Cum tratezi teama de apa a copilului tau?

Cum tratezi teama de apa a copilului tau?

Madalina Nazalu

Vrei sa te bucuri de momentele de vacanta mult asteptate pe malul marii sau la noua piscina din oras? Stim ca aceste momente sunt binemeritate, insa la ce solutie de compromis ajungi atunci cand cel mic manifesta toate simptomele unei fobii de apa? Incepe de pe acum sa tratezi teama de apa a micutului tau, pentru ca la vara sa se poata bucura si el si voi de o vacanta frumoasa.


In general, aquafobia apare la copiii sub 5 ani si se poate manifesta printr-o respingere totala a ideei de spatiu acvatic in asa masura incat va respinge si ideea de a merge cu barca sau activitati sigure precum baia.

Aceasta poate fi declansata de un incident traumatic (chiar si daca acesta nu a fost experimentat de el insusi, ci prezentat la televizor) sau poate fi alimentata de perceptia apei ca o amenintare. Evitand orice activitate ce implica apropierea de apa, copilul isi va dezvolta fobia pana ce aceasta ia amploare. Daca nu este tratata in copilarie, aquafobia il poate impiedica sa reactioneze potrivit in situatii de criza care implica un element acvatic.

Este indicat sa te ghidezi in primul rand dupa categoria de varsta in care se incadreaza copilul tau. Simptomele si motivele sunt diferite de la o perioada la alta si prin urmare si eventualele remedii.


Intre 2 si 4 ani. La aceasta varsta, este normal ca cel mic sa aiba nevoie de prezenta ta atunci cand intreprinde diverse activitati. Desi sentimentele de individualitate si, in consecinta, incredere si independenta incep sa se contureze, prezenta mamei constituie inca un coordonat in explorarea lumii. Daca prezinta semne de fobie si in prezenta ta, poti recurge la diverse jucarii care ii vor atrage atentia spre apa, pana va constata ca aceasta nu constituie un pericol. De asemenea, apeleaza la un colac sau la o saltea pneumatica pana se va obisnui cu apa. Leganatul il va relaxa si il poti atrage ulterior in apa langa tine. Opteaza de asemenea pentru piscine, deoarece scarile ii vor permite sa stea pe o suprafata aproximativ deasupra apei, conferindu-i siguranta intr-o faza initiala.

  

Prescolari. Varsta la care copiii incep sa devina constienti de principiul cauza-efect poate fi un aliat pentru tine in tratarea acestei fobii. Mizeaza pe jocuri si jucarii mai elaborate care il vor atrage in apa (fie ca este fascinat de fenomenul de plutire, si, prin extensie, curiozitatea descoperirii specifica varstei), fie de acela de scufundare, pentru care ii poti achizitiona un pseudo- costum de scafandru, care include ochelari si tub de respirat). Bineinteles, nu va executa efectiv o scufundare, insa sentimentele de "deghizare" si disimulare constituie stimulenti eficienti.

  


Scolari. De la aceasta varsta, spiritul competitiv este cel care iti ofera solutia. Antreneaza-l in activitati de joc care ii implica pe prietenii sai inotatori si stabileste anumite scopuri care sa il determine sa intre in apa.

  

 

  

 Ia in considerare personalitatea copilului si actioneaza la un nivel psihologic.


Comunicarea este cel mai adesea cea mai buna metoda de depasire a eventualelor temeri. Daca cel mic dezvolta o fobie din cauza unui temperament extrem de precaut, este indicat sa vorbesti cu el si sa ii explici ca pericolele sunt in realitate inexistente. Realizeaza o scurta descriere a eventualelor distractii pe care le poate experimenta in apa si starneste-i curiozitatea.
In schimb, daca cel mic a suferit un accident legat de apa care i-a starnit temerile si care i le alimenteaza, va fi mai greu sa treaca peste aceasta fobie. Daca ii promiti ca nu ii dai drumul daca intrati amandoi in apa, tine-te de cuvant. Increderea se recastiga in timp, iar o persoana care a dezvoltat o astfel de fobie simte nevoia de certitudine conferita de un sprijin constant.

In calitate de trainer si psiholog al copilului tau in lupta impotriva acestei fobii, tine cont de urmatoarele lucruri:

Arata-i ca ii intelegi temerile si seriozitatea acestora. Vorbeste-i despre faptul ca acestea nu sunt in totalitate intemeiate, nu ii da senzatia ca nu le consideri importante.

Nu il obliga niciodata sa intre in apa. Atrage-l usor catre aceasta in schimb. Organizeaza activitati in jurul piscinei, plimba-te pe nisip cat mai aproape de apa si acorda mai multe zile incercarii de a ii vindeca fobia. Nu te asptepta sa ai feedback din prima clipa.

Puteti viziona impreuna filme in legatura cu aceasta tema pentru a se lasa inspirat de experienta personajului. Experimenteaza in acelasi timp cu apa in cada, apeland la jucarii sau la diverse jocuri si stimulandu-i dorinta de a se juca in piscina sau in mare.

  
Articolul urmator
7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!
    Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!

    Într-un articol anterior recent, povesteam despre frica de a merge la toaletă - o problemă cu care se confruntă mulți copii. Acum aduc în atenția dumneavoastră un alt...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil
    De ce NU este bine să-ți tratezi soțul ca pe un copil

    Să-ți tratezi partenerul ca pe un copil îți poate distruge relația. Nu o spunem noi, ci psihoterapeuții! Nu contează dacă partenerul tău nu se trezește la timp, dacă are...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    © 2024 Qbebe