Semne clare că ai o infecție la nivelul urechilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Urechile sunt  organe sensibile, care au nevoie de o îngrijire atentă. Pentru a evita apariția unor probleme neplăcute, cum ar fi infecțiile, este necesar să fim atente și să detectăm primele semne care ar putea indica prezența acestor afecțiuni. Să le cunoaștem pe cele mai importante, precum și ce am putea să facem pentru a le preveni.

Care sunt cauzele ce pot duce la apariția unei infecții la nivelul urechii

De obicei, infecțiile la ureche sunt produse de bacterii. În funcție de locul afectat de infecție (dacă este vorba despre urechea medie sau despre cea externă), cauzele ce duc la acumularea de bacterii și la îmbolnăvire sunt următoarele:
Pentru urechea medie
O infecție apărută aici poate fi provocată de o răceală, de o infecție respiratorie. Uneori, se poate întâmpla ca aceasta să se extindă la ambele urechi, prin intermediul trompei lui Eustachio.
În această situație, trompa lui Eustachio se va inflama și va provoca dureri, întrucât presiunea aerului nu va mai fi reglată corespunzător în cadrul acestui organ.

Pentru urechea externă
Specialiștii numesc, de regulă, infecțiile din această regiunea a urechii, „urechea înotătorului". Explicația pentru această denumire este următoarea: în general, infecțiile încep din cauza apei rămase după înot sau după o baie.
Umezeala va facilita proliferarea bacteriilor. Cu atât mai mult cu cât vom atinge cu mâna o ureche deja iritată, riscul de contaminare va crește considerabil.
În același timp, nu putem scăpa din vedere și alți factori ce pot crește predispoziția spre tot felul de infecții de la nivelul urechii. Printre aceștia includem:
• expunerea la fumul de țigară
• alergiile sezoniere
• prezența unei răceli/viroze respiratorii, ce nu este tratată corespunzător

Cum știm că avem o infecție la nivelul urechii

Pentru a ști dacă avem sau nu o infecție este necesar să știm să recunoaștem diferite semne. Printre acestea se află:
Observi o inflamație și o iritație
O presiune asupra canalului auditiv (din cauza unei infecții) poate duce la apariția unei inflamații la nivel extern. De pildă, poți să simți o senzație de arsură în jurul urechii, iar zona apropiată de urechea medie va fi mai sensibilă la atingere și mai roșie.

Femeie pe care o doare urechea

Citește și: Durerea de ureche la copil: ghid de descifrare

Ai dureri de cap
Când simți că ai o durere de cap foarte supărătoare, iar disconfortul de la nivelul urechii/urechilor este mare, există posibilitatea să ai o infecție la nivelul urechii.
Din cauza presiunii exercitate la nivelul urechii medii, dar și a celei interne, durerea de cap poate fi tot mai accentuată, dar poate fi însoțită și de rigiditate la nivelul cefei, în condițiile în care în ureche s-a acumulat mai mult fluid decât este normal.

Ești amețită
Dacă ai o amețeală severă (vertij) și simți că ai pierderi de echilibru, alături de un disconfort la nivelul urechii, cel mai probabil ai o infecție în ureche.
De asemenea, odată cu amețeala vei resimți urechile ca fiind înfundate, iar auzul tău s-a diminuat ușor.

Femeie ce isi tine un deget intr-o ureche, din cauza disconfortului

Din urechea ta curge un lichid
Nu de puține ori se poate ca infecțiile la ureche să ducă la scurgerea unui lichid alb-gălbui. Acest fenomen este mai vizibil când am stat pe o pernă și, uneori, este posibil ca lichidul să aibă un miros neplăcut.

Observi niște simptome similare răcelii
În cazul în care vezi că te doare capul, că îți curge nasul, că ești amețită și simți presiune la nivelul urechii/urechilor, gândește-te că poate fi posibil să ai o infecție la nivelul urechii.
Cu atât mai mult cu cât ți se pare că răceala nu mai trece și febra tot reapare, ia legătura cu un specialist.

Ai febră
O febră ce apare brusc și este mai mare de 38 de grade, fiind însoțită și de disconfort la nivelul unei urechi sau ambelor, poate fi indiciul prezenței unei infecții bacteriene. În acest caz, ia cât mai rapid legătura cu un medic.

Ești mai iritabilă ca de obicei
Când simți că ești mai nervoasă și ai senzația că e ceva în neregulă cu urechea ta, gândește-te că poate fi vorba despre o infecție la nivelul acesteia. Mai ales dacă resimți un disconfort profund când mănânci sau bei (din cauza presiunii și mișcării din momentul în care maxilarele se mișcă), este un semn clar că urechea îți este afectată.

Îți este greu să adormi
Dacă ai senzația că, atunci când te culci, auzi un zgomot permanent în urechi/sau într-una dintre urechi, este foarte posibil să suferi de o infecție. Din acest motiv, presiunea aerului din urechi nu se mai reglează așa cum trebuie. Poziția orizontală nu va face altceva decât să agraveze acest simptom, nelăsându-te să adormi cu ușurință.

Când ar trebui să vezi un doctor

Dacă simți o durere ușoară în ureche și nu mai și alte simptome neplăcute, poți să mai aștepți câteva zile pentru a vedea ce se întâmplă cu tine. Uneori se poate întâmpla ca micile infecții să cedeze de la sine.
Dar dacă durerea se tot agravează, apare și febra, amețelile, durerile de cap, încearcă să mergi cât mai rapid la un medic.
Nu în ultimul rând, o scurgere anormală de lichid și tulburările de auz trebuie să te trimită de îndată la specialist.

Cum ai putea evita infecțiile la urechi

Ca să ai urechi sănătoase și să nu ai probleme legate de apariția unor infecții, este indicat să ții cont de indicațiile de mai jos:
Spală-te pe mâini înainte să-ți atingi urechile
Când ai mâinile murdare și pui mâna pe urechi, bacteriile pot ajunge cu ușurință în urechile tale.
De pildă, înainte și după mergi la toaletă, după ce vii dintr-un mijloc de transport, după ce atingi diverse obiecte, după ce pui mâna pe mâncare crudă etc. nu uita să te speli bine pe mâini.

Betisoare de curatat urechile Menține-ți cât mai curate loburile urechilor
Dacă îți vei curăța în mod constant această parte a urechilor, vei reuși să îndepărtezi din mizeria acumulată, care te poate predispune la infecții. Ai grijă să cureți din interior spre exterior, astfel încât să nu împingi bacteriile spre interiorul urechii.
Ca să-ți fie mai ușor, poți apela și la bețișoare de urechi. De exemplu, bețișoarele de urechi cu dublă acțiune „Quies Otospoon" . Acestea au atât rolul de a menține din cerumenul ce protejează în mod natural urechea, cât și de a curăța exteriorul urechii.
Bețișoarele vor fi utilizate așa:
• Introduceți ușor capătul în formă de lingură în canalul auditiv extern și, în timp ce rotiți bețișorul, scoateți cu grijă ceara. Nu introduceți bețișorul mai departe de canalul auditiv extern! (Acest procedeu împiedică împingerea cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară).
• Folosind capătul din bumbac, curățați partea exterioară a urechii.

Spray pentru igiena urechii,Docuspray Nu uita de igiena pe interior a urechilor
Igiena corectă este esențială pentru protejarea urechilor în fața infecțiilor. De aceea, este foarte important ca urechea să fie curată și pe interior.
O soluție adecvată pentru o curățare blândă a urechii, fără a distruge rezervele de cerumen, este să apelați la un spray pe bază de ingrediente naturale.
Spre exemplu, „Docuspray" conține oligoelemente de origine marină pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor, asigurând fluidizarea și evacuarea excesului de cerumen.
Nu are în componență gaz propulsor, poate fi folosit și pentru copii (începând de la vârsta de 30 de luni), inclusiv dacă aceștia poartă aparate auditive.
Ideal este să-l folosiți de 2-3 ori pe săptămână, iar dacă veniți în contact cu medii foarte murdare puteți să-l utilizați zilnic.
Nu este indicat să recurgeți la „Docuspray" , fără să consultați un specialist, dacă ați avut otite repetate sau dacă ați suferit intervenții chirurgicale în zona urechii.

Ai grijă să ții apa la distanță de urechile tale
O altă modalitate potrivită pentru a te apăra contra infecțiilor la urechi este să eviți, pe cât posibil, ca apa să rămână în urechile tale. Mai ales dacă te-ai scăldat într-o apă care poate fi contaminată trebuie să te preocupi să o îndepărtezi, întrucât poate fi  plină de bacterii.
În același timp, este esențial să ții la distanță apa de urechi pentru că umezeala poate contribui la multiplicarea bacteriilor.
Ca să fii sigură că tu și cei dragi sunteți protejați de bacteriile din apă, ce vă pot provoca inclusiv infecția legată de „urechea înotătorului", apelați la dopurile speciale. Dopurile din silicon pentru adulți și cele pentru copii (din gama Quies ) sunt concepute pentru a vă ajuta când practicați sporturi de apă, fiind reutilizabile.
Pentru o fixare optimă a acestora, este nevoie să respectați următoarele reguli:
• Se modelează dopul sub formă de disc
• Urechea curată și uscată trebuie acoperită cu dopul
• Marginile dopului se apasă până când aderă perfect

Dopuri de silicon pentru inot
Dopuri de silicon pentru inot pentru copii
   

Voi știați până acum indiciile menite să ne arate că este posibil să suferim de o infecție la nivelul urechilor?

Citește și: Infecțiile urechii: sfaturi utile pentru mămici de la medic

Surse:
www.activebeat.com, www.healthline.com, www.wikihow.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate
  8 semne clare care îți arată că nu ai un somn de calitate

  Potrivit unui raport al ”National Sleep Foundation”, realizat pe baza a 277 de studii legate de somn, s-au putut stabili criterii care să definească un somn de calitate....

  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus
  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus

  Pentru persoanele care își doresc să se protejeze împotriva infecției cu coronavirus, două cercetări sugerează că un aport crescut de vitamina D poate să se dovedească...

  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului
  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

  Pentru dezvoltarea optimă a copilului tău și pentru o stare de bine în timpul sarcinii, este neapărat necesar să ai parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se numără și...

  Vitaminele B pot regla nivelul colesterolului, spun specialiștii
  Vitaminele B pot regla nivelul colesterolului, spun specialiștii

  Molecula lipidică, ce nu este solubilă în apă și care circulă prin sânge sub forma lipoproteinelor reprezintă colesterolul și influențează nu doar sănătatea inimii, ci...

  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare
  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare

  Problemele în alăptare pot fi identificate cu ușurință prin observarea modificărilor care apar la nivelul sânilor. Dacă observi sâni de mărmi diferite sau cu...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  5 semne că vaginul tău este alergic la sex
  5 semne că vaginul tău este alergic la sex

  Printre problemele de sănătate intimă ce nu sunt frecvente, dar care pot fi deosebit de supărătoare, se numără şi reacţiile alergice ale vaginului la sex. Parcurgând cu...

  © 2023 Qbebe