13 „complimente” pe care mamele nu vor să le mai audă

13 „complimente” pe care mamele nu vor să le mai audă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devii mamă, așteaptă-te să devii și „ținta" a tot felul de „complimente" din partea celor din jur. Când le auzim, ni se întâmplă să ne simțim vinovate, rușinate sau chiar frustrate. Din articolul de mai jos veți afla care sunt unele dintre cele mai frecvente comentarii pe care o mamă le poate auzi în viața de zi cu zi, indiferent dacă acestea vin din partea unor persoane la care nici nu ne-am aștepta sau dacă le auzim la serviciu. Este firesc să ne săturăm de ele și să nu ne simțim deloc în largul nostru auzindu-le, dar de noi depinde să ne conștientizăm pe deplin calitățile și să știm că învățăm permanent câte ceva nou când suntem mame.

Exemple de „complimente" pe care mamele nu vor să le mai audă și pe care le pot primi oricând

Fie că te întâlnești cu rude, fie că dai nas în nas cu o vecină sau cu „prietene" cu care nu te-ai mai văzut de mult timp, nu ar trebui să fii surprinsă dacă acestea vor încerca să-ți facă diverse „complimente" în legătură cu statutul tău de mamă. Chiar dacă acestea pot fi total neinspirate, nesincere sau pur și simplu răutăcioase, de tine va depinde cum vei reacționa la ele, astfel încât să nu te întristezi, să nu te simți vinovată sau să-ți creezi niște frământări în plus.
„Ești curajoasă pentru că ai scos pe-afară un bebeluș născut de curând. Mie mi-ar fi teamă că ar putea să se îmbolnăvească!"

Nici în acest exemplu nu poate fi vorba despre un „compliment", ci de formularea unui reproș la adresa ta: că nu ești suficient de responsabilă față de copilul tău.
Probabil că persoana care îți spune așa ceva crede în prejudecata conform căreia un bebeluș ar trebui ținut numai în casă în primele luni de viață.
În general, spun specialiștii, nu este nimic greșit dacă îți vei scoate bebelușul din casă când atinge vârsta de 6-8 săptămâni. Este însă esențial să nu-l duci în locuri cu lumini și cu zgomote puternice, dar nici în locuri aglomerate. Nici sistemul său nervos, dar nici cel imunitar nu pot face încă față provocărilor venite din mediul exterior.
Pentru mai multă siguranță, trebuie să ții cont de acest lucru: nimeni nu te oprește să-ți duci bebelușul în public încă din primele 2 luni de viață, dar nu-l expune încă aglomerației. În schimb, poți să-l plimbi liniștită într-un loc cu aer proaspăt, cât mai aproape de natură, în zile călduțe și însorite.

„Ce bine că ești o mamă casnică acum! Eu nu aș fi putut să fac asta, m-aș fi plictisit să nu fac nimic toată ziua"

Un asemenea „compliment" are o notă malițioasă și este legat practic de veșnicul „război" dintre a fi mamă casnică sau a fi mamă de carieră.
Indiferent de statutul pe care îl vei adopta odată ce vei deveni mamă, ești conștientă de faptul că ambele vor avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Acestea vor fi nu numai pentru tine, ci și pentru copilul tău. De exemplu, o mamă care stă acasă va avea mai mult timp pentru a se implica în diverse activități ale copilului, în timp ce o mamă care merge la serviciu poate să fie în situația de a rata momente importante din viața copilului ei. În plus, o mamă care stă acasă nu va avea ocazii să dobândească constant noi abilități profesionale și se poate confrunta adesea cu singurătatea, iar o mamă ce are un loc de muncă va fi mai deschisă spre perfecționarea profesională și va avea mai multe interacțiuni sociale.
În legătură cu „ a nu face nimic toată ziua", acest lucru nu este valabil în niciun caz dacă alegi să stai acasă pentru a avea grijă de copii. Dimpotrivă, doar tu știi că sunt zile în care nu ai niciun moment liber din cauza multitudinii treburilor și problemelor pe care trebuie să le duci la capăt. În aceste condiții, plictiseala nici nu apare în discuție!

„Ești atât de norocoasă să ai un soț care muncește atât de mult, iar tu nu ești nevoită să muncești!"

Acesta este unul dintre cele mai frecvente „complimente" pe care le poate auzi o mamă care stă acasă și se ocupă de copii. Pe fondul existenței unei prejudecăți conform căreia o mamă casnică nu face nimic sau mai nimic toată ziua, se poate întâmpla oricând să auzi așa ceva.
Cu toate acestea, specialiștii spun că un asemenea comentariu nu ar trebui să te deranjeze, întrucât nimeni nu are cum să știe ce faci toată ziua acasă. Numai tu simți cât de dificil poate fi să muncești din greu toată ziua, să te ocupi nu numai de copil, ci și de treburile din casă. Iar dacă ai mai mulți copii, lucrurile sunt și mai complicate.
Situația reală poate nu este cea mai confortabilă pentru tine, dar decizia de sta acasă, în timp ce tatăl va lucra, a fost luată alături de el. Doar voi doi ați știut cu adevărat motivele pentru care este mai bine să procedați așa!

Citește și: Răspunsul minunat al unui tătic despre ce face soția lui când stă acasă toată ziua cu bebelușul

Spui că ai născut prin cezariană? Cred că a fost grozav să scapi de chinurile de la naștere!"

Nici acest „compliment" nu este sub nicio formă binevenit. Numai tu știi prin ce ai trecut în urma unei nașteri prin cezariană, așa că este firesc să nu vrei să auzi de la alții că de fapt ai fost „norocoasă" pentru că ai beneficiat de așa ceva.
În realitate, nimeni care nu a trecut prin așa ceva nu poate ține cont de aspecte precum: anestezia și efectele acesteia, durerile postoperatorii, dificultatea sporită în a-ți alăpta bebelușul, în a te deplasa curând după intervenție, dificultatea în a-ți relua activitatea fizică, în a-ți găsi hainele care să nu te incomodeze în primele luni de la cezariană, plus cicatricea rămasă, care poate avea un aspect deosebit de inestetic.
Tu trebuie să ai în minte aceste obstacole prin care ai trecut în urma unei nașteri prin cezariană și să nu iei în seamă ceea ce ți se spune de către persoanele „amabile". Oferă-le argumentele menționate și lasă-le să tragă singure concluzii.

 Mama tanara alaturi de prietene

„Bravo ție că te-ai hotărât să te întorci la muncă după ce ai devenit mamă. Eu nu aș fi putut să-mi las copilul pe mâna unor străini!"

Este firesc să nu te simți deloc bine când ți se spune așa ceva. Afirmația sună ca și cum ți-ai abandona copilul într-un centru de îngrijire și tu ți-ai vedea de cariera ta, sperând că vei mai scăpa din responsabilitățile față de copilul tău.
În realitate, se știe că, pentru o mamă care lucrează, deciziile legate de siguranța și confortul micuțului ei sunt foarte dificil de luat. Ea trebuie să cântărească foarte atent cu cine își va lăsa copilul, dar și cum își va organiza programul astfel încât să nu rateze momente importante din viața acestuia.
Totodată, cine face un asemenea comentariu nu are de unde să știe exact dacă tu ți-ai lăsat copilul în grija unui străin. Poate de el se ocupă bunicii sau alte rude apropiate. Sau poate tu nu mergi zilnic la serviciu, lucrând de acasă și având și grijă de copil.

Citește și: 13 secrete pe care numai mămicile care muncesc le cunosc

„Copilul tău e atât de drăguț. Este leit tatăl său!"

Indiferent de vârsta pe care un copil, întotdeauna se vor găsi persoane ce vor fi dornice să comenteze faptul că acesta seamănă mai mult cu tine sau cu tatăl lui.
Dacă auzi o constatare precum aceea de mai sus, nu ai de ce să te superi. Chiar dacă o poți resimți ca pe o aluzie la faptul că tu nu ai un aspect fizic la fel de plăcut precum al tatălui copilului sau tu consideri că, dimpotrivă, al tău copil seamănă mai mult cu tine, gândește-te că nimeni nu-l cunoaște pe acesta mai bine decât tine. În plus, poate micuțul seamănă mai mult din punct de vedere cu tatăl, dar a moștenit o mare parte dintre calitățile tale, de care tu ești mândră.
Nu în ultimul rând, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un copil mai mic, ale cărui trăsături nu sunt încă suficient de bine conturate, ia în calcul faptul că poate într-adevăr la momentul respectiv seamănă mai mult cu tatăl, dar pe măsură ce va crește va prelua și din trăsăturile tale.

Mama unui bebelus si o viitoare mama

„Ești prea tânără ca să ai doi copii!"

Fiind mama a doi copii, dintre care unul mai măricel (deja la grădiniță sau chiar la școală), poate te-ai aflat la un moment dat în situația de a ți se spune că ești prea tânără să fii mama a doi copii.
Deși este firesc să fii deranjată la aluzia din spatele acestui „compliment", care nu transmite admirația pentru că ți-ai dedicat viața mai devreme pentru a fi mamă, încearcă să nu te simți deranjată. În fond, a fost decizia ta de a deveni mamă la o vârstă la care alte femei poate nici nu s-ar fi gândit să-și asume o asemenea responsabilitate. Mai mult chiar, gândește-te că ai tăi copii vor fi încântați, pe măsură ce vor crește, să aibă o mămică tânără!

Tanara familie cu doi copii

„Arăți grozav pentru o mamă de vârsta ta!"

La fel ca decizia de a avea copii mai devreme, nici aceea de a deveni mamă după o anumită vârstă nu trebuie condamnată. Practic, nimeni nu are de unde să știe care au fost motivele care te-au determinat să alegi să fii mamă mai târziu. Poate că a fost vorba despre probleme grave, legate de sănătatea ta sau a tatălui copilului, nimeni nu poate să știe cu adevărat ce s-a întâmplat în viața voastră.
În fond, cel mai important este să te simți tu bine în pielea ta, să ai forța pentru a-ți putea îndeplini misiunile de mamă, independent de vârsta pe care o ai. Dacă vei reuși să-ți realizezi aceste obiective, cu siguranță că te vei simți mai frumoasă, fără să ai nevoie să auzi „complimente" de la străini.

„Nu arăți rău, având în vedere că ai toți acești copii!"

Când auzi acest „compliment", nu ai de ce să te superi pe cel/cea care ți l-a făcut. Dimpotrivă, ar trebui să fii mândră pentru că reușești să te îngrijești și să-ți menții un aspect fizic plăcut.
Tu ești singura care realizează cât de greu este să-ți împarți timpul dintr-o zi, astfel încât să reușești, măcar din când în când, să te mai ocupi și de tine. Cu siguranță că ți-ai creat propriile trucuri și ritualuri de frumusețe, pe care ții totuși să le menții.
Nu este nimic de condamnat în a-ți dori să-ți păstrezi feminitatea și să te simți oricând bine în pielea ta, inclusiv după ce ai devenit mamă, întrucât acest minunat statut nu înseamnă că trebuie să renunți la a fi și femeie.

La ce fel de „complimente" ar trebui să te aștepți, la locul de muncă, dacă ești mamă

Cu atât mai mult cu cât ești proaspătă mămică sau ai doi sau chiar mai mulți copii, ar trebui să te aștepți oricând la „comentarii" din partea șefilor sau colegilor de la serviciu. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

Mama stresata, cu copil in brate„Este uimitor cum nu arăți mai obosită!"

Odată ce ai devenit mamă, numai tu știi că nu este deloc ușor să-ți păstrezi și serviciul, dar și să te ocupi de copii.
Așa că este firesc să te simți adesea epuizată, dar când la vii la serviciu să încerci să arăți cât mai bine, să pari mai odihnită. De la simple trucuri de îngrijire până la un make-up mai elaborat, pe care nu mai tu știi cum apuci să ți-l faci, urmele de oboseală sunt camuflate, iar tu te străduiești să-ți demonstrezi ție, nu celorlalți, că poți face față oricăror provocări. Doar ești mamă, deci vei fi din ce în ce mai puternică!

„Sunt sigur/sigură că îți este greu să stai departe de copiii tăi, dar pun pariu că satisfacția de a cheltui mai mulți bani te face să te simți bine!

Numai de un „compliment" nu poate fi vorba în exemplul dat, fie că vine din partea unui coleg, fie din partea șefului tău.
Într-adevăr, te vei sătura să auzi că îți este greu să fii departe de copiii tăi, de parcă tu nu ai știi cum este să te gândești că nu te poți ocupa mereu de ei sau că vei rata momente importante din copilăria lor.
Cu toate acestea, decizia de a continua să ai un loc de muncă ai luat-o fie singură (dacă ai fost nevoită, fiind mamă singură), fie alături de partenerul tău, în deplină cunoștință de cauză. Doar tu/voi știi/știți de ce ai/ați decis că este mai bine așa pentru copii!
Iar cu privire la cheltuirea unor bani în plus, nu este nimic de condamnat că îți dorești să le oferi mai multe copiilor tăi, că vrei să fii sigură că vor avea ce poate tu nu ai avut niciodată. În aceste condiții, poate fi vorba de o bucurie că există niște bani pentru cheltuit, dar numai tu știi câte sacrificii faci pentru aceștia.

„Te concentrezi bine pentru o mamă!"

Când auzi un astfel de „compliment", replica pe care ai vrea să i-o adresezi celui/celei care ți l-a făcut este următoarea: „Crezi că o mamă nu poate gândi limpede, nu poate fi concentrată când are nevoie să îndeplinească niște sarcini?"
Realitatea este că și tu și cei din jur vă închipuiți cât poți de obosită, că este dificil să te împarți între copii și serviciu. Dar trebuie să se știe și că tocmai statutul de mamă, dorința de a le oferi ce e mai bine copiilor, te pot mobiliza și te vor determina să fii dispusă să dai tot ce ai mai bun și la locul de muncă.

„Este ok că ai uitat . Ești mamă, ai alte lucruri de făcut"

Chiar dacă te-a deranjat mult să auzi așa ceva din partea șefilor sau a colegilor, ia în calcul următorul aspect: oricine poate să omită ceva, să greșească, nu este obligatoriu să fii mamă ca să se întâmple așa.
Iar când se întâmplă, nu fii prea dură cu tine și gândește-te la câte ai avut pe cap în ultimul timp și că, într-adevăr, când ești părinte, este firesc să nu ți se mai pară că serviciul e mereu pe primul plan. Tu trebuie să te descurci cât de bine poți la muncă, dar trebuie să te dedici cu toată ființa ta copiilor tăi.

Voi ați primit asemenea „complimente" de când ați devenit mame?

Surse:
www.bustle.com, www.newkidscenter.com, www.popsugar.com

Articolul urmator
Scrisoare pentru mamele care își bat copiii
Scrisoare pentru mamele care își bat copiii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"
    Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"

    Mamele minore care își continuă studiile vor primi o bursă lunară de 700 de lei. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse speră să desurajeze astfel abandonul...

    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii
    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu bucurie, cu emoție, cu nerăbdare. Ce se întâmplă însă când, după o ecografie din perioada sarcinii, o mamă...

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    3 zodii care vor RESPECT mai mult decât vor DRAGOSTE în relația de cuplu
    3 zodii care vor RESPECT mai mult decât vor DRAGOSTE în relația de cuplu

    E adevărat că dragostea este extrem de importantă în relația de cuplu și că fără acest sentiment nu poate să existe împlinire. Pe lângă iubire, însă,...

    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

    Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice
    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice

    Pot mamele care alăptează să mănânce citrice? Când alăptezi, ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale decât în mod normal, asta pentru că...

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    © 2024 Qbebe