Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

13 lucruri pe care urechile tale încearcă să ți le spună

Fiecare organ al corpului nostru ne poate da tot felul de semnale cu privire la starea noastră de sănătate. Urechile nu fac nici ele excepție din acest punct de vedere. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, diverse modificări legate de exteriorul sau de interiorul urechilor pot fi semnalul mai multor afecțiuni, unele dintre ele foarte serioase. Important este să fim atenți la ceea ce ne dezvăluie acestea pentru a ști dacă este cazul să cerem sfatul unui specialist. Nu în ultimul rând, pentru a ne proteja de afecțiunile urechii, este indicat să le protejăm cât mai bine, respectând regulile de igienă.

Aspectul exterior al urechilor

Dacă pe lobul urechii apare o linie pe diagonală, este posibil să suferim de boli cardiace sau să avem o predispoziție spre așa ceva
Studiile de specialitate din ultimul deceniu au arătat de mai multe ori că inclusiv aspectul lobului urechii poate spune câte ceva despre sănătatea inimii noastre.
De exemplu, un studiu din anul 2012 (efectuat în cadrul „Cedars-Sinai Medical Center" din Los Angeles, SUA) ce a fost publicat în „Jurnalul American de Cardiologie" a demonstrat că persoanele care prezintă pe lobul urechii o linie în diagonală fie suferă deja din cauza unor artere blocate, fie vor fi predispuse în viitor spre asemenea afecțiuni.
Și în anul 2006 s-a realizat în SUA un studiu care a evidențiat faptul că persoanele ce aveau sub 40 de ani și care aveau pe lobul urechii tipul de linie menționat erau cu cel puțin 8% mai predispuse bolilor cardiovasculare, prin comparație cu acelea care aveau lobul urechilor perfect neted.
Practic, dacă sesizăm că lobul uneia dintre urechile noastre nu este tocmai neted, nu ar trebui să ne speriem, ci să ne gândim că ar fi bine să avem parte, cât de curând, de un consult cardiologic pentru a ne asigura că nu avem probleme.

Ce pot spune despre sănătatea noastră urechile care sunt roșii
Știm că înroșirea urechilor este normală când avem de-a face cu temperaturi scăzute, cu vânt puternic sau cu tot felul de situații în care ne enervăm sau ne emoționăm.
Dar dacă sesizăm că urechile noastre se înroșesc puternic fără un motiv anume, ar trebui să luăm în calcul următorul lucru: putem avea o problemă legată de funcționarea adrenalinei.
Glandele suprarenale, ce secretă adrenalina, sunt așezate în partea superioară a rinichilor și au rolul să ne ajute să trecem peste momentele dificile și foarte stresante. Când acestea nu funcționează optim, se poate ajunge la o insuficiență de adrenalină, care se manifestă inclusiv prin pierdere mare în greutate, oboseală profundă și permanentă, hipotensiune și chiar insuficiență renală.
În același timp, trebuie să știm că urechile noastre pot fi roșii pentru că suferim de așa-numitul „sindrom al urechilor roșii". Această afecțiune nu este însă foarte comună și se manifestă prin înroșirea rapidă a urechilor, ce devin fierbinți și sensibile la atingere în doar câteva secunde.

Femeie ce isi atinge urechile inrosite

Urechile cu pielea foarte uscată, ce se descuamează, sunt și ele dovada unei probleme de sănătate
Dacă sesizăm că urechile noastre sunt foarte uscate, atât la exterior, cât și în interior (ceara din urechi este uscată și foarte puțină), ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva suferim de psoriazis.
O vizită la un medic ne va lămuri de îndată și este cu atât mai necesară cu cât simțim că am vrea tot timpul să ne scărpinăm în ureche.

Anumite modificări ale aspectului urechilor pot fi indiciu pentru prezența unei afecțiuni renale
Experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: orice umflătură prezentă către interiorul urechii poate să fie dovada unei afecțiuni renale. De aceea, ar trebui să consultăm cât mai rapid nu numai un specialist ORL, ci și un urolog.

Când vezi că urechea ta curge ceva, este un semnal de alarmă
Dacă sesizezi că perna sau prosopul tău sunt umede în locurile în care au venit în contact cu una dintre urechile tale sau dacă vezi pur și simplu că din urechea ta se scurge un lichid alb- gălbui (acesta poate să aibă și miros neplăcut), cel mai probabil suferi de o infecție. O asemenea problemă poate apărea și dacă ai lăsat o răceală netratată, așa că nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai repede un medic.

Citește și: Semne clare că ai o infecție la nivelul urechilor

Interiorul urechilor

În situația în care auzul tău se deteriorează rapid, ia în calcul posibilitatea de a suferi de diabet
Conform cercetărilor din ultimii ani, deteriorarea auzului este una dintre cele mai comune probleme de sănătate de la nivel global.
Din păcate, în urma unor studii s-a sesizat că deteriorarea auzului poate fi legată de prezența unui diabet netratat. De pildă, un studiu din anul 2008 din SUA a efectuat o comparație între auzul mai multor persoane și a fost evident următorul aspect: cele ce aveau un nivel ridicat al zahărului din sânge aveau un auz mai slab cu cel puțin 30%, prin comparație cu cele ce aveau un nivel normal al glucozei.
În prezent nu se știe exact legătura dintre prezența diabetului sau prediabetului și pierderea auzului, dar se pare că specialiștii din lumea întreagă consideră că sângele cu prea mult zahăr afectează funcționarea optimă a urechii interne.Cu atât mai mult cu cât este vorba despre un diabet ce nu a fost diagnosticat, simptome neplăcute legate de deteriorarea auzului pot fi mai mult prezente.
Totodată, ne avertizează medicii, prezența unor infecții ale urechii recurente, care se vindecă greu, poate fi indiciul unui diabet.

Zgomotul pe care-l auzi în urechi nu este un semn bun
În situația în care zilnic auzim în ureche tot felul de zgomote neobișnuite, cum ar fi un țiuit permanent, un fel de fluierat sau chiar ca și cum ar scârțâi ceva, putem să suferim de o afecțiune numită tinitus. Conform specialiștilor, tinitusul poate fi prezent fie la una, fie la ambele urechi. De cele mai multe ori, afecțiunea se agravează după ce am fost în preajma unor zgomote puternice.
Dacă nu este diagnosticat și tratat corespunzător, tinitusul poate să ducă la o deteriorare considerabilă a auzului sau, în cazuri extreme, chiar la pierderea totală a acestuia.
În unele situații, tinitusul poate să devină cronic și să nu se vindece decât după câteva luni.

Ce se întâmplă dacă observăm că ceara din urechile noastre este galbenă sau verde
Medicii precizează faptul că o ceară normală are nuanța de portocaliu deschis, de maroniu sau de maro mai închis. În schimb, când vezi că aceasta este galbenă sau verde poate fi prezentă o infecție.
De cele mai multe ori, astfel de infecții sunt acute și pot avea cauze foarte diverse, precum: pătrunderea de apă în ureche, prezența unor bacterii, a unui corp străin etc.
În special „urechea înotătorului" este responsabilă de infecțiile spontane apărute la nivelul urechii, atât la copii, cât și la adulți. Poți să o previi dacă vei folosi dopurile speciale din gama „Quies".
Dopurile din silicon pentru adulți și sunt concepute pentru a vă ajuta când practicați sporturi de apă, fiind reutilizabile.
Pentru o fixare optimă a acestora, este nevoie să respectați următoarele reguli:
• Se modelează dopul sub formă de disc
• Urechea curată și uscată trebuie acoperită cu dopul
• Marginile dopului se apasă până când aderă perfect

Dopuri de inot din silicon pentru adulti
Dopuri de silicon pentru inot pentru copii
   

Citește și: Cum desfunzi corect urechea înfundată cu apă?

Trebuie să te îngrijorezi dacă vezi urme de sânge în cerumen
În cazul în care vezi că există sânge în cerumen, există posibilitatea ca timpanul tău să se fi perforat.
Nu ezita și cere urgent ajutor medical, astfel încât să nu ajungi în situația de a-ți pierde auzul.

Ce se poate spune despre un cerumen de culoare albă
O ceară albă este un semn clar al faptului că din corpul tău lipsesc anumite minerale, în special fier și cupru.
Prima măsură pe care ar trebui să o iei va fi să introduci în alimentația ta mai multe alimente bogate în aceste minerale și să iei și suplimente alimentate care să le conțină. Nu-ți administra singură astfel de suplimente, ci consultă mai întâi un doctor, ce-ți va prescrie doza de care ai nevoie.

Betisoare de urechi din gama Quies Nu este bine să simți că ai urechile pline de ceară
Ori de câte ori simți că urechile tale sunt pline de ceară și că nici nu mai auzi bine, înseamnă că acolo s-a produs un blocaj. Cel mai bine va fi să te duci să ți se facă un control de specialitate și eventual să ți se curețe canalul auditiv.
În niciun caz nu folosi bețișoarele clasice de curățare a urechilor, întrucât acestea pot să-ți agraveze situația. Poți să apelezi însă la unele mai speciale, precum sunt cele din gama „Quies".
Bețișoarele de urechi cu dublă acțiune „Quies Otospoon” au atât rolul de a menține din cerumenul ce protejează în mod natural urechea, cât și de a curăța exteriorul urechii.
Bețișoarele vor fi utilizate așa:
• Introduceți ușor capătul în formă de lingură în canalul auditiv extern și, în timp ce rotiți bețișorul, scoateți cu grijă ceara. Nu introduceți bețișorul mai departe de canalul auditiv extern! (Acest procedeu împiedică împingerea cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară).
• Folosind capătul din bumbac, curățați partea exterioară a urechii.
De asemenea, ai grijă de urechile tale și cu ajutorul unor spray-uri ce se aplică în interiorul acestora. Spray pentru igiena urechii De pildă, „Docuspray" conține oligoelemente de origine marină pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor, asigurând fluidizarea și evacuarea excesului de cerumen.
Nu are în componență gaz propulsor, poate fi folosit și pentru copii (începând de la vârsta de 30 de luni), inclusiv dacă aceștia poartă aparate auditive.
Ideal este să-l folosiți de 2-3 ori pe săptămână, iar dacă veniți în contact cu medii foarte murdare puteți să-l utilizați zilnic.
Nu este indicat să recurgeți la „Docuspray" , fără să consultați un specialist, dacă ați avut otite repetate sau dacă ați suferit intervenții chirurgicale în zona urechii.

 Dacă simți că urechea ta este mai iritată decât în mod normal și în interior, mai ales când secreția de cerumen este crescută, poți avea probleme legate de sănătatea urechii
Din nou, medicii spun că senzația de mâncărime din interiorul și din exteriorul urechii, însoțită de înroșirea lobului urechii și de dorința de a scoate cât mai multă ceară din ureche, este dovada unei infecții.
Pentru a ne asigura că aceasta nu ne va afecta auzul, este recomandabil să consultăm cât mai rapid un specialist.

Femeie ce se scarpina la o ureche

Problemele cu urechile pot fi semnul unei alergii
În momentul în care simți că urechile tale sunt iritate pe interior și că ai vrea să te scarpini sau când le simți mai înfundate ca de obicei, gândește-te că este posibil să treci printr-un episod de alergie. Cu atât mai mult cu ai și simptome precum nas înfundat, ochi care lăcrimează, senzație de iritație în gât sau o secreție nazală apoasă, prezența acestei afecțiuni este aproape o certitudine. În această situație, ideal este să consulți cât mai rapid un medic, astfel încât să poți primi un diagnostic corect.
Explicația pentru această relație dintre problemele urechii și o alergie este aceasta: trompa lui Eustachio leagă nasul și urechile și are rolul de a dirija circulația aerului în cele două organe. Dacă nasul este congestionat, așa cum se întâmplă dacă avem o alergie, funcționarea trompei lui Eustachio este diminuată și atunci urechile ni se vor înfunda mai mult ca de obicei.
Spre exemplu, specialiștii spun că cine suferă de o alergie ar trebui să se aștepte să aibă inclusiv senzația că urechile pocnesc și se înfundă progresiv, ca atunci când mergem cu avionul.

Voi știați până acum cât de multe lucruri ne pot dezvălui urechile noastre?

Surse:
www.brightside.me www.doctor.ndtv.com, www.franklinhearingcenter.com, www.prevention.com, www.rd.com

Ai voie să bagi apă în urechile bebelușului când îi faci băiță?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Profesorii dezvăluie cele cinci lucruri pe care ar vrea să le spună părinților, dar nu pot
  Profesorii dezvăluie cele cinci lucruri pe care ar vrea să le spună părinților, dar nu pot

  Profesorii și părinții observă cu siguranță aspecte diferite la un copil. În vreme ce părinții pot focalizați pe a găsi diverse scuze, profesorii pot fi cel mai adesea axați...

  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine
  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine

  În spatele fiecărui comportament al unui copil stă de cele mai multe ori un motiv trecut cu vederea de părinte. Prin intermediul unor desene, un psiholog te ajută să...

  10 lucruri pe care le spun barbatii si ce inseamna ele de fapt
  10 lucruri pe care le spun barbatii si ce inseamna ele de fapt

  Esti la o intalnire cu un barbat care te atrage, dar cum poti fi sigura ca lucrurile merg in directia dorita? Invata sa-i citesti adevaratele intentii analizand bine ceea ce spune. Asa vei...

  4 exercitii pentru sani frumosi. Incearca-le si tu! Nu sunt grele!
  4 exercitii pentru sani frumosi. Incearca-le si tu! Nu sunt grele!

  Pe masura trecerii secolelor, standardele pentru sani frumosi s-au tot schimbat, iar astazi un bust ideal este considerat cel care ramane ferm indiferent de miscarile corpului. Deci, sanii...

  11 semne care pot să îți spună că ai sindromul ovarelor polichistice
  11 semne care pot să îți spună că ai sindromul ovarelor polichistice

  Sindromul ovarelor polichistice este o problemă de sănătate care se poate ascunde sub o gamă de simptome extrem de vastă. De foarte multe ori ajunge să nu fie diagnosticată și poate...

  10 lucruri care iti pot distruge relatia
  10 lucruri care iti pot distruge relatia

  Dupa cum exista strategii de imbunatatire a unei relatii de cuplu exista si lucruri care o pot distruge. Unele dintre acestea, desi par a nu influenta direct relatia de cuplu, mai devreme...

  Greșeli care duc la deteriorarea mașinii tale de spălat
  Greșeli care duc la deteriorarea mașinii tale de spălat

  Mașina de spălat este unul dintre cele mai importante obiecte dintr-o gospodărie. De aceea, dacă se întâmplă să se strice, ții neapărat să fie reparată cât mai...

  © 2019 Qbebe