Burtici fericite

Top 10 documentare care îți vor inspira copilul să schimbe lumea

Pentru că educația emoțională și cognitivă a unui om începe din copilărie, suntem siguri că dorești ca micuțul sau micuța ta să se simtă inspirat să schimbe lumea. Din acest motiv îți oferim în continuare o listă de documentare extraordinare, capabile să schimbe mentalități și prejudecăți.

Trăim într-o perioadă în care accesul copiilor la tehnologie este pretutindeni la îndemână. Fie că este vorba despre telefoane, jocuri video pe computer, tablete, pare că te afli într-o luptă constantă pentru a le câștiga atenția. Din acest motiv poate deveni din ce în ce mai dificil să împărtășiți experiențe. Însă filmele au fost și continuă să rămână captivante. Atunci când vizionezi un film alături de copiii tăi îi vei ajuta să cultive simțul curiozității, dar și al compasiunii fără a părea o activitate obositoare. Iată că documentarele ajung să reprezinte o modalitate excelentă de a interacționa în sânul familiei. Următoarele exemple sunt inspirate din povești reale și reprezintă dovezi vii că lumea nu este așa cum pare. Un documentar de calitate are puterea de a modifica percepția copilului prin puterea empatiei. Citește detaliile despre fiecare în parte și urmărește-le pe cele pe care le consideri adecvate copilului tău.

1. Planet Earth II

Documentarul reprezintă o continuare la seria incredibilă realizată de postul BBC despre planeta noastră, prezentând minuni care îți fură efectiv răsuflarea. Este compus din 6 episoade, plus un episod de compilare A World of Wonder. Acestea abordează următoarele teme: insulele, munții, junglele, deșerturile, pășunile și orașele. Este o delectare pentru cei mici și cei mari, fiind potrivit pentru toate categoriile de vârstă.

 

2. March of the Penguins

Acest film sfâșietor și uluitor prezintă pinguinii în timpul marșului anual pe care îl fac din Antarctica. În fiecare an în Antarctica are loc o călătorie pentru a găsi partenerul perfect și a întemeia o familie; mai exact, toamna toți cei cu vârsta de minim 5 ani părăsesc oceanul, habitatul natural, pentru a călători în zonele interioare de împerechere ancestrale și a participa la un ritual deosebit de împerechere care se încheie prin eclozarea unui pui. Pentru ca acesta să supraviețuiască ambii părinți trebuie să facă acest drum de mai multe ori în lunile următoare. Societatea Națională Geografică a fost implicată în producerea documentarului în care personajele principale sunt pinguinii imperiali. Narațiunea este realizată de către Morgan Freeman, care reușește să adauge o notă maiestuoasă acțiunii. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani.

 

3. Wings of Life

Acest documentar marca Disney cu privire la polenizatori precum albine, lilieci, fluturi și păsări constituie o reală surpriză. Mai este regăsit și sub denumirea de Pollen în Franța sau de Hidden Beauty: A Love Story That Feeds the Earth în Marea Britanie. Filmul aprofundează detalii mai puțin știute despre flori și despre cei care ajută la procesul lor de polenizare, acțiunea fiind prezentată sub forma unei frumoase povești de dragoste dintre flori și faună. Natura se prezintă în uimitoarea ei măreție, iar lumea fantastică a necuvântătoarelor va fi înțeleasă și apreciată de copil, care va afla că ele sunt esențiale pentru echilibrul întregii planete. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani.

 

4. Fed up

Acesta este un documentar care trebuie vizionat de către toți părinții care se chinuie cu obiceiurile copiilor cu privire la zahăr. Reprezintă o examinare asupra epidemiei de obezitate din America și a rolului agravant pe care îl joacă industria alimentară. Filmul se concentrează pe cauzele obezității, prezentând dovezi care arată că sunt desoeri trecute cu vederea cantitățile mari de zahăr din alimentele procesate, fiind necesare politici specifice menite să gestioneze această problemă. Copiii vor înțelege care sunt pericolele zahărului în viața lor. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 10 ani.

 

5. I Am Eleven

Acest documentar oferă o perspectivă incredibilă prin ochii unui copil de 11 ani în jurul lumii. Viețile și gândurile copiilor din întreaga lume sunt prezentate, oferind împreună portrete profund personale și uneori amuzante a ceea ce înseamnă să te afli pe marginea dintre copilărie și adolescență. Filmul a fost realizat în urma unei călătorii prin 15 țări, într-o perioadă de 6 ani, explorând viețile copiilor de 11 ani din medii diferite. Câteva țări din care provin copiii sunt: Thailanda, Anglia, Bulgaria și Republica Cehă. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 10 ani.

 

6. Dancing in Jaffa

Aici este prezentată o poveste frumoasă de compasiune interconfesională când copii palestinieni și israelieni se alătură într-un dans în cel mai răvășit oraș din punct de vedere religios: Ierusalim. Un dansator renumit își începe cursurile de dans în orașul natal Jaffa, unde pentru o perioadă de 10 săptămâni îi învață pe copii să danseze și să concureze împreună. Filmul explorează poveștile complexe a trei copii diferiți, care sunt forțați să își confrunte probleme de identitate, segregare și prejudicii rasiale când dansează cu dușmanul. Deși încearcă în microcosmosul lor să conlucreze, sunt încă prinși în chestiuni de politică și de rasă. Ei învață cu ajutorul instructorului să aibă încredere unul în altul, fiind o parabolă pentru modul în care dansul poate triumfa asupra politicii și a geografiei. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

 

7. He Named Me Malala

Pornește de la povestea tristă a unei tinere pakistaneze și a luptei sale pentru a se bucura de educație. Documentarul analizează evenimentele care au condus la un atac al talibanilor asupra unei eleve la școală, Malala Yousafzai, supraviețuitoare unui terorist, care ajunge să vorbească în numele educației fetelor, inclusiv discursul pe care l-a susținut în fața Națiunilor Unite. Malala este în prezent activistă și laureată a Premiului Nobel pentru Pace; numele său, Malala, i-a fost acordat de tatăl său și are legătură cu eroul din folclor Malalai. Copiii tăi nu se vor mai plânge de mersul la școală după ce-l vor viziona. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

 

8. Bully

Un documentar intens, dar deosebit de important pentru adolescenți care vor înțelege ce efecte are bullying-ul. Fenomenul este urmărit în școli din întreaga America, din școlile publice, în decurs de 10 ani. De asemenea, sunt urmărite și familiile studenților. Punctul de interes este reprezentat de decesele lui Tyler Long, diagnosticat cu sindromul Asperger, și cel al lui Ty Smalley, ambii victime ale bullying-ului care au ajuns să se sinucidă. Este descris în detaliu modul în care un student american mediu nu poate să se aprere împotriva ridiculizării din partea semenilor. Este potrivit pentru copii cu vârsta de peste 12 ani.

 

9. Fordson: Faith, Fasting, Football

Un documentar captivant care demonstrează dragostea pe care o are o comunitate de musulmani americani față de fotbal, țară și Dumnezeu. În film este vorba despre o echipă de fotbal de la liceu care se pregătește pentru un meci important în ultimele 10 zile ale lunii Ramadanului. Liceul Fordson este locul unde are loc acțiunea, o instituție publică care în prezent are 98% populație arabă-americană. Comunitatea se agață cu disperare de credință în timp ce încearcă să câștige acceptare după evenimentul din 11 septembrie. Determinarea lor de a rămâne prinși de visul american este impresionantă. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

 

10. Blackfish

În cadrul său este prezentată o poveste sfâșietoare a unei balene ucigașe care nu este ușor de privit, dar care cu siguranță îți va schimba viața, fiind urmărit subiectul controversat al captivității balenelor ucigașe, precum și pericolele pentru oameni și balene. Personajul principal este Tilikum, o orcă captivă implicată în decesul a trei persoane. Aceasta a fost capturată pe coasta Islandei, iar alte orci captive au hărțuit-o, ceea ce se consideră că a contribuit la agresivitatea sa. Este potrivit pentru copiii cu vârsta de peste 13 ani.

 

Surse: www.popsugar.com; www.imdb.com; https://en.wikipedia.org
10 filme care iti vor deschide mintea. Trebuie sa le vezi si tu!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 5 accesorii care îți vor face viața mai ușoară în bucătărie
  Top 5 accesorii care îți vor face viața mai ușoară în bucătărie

  Viața mamelor este ca o cursă contra cronomentru. Trebuie să pregătească în fiecare dimineață copilul de școală, să se asigure că bifează toate sarcinile casnice, să se...

  Cum să folosești culoarea turcoaz în amenajarea casei tale: 30 de idei care te vor inspira
  Cum să folosești culoarea turcoaz în amenajarea casei tale: 30 de idei care te vor inspira

  Culoarea albastră turcoaz este o alegere modernă, proaspătă, interesantă și atractivă în mod universal. Numeroasele sale nuanțe și tonuri se combină pentru a picta o lume de...

  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative
  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative

  În vederea dezvoltării emoționale sănătoase a copilului tău, este foarte important să învețe încă de la o vârstă fragedă cum să facă față și...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  Top 5 jucării care îți fac copilul să zâmbească
  Top 5 jucării care îți fac copilul să zâmbească

  Pentru un plus de inspirație pentru darurile de Moș Nicolae și de Moș Crăciun, orientează-te spre gama de jucării interactive de la MaxiToys.Realizate din materiale de calitate, cu un...

  Norii și fulgerele: informații incredibile care îți vor uimi copilul, de la Norilă și Fulgeraș
  Norii și fulgerele: informații incredibile care îți vor uimi copilul, de la Norilă și Fulgeraș

  Nimic nu se compară cu o zi însorită de vară, în care norii capătă forme imaginare de-a dreptul fantastice. Sigur ai rămas și tu fermecat de mișcarea lor, dar cu...

  Ea este primul top-model care a alăptat pe catwalk! Femeile din lumea întreagă o felicită!
  Ea este primul top-model care a alăptat pe catwalk! Femeile din lumea întreagă o felicită!

  Mămicile din lumea întreagă o aplaudă pe Mara Martin pentru faptul că și-a alăptat bebelușul pe podium, în cadrul unei prezentări de modă, eveniment organizat de către...

  © 2021 Qbebe