Cum influențează culorile comportamentul uman

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când ne gândim la culori, nu putem să ne imaginăm viața fără ele. Ele sunt prezente peste tot, în cele mai variate forme și nuanțe și ne pot influența mai mult decât ne imaginăm. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, preocupările pentru studiul culorilor, al modului în care acestea ne pot modela comportamentele, dar și în care pot favoriza apariția anumitor emoții/sentimente, au devenit tot mai numeroase în ultimii ani. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au ajuns încă la niște concluzii foarte clar conturate din acest punct de vedere. Ceea ce este însă un punct de vedere comun este că oricare dintre culori poate avea, la un moment dat, pentru un anumit interval de timp, un efect asupra stărilor și acțiunilor noastre.

Concluziile unor studii

Deși interesul pentru studiul culorilor a apărut încă din secolul al XVII-lea (când fizicianul Isaac Newton a observat că, atunci când lumina străbate o prismă transparentă, din ea se vor forma mai multe culori), oamenii de știință și psihologii au început să efectueze studii și experimente mai consistente abia în secolul XX și în prezent. De aceea, au apărut tot mai multe concluzii menite să evidențieze faptul că este posibil ca o culoare să influențeze stările, emoțiile și comportamentul uman.
Opiniile acestora sunt însă împărțite, dar cei mai mulți dintre ei au încercat să demonstreze că într-adevăr culorile pot acționa asupra stărilor și sănătății unei persoane. De pildă, Alexander Schauss (directorul „Institutului American de Cercetare Biosocială") precizează că energia electromagnetică a culorii interacționează cu glanda pituitară, cu hipotalamusul și cu glanda pineală. În aceste condiții, culorile pot influența apariția unei anumite manifestări de comportament, precum agresivitatea sau calmul.
Tot într-o direcție similară a mers și profesorul Harold Wohlfarth, președinte al „Academiei Germane pentru Știința Culorilor" și cercetător în cadrul „Universității Alberta" (Canada). Acesta a coordonat un studiu menit să demonstreze relația dintre utilizarea unor culori și manifestările de calm/agresivitate ale elevilor. Concluzia a fost următoarea: elevii dintr-o școală ai căror pereți au fost vopsiți în bleu deschis au devenit mai calmi și mai decât atunci când învățau în săli de clase cu pereții portocalii.
Chiar dacă există încă voci menite să susțină faptul că o culoare nu poate avea decât efect temporar asupra psihicului și comportamentului uman și că acesta este pur subiectiv, cei mai mulți dintre oamenii de știință se străduiesc să demonstreze că lucrurile nu stau chiar așa. Iată alte două studii concludente din acest punct de vedere:

• Un grup de cercetători din Olanda au efectuat mai multe studii pe două grupuri de pacienți unora li s-au prescris medicamente pentru tratarea depresiei sau anxietății, iar alții au primit pilule placebo, în culori precum albastru deschis și verde deschis- La cei care le-au luat pe cele din prima categorie (ce erau roșii sau portocalii) s-a observat o stare de agitație, în timp ce aceia care le-au primit pe cele placebo au reușit să devină mai calmi.

• Un alt studiu a fost realizat în SUA, pe două echipe: una de fotbal profesionist și una de hochei. Sportivilor din ambelor echipe li s-au dat atât echipamente de culoare neagră, cât și echipamente de altă culoare. O analizare ulterioară a numărului de penalizări date celor două echipe a arătat că echipa ce a purtat echipamentul negru a fost mai sancționată decât aceea care a avut echipamentul de alte culori. Cu alte cuvinte, cei ce au purtat echipamentul negru au fost mai agresivi.
Alături de asemenea studii, nu putem să nu ne gândim că interesul pentru modul în care culorile pot influența comportamentele și stările noastre ține este manifestat și prin intermediul practicării unei forme alternative de terapie. Este vorba despre cromoterapie (ce a fost practicată încă din antichitate în Egipt și în China) care folosește culoarea și lumina pentru a ameliora diverse afecțiuni.

De pildă, roșul este utilizat pentru creșterea nivelului de energie, galbenul este văzut ca un stimulent al sistemului nervos și util în purificare, portocaliul este indicat pentru afecțiuni pulmonare și pentru energizare, în timp ce movul poate fi folosit pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii.

Citește și: Care sunt culorile lui 2018 în modă, păr, unghii și accesorii

Semnificațiile diferitelor culori și influența acestora asupra stărilor și emoțiilor pe care le avem la un moment dat

Așa cum sunt de părere și specialiștii, culorile țin foarte mult de percepția subiectivă, a fiecăruia dintre noi, fiind influențată însă și de cultură, educație, de mediul în care trăim. Cu toate acestea, nu se poate spune că nu există niște concluzii generale asupra felului în care culorile pot, în anumite momente, să influențeze modul în care gândim sau acționăm. Să urmărim câteva exemple în acest sens.

Cum ne poate face să ne simțim roșul
În general este văzut ca o culoare ce semnifică dragostea, căldura, confortul. Adesea putem să îl resimțim și ca pe un imbold de energie, de entuziasm, de curaj, ce ne face să trăim clipa la maximă intensitate.
Uneori se poate întâmpla să percepem roșul ca pe o „invitație" la furie, la stări de agitație.

Ce poate sugera portocaliul
Utilizat pe scară tot mai largă în publicitate și în design, portocaliul transmite căldură, energie, entuziasm.
De asemenea, este o culoare ce stimulează atenția și ne face mai receptivi la stimulii din jurul nostru. Iată de ce va fi oricând o bună alegere!

Fata langa un perete vopsit intr-o nuanta tare de portocaliu

Ce impact poate avea galbenul asupra stărilor/comportamentelor noastre
Specialiștii au o părere unanimă în ceea ce privește galbenul: este culoarea care ne poate stimula să fim mult mai atenți și mai receptivi. De aceea, nu vom greși dacă, de exemplu, vom sublinia cu galben niște informații pe care trebuie să le reținem.
În același timp, mare parte a psihologilor asociază galbenul cu creșterea nivelului de energie.

De ce ne-am putea orienta preponderent spre verde
Fie că vorbim despre hainele și accesoriile pe care le purtăm, fie că ne raportăm la spațiul în care ne petrecem mare parte din timp (precum locul de muncă și locuința), verdele este asociat cu calmul, cu relaxarea.
De aceea, specialiștii ne pot sugera această culoare dacă vrem să mai reducem din impactul stresului asupra noastră.

Cum am putea percepe albastrul
Experții în psihologia culorilor consideră că albastrul ne poate influența culorile în oricare dintre aceste moduri:
• Ne poate oferi o stare de calm, de siguranță
• Îl putem vedea ca pe o dovadă a stabilității, a posibilității de a ne baza pe ceva/pe cineva- De aceea, albastrul este folosit adesea în universul afacerilor
• Nu este exclus să percepem albastrul ca pe o culoare ce ne aduce mai degrabă melancolie

Tanara ce se relaxeaza intr-o camera vopsita in bleu

Movul și stările noastre interioare
Devenit tot mai popular în ultimii ani, în diverse nuanțe ale sale, această culoare este capabilă, de cele mai multe ori, să ne trasmită o stare de calm, să ne facă să vedem lumea mai frumoasă.
De altfel, studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că în general movul este perceput, mai ales dacă este vorba despre nuanțele deschise, ca pe o culoare ce favorizează o stare propice pentru creație.
Nu putem uita însă că movul poate fi văzut și ca o culoare ce semnifică senzualitatea, misterul.

Ce semnificație are albul
În funcție de context, albul este de obicei privit în două moduri. Pe de o parte, este asociat cu lumina, cu simplitatea, cu prospețimea, cu un nou început. Pe de altă parte, poate fi privit ca o culoare ce creează un loc rece, neprietenos, izolat, lipsit de personalitate, sugerând o stare de disconfort.

Cum influențează negrul dispoziția noastră
În cele mai multe culturi, negrul este asociat cu moartea, cu doliul, cu tristețea profundă. De aceea, unii dintre noi se pot simți triști, devitalizați când poartă această culoare.
Unii dintre noi pot alege însă negrul pentru a transmite un mesaj legat de forță, de formalitate, de persoană sofisticată.

Rozul și modalitatea în care această culoare poate avea impact asupra stărilor și comportamentelor
Când vine vorba de acestă culoare, specialiștii fac trimitere la inducerea unei stări de bine, similare celei trăite în copilărie.
În plus, rozul este văzut ca simbol al feminității și ca o culoare capabilă să încurajeze comportamente ce țin de latura feminină, cum ar fi blândețea, dorința de a avea grijă de celălalt, compasiunea.

Ce influență poate avea maroul asupra comportamentelor noastre
Chiar dacă pentru unele dintre noi nu face parte dintre culorile îndrăgite, trebuie să știm că purtarea maroului ne poate ajuta să fim mai puternice, mai sigure pe noi și să le sugerăm celor din jur că se pot baza pe noi.
De multe ori psihologii vorbesc despre persoanele ce îndrăgesc maroul ca de niște persoane alături de care te poți simți în siguranță.

Voi știați până acum detalii legate de modul în care culorile ne pot influența emoțiile și comportamentele?

Citește și: Cum alegi culorile din camera copilului tau

Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov, www.nytimes.com, www.verywellmind.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
  Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

  Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
  De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

  Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea
  Ai băiat sau fată? Genul copilului îți influențează imunitatea

  Cunoști cu siguranță diverse mituri legate de sarcina cu un băiat, respectiv cu o fată. Îți explicăm în continuare și un aspect mai puțin cunoscut, mai exact care este...

  Vitamina D influențează dezvoltarea microbiomului la bebeluși
  Vitamina D influențează dezvoltarea microbiomului la bebeluși

  Microbiomul reprezintă un univers fascinant, pe care oamenii de știință îl descoperă pas cu pas pentru a găsi cât mai multe răspunsuri legate de impactul său asupra...

  5 greșeli ale adulților care influențează negativ somnul copiilor
  5 greșeli ale adulților care influențează negativ somnul copiilor

  Pe cât sunt de frumoase primele luni împreună cu bebe, pe atât sunt de grele. Somnul fragmentat îi face pe părinți să fie adesea obosiți, și odată cu energia...

  Greutatea mamei influențează inteligența copilului
  Greutatea mamei influențează inteligența copilului

  Obezitatea gravidelor are un impact nu doar asupra sănătății organismului lor, ci și asupra inteligenței copilului. Află în continuare concluziile la care a ajuns un studiu...

  După ce a făcut un copil, președinta unei companii a cerut iertare angajatelor sale mame pentru comportamentul ei abuziv
  După ce a făcut un copil, președinta unei companii a cerut iertare angajatelor sale mame pentru comportamentul ei abuziv

  Katharine Zaleski și-a petrecut tinerețea că manager la publicațiile Huffington Post și The Washington Post. Într-un editorial scris pentru Fortune, Katharine admite că îi...

  Se poartă culorile puternice! 8 genți numai bune de etalat în sezonul rece
  Se poartă culorile puternice! 8 genți numai bune de etalat în sezonul rece

  Toamna este în toi și garderoba noastră s-a schimbat aproape complet. Ne aducem încă aminte de zilele însorite și culorile pastelate, pe care le-am purtat în vara...

  © 2022 Qbebe