Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Acest tătic a venit cu niște idei geniale pentru a-și ține copiii în casă, fără să se plictisească

Indiferent de vârsta pe care o au, copiii sunt cei mai „vulnerabili” în fața plictiselii și sunt dornici să facă mereu altceva. Pentru un plus de inspirație, pentru a putea să-i oferi ceva nou și distractiv de făcut atât unui „pitic”, cât și unui copil mai măricel, parcurge articolul de mai jos, în care vei găsi câteva sugestii de activități, ideale pentru timpul petrecut acasă. Ele nu sunt dificil de pus în practică, iar copiii vor avea ocazia să-și dezvolte diferite  abilități în cadrul lor.

„Variațiuni pe aceeași temă- cursa cu obstacole”

Pentru a desfășura această activitate, nu veți avea nevoie decât de: 20 de doze goale de la suc, jucării de pluș și cutii de pus jucăriile. Prima dată veți așeza cutiile pe două șiruri paralele: câte 10 cutii pe fiecare șir, la suficientă distanță între ele. După aceea veți începe „cursa”: inițial veți alerga printre dozele de suc, având grijă să nu le mișcați de la locul lor.  

Ulterior puteți să mergeți de-a bușilea printre ele, de la un capăt la altul al șirurilor. De asemenea, puteți să alergați printre ele ținând în mână câte o jucărie, pe care să o depozitați la finalul cursei într-o cutie pusă special la capătul șirului de doze de suc.

Acest tip de activitate este adecvat copiilor de la 4 ani în sus și îi va ajuta pe aceștia să își dezvolte capacitatea de atenție și mișcările coordonate.

„Un alt fel de flotări”

Va trebui să vă pregătiți cu: un covoraș pentru gimnastică și o pernuță confortabilă. Un adult se va așeza confortabil de-a latul covorașului, cu abdomenul sprijinit de pernuță. Va începe apoi să-și ridice trunchiul, ca și cum ar face flotări, iar misiunea copilului va fi să treacă pe „dedesubt”. Pentru siguranța deplină a copilului, va trebui să se coordoneze ritmul în care se vor face ridicările cu acela în care copilul merge de-a bușilea și trece pe „dedesubt”.

Poți să antrenezi în această activitate un copil de la 3 ani în sus.

„Ora de gimnastică alături de plușurile preferate”

Mobilitatea și distracția vor merge mână în mână în cadrul aceste activități anti-plictiseală. Toată „recuzita” constă într-un covoraș sau într-o păturică pe care copilul va sta întins și într-o cutie de depozitat jucăriile.Ceea ce va trebui să realizeze copilul va fi să prindă între picioare o jucărie de pluș, pe care i-o vei da tu, după care va trebui să reușească să-și ridice picioarele până când va reuși să o ducă pe aceasta într-o cutie aflată la capul său.

Activitatea se adresează copiilor de la 4 ani în sus.

„Șarpele mișcător”

Copilul își va îmbunătăți coordonarea mișcărilor și capacitatea de concentrare datorită acestei activități. Nu vă trebuie decât o vergea/un băț/un baston/ un băț pentru schi, pe care un adult sau un copil o/îl va mișca pe jos, de la stânga la dreapta. Copilul va avea „misiunea” să sară peste „șarpe”, să nu se lase atins de el.

Este o activitate ideală pentru copiii de la 4 ani în sus.

„Omulețul mâncător de bile”

Veți realiza mai întâi „omulețul”: într-o cutie mare de carton, pe partea ei inferioară, se va contura un chip, având grijă să faceți o gură mare, rotundă, pe care o veți decupa ca să rezulte o gaură. Veți face bile mari de plastilină. Copilul va primi bilele, puse la un capăt al cutiei. Nu va avea voie să atingă bilele cu mâna, ci doar să miște cutia pentru ca acestea să pătrundă prin „gura” omulețului desenat.

O astfel de activitate va dezvolta coordonarea mână-ochi, răbdarea și capacitatea de atenție a unui copil de la 3 ani în sus.

„Hai că te-am prins!”

Printr-o asemenea activitate, potrivită pentru copiii de la 3 ani în sus, copilul își va îmbunătăți coordonarea mână-ochi, dar și capacitatea de concentrare.

Veți avea nevoie de câteva pahare de plastic/recipiente goale de iaurt și câteva bile/mingiuțe ușoare. Scopul va fi ca micuțul să  reușească să prindă, sub recipientele sale, bilele/mingiuțele ce vor fi rostogolite spre el, de cineva care stă la capătul opus.

„Punem broscuțele/mormolocii pe fugă”

Copiii adoră activitățile cu apă, așa că inclusiv un „pitic” (de la 2 ani în sus) va adora să vadă cum broscuțele/mormolocii dispar în chiuvetă. Cu ajutorul unui marker, vei contura chiar în zona din preajma scurgerii de la chiuvetă câteva broscuțe/câțiva mormoloci. Vei da ușor drumul la apă, iar copilul va fi uimit să vadă cum desenele se vor mișca și apoi vor dispărea încet în scurgere.

„Bilele la cășuța lor”

Atenția, dar și coordonarea mână ochi, vor fi stimulate implicându-ți copilul (de la 4 ani în sus) în următoarea activitate. Astfel, un copil/un adult va sta la capătul unei mese, rostogolind bile către un alt copil, ce va avea o găletușă, în care va trebui să prindă bilele ce vin spre el.

„Biluțele lipicioase”

Vrei să-i dai impresie copilului că este un magician? Dacă da, vei face rost de o bandă adezivă transparentă și de mai multe bile de plastic, de aceeași dimensiune.Vei atașa banda de adezivă între două capete ale unei uși, iar copilul (de la 3 ani în sus) va trebui să așeze pe bandă bilele, așa cum dorește.

„La plimbare în montagne-russe”

Un copil mic (sub vârsta de 2 ani) va fi în culmea fericirii să fie „plimbat” în sus și în jos, într-un montagne russe. Pentru a realiza această activitate vei avea nevoie de un joc pentru calculator, pe care îl vei pune la televizor și care va „construi”o lume virtuală, a unui parc de distracții. Micuțul va fi așezat într-un lighean mare sau într-o cutie, îl vei ridica și îl vei mișca ca să aibă impresia că este într-adevăr „plimbat”!

„Un alt fel de pescuit”

În urma desfășurării acestei activități, copilul își va îmbunătăți coordonarea mână-ochi. Într-un castron de plastic vor fi puse mai multe elastice (zgârciuri) de cauciuc, pe care copilul va trebui să le „pescuiască” ajutându-se de un băț și să le ducă într-un alt castron. Va fi și un bun exercițiu de răbdare pentru un prichindel (începând cu vârsta de 3 ani)!

„Covorașul fermecat”

Și această activitate va fi pe placul micuților ce au în jurul vârstei de 2-3 ani. Nu va trebui decât să luați o păturică/un prosop mare și să-l țineți fiecare de câte un cap. Veți așeza pe el și o jucărie, pe care o veți „plimba” până când o veți arunca într-o cutie pentru depozitat.

„Floricele plutitoare”

Ca să puteți pune în practică această activitate va trebui ca mai întâi să faceți rost de șabloane de floricele, pe care să le puteți decupa apoi. Le veți îndoi după aceea petalele spre interior.

Veți lua un castron mare/un lighean, veți pune apă în el (cam pe jumătate) și veți pune florile în apă. Petalele vor începe să se desfacă și florile să plutească, spre încântarea copilului.

„Prinde musca!”

Din nou capacitatea de concentrare și coordonarea mână-ochi a copilului vor fi puse la încercare. Într-o primă etapă veți realiza o paletă de prins muștele (dintr-o bucată de hârtie/carton, lipită de un băț), apoi pe o bucățică de hârtie va fi desenată și o muscă (atașată ulterior tot de un băț). Fie tu, fie copilul tău, veți avea la dispoziție musca. Aceasta va trebui prinsă de „paletă”, dar în timp ce se mișcă de colo-colo.

De această activitate vor fi atrași mai ales copiii mai mari de 3 ani.

„Mingiuța se ascunde la iepuraș”

Pentru a fi posibil să derulați această activitate, va fi nevoie ca mai întâi să vă pregătiți cu grijă recuzita: un dispozitiv cu care mingiuța va fi rostogolită (veți lua un băț și la capătul lui va fi prinsă bine o cutie de chips-uri sau o doză rămasă de la suc) și iepurașul (va trebui să luați o cutie de carton, să o tăiați și tot din carton veți realiza urechile și chipul iepurașului). Ideea este ca în cutie să existe o tăietură suficient de mare, astfel încât să se formeze ca un fel de „portiță” prin care să intre mingea/bila.

După ce veți avea la îndemână toate acestea, mingiuța/bila vor trebui să nimerească prin deschizătura de la iepuraș, voi stând la o anumită distanță de „țintă”. Activitatea se pretează pentru copiii de la 3 ani în sus, învățându-i să fie răbdători și să-și coordoneze mișcările.

„Mingea urcă pe deal”

Distracția va fi garantată dacă veți derula și următoarea activitate: copilul va trebui să stea întins, cu genunchii la piept, timp în care tu vei rostogoli pe el o minge, pe care el va trebui să ți-o dea înapoi, rostogolind-o pe picioare.

Activitatea este potrivită pentru copiii de la 3 ani în sus și le va îmbunătăți reflexele și coodonarea mișcărilor.

Vei putea să vezi toate activitățile descrise mai sus și în acest video.

Surse: facebook.com

Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/a-father-and-toddler-chidlren-playing-with-carton-plane-indoors-at-home-gm1153595586-313361074

Copilul nu trebuie să se plictisească! Totul despre intensive parenting, tendința anului 2019

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  30 de idei geniale de ordonare a jucăriilor copiilor
  30 de idei geniale de ordonare a jucăriilor copiilor

  Odată cu venirea vacanței, pofta de joacă a micuților noștri este parcă și mai mare. În acest context și noi va trebui să facem un efort suplimentar să menținem ordinea. Vă...

  Copiii de la Casa Speranței nu pot merge la școală. Dar școala a venit la ei prin BIC
  Copiii de la Casa Speranței nu pot merge la școală. Dar școala a venit la ei prin BIC

  Pentru majoritatea copiilor, septembrie reprezintă luna neagră din calendar. De ce? Pentru că începe școala. Din nou teme, teste și ședințe cu părinții. Plictisitor și chiar...

  Idei geniale de cadouri inedite pentru o mamă și nu numai
  Idei geniale de cadouri inedite pentru o mamă și nu numai

  Cu siguranță îți plac cadourile, atât să le primești cât și să le faci celor dragi. Fie că este vorba despre aniversări, ori ocazii speciale, darul ales trebuie...

  Topul celor mai geniale trucuri pentru casă pe care le-am învățat în 2017
  Topul celor mai geniale trucuri pentru casă pe care le-am învățat în 2017

  Să menții mereu ordinea și curățenia în casă nu este lucru ușor, în condițiile în care stresul și programul încărcat de zi cu zi își spun adesea...

  Ricky Martin a devenit din nou tătic: a venit pe lume al patrulea copil
  Ricky Martin a devenit din nou tătic: a venit pe lume al patrulea copil

  Ricky Martin și soțul său, pictorul Jwan Yosef, au anunțat recent că au devenit din nou părinți, având acum 4 copii.

  A venit primăvara! Idei de pantofi din piele pentru copii
  A venit primăvara! Idei de pantofi din piele pentru copii

  Fără doar și poate, termometrele încep să indice temperaturi din ce în ce mai prietenoase, ceea ce înseamnă că este vremea să trecem la garderoba de primăvară....

  Veste mare la Casa Regală: Principele Nicolae al României va deveni tătic a doua oară
  Veste mare la Casa Regală: Principele Nicolae al României va deveni tătic a doua oară

  Nicholae Medforth-Mills, nepotul regelui Mihai I, a anunțat că el și soția sa, Alina Maria Binder, vor deveni pentru prima dată părinți, în luna noiembrie a acestui an.

  © 2019 Qbebe