- Ce ar trebui să faci înainte ca al tău copil să plece în tabără
- Asigură-te că al tău copil este perfect sănătos înainte de a pleca în tabără
- Învață-l ce ar trebui și ce nu ar trebui să împartă
- Scrie numele copilului pe cât mai multe dintre lucrurile pe care le va avea cu el în tabără
- Discută cu copilul despre activitățile și programul din tabără
- Păstrează-ți calmul
- Asigură-l pe copil că în tabără vor fi persoane care vor avea grijă de el
- Nu-l trimite pe copil în tabără cu haine prea scumpe
- De ce este bine să-l lași pe copil în tabără
- Copilul va fi expus diversității
- Stima de sine a copilului poate crește
- Copilul va învăța să fie mai independent
- În tabără, copilul poate dobândi abilități de lider
- Taberele îi ajută pe copii să-și facă prieteni
- Copilul va putea să-și descopere noi pasiuni
- Copilul se va „rupe", măcar parțial, de anumite elemente ce țin de tehnologie
- Copilul va petrece timp în natură
- Copilul va avea ocazia să facă mai multă mișcare
- Mersul în tabără îi va oferi copilului amintiri minunate
Ce ar trebui să faci înainte ca al tău copil să plece în tabără
Să îți pregătești copilul așa cum trebuie pentru a pleca în tabără nu este ușor, mai ales dacă ești prima dată într-o asemenea situație. Astfel, pe lângă agitația cu pregătirea celor necesare pentru a te asigura că acesta va avea la el cele necesare, intervine și o anumită anxietate, legată de modul în care se va adapta copilul acolo, dacă se va descurca fără tine.Îți va fi mai la îndemână să gestionezi toate acestea dacă vei urma și pașii de mai jos:
Asigură-te că al tău copil este perfect sănătos înainte de a pleca în tabără
Pentru a evita orice fel de probleme în tabără, este necesar ca al tău copil să fie perfect sănătos înainte de a merge acolo.În special dacă este vorba despre prima dată când copilul va avea această experiență, gândește-te că și cele mai mici probleme de sănătate îi pot îngreuna adaptarea și îl pot face să-și dorească să revină mai repede acasă.
Iată de ce este indicat să-ți duci micuțul la un control medical și să ai grijă să aibă cu el un strict necesar de medicamente. Desigur, acestea vor fi înmânate unui adult responsabil sau îi vor fi date chiar copilului, dacă este mare.
Învață-l ce ar trebui și ce nu ar trebui să împartă
Este foarte important ca înainte de plecarea în tabără un copil să știe ce lucruri ar putea și pe care nu este bine să le împartă cu ceilalți.
Atrage-i atenția că mai ales obiectele de igienă personală nu ar trebui împrumutate, întrucât se poate îmbolnăvi. Poți să-l ajuți din acest punct de vedere și punându-i etichete cu numele său pe acest tip de obiecte.
Scrie numele copilului pe cât mai multe dintre lucrurile pe care le va avea cu el în tabără
Cu siguranță că și copilului îi va fi mai ușor să aibă grijă de lucrurile sale dacă își va vedea numele scris pe diverse etichete. De asemenea, șansele ca acestea să ajungă la alt copil sau să dispară vor scădea considerabil. Așa că alege markerele preferate ale micuțului și apucă-te să lipești etichete pe tot felul de lucruri, de la obiectele de igienă personală până la haine.
Discută cu copilul despre activitățile și programul din tabără
Pregătește-ți din timp copilul și spune-i ce activități va desfășura acolo, ce program va avea. Nu numai că îi va mai ușor să se adapteze schimbărilor, dar va înțelege mai bine că trebuie să respecte o rutină zilnică, să asculte de anumite reguli.
În același timp, îi poți spune și ce așteptări ai tu de la tabăra sa, în sensul în care te aștepți să învețe diverse lucruri în urma acestei experiențe.
Păstrează-ți calmul
Așa cum s-a precizat și mai sus, nu este simplu să te obișnuiești cu ideea că al tău copil va sta departe de tine pentru mai multe zile.
Pentru binele copilului, străduiește-te ca măcar în prezența lui să rămâi calmă, fără a-i transmite cumva din anxietatea ta.
Asigură-l pe copil că în tabără vor fi persoane care vor avea grijă de el
Și pentru copil, mai ales dacă merge pentru prima dată în tabără, vor exista tot felul de motive de îngrijorare. Unul dintre ele poate fi legat și de faptul că se întreabă, dacă în lipsa ta, va avea pe cine să se bazeze.
Tu vei fi cea care-i va explica faptul că în tabără sunt adulți ce trebuie să aibă grijă de copii, că va putea comunica mereu cu ei și că aceștia, la rândul lor, pot intra oricând în legătură cu tine.
Nu-l trimite pe copil în tabără cu haine prea scumpe
Având în vedere că în tabără predomină activitățile din exterior și că un copil nu știe să fie prea grijuliu cu hainele sale, este preferabil să nu-i dai la el cele mai bune și mai scumpe haine.
Orientează-te spre haine variate, comode, care nu se șifonează ușor și care pot fi ușor combinate între ele.
Citește și: Cum pregatim copilul pentru vacanta?
De ce este bine să-l lași pe copil în tabără
Copilul va fi expus diversității
Fie că este vorba despre alți copii, fie că este vorba despre adulții din tabără și despre activitățile derulate acolo, copilul tău va fi nevoit să se adapteze la oameni și situații noi, diferite de cele la care este expus în mod obișnuit.
Specialiștii spun că acest lucru îi va fi benefic, întrucât îl va învăța să fie adaptabil, să-i accepte pe ceilalți, să-i înțeleagă și va învăța lucruri noi de la ei. Toate acestea îl vor ajuta deci să se dezvolte atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional.
Stima de sine a copilului poate crește
Când merge în tabără, un copil va fi pus în situația de a se descurca și singur în anumite contexte. El va trebui să găsească o soluție pentru rezolvarea unei probleme și va trebui să aibă grijă de el însuși. De asemenea, copilul va avea ocazia să dobândească tot felul de abilități, pe care altfel poate nu le-ar fi dobândit.
Aceste contexte pot contribui însă la creșterea încrederii și stimei de sine , întrucât își va dea seama că poate face și singur tot felul de lucruri.
Copilul va învăța să fie mai independent
Psihologii sunt de părere că una dintre cele mai eficiente modalități de a ne obișnui copiii să fie independenți este să-i trimitem în tabere.
Astfel, ei vor trebui nu numai să aibă griji de ei înșiși, de lucrurile lor și să ia anumite decizii, dar vor fi nevoiți, în unele situații, să-și poată rezolva imediat o problemă, fără a mai aștepta un sprijin din partea unui adult. Toate acestea nu vor face decât să-i învețe să fie tot mai independenți și mai încrezători în forțele proprii.
În tabără, copilul poate dobândi abilități de lider
Spre exemplu, când merge în tabără, copilul se poate afla în situația de a lucra alături de ceilalți la realizarea unor mici proiecte sau va trebui să facă alegeri, care-i vor afecta însă și pe ceilalți. Din acest motiv, el se vor afla sub presiunea luării unor decizii, ceea ce-l va învăța să-și asume, în unele cazuri, inclusiv rolul unui lider.
Practic, copiii pot fi nevoiți să învețe să fie responsabili, să lucreze în echipă, să-și comunice ideile, să-i motiveze pe ceilalți să-i urmeze.
Citește și: 10 Jocuri ce iti invata copilul sa fie lider
Taberele îi ajută pe copii să-și facă prieteni
Mersul în tabără presupune ca al tău copil să cunoască tot felul de copii, o parte dintre ei putând să-i devină prieteni.
Datorită prieteniilor din tabără, un copil poate învăța să fie mai empatic, mai sociabil și mai adaptabil. În plus, va avea șansa să-și găsească prieteni pentru o perioadă lungă de timp sau chiar pentru toată viața!
Copilul va putea să-și descopere noi pasiuni
Grație activităților variate, copilul va avea oportunitatea, când merge în tabără, să descopere lucruri pe care poate nu le-ar fi făcut vreodată. Nu se știe niciodată dacă printre acestea nu se vor număra și unele care-l vor captiva și pe care va dori să continue să le facă și după finalizarea taberei.Spre exemplu, copilul tău poate să descopere echitația sau trasul cu arcul și să vrea să desfășoare astfel de activități și când va reveni acasă.
Nu în ultimul rând, descoperirea de noi pasiuni îi poate stimula copilului încrederea în sine, când își va da seama că poate face alte lucruri decât de obicei.
Copilul se va „rupe", măcar parțial, de anumite elemente ce țin de tehnologie
Chiar dacă al tău copil va avea la el un telefon cu care să puteți comunica, iar diverse activități pot presupune utilizarea anumitor tehnologii, tabăra tot îl va distanța, măcar puțin, de cele utilizate în mod obișnuit.
În condițiile în care copilul va avea șansa să petreacă mai mult timp pe-afară, iar în unele tabere de vară poate exista interdicția de a utiliza tablete sau televizoare, poți să fii sigură că micuțul tău se va mai detașa de toate acestea.
Copilul va petrece timp în natură
Taberele de vară sunt orientate către derularea unor activități mai ales în aer liber. De aceea, copilul va avea ocazia să experimenteze plimbări în natură, să cunoască mai multe date legate de tot felul de elemente din natură sau va putea să învețe lucruri noi despre cum să protejăm natura.
Toate aceste lucruri îi vor fi deosebit de utile, învățându-l inclusiv să fie mai responsabil, mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jur și mai amator de a sta în aer liber.
Copilul va avea ocazia să facă mai multă mișcare
Taberele le oferă copiilor posibilitatea de a desfășura activități ce presupun multă mișcare. Fie că este vorba despre unele mai simple, fie că este vorba despre unele mai complexe, copiii vor putea să se miște mult în aer liber și să se desprindă de existența mai sedentară pe care o au, în general, în restul timpului.
Mersul în tabără îi va oferi copilului amintiri minunate
Este imposibil ca o tabără să nu-i ofere copilului amintiri memorabile, fie că acestea se vor lega de cei pe care i-au cunoscut, fie că sunt legate de activitățile de acolo. Acestea îi vor însoți pe copii toată viața și îi va ajuta să se redescopere mereu, la orice vârstă.
Voi știți și alte motive pentru care ar fi bine să ne lăsăm copiii să meargă în tabără?
Surse:
www.avirtuouswoman.org; www.babble.com;
