atunci când te simți singur. Toți părinții copiilor cu autism își doresc și speră la același lucru. Ne dorim să avem copii fericiți și sănătoși și suntem pe drumul cel bun, chiar dacă e un drum diferit” (Ruth).

Sperăm că ți-a plăcut articolul și că ai rămas măcar cu o informație pe care o vei lua cu tine mai departe. Distribuie-l și către ceilalți. 

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: https://www.today.com

Articolul urmator
10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul
10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Papagalul - prietenul și animalul de companie perfect al unui copil cu autism?
    Papagalul - prietenul și animalul de companie perfect al unui copil cu autism?

    Cauți un prieten de nădejde pentru copilul tău diagnosticat cu autism? Papagalul poate deveni cel mai bun prieten al acestuia, ajutându-l să înțeleagă ce înseamnă...

    Părinții unui copil cu autism din Botoșani au dat statul în judecată pentru daune morale. Ce sumă au câștigat
    Părinții unui copil cu autism din Botoșani au dat statul în judecată pentru daune morale. Ce sumă au câștigat

    O instituție a statului este obligată să plătească, unui copil din Botoșani, daune morale de peste 10.000 de euro! Cel mic este diagnosticat cu sindromul Asperger, o tulburare de...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu este o povară, ci o adevărată bucurie!
    A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu este o povară, ci o adevărată bucurie!

    Un cuplu foarte optimist demonstrează tuturor că un copil cu sindrom Down nu este o povară, ci o binecuvântare și un diagnostic nu trebuie să reprezinte o etichetă care să...

    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...
    Cinci lucruri pe care aș fi vrut să le discut cu mama mea înainte să moară...

    Pierderea unui părinte este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o persoană. Iar una dintre cele mai grele părți este să realizezi că există lucruri pe care...

    Un băiețel cu autism care nu putea vorbi a fost uitat în autobuzul școlii
    Un băiețel cu autism care nu putea vorbi a fost uitat în autobuzul școlii

    Un băiețel de 8 ani, care suferă de autism, a stat timp de o oră în autobuzul școlar, pe aleea din fața casei șoferului, înainte ca cineva să își dea seama că nu...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    Fiica mea a fost un copil cu autism nonverbal. A ajuns un adult care publică povești pentru copii
    Fiica mea a fost un copil cu autism nonverbal. A ajuns un adult care publică povești pentru copii

    Sarah Pollard a fost dintotdeauna pasionată de artă, de scris și de animale. Tânăra de 25 de ani locuiește în Australia, la o fermă plină de animale, iar în timpul...

    © 2024 Qbebe