10 motive care explică de ce actul sexual este dureros

Durerile apărute în timp ce desfășurăm activități sexuale pot fi provocate de cauze variate. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea exact care sunt acestea, precum și ce ai putea să faci pentru a le preveni, astfel încât să ai parte de o viață sexuală împlinită.

Motive pentru care poți resimți dureri în timpul actului sexual

Nu te bucuri de o poziție sexuală care să ți se potrivească perfect
Cel mai important demers pe care va trebui să faci pentru a nu suferi din cauza durerilor survenite în timpul activităților sexuale este să stai de vorbă cu partenerul. Încercați mai multe poziții, adaptați-vă pe parcurs și vedeți ce vă ajută pe amândoi să vă simțiți în largul vostru.
De asemenea, nu neglija nici acest aspect: cu cât te vei bucura de o lubrifiere mai bună la nivelul vaginului, cu atât vei fi mai puțin predispusă la dureri. Încearcă să te asiguri de așa ceva și vei vedea că te vei simți mult mai bine!

Este prima dată când te implici într-o activitate sexuală
Dacă vei simți dureri sau nu când ești virgină și vei avea parte de sex pentru prima oară depinde în primul rând de organismul tău. Spre exemplu, sunt persoane care au, la nivel vulvei, mai mult țesut himenal decât altele, ceea ce poate favoriza mai mult disconfort când himenul se va întinde. Deasemenea, dacă există prea multă stimulare la nivel clitorisului, durerile pot fi mai supărătoare.

Un alt factor esențial pentru ca primul act sexual să nu fie traumatizant este să te simți într-adevăr pregătită pentru așa ceva. Dacă nu ești încă, vaginul poate să fie mai uscat sau mai încordat, ceea ce îți va da dureri.
Nu în ultimul rând, va conta foarte mult să ai încredere în partenerul tău și să puteți discuta deschis despre ce v-ar face plăcere amândurora, colaborând la identificarea pozițiilor sexuale care să-ți furnizeze și ție confort sporit.

Vaginul tău nu se bucură de suficientă lubrifiere
Pentru ca vaginul să aibă parte de o lubrifiere optimă, este necesar să existe un nivel normal al estrogenului. În anumite situații, organismul va fi afectat de estrogenul scăzut și atunci vei avea de suferit din cauza unei lubrifieri insuficiente. Printre cele mai frecvente cauze ale nivelurilor scăzute de estrogen se numără:
• Te afli la începutul ciclului menstrual
• Ai născut de curând (În special dacă alăptezi estrogenul poate avea scăderi mai mari)
• Iei anumite medicamente, inclusiv anticoncepționale
• Ești fumătoare
• Ești în preajma menopauzei sau ai intrat deja în această etapă
• Ai suferit o intervenție chirurgicală, precum una la nivelul ovarelor sau ai făcut radioterapie sau chimioterapie pentru vreo formă de cancer genital

Oricare dintre acești factori pot să provoace uscăciune la nivelul vaginului, ceea ce îți va provoca senzații de disconfort și chiar dureri în timpul actului sexual. Dacă acestea sunt constante, adresează-te unui specialist, astfel încât să poată fi găsită cea mai bună soluție pentru ameliorarea acestei probleme. Spre exemplu, ți se poate schimba tratamentul cu anticoncepționale, ți se poate recomanda un unguent special pentru lubrifiere (acesta poate sau nu să conțină și estrogen) etc..
Nu în ultimul rând, nu ezita și discută cu partenerul tău, întrucât lipsa lubrifierii poate fi determinată și de un disconfort existent la nivel psihic. Medicii spun că, dacă simțim că nu suntem pe aceeași „lungime de undă" cu partenerul nostru și va interveni și libidoul scăzut, ne putem aștepta să avem dureri atât în timpul, cât și după actul sexual.

Citește și: 9 lucruri care se întâmplă în corpul tău când faci sex 

Ai boala inflamatorie pelvină
Aceasta este o infecție localizată la nivelul organelor genitale și apare când bacteriile se răspândesc dinspre vagin spre uter. Printre simptomele ce ar trebui să te pună în gardă, alături de durerea și sângerarea din timpul actului sexual, se află:
• Dureri puternice în zona inferioară a abdomenului

Fata ce sta pe canapea si se confrunta cu dureri abdominale

• Secreții vaginale abundente, cu miros neplăcut
• Dificultăți și dureri la urinare
• Febră
Nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai rapid un medic, mai ales dacă ai febră mai mare de 38, dacă ai frisoane, grețuri, iar sângerările și secrețiile vaginale au un miros pătrunzător.

Te confrunți cu o infecție vaginală
Printre formele de infecții vaginale răspunzătoare de apariția durerilor din timpul activităților sexuale sunt cele fungice. Ele pot fi recunoscute ușor prin simptome precum:
• Senzația de mâncărime

Femeie ce isi tine mainile in zona intima

• Inflamarea zonei vulvei
• Senzația de arsură la urinare
• Secreții vaginale cu aspect și miros neobișnuit
Acestea vor crea un disconfort sporit, în condițiile în care penetrarea poate să crească senzația de iritație. În plus, dacă vaginul se va lubrifia mai mult, există posibilitatea ca excesul de umezeală să agraveze infecția deja instalată.
Cel mai bine va fi, atât pentru tine, cât și pentru partener, să întrerupeți activitatea sexuală până când te vei vindeca, cu atât mai mult cu cât este posibil să ia și el infecția.

Ai născut de curând
Medicii au constatat că o bună parte dintre femei pot resimți disconfort în timpul activităților sexuale curând după naștere. În aceste condiții, se recomandă să reiei astfel de activități după 4-6 săptămâni după ce ai născut, chiar dacă libidoul tău poate să fie ridicat mai repede. Cu atât mai mult cu cât ai avut o naștere cu probleme sau ai născut prin cezariană, consultă-te cu un specialist înainte de a-ți relua viața sexuală.

Printre cauzele cele mai responsabile de sexul dureros de după naștere se numără:
• O naștere naturală poate să sensibilizeze mai mult zona intimă, ce va avea nevoie de un anumit interval pentru a se reface
• Vaginul are tendința să nu fie prea bine lubrifiat după naștere, mai ales dacă alăptezi
• Dacă ai avut o ruptură de perineu serioasă și ai fost cusută, zona respectivă este foarte sensibilă și nu se va reface de tot, în unele cazuri, decât după câteva luni de după naștere (până la 4-6 luni)

Punând în aplicare câteva sfaturi, vei vedea că îți va fi mai la îndemână să-ți reiei activitatea sexuală fără a suferi din cauza unor dureri:
• Ai răbdare și dă-i corpului răgaz să se refacă așa cum trebuie după naștere
• Golește-ți vezica înainte de a face sex
• Ai grijă să ai vaginul cât mai bine lubrifiat

• Discută cu partenerul tău și testați mai multe poziții sexuale, până când o veți găsi pe cea care nu îți va aduce disconfort

Citește și: Viata sexuala dupa nastere

Te confrunți cu disfuncții sexuale
Printre cele care pot provoca dureri atât în timpul, cât și după actul sexual, se află vaginismul și vulvodinia.
Vaginismul este o afecțiune manifestată prin apariția unor spasme și contractarea mușchilor din zona pelviană, ceea va face penetrarea aproape imposibilă sau imposibilă, fiind însoțită de dureri puternice. Motivele care stau la baza acestei afecțiuni sunt de natură psihologică, fiind provocate fie de un abuz, fie de anxietate.
Printre cele mai recomandate soluții pentru tratarea vaginismului se numără vizitele la un specialist care să ne ajute să înțelegem ce ne determină să avem reacțiile de respingere în cadrul activităților sexuale sau, dacă un medic recomandă, se poate recurge la efectuarea de exerciții tip Kegel. Rolul acestora va fi să detensioneze întreagă zonă pelviană, inclusiv mușchii de la nivelul vaginului.

Despre vulvodinie nu se poate spune că are niște cauze exacte ce ar putea să o declanșeze. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că ea poate să fie determinată de:
• Traume existente la nivelul terminațiilor nervoase
• Spasme musculare frecvente
• Existența unei inflamații cronice
• Alergii sau iritații provocate de anumite substanțe chimice
• Hipersensibilitate la infecții fungice
• Fluctuații hormonale
Această afecțiune presupune dureri în zona vulvei, inclusiv pe parcursul actului sexual. În funcție de severitatea lor, se pot prescrie unele medicamente sau pur și simplu schimbări în stilul de viață. Printre acestea se numără: o grijă mai mare față de igiena intimă (evitarea produselor de igienă cu substanțe iritante), evitarea unor alimente care irită (de exemplu, cele prea condimentate), purtarea de lenjerie intimă nu prea strâmtă, din materiale cât mai naturale etc..

Ești alergică la prezervative sau la alte dispozitive utilizate în timpul activității sexuale
Specialiștii avertizează asupra următorului aspect: fie că este vorba de anumiți lubrifianți, fie că este vorba despre latexul din care sunt confecționate prezervativele, de spermicide sau chiar de anumite jucării sexuale, nu trebuie să excluzi posibilitatea că poți avea reacții alergice la ele. Întrucât va fi vorba despre niște reacții locale, apărute în urma destabilizării pH-ului normal al vaginului, este foarte posibil să apară și dureri în timpul actului sexual. Cea mai des întâlnită este alergia la latex, constatându-se că vei fi mai expusă la ea dacă ești alergică și la alimente precum: avocado, kiwi, fructul-pasiunii, ardeiul gras, castanele, roșiile etc.

Ca să eviți să ai probleme din cauza unei reacții alergice, poți încerca să apelezi la prezervative care nu sunt realizate din latex, ci din materiale cum ar fi poliuretanul (Acesta e mai subțire ca latexul) sau poliizopren (Este un cauciuc sintetic, ce se întinde foarte bine, mai bine decât poliuretanul).

A trecut mult timp de când nu te-ai mai implicat în activități sexuale
În special pe măsură ce înaintezi în vârstă există un risc mai mare să te confrunți cu dureri când vei începe iar să faci sex. Pe de o parte, deschiderea vaginală se mai micșorează, țesuturile vaginale devenind mai groase .Pe de altă parte, fluctuațiile hormonale survenite de-a lungul timpului pot afecta procesul de lubrifiere a vaginului. Poți să eviți, pe cât posibil, să ai parte de asemenea neplăceri, dacă:
• Te vei asigura că poți să-ți lubrifiezi așa cum trebuie vaginul- Este ideal să consulți un specialist, astfel încât să îți ofere soluția cea mai potrivită pentru tine
• Vei discuta permanent cu partenerul și veți încerca, împreună, să găsiți pozițiile sexuale care să vă ajute să vă simțiți confortabil

Există porțiuni în care pilozitatea pubiană nu este crescută complet
Dacă este vorba despre așa ceva, este foarte posibil să apară niște coșuri, ce vor fi dureroase în momentul în care te vei implica în activități sexuale.
Pentru a evita un asemenea disconfort, poți să recurgi la următoarele soluții:
• Ai grijă să-ți îndepărtezi în mod constant părul din zona intimă, dar având grijă să te iriți cât mai puțin
• Aplică, uneori, comprese calde, pentru a stimula firele de păr să iasă la suprafața pielii mai ușor
• Clătește-te pe zonele afectate cu apă călduță și puțin săpun, realizând și un masaj circular (Firele de păr vor fi stimulate să crească mai ușor)
• Folosește unguente care să împiedice apariția vreunei infecții la nivelul foliculilor (Spre exemplu, unul pe bază de aloe vera sau de ceai verde)

Exemple de măsuri pe care să le iei pentru a nu avea dureri în timpul actului sexual

Medicii ne asigură de următorul lucru: printr-o grijă mai mare față de igiena intimă și prin unele schimbări în rutina ce ține de activitatea sexuală vom reduce semnificativ posibilitatea apariției durerilor în cadrul actului sexual.
Printre indicațiile de care ar trebui să ții cont se numără și următoarele:
Multi-Gyn Actigel Acordă o atenție sporită igienei tale intime, folosind doar anumite produse
De exemplu, dacă vei utiliza numai produse special concepute pentru zona intimă., fără coloranți, parfumuri etc., vei menține mai ușor echilibrul florei vaginale și vei fi mai puțin predispusă spre infecții.
Poți încerca inclusiv Multi-Gyn Actigel. Acesta este un gel eficient în prevenirea și tratamentul vaginitelor bacteriene și a disconfortului vaginal precum iritații, mâncărimi, roșeață, usturimi. De asemenea, reduce scurgerile vaginale și elimină mirosurile neplăcute.
Nu conține parfum, hormoni sau alte substanțe iritante, dar este bogat în complexul 2QR (un complex de polizaharide, ce blochează aderarea bacteriilor pe țesutul-gazdă). Poate fi folosit atât pentru aplicații externe, cât și interne.

Nu uita ca vaginul tău să fie mereu bine lubrifiatMulti-Gyn Liquigel
Pentru a nu avea disconfort și dureri în timp ce faci sex, ai grijă ca vaginul tău să aibă parte de un tratament care să-l ajute să-și mențină o lubrifiere optimă.În acest scop, poți apela și la Multi-Gyn Liquigel . El are rolul de a ameliora rapid uscăciunea vaginală și stimulează umiditatea naturală. Poate preveni iritația și este un excelent lubrifiant, optimizând starea țesutului vaginal. În același timp, poate fi aplicat pe tampoane, dispozitive medicale, mănuși sterile, prezervative, pentru o alunecare mai ușoară. Dacă vrei să-l folosești pentru stimularea umidității naturale a vaginului, este indicat să-l aplici zilnic, înainte de culcare.

Comunică deschis cu partenerul tău
Dacă veți reuși să vă spuneți ce așteptări aveți de la actul sexual, ce v-ar face să vă simțiți cel mai bine, vei vedea că te vei simți mult mai în largul tău, mai relaxată. În acest fel, nu vei mai ajunge să resimți unele dureri.

Încercați noi poziții sexuale
Așa cum s-a precizat și anterior, pozițiile sexuale sunt un factor determinant în starea de bine din timpul actului sexual. Numai printr-o comunicare permanentă, prin grija unul față de celălalt veți ajunge să adoptați doar acele poziții care vă vor ajuta să vă simțiți excelent.

Mergi regulat la un control ginecologic
Vizitele perioadice la un specialist te pot ajuta să identifici din timp prezența unor afecțiuni care, netratate la timp, nu numai că ți-ar pune în pericol sănătatea, dar te-ar putea face să suferi din cauza durerilor survenite pe durata activităților sexuale.

Tu știai până acum detalii despre motivele care pot sta la baza durerilor din timpul actului sexual?

Surse:
www.businessinsider.com, www.healthline.com, www.helloclue.com, www.livingandloving.co.za, www.marieclaire.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat
  8 motive care explică de ce bebelușul tău este agitat

  În primele luni de viață este perfect normal ca bebelușul tău să fie agitat, de cele mai multe ori fiind de vină colicii. Însă atunci când ești proaspăt părinte...

  10 motive care explică de ce copilul tău nu vrea să doarmă singur
  10 motive care explică de ce copilul tău nu vrea să doarmă singur

  Unii copii se tem să doarmă singuri. În ciuda asigurărilor că nu este nimic de care să le fie frică, nu vor să adoarmă decât cu unul din părinți alături. Eforturile...

  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ
  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ

  Este deja cunoscut faptul că după venirea pe lume unui copil viața intimă a proaspeților părinți ajunge să sufere de cele mai multe ori schimbări radicale. Iată care sunt...

  De ce Delia nu are copii? Mama ei a dezvăluit secretul dureros
  De ce Delia nu are copii? Mama ei a dezvăluit secretul dureros

  Delia este una dintre cele mai apreciate și noncoformiste artiste din România. Pe lângă o carieră de succes, care îi aduce multe satisfacții, vedeta în...

  Și-au lăsat fiica să fie abuzată sexual pentru a scăpa de datorii
  Și-au lăsat fiica să fie abuzată sexual pentru a scăpa de datorii

  O adolescentă în vârstă de 15 ani a devenit monedă de schimb pentru datoriile părinților. Aparent, copila a fost abuzată sexual de către proprietarul casei în care...

  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual
  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual

  Abuzul sexual la copii nu este un subiect pe care părinții să-l tolereze ușor. Deși cazurile sunt din ce în ce mai numeroase, părinților le vine greu să discute despre această...

  Boli cu transmitere sexuala: 6 motive pentru care partenerul nu-ti spune ca e pozitiv
  Boli cu transmitere sexuala: 6 motive pentru care partenerul nu-ti spune ca e pozitiv

  Unul dintre cele mai dificile momente ale cuplurilor din vremurile moderne este discutia despre sex si despre bolile cu transmitere sexuala. Foarte multi oameni stiu ca este mai mult decat...

  Este suficient testul pentru COVID-19, pe care îl poți face tu, foarte simplu, acasă? Experții explică
  Este suficient testul pentru COVID-19, pe care îl poți face tu, foarte simplu, acasă? Experții explică

  În contextul în care pe parcursul acestei luni pe mai multe rețele de socializare și pe WhatsApp au circulat tot mai multe mesaje legate de existența unui test pentru...

  © 2021 Qbebe