SaferKidsOnline by ESET: Se pot desprinde copiii de telefon sau sunt cuprinși de FOMO (Fear Of Missing Out)?

SaferKidsOnline by ESET: Se pot desprinde copiii de telefon sau sunt cuprinși de FOMO (Fear Of Missing Out)?

Qbebe.ro

FOMO, adică Fear Of Missing Out (frica de a nu fi lăsat pe afară, de a nu pierde ceva), este descris ca fiind o stare de anxietate socială. Persoanele care resimt o astfel de anxietate se confruntă cu teama de a nu rata oportunități de distracție, atunci când nu sunt prezente într-un anumit loc sau alături de un grup.

Există o variatate de simptome ale acestui fenomen, care se întâlnesc atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Când este un copil mai predispus să sufere de FOMO și cum poate fi prevenită dezvoltarea sa la adolescenți? Jarmila Tomková, psihologul intervievat de portalul www.saferkidsonline.eset.com/ro explică implicațiile FOMO asupra sănătății mintale a copiilor.

fetita care se uita pe telefon

Cum ai defini „frica de a rata ceva”? Este FOMO diferit față de regret, invidie sau excludere socială?

FOMO este asociat cu toate aceste sentimente. Oamenii pot simți regret și pot experimenta indecizie sau pot crede că nu sunt atât de hotărâți când vine vorba de alegeri și că nu trăiesc vieți la fel de împlinite ca ale altor persoane. Sindromul apare, de regulă, atunci când oamenii trec printr-o perioadă dificilă și nu sunt complet fericiți cu ei înșiși. Astfel, se concentrează mai degrabă pe monitorizarea proximității lor, pentru a găsi validarea că sunt suficient de buni și nu ratează nimic. Ca efecte, FOMO poate provoca anxietate și sentimentul de dependență. Analiza asupra vieții altora nu aduce seninătate și bucurie ci, dimpotrivă, poate induce o stare depresivă.”

Există o legătură strânsă între FOMO și platformele de social media, utilizate în mod activ și preponderent de generațiile mai tinere. Se poate întâlni, însă, FOMO și la persoanele adulte?

Răspunsul este da, se poate. Oamenii care se confruntă cu FOMO simt nevoia constantă de a ști ce se întâmplă în jurul lor, fiind în același timp dependenți de acest aspect. În cazul adulților, acest lucru se poate manifesta în moduri diferite - cum ar fi urmărirea constantă a știrilor și teama de nu rata nicio informație. Se disting, totuși, diferențe între vizionarea știrilor tot timpul pentru a nu rata niciun detaliu și urmărirea lor în fiecare zi, cu gândul împăcat că nu trebuie să știți totul. Cu toate acestea, adulții se pot simți tentați să verifice rețelele sociale pentru a se asigura că nu pierd activități, recunoaștere din partea celorlalți, contactul cu prietenii, colegii sau tendințele actuale.

Puteți împărtăși un exemplu de situație de acest fel în care un adult ar simți FOMO?

Să analizăm cazul în care cineva se simte nesigur la locul de muncă. O astfel de persoană verifică chat-urile grupului de lucru mult mai des și tinde să fie mai activ și mai dependent de postarea în grupurile de lucru online. Totul depinde de dispoziția psihologică în care cineva face aceste activități online.”

Cum afectează FOMO diferite grupe de vârstă de copii? Poate prezenta un risc mai mare pentru adolescenți, dacă FOMO este mai probabil să se dezvolte într-o perioadă de criză sau în cazul unei stime de sine scăzute?

FOMO își poate face apariția atunci când te simți singur, te desparți de partenerul tău sau ești concediat, în cazul adulților. În astfel de momente, s-ar putea să te îndoiești de tine și să ai senzația unui eșec, conducând, astfel, către sindromul FOMO. Conform cercetărilor în psihologia dezvoltării, cei mai afectați de FOMO pot fi chiar adolescenții, întrucât stima lor de sine este mai fragilă. Autoevaluarea în această etapă de dezvoltare depinde foarte mult de ceea ce gândesc și fac alții. Prin urmare, adolescenții resimt cel mai puternic frica de a fi excluși. Ei trebuie să-și găsească locul și să se simtă acceptați de mediul înconjurător. Prezența lor permanentă pe rețelele sociale poate fi motivată de frica de excludere. Ei caută autoafirmarea și interacționează constant cu alți oameni.”

siguranta copiilor in mediul online

Totuși, pe rețelele sociale, s-ar putea ca ei să perceapă că toți ceilalți fac ceva grozav?

Da, acest fenomen este des întâlnit. Când vezi că ceilalți fac lucruri mult mai interesante, te determină să iei contact cu alți oameni, pentru că vrei să faci parte din acea lume. Este o linie fină între relaxarea pe astfel de platforme și verificarea aproape compulsivă a conversațiilor, pentru a vedea dacă cineva ți-a trimis sau nu mesaje înapoi. Așadar, singurătatea și utilizarea frecventă a rețelelor de socializare sunt terenuri favorabile pentru dezvoltarea FOMO. Desigur că un adult poate gestiona mai bine aceste sentimente, o adolescentă de 14 ani, spre exemplu, poate fi depășită de situație.”

FOMO poate duce la tulburări de concentrare, în cazuri extreme oamenii ajungând să simtă că nu pot sta acasă și că trebuie să iasă. În acest context, există riscul să ignorăm nevoile noastre de bază, cum ar fi somnul și odihna?

Ai făcut o observație excelentă! Simplul sentiment de a nu putea sta relaxat în pat și nevoia permanentă de a verifica tot ce fac ceilalți te pot menține treaz și te pot împiedica să adormi, să te odihnești sau pur și simplu să stai locului, însă cu toții trebuie să găsim un echilibru între activități și odihnă.”

În ce măsură este determinat cultural acest comportament?

Frica de a fi exclus rezultă, parțial, din tendințele actuale din societate. Acest fir narativ se poate distinge în multe spectacole văzute de adolescenți: personajele principale ies și petrec, arătând perfect și făcând mereu ceva interesant. Bineînțeles, și faptul că locuiești într-un oraș viu, vibrant, plin de atracții te poate îndemna să ai dorința de a ieși tot timpul. Marketingul digital și-a lăsat amprenta asupra noastră, făcându-ne să adoptăm anumite atitudini, să cumpărăm diverse produse sau chiar să râvnim la valori create artificial.

S-a schimbat ceva în aceste tendințe odată cu venirea pandemiei COVID-19?

Nu chiar. Pe de o parte, pandemia ne-a ținut acasă, dar pe de altă parte, a trebuit să desfășurăm o mulțime de activități online. Au existat foarte multe cursuri susținute online, care ar fi putut întări nevoia de a rămâne conectat. Pentru a ține pasul cu ceilalți, unii oameni au început să se uite la diverse emisiuni/seriale de televiziune. În mod similar, s-a deschis și apetitul pentru yoga, doar pentru că ceilalți din jur au adoptat această practică. Declanșatorul general rămâne, însă, în continuare sentimentul de anxietate. Pandemia nu a schimbat atât de multe lucruri. Acum, mai mulți oameni se simt anxioși sau anxietatea lor anterioară s-a amplificat, din cauza unei scăderi în numărul de oportunități pentru activități sociale. Astfel, putem spune că ne-au lipsit circumstanțele pentru a simți bucurie sau a ne crește stima de sine. Pe durata unei pandemii, cu restricțiile asociate, oamenii sunt mai expuși riscului de FOMO.

Este posibil să se minimizeze FOMO fără a opri utilizarea tehnologiei aferente?

Nu înseamnă că de fiecare dată când cei mici își folosesc telefonul și simt nevoia să se uite la ecran de mai multe ori pe oră sau să vadă ce mai e nou, aceștia se confruntă cu FOMO. Dacă adolescenții sunt îndrăgostiți, vor interacționa mult mai mult cu telefoanele lor, iar aici nu avem de-a face cu vreun sindrom. Cu toate acestea, dacă tinerii au îndoieli, se simt defavorizați sau fac prostii pentru a atrage atenția, ar trebui să discutați cu ei. Problema este, astfel, pe jumătate prevenită. Primul pas este să-i ajutați să conștientizeze existența acestei afecțiuni. Explicați-le că, deși riscul de FOMO este asociat cu rețelele sociale, a existat și înainte (astfel nu lăsăm senzația că respingem rețelele sociale) - mai degrabă vorbiți despre el ca despre un fenomen social în loc să interziceți rețelele sociale.”

Ce altceva pot influența părinții?

Putem avea un cuvânt de spus despre timpul petrecut de copii pe rețelele sociale. Ar fi recomandat să limităm cât mai mult bugetul de timp alocat în acest sens. Apoi îi putem face conștienți de cum se simt atunci când petrec o jumătate de oră față de patru ore pe Facebook sau Instagram în fiecare zi. Putem chiar organiza un atelier pentru copii, în care să le prezentăm rezultate ale unor cercetări legate de subiect, exemple din propria noastră experiență sau situații și abordări din alte familii. Copiii trebuie să realizeze că unele conturi sau materiale de pe internet nu sunt utile și nu îi vor face să se simtă bine. Explicați-le că nu trebuie să le acorde atâta importanță și care sunt mecanismele ce orchestrează industria publicitară. Ajutați-i să treacă cât mai lin prin această perioadă critică a vieții lor. Trebuie să recunoaștem că pubertatea nu este o perioadă tocmai ușoară.

Ce trebuie să facă un părinte astfel încât copiii să nu-și dorească mereu validarea celor din jur, să se poată accepta așa cum sunt și să nu fie influențați atât de ușor de realitățile rețelelor sociale?

Părinții pot, de exemplu, să le comunice copiilor trăsăturile lor unice, să le confirme cât de mult îi iubesc, să le scoată în evidență unele calități – atenție însă la laudele orientate spre performanță, este de preferat ca aprecierile să se concentreze pe abilități, creativitate, perseverență sau atenție. Lăsați-i să înțeleagă că sunt ființe originale și suficient de bune așa cum sunt. Astfel, copiii vor ști de ce fac ceea ce fac și vor înțelege care sunt nevoile lor reale, sursele de energie și de motivație.

Așadar, este clar că utilizarea excesivă a dispozitivelor mobile devine o reală problemă în rândul copiilor și adulților. Copiilor tind să prefere ecranele mobile în locul unor activități firești precum joaca, în special acum când își petrec mare parte din timp în casă.

Părinții au nevoie de sprijin în această direcție și, în mod surprinzător, tot tehnologia este cea care le poate oferi un ajutor real. O aplicație de control parental, spre exemplu, îi poate ajuta pe cei mici să-și formeze din timp obiceiuri mai sănătoase cu privire la utilizarea telefoanelor mobile.

De pildă, aplicația ESET Parental Control pentru Android, ce poate fi descărcată într-o versiune gratuită pe Google Play, include posibilitatea de a filtra conținutul web nepotrivit și de a gestiona timpul petrecut de copii pe dispozitive, analizând în același timp cât de potrivite sunt aplicațiile pentru vârsta lor.

Aplicația ESET Parental Control a fost dezvoltată cu cele mai avansate funcționalități de monitorizare și protecție posibile.

În schimb, dacă vă doriți o simplă aplicație cu care să consolidați securitatea telefonului sau tabletei cu Android, puteți opta pentru ESET Mobile Security. Soluția este disponibilă gratuit în magazinul Google Play și vine cu o tehnologie antivirus puternică, protecție pentru plățile online și o componentă Anti-Theft ce vă permite să localizați dispozitivul în caz că este pierdut sau furat.

Ambele soluții pot fi d gratuit, pentru a vă familiariza cu interfața și caracteristicile acestora. Despre ESET Parental Control puteți găsi mai multe detalii aici, iar despre ESET Mobile Security aici.

Articolul urmator
Prietenele fiicei mele de 11 ani trimit poze nud pe telefon. Ce să fac?
Prietenele fiicei mele de 11 ani trimit poze nud pe telefon. Ce să fac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!
  Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!

  Scris de mână sau pe dispozitive electronice? 6 tineri din Cluj au reușit să le combine pe amândouă. Cu ajutorul aplicației Rito Kids, copiii pot deprinde scrisul de...

  Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon
  Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon

  O mamă i-a limitat copilului ei timpul petrecut în fața ecranelor. Nimic mai simplu și mai normal, nu-i așa? Doar că s-a întâmplat ceva neașteptat: a descoperit că...

  10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
  10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

  Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

  Sunt învățătoare și pot să-ți spun dacă un copil este cuminte sau năzdrăvan după nume
  Sunt învățătoare și pot să-ți spun dacă un copil este cuminte sau năzdrăvan după nume

  Pentru părinți, alegerea numelui copilului este una foarte importantă. Acesta trebuie să i se potrivească și să reflecte cine este. Pornind de la acest aspect, o învățătoare...

  Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
  Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

  Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

  Copiii mei nu se pot juca afară pentru că în curtea vecinului meu sunt gunoaie pline de șobolani
  Copiii mei nu se pot juca afară pentru că în curtea vecinului meu sunt gunoaie pline de șobolani

  Locuitorii unui cartier de case sunt revoltați din cauza grădinii de coșmar a vecinului lor, care a devenit un teren de reproducere pentru șobolani. Oamenii spun ca nu își mai pot...

  DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!
  DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!

  Oricât de greu ar fi, trebuie să recunoaștem că și noi, părinții, luăm decizii sub impulsul momentului. Din dorința de a-i vedea pe cei mici bine, facem uneori alegeri...

  Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”
  Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”

  Tudor Chirilă este unul dintre cei mai apreciați artiști din România, bucurându-se de o carieră de succes în muzică și pe scenă teatrelor. Artistul este, de...

  © 2024 Qbebe