Rățoiul Donald a împlinit 87 de ani. Și, în sfârșit, aflăm de ce nu poartă pantaloni!

Andrada Popa

Mickey Mouse și Donald Duck sunt personajele de desene animate pe care orice adult și copil le recunoaște. Cele două personaje l-au făcut milionar pe creatorul lor. Luna aceasta Donald Duck este cel care este sărbătorit cu fast, deoarece împlinește nici mai mult nici mai puțin de ... 87 de ani. 

Da, se fac 87 de ani de când Walt Disney l-a desenat și i-a dat viață lui Donald Duck. Rățoiul haios cu o voce inconfundabilă a reușit de atunci să bucure miliarde de copii, fiind personajul care a apărut cel mai des în animațiile Disney. 

Numele rățoiului Donald, care avea să devină cel mai bun prieten al lui Mickey Mouse, a fost inspirat de Donald Bradman, un jucător celebru de cricket al cărui nume Walt Disney l-a văzut într-un ziar. Vocea personajului care a stârnit 87 de ani hohote de râs adulților și copiilor a fost dată de Clarence Nash care a fost ales în urma unei audiții pentru un rol care poate imita sunete de animale. Din mai 1934, când a fost publicat primul desen original cu Donald Duck, până în 1983 Nash a fost vocea rățoiului, urmat apoi de Tony Anselmo. 

Ce nu știai despre Donald Duck

Primele desene cu Donald însă sunt diferite de ceea ce știm acum. Prima schiță cu personajul a fost publicată în revista “Good Housekeeping”, ca reclamă pentru lansarea animației. Walt Disney a fost ajutat de Art Babbit și Dick Huemer pentru a lansa primul episod de desene animate în care debuta Donald Duck - “The Wise Little Hen” (Găinușa înțeleaptă).

Astfel, rățoiul energic și exploziv care intră mereu în bucluc și se enervează repede, devine unul dintre personajele care oferă lecții importante copiilor. Este mereu în competiție cu Mickey Mouse, dar la fel, tot mereu, cei doi se ajută și totul se termină cu bine. Familia lui Donald este mare, are o iubită, Daisy Duck, o soră, Dumbella, trei nepoți neastâmpărați Huey, Dewey și Louie și un unchi zgârcit, Scrooge McDuck. 

Donald Duck este singurul personaj Disney care are un al doilea prenume. Așa că numele lui complet este Donald Fauntleroy Duck.

De ce Donald Duck nu poartă pantaloni?

donald duck prima schita si desenul de acum

Încă de la apariția personajelor Disney, publicul s-a întrebat de ce Walt Disney a ales să îl îmbrace pe Mickey Mouse numai cu pantaloni scurți roșii și mănuși, pe Bugs Bunny numai cu o pereche de mănuși iar pe Donald Duck cu o cămașă de marinar, beretă dar fără pantaloni. Speculațiile au fost extrem de numeroase de-a lungul timpului, însă părerea generală este că pur și simplu așa s-a dorit să arate aceste personaje și nu au fost motive ascunse ale alegerilor vestimentare. 

Pentru mănuși chiar Walt Disney a oferit o explicație cât se poate de practic. Mănușile au fost o decizie ce a ținut în primul rând de vizibilitatea animațiilor (atunci desenele erau alb negru iar mănușile albe scoteau în evidență mișcările) și a umanizării personajelor. ”Nu ne doream să aibă mâini de șoarece, pentru că trebuia să fie uman. Așa că i-am pus mănuși. 5 degete păreau prea mult pentru o siluetă atât de mică așa că i-am pus 4 degete. Un deget mai puțin de animat”, spunea Walt. 

Dacă pentru mănuși publicul a primit o explicație chiar de la Walt Disney, explicația pentru lipsa pantalonilor lui Donald Duck vine de la Jerry Beck, istoric specializat în animații care spune că lipsa sau prezența hainelor la animalele antropomorfizate din desene este cauzată mai mult de scenariul acestora. ”Majoritatea desenatorilor doreau să creeze icon-uri. Înainte să aibă o poveste personajele erau doar niște indicatori vizuali. Ai la dispoziție câteva secunde să aduci firul narativ în personaj, așa că fiecare piesă vestimentară avea un scop distinct. În prima apariție a lui Donald Duck purta costumașul lui de marinar, dar fără pantaloni. Asta pentru că acțiunea se petrece în preajma unei ape, pentru că pe atunci costumele de marinar erau foarte populare printre copii și pentru că Donald este rățoi, deci trebuie să plutească pe apă, deci nu are nevoie de pantaloni.", explică Beck. O explicație care vine în completarea acesteia și care a devenit de-a dreptul virală acum 3 ani a fost din partea unei utilizatoare de Twitter care a scris că ”Donald Duck nu poartă pantaloni pentru că ar interfera cu producția de ulei din glanda de deasupra cozii care îi fac penele impermeabile”. Așa și este. Rațele au glanda uropigiană care este situată chiar deasupra cozii și care secretă un produs uleios cu care pasărea își unge penele cu ciocul pentru a nu pătrunde apa.  

 Prin urmare, urăm ”La mulți ani!” mult îndrăgitului personaj Donald Duck și ne bucurăm că existența lui a fpcut viața mai frumoasă și mai haioasă pentru miliarde de copii din întreaga lume. 

Surse: Wikipedia, Disney, The Telegraph, SyFy.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Aniversare fericită: O femeie a împlinit 100 de ani în ziua în care stră-strănepoata ei a împlinit un anișor
  Aniversare fericită: O femeie a împlinit 100 de ani în ziua în care stră-strănepoata ei a împlinit un anișor

  Să ajungi la o vârstă venerabilă și să îți sărbătorești ziua de naștere înconjurată de copii, de nepoți și chiar de strănepoți, este una dintre cele mai mari...

  Fiica Antoniei a împlinit 10 ani! E la fel de frumoasă ca mama ei!
  Fiica Antoniei a împlinit 10 ani! E la fel de frumoasă ca mama ei!

  Antonia este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase femei din România. Are o carieră muzicală de succes, dar și o familie frumoasă, ea formând un cuplu cu Alex...

  Băiatul Romaniţei Iovan a împlinit 14 ani. Seamănă leit cu mama lui!
  Băiatul Romaniţei Iovan a împlinit 14 ani. Seamănă leit cu mama lui!

  Fiul uneia dintre cele mai cunoscute creatoare de modă de la noi a împlinit luna aceasta 14 ani. Iată cum arată acum Albert Iovan !

  Alexia Eram, fiica Andreei Esca, a împlinit 20 de ani. Ce mesaj emoționant i-a transmis prezentatoarea de știri
  Alexia Eram, fiica Andreei Esca, a împlinit 20 de ani. Ce mesaj emoționant i-a transmis prezentatoarea de știri

  Weekend-ul trecut a fost unul plin pentru Andreea Esca. Vedeta și-a sărbătorit ziua de naștere, apoi a petrecut la botezul fiicei Danei Rogoz, după care a mers la petrecerea fiicei...

  Cea mai frumoasă fetiţă din lume a împlinit 18 ani. Uite cum arată acum
  Cea mai frumoasă fetiţă din lume a împlinit 18 ani. Uite cum arată acum

  Thylane Blondeau, cunoscută încă de la o vârstă fragedă pentru defilările pe podium pentru creatori de modă celebri, continuă să facă parte din lumea modei. Descoperă...

  Mesaj emoţionant de la Salma Hayek pentru fiica ei care a împlinit 13 ani. Uite cât de mare a crescut!
  Mesaj emoţionant de la Salma Hayek pentru fiica ei care a împlinit 13 ani. Uite cât de mare a crescut!

  Valentina Paloma Pinault, fiica celebrei actriţe Salma Hayek, a împlinit luna aceasta 13 ani. Cu prilejul aniversării sale, mama ei i-a scris pe o reţea de socializare un mesaj....

  Donald Trump, președintele SUA, și soția sa au fost testați pozitiv cu coronavirus
  Donald Trump, președintele SUA, și soția sa au fost testați pozitiv cu coronavirus

  Președintele SUA, Donald Trump, s-a arătat de multe ori reticent la pandemia și la existența virusului, refuzând să poarte mască. Această reticență se pare că i-a adus exact...

  Fiica Monicăi Bellucci a împlinit 15 ani. Frumoasă ca mama ei, a devenit deja imaginea unei mari case de modă
  Fiica Monicăi Bellucci a împlinit 15 ani. Frumoasă ca mama ei, a devenit deja imaginea unei mari case de modă

  Fiica mai mare a Monicăi Belluci, Deva Cassel, a apărut alături de mama ei pe coperta Vogue! Fotografia a făcut înconjurul lumii.

  © 2023 Qbebe