11 semne că ești o mamă care le intimidează pe celelalte mame

11 semne că ești o mamă care le intimidează pe celelalte mame

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe în care ne ținem copilul în brațe, ne dorim cel mai mult ca el să se bucure de o dezvoltare optimă, din toate punctele de vedere. Psihologii ne recomandă să nu exagerăm prea mult cu planurile pe care ni le facem în legătură cu micuții noștri, întrucât acestea țin de numeroși factori, ce nu depind toți de noi.  Este firesc să ne străduim ca aceștia să ajungă să strălucească și nu vom ezita din a le împărtăși celorlalți succesele lor. Cel mai mult vom fi dornice să le expunem în fața mamelor din jur, ce vor ajunge să se întrebe care este „secretul" reușitelor copiilor noștri. De asemenea, nu va fi greu să afișăm tot felul de atitudini de superioritate față de acestea, ne putem transforma în mame mult prea competitive.

Ai tendința să judeci alte mame

Oricare dintre noi poate să fie tentată să creadă că a procedat cel mai bine pentru a-și crește copilul, dar în realitate lucrurile nu stau așa. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, propria personalitate, de aceea diferă foarte mult și modalitățile în care ne vom putea implica în îngrijirea și educarea sa.
De exemplu, pot fi momente în care să spunem despre copilul unei alte mame că nu a dobândit anumite abilități pentru că aceasta nu s-a ocupat suficient de el, dar procedând așa putem să ajungem să o intimidăm, să o determinăm să se simtă vinovată. Psihologii spun că nu va fi o atitudine potrivită, întrucât nu avem de unde să știm dacă nu există/ nu au existat anumite probleme, legate de sănătatea copilului sau a mamei, care au întârziat anumite progrese ale acestuia. În plus, o etichetare drept mamă bună/mamă rea" nu va fi benefică pentru nimeni.

Grup de mame cu copiii lor

Nu ratezi ocaziile în care poți să arăți abilitățile/realizările copilului tău

Dacă ești una dintre mamele care își petrece o mare parte a timpului învățându-l pe copil diverse lucruri și exersându-le cu el până când ești sigură că le stăpânește, nu vei putea rezista să nu le dezvălui și celorlalte mame ce ai reușit să faci. Important este să nu exagerezi cu calitățile copilului tău, insistând asupra lipsurilor altor copii din jur.
Dar dacă vei fi mereu cea mai fericită când auzi de la o altă mamă că îți laudă copilul, spunându-ți cât ești de pricepută/inspirată când vine vorba despre educarea acestuia, poate fi nu numai un semn că ești o mamă competitivă, ci și că le poți intimida cu ușurință pe celelalte. Practic, poți să fii privită cu admirație, dar și cu o anumită invidie pentru ceea ce ai realizat cu copilul tău.

Fiecare succes al copilului tău apare pe rețelele de socializare

Fie că ești mama unui copil mai mic, fie că ai un copil mai mare, care este deja la școală, poți să fii dornică să te lauzi cu realizările sale inclusiv în mediul on-line. Pentru a atrage mai mult atenția asupra copilului tău, nu eziți inclusiv când vine vorba să scrii și câteva cuvinte despre etapele pe care le-a parcurs acesta până la un anumit succes sau cât de mult ai fost și tu implicată în acest demers.
În cazul în care simți nevoia să intri în competiție cu alte mame, nu va trece mult până când te vei uita iar pe rețeaua de socializare pentru a vedea câte aprecieri a adunat postarea ta, prin comparație cu cea a altor mame.

Ai cel mai sociabil /cel mai descurcăreț copil

Printre abilitățile pe care ni le dorim pentru copilul nostru se numără și aceea de a fi cât mai sociabil, cât mai capabil să se integreze într-un grup. În aceste condiții, dacă ai un copil ce a reușit în acest demers, ai toate șansele să le intimidezi pe mamele din jur. Mai mult, vor ajunge să te întrebe care este cheia succesului, cum l-ai învățat pe micuțul tău să fie comunicativ și să nu aibă nicio problemă când vine vorba de activități desfășurate în grup sau când trebuie să se descurce în vreo situație ce presupune interacțiunea cu o persoană pe care nu o cunoaște.

Nu ratezi șansele de a te implica în activitățile extrașcolare ale copilului

Poate fi descurajant pentru alte mame să vadă că nu ratezi oportunitatea de a fi parte din anumite activități de la grădiniță/ de la școală ale copilului tău. Spre exemplu, poți să te implici în organizarea unor excursii, a unor vizite la muzeu, în mersul la teatru sau pur și simplu în punerea la punct a serbării dedicate sărbătorilor de iarnă. Va fi cu atât mai greu pentru mamele din preajmă să te vadă mereu prezentă la școală, în condițiile în care unele abia reușesc să stea de vorbă, din când în când, cu educatoarea/ învățătoarea sau cu alte cadre didactice și speră ca ședințele cu părinții să fie puse doar la începutul și la finalul unui an școlar.

Copilul tău este mereu curat

Întrucât oricare dintre noi știe cât este de dificil să înveți un copil să nu se murdărească sau că nu este ușor să-l familiarizezi cu anumite rutine (de exemplu, cu tăiatul unghiilor) ce fac parte din igiena zilnică, este firesc să ne simțim intimidate când vedem unul care arată impecabil.
Probabil că prima întrebare pe care ne-o punem este cum de are timp mama lui să se ocupe atât de bine de el sau cum de a reușit să-l învețe ce sunt ordinea și curățenia.

Temele sunt mereu făcute

Întrucât o mamă este mereu în viteză, faptul că poate să se implice de fiecare dată în rezolvarea temelor copilului ei va fi un „mister". Ceea ce se vor întreba cei din jur va ține tot de curiozitatea legată de cum reușești să-și gestionezi atât de bine timpul petrecut acasă.

Citește și: 13 metode simple dar eficiente pentru a motiva copilul să-și facă temele

Reușești să organizezi cele mai frumoase petreceri pentru copii

Când găsești ocazia potrivită (de exemplu, o aniversare, venirea unei vacanțe etc.), te mobilizezi adesea și pui la punct niște petreceri de copii reușite. Celelalte mame se pot simți intimidate de așa ceva, întrebându-se unde ai găsit energia și timpul să te ocupi de tot.
În plus, nu vor lipsi ocaziile când ele îți vor mulțumi pentru cât de bine s-au simțit copiii lor la petrecerea organizată de tine și cât de încântați au fost de micile surprize pe care le-au primit la sfârșit.

Pachetul cu gustarea de la școală a copilului este tot timpul atractiv

Mai ales după ce micuții noștri cresc și sunt mai receptivi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, nu trebuiesă te miri dacă vor exista zile în care mamele pe care le cunoști te vor asalta cu tot felul de întrebări legate de modul în care ai pregătit pachețelul cu gustarea copilului.
În cazul în care ești creativă, atentă la detalii și orientată doar spre alimente sănătoase, este imposibil să nu intri în atenția celorlalte mame, care vor fi dornice să se inspire și ele din ideile tale pentru pachețelul cu gustarea zilnică.

Casa ta este întotdeauna ordonată și curată

Ordinea și curățenia devin obiective dificil de atins când avem copii, mai ales când aceștia sunt în primii ani de viață. De aceea, nu ar trebui să fii surprinsă dacă alte mame se vor întreba cum de reușești să ai mereu casa pusă la punct.

Întotdeauna arăți bine, ai grijă de vestimentația și de look-ul tău

Să fii mereu aranjată când ești mamă nu este ușor, mai ales când nu ai doar un singur copil și ai și un loc de muncă solicitant. Iar dacă reușești să-ți rezervi timp și pentru tine, astfel încât să fii mereu îngrijită și în pas cu moda, în mod cert că vei stârni admirația și invidia altor mame.

Mama eleganta alaturi de fiica ei

Cum să procedezi pentru a nu fi o mamă competitivă, care își dorește doar să le intimideze pe celelalte din jurul ei

Psihologii consideră că este normal să existe o anumită competiție între mame, dar nu este firesc dacă se ajunge la o adevărată obsesie să avem un copil care să fie mai bun decât toți ceilalți.
Pentru a nu fi în situația de a deveni dominate doar de gândul de a le arăta celorlalte cât de inteligent/ de sociabil/ de creativ este copilul nostru față de ai lor, ar trebui să ținem cont și de sfaturile de mai jos:
Încetează să-ți mai compari copilul cu al celorlalte mame din grupul pe care-l frecventezi
Deși nu este mereu ușor să te ții la distanță de presiunea comparației, este necesar să te străduiești să faci acest demers. Va fi nu numai pentru binele tău, întrucât vei rămâne mai liberă, dar și spre cel al copilului tău, care nu va avea în tine un model pentru a ajunge și el să facă tot felul de comparații, pe măsură ce va crește.

Citește și: Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului

Amintește-ți că și copilul tău are anumite talente
Înainte de a fi rezervată față de calitățile copilului tău și de a încerca să-l îndrepți în alte direcții, din dorința de a fi la fel sau mai bun decât alții, ține cont de următorul aspect: cel mai important este să-ți înveți copilul să-și conștientizeze talentele și să le pună în valoare. Misiunea ta va fi să-i fii mereu alături și să-i dai răgazul necesar pentru a-și croi drumul pe care și-l dorește el, nu pe care-l dorești tu, doar din ambiția de a-l scoate mai mult în evidență.

Stai departe de mamele care sunt tentate mereu să le intimideze pe celelalte când vine vorba de calitățile/talentele copiilor
Ca să nu devii și tu excesiv de preocupată de ce ai putea face pentru ca și copilul tău să fie asemenea celor ai mamelor care sunt mereu în „frunte", încearcă să nu stai prea mult în preajma lor. Mult mai constructiv este să-ți petreci timpul alături de copilul tău sau sau frecventezi grupuri de mame care vorbesc deschis despre lucrurile bune și mai puțin bune ce țin de copiii lor. Practic, alătură-te celor care se reunesc pentru a-și împărtăși experiențele, pentru a învăța câte ceva una de la cealaltă, nu pentru a se critica.

Nu te grăbi să-i anunți pe cei din jur în legătură cu progresele pe care le-a făcut micuțul tău
Dacă nu vei alege să procedezi astfel, riști să se ajungă, inevitabil, la tot felul de comparații. În special mamele competitive, care vor să le intimideze pe celelalte, abia așteaptă să spui ceva despre copilul tău pentru ca imediat să vină și ele cu informații despre copilul lor, punând accent pe superioritatea acestuia. Cel mai bine este ca doar familia și prietenii foarte apropiați să fie puși la curent cu progresele înregistrate de copilul tău. Așa vei avea ocazia să-ți împărtășești bucuria cu oamenii care nu se vor grăbi să te pună într-o situație neplăcută, încercând să-ți arate că nu ești o mamă suficient de bună.

Nu uita faptul că dezvoltarea copilului tău nu este o extensie a calităților tale de părinte
Psihologii ne îndeamnă să nu ajungem să credem că, dacă se întâmplă ca micuțul nostru să nu facă primii pași mai devreme decât ar fi normal sau dacă nu reușește să citească bine după primele zile de școală, suntem noi de vină, întrucât nu am știut cum să ne ocupăm de el.
Îl vei ajuta pe copilul tău, dar și pe tine însăți, dacă îi vei respecta ritmul dezvoltării și îi vei acorda răgazul de a atinge anumite etape ale acesteia când este cu adevărat pregătit. De asemenea, trebuie să știm că nu trebuie să-i pretindem copilului să realizeze ceea ce nu am reușit noi, în copilăria noastră.

Mai mult, trebuie să fii principala persoană din viața copilului care-i vede aptitudinile și care-i permite să-și aleagă un drum, dincolo de presiunile societății sau ale unui grup. Va fi cea mai bună modalitate de a-i asigura o dezvoltare liberă, care să-l transforme într-un adult împlinit, iar pe tine într-o mamă care știe să se bucure de fiecare moment alături de copilul ei.

Tu te-ai gândit până acum la faptul că este posibil să intimidezi alte mame?

Surse:
www.bammag.wordpress.com, www.smartparenting.com.ph, www.todaysparent.com, www.wikihow.com

Articolul urmator
Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mă ascund de copiii mei. Înjur și beau de față cu ei și nu îmi pasă că sunt judecată de celelalte mame
    Nu mă ascund de copiii mei. Înjur și beau de față cu ei și nu îmi pasă că sunt judecată de celelalte mame

    În timp ce unii părinți evita să vorbească urât, să bea alcool sau să mănânce nesănătos în fața copiilor lor, ca aceștia să nu urmeze exemplul lor, alți...

    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal
    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal

    Abuzul verbal nu este perceput ca fiind la fel de grav ca abuzul fizic, însă studiile arată că efectele sale sunt la fel de grave. Abuzul verbal poate lua multe forme, care se pot...

    Nu, nu-i minciună! Cele 10 semne clare că ești o mama bună!
    Nu, nu-i minciună! Cele 10 semne clare că ești o mama bună!

    Nu știu alte mame cum sunt, dar eu sunt una dintre acele mame care are un strop de OCD, care la mine se manifestă într-o manie a ordinii și curățeniei. Am învățat că...

    Semne clare că ești o "mamă migdală"
    Semne clare că ești o "mamă migdală"

    Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    O mamă face biscuiți de lactație pentru a ajuta celelalte mămici să-și hrănească bebelușii
    O mamă face biscuiți de lactație pentru a ajuta celelalte mămici să-și hrănească bebelușii

    În Statele Unite un scenariu îngrozitor pentru tinerele mămici se desfășoară: nu se mai găsește lapte praf pe piață. Mai precis, din 22 mai, aproape 3 pătrimi din...

    8 semne că ești un milenial ... geriatric. Primul: ești născut în anii 80
    8 semne că ești un milenial ... geriatric. Primul: ești născut în anii 80

    Dacă ești născut în anii 80 te învârți în jurul vârstei de 40 de ani. Și nu te gândești încă să folosești cuvântul...

    6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită
    6 semne că ești captiv într-o relație de cuplu nefericită

    Construirea unei relații solide, în care ambii parteneri să se simtă confortabil, nu se poate realiza fără eforturi din partea amândurora. Uneori însă, unul dintre...

    © 2024 Qbebe