De vorbă cu psiholog Simona Cernea despre dragostea în cuplu când apare copilul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Qbebe a avut alături în reacție la primul live cu invitați speciali pe psiholog Simona Cernea care a abordat problema iubirii din cuplu după ce apare un copil. Veți afla cum se transformă dragostea după ce în familie intră un copil, care sunt obstacolele cu care se confruntă un cuplu și ce obiceiuri are un cuplu solid.

Ce se întâmplă cu dragostea după ce vine barza? Cum și în ce se transformă în cuplu după apariția unui copil? Care sunt provocările?

Într-adevăr, relația și dragostea din cuplu se transformă. Noi în decursul vieții trecem prin mai multe puncte cheie, denumite homeostazii, fiecare având nevoie de o perioadă de adaptare. Avem o homeostazie a copilăriei, când plecăm de acasă și ne rupem de părinți ajungând pe cont propriu, trecem într-o altă etapă când formăm un cuplu și ne luptăm împreună căsătoriți sau nu și este o cu totul altă etapă când doi devine trei, din cuplu ne transformăm în părinți. Trecem printr-un travaliu al schimbării în momentul în care apare acest nou membru al familiei și uneori simțim că ne ia valul; nicio schimbare majoră nu vine cu instrucțiuni. Așa că trebuie toate trecute prin propriul filtru. Indiferent cât de mult citim sau ne documentăm, realitatea bate filmul și ne ia prin surprindere. Atunci vorbim de o adaptare la statutul de părinți și o recalibrare a vieții de cuplu și de familie. Nu mai suntem ca înainte, avem alte responsbilități, alte temeri, alte frustrări, alte nevoi.

Contează foarte mult o bună colaborare și comunicare între parteneri. Din păcate, pretutindeni în lume cea mai mare rata a divorțurilor este înainte ca copilul să împlinească 2 ani, la trecerea de la cuplu, la familie. Ce se schimbă? Apar noi responsabilități: mama se simte împovărată de responsabilitate (fac bine ce fac, am grijă cum trebuie de copil), picând în capcana de a-și dori să fie perfectă, nu suficient de bună. Pe umerii tatălui apasă foarte multe responsabilitatea finanțelor. Se spune că bărbații devin bărbați când sunt părinți. Și ajungem să asistăm la discuții în care el îi reproșează că stă acasă și nu face nimic, iar ea îi reproșează la rândul său că este toată ziua plecat. Ca o concluzie, este de dorit ca un copil să vină pe lume în baza unei relații trainice și foarte puternice între părinți pentru că, contrar a ceea ce am văzut la tv, un copil nu unește, ci dezbină. Dacă este un cuplu care are probleme, când apare copilul, echilibrul precar se zdruncină și mai mult.

 

În primul rând trebuie să fii tu ok ca individ, ca să intri într-o relație, mergi într-o direcție sănătoasă și abia apoi te gândești la sarcină. Toată lumea spune că într-o relația faci compromisuri. Termenul pe care îl folosesc eu este a promite în comun. Dacă ne promitem în comun că vom fi o familie, că vom face ce ne stă în putere pentru a merge, este ok. Dacă plecăm de la o relație ușor disfuncțională în care doar unul cedează și celălalt acaparează sau își cere drepturile, un copil nu va așeza relația pe drumul normal.

Sunt multe cupluri în România care fac un copil doar ca să umple goluri, să panseze răni?

Mai mult femeile au tendința de a face acest lucru. Trăim într-o societate în care femeia a devenit purtătoare de mult prea multe roluri. Trebuie să fie și femeie, și frumoasă, să aibă o carieră de succes, să le facă pe toate perfect. Toate aceste lucruri cer timp și ani, iar ele ajung la concluzia că ticăie ceasul biologic, când ne apropiem de vârsta de 40 de ani, devenind mult mai tentate să facă compromisuri, să facă un copil pentru a umple golul pentru că simt că nu mai au timp. Bunicile noastre aveau primul copil înainte de 20 de ani, mamele la 20 și ceva de ani. Momentan vârsta medie în care femeile devin mame a crescut peste 30 de ani. Femeile își doresc stabilitate, se gândesc de 2 ori înainte.
Prea multă informație poate conduce la creșterea anxietății. Este bine să ne documentăm în sarcină, dar nu prea mult. Orice fel de informație care ajunge prea în profunzime, poate crește mult anxietatea.

Obstacolele care există când apar copiii

Sunt de trecut. Foarte multă presă și carte de psihologie pozitivă merge pe ideea că totul este și va fi minunat. Trebuie rostite și cele mai puțin plăcute deoarece putem limita incidența depresiilor postnatale. Este mai bine să știm din timp, dar nu sunt obstacole de netrecut.

Ce obiceiuri are un cuplu solid? Care a reușit să treacă peste cei 2 ani.

Primul lucru pe care vreau să spun este să accepte orice ajutor primesc. Există un curent conform căruia nimeni nu se atinge de copil. Copiii nu sunt de cristal, nu pățesc nimic dacă stau și în alte brațe. Dacă pornim cu ideea că o bunică, o bonă sau o mătușă ne poate ajuta, chiar și pentru o oră-două îmi creez un obicei de a apela la ajutor și mai târziu. Acest lucru duce la timp pentru cei doi. Asta este o mare problemă pentru atunci când devenim părinți, pentru că timpul scade foarte mult pentru că avem noi responsabilități, noi lucruri de făcut, copiii foarte mici sunt absolut dependenți de noi. Acceptând și solicitând acest ajutor ne facem viața mult mai ușoară. Gândiți-vă la familia tradițională de acum 50-60 de ani unde în aceeași gospodărie trăiau 2-3 generații. Un proverb african spun că este nevoie de un sat întreg să crească un copil. Nu pot doar 2 oameni. 

Până ajungem să petrecem timp de calitate este bun și cel de cantitate, cât avem la dispoziție. În funcție de vârsta copilului, începem cu câteva ore și mai apoi poate putem pleca și un weekend de acasă. Trebuie să existe timp între cei doi partener de cuplu pentru că altfel se înstrăinează. Prin acest timp reușim să rămânem conectați.

Un alt obicei pentru cuplurile solide este ca în primii de ani de viață ai copilului, dar și după, este important să nu își facă reproșuri. Pentru că ajungem la latura pasiv-agresivă, în care în loc să discute sau să își spună nemulțumirile preferă să treacă pe partea de reproșuri și să audă că ar avea dreptate. Media ne promovează o imagine perfectă. Să fiu mama perfectă, femeia perfectă, corpul perfect. Așa că apar reproșuri care vizează greutatea mamei după sarcină sau întrebări de genul când ai de gând să redevii și soție?

De asemenea, este important să existe răbdare. În a se asculta, în a filtra informația, în formularea unui răspuns. Dar dacă mă liniștesc voi putea da răspunsuri mai calme, voi putea să îl aud și pe celălalt. Mi se mai pare important ca după primii 2-3 ani când timpul devine mai accesibil să petrecem timp împreună, dar și separat. Fiecare relația are un preț, care poate fi privit ca o anagramă, adică: plăceri, reguli, emoții și timp.

dragostea in cuplu cand apare copilul 

Cum afectează relația de cuplu dormitul în fiecare seară relația cu copilul? Ce reguli putem face și ce îi spunem copilului?

Depinde foarte mult și de vârsta copilului. Eu nu sunt împotriva dormitului cu copilul. Fiecare cuplu are echilibrul său. Atâta timp cât ambii părinți sunt de acord cu acest obicei, că se pot furișa. Dacă vorbim de un copil cu coșmaruri care nu poate dormi singur, poate încercăm să aflăm cauza. În plus, pentru relația de cuplu nu există doar noaptea. 

Când ne certăm încercăm să ascunde asta cât putem de mult de copii. Însă nu este cu dus și întors? Nu promovăm în fața copilului o relație perfectă? Nu îi ridicăm prea mult standardele?

Nu sunt de acord să ne certăm în fața copilului pentru că ne pot scăpa reproșuri, cuvinte urâte, țipete. Iar copiii, în funcție de vârstă, internalizează cearta într-un anumit fel. Dar copiii mici cel mai adesea o iau ca pe un blam personal, considerând că este vina lor. De aceea nu este bine să fie de față sau să audă. Dar nu este bine nici să mascăm în totalitate. Dar dacă copilul observă și întreabă puteți explica sentimentele voastre, de furie, tristețe, că așa se întâmplă în relații, că uneori oamenii au păreri opuse. Încercăm să menținem aici echilibrul, fără a prezenta relațiile ca pe ceva minunat, roz, dar nici să îi facem părtași la certurile noastre. 

Schimbările care intervin în viața sexuală a cuplului după un copil. Care sunt nevoile și așteptările? Ce simt părinții?

Depinde de echilibrul fiecărui cuplu în parte. Variază foarte mult. Din punct de vedere strict sexual se știe că imediat după naștere mamele se confruntă cu scăderea libidoului. Pe lângă schimbarea, emoțiile, responsabilitățile, avem de-a face cu furtuna hormonală și avem doi hormoni secretați încă din sarcină care afectează libidoul, prolactina (ajută lactația) și oxitocina (al grijii materne). Prin secreția mare de oxitocină femeile sunt aplecate către copii. În primele 6 săptămâni contactul sexual este interzis și de medic. Literatura spune că această perioadă fuzională între mamă și copil durează 6-7 luni, atunci începe declinul supraproducției de hormoni. De asta Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea în primele 6 luni. Fiecare femeie are un libidou propriu și după naștere evident scade. Dacă după primele 7-9 luni intimitatea nu apare în cuplu, vorbim de probleme de natură emoțională, relațională, dacă excludem problemele fizice și medicale. Și atunci revenim la prețul relației, la răbdare, la fără reproșuri. Femeia nu este motivată de o necesitate biologică de a face sex, ci de emoții. Dacă avem un partener care doar reproșează, femeile se îndreaptă spre copil, a cărui dragoste este foarte gratificantă. Nu reproșează, râde când vă vede, vă mângâie. Literatura de specialitate spune că prin acea apropiere cu bebelușul prin supt și mângâiat, mama își obține apropierea erotică.

Viața intimă se mai schimbă pentru că lucrurile trebuie făcute altfel, nu mai există timp așa că se programează. Dispare mitul spontaneității. Nu mai putem face ce vrem, avem program de masă, de somn, așa că trebuie să programez.

Când mă așez în pat vreau doar să dorm și soțul meu își dorește relații afectuoase. Dar nu sunt în stare și simt că îl pierd.

Încearcă cât posibil să faci rost de acel ajutor ca să îți poți lua puțin timp pentru tine. Dacă nu poți face rost de acel ajutor, întreabă-te cum stai cu perfecționismul. Trebuie să faci rost de timp, așa că ceva nu va mai fi perfect. Nu putem fi și gospodina, și mama perfectă și casa să fie în perfectă curățenie și ordine. Trebuie să reducem de undeva, să câștigăm timp. Exista un curent conform căruia tații trebuie să fie prezenți în sala de nașteri. Se pare, conform studiilor, că apare scăderea libidoului și traume. Și nu din cauza a ceea ce văd, ci pentru că văzând că femeia de lângă ei devine mamă o vor asocia mereu cu ideea de mamă și intervine cenzura. Se gândesc la ea doar cu respect, dragoste, grijă.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dragostea nu are dimensiuni: povestea celui mai mic cuplu din lume
  Dragostea nu are dimensiuni: povestea celui mai mic cuplu din lume

  Faptul că dragostea nu este condiționată de aspectul fizic al partenerilor este dovedit din plin de un cuplu din Brazilia. În urmă cu câțiva ani, acesta a intrat în...

  De ce nu-mi pun copiii pe primul loc niciodată când vine vorba de...
  De ce nu-mi pun copiii pe primul loc niciodată când vine vorba de...

  ... soțul meu. Exact! Poate că sună scandalos pentru majoritatea părinților, în special pentru mamele care se dedică 100% copiilor lor și uită că în viața lor există...

  Simona Gherghe, mesaj tăios pentru Mirela Vaida când a întrebat-o despre al treilea copil
  Simona Gherghe, mesaj tăios pentru Mirela Vaida când a întrebat-o despre al treilea copil

  Simona Gherghe, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de televiziune de la noi, a dat recent explicaţii cu privire la zvonurile referitoare la cel de-al treilea copil al ei şi a...

  Simona Gherghe despre al treilea copil: „Da, am urmat un tratament de stimulare ovariană!”
  Simona Gherghe despre al treilea copil: „Da, am urmat un tratament de stimulare ovariană!”

  Proaspăt întoarsă din vacanța la mare, cu familia, Simona Gherghe a organizat o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru urmăritorii săi. Vedeta a fost extrem de...

  Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
  Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

  Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

  Dragostea este oarbă! Care sunt cele mai naive zodii când iubirea le ia mințile
  Dragostea este oarbă! Care sunt cele mai naive zodii când iubirea le ia mințile

  Odată ce ne îndrăgostim, fiecare dintre noi reacționează într-un anumit fel. Dacă în cazul unor persoane dragostea generează o stare permanentă de bine,...

  Unde a plecat Simona Gherghe cu copiii în vacanță. Fanii au criticat-o aspru
  Unde a plecat Simona Gherghe cu copiii în vacanță. Fanii au criticat-o aspru

  Simona Gherghe a fost aspru criticată de urmăritorii săi după ce a povestit despre vacanța la mare, cu familia. Decizia de a pleca în vacanță, mai ales cu doi copii, în...

  3 zodii care sacrifică dragostea pentru libertate
  3 zodii care sacrifică dragostea pentru libertate

  Răsturnare de situație neașteptată pentru 3 zodii, care începând din 24 septembrie, când Luna va face conjuncție cu Uranus, vor simți, mai degrabă, nevoia de...

  © 2023 Qbebe