4 simptome neurologice care te anunță că ai lipsă de fier

4 simptome neurologice care te anunță că ai lipsă de fier

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fierul reprezintă unul dintre mineralele cele mai importante pentru organismul uman, iar deficitul său este cel mai frecvent deficit de nutrienți. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce consecințe poate avea un asemenea deficit. Printre ele se numără și diferite tulburări neurologice, care pot surveni încă din primii ani de viață, dar care pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată (în care se regăsesc și alimente ce sunt sursă de fier sau care facilitează absorbția acestuia) și prin administrarea de suplimente alimentare.

Rolurile fierului în organism

Fierul este vital pentru sănătate întrucât:

  • Sprijină procesul de diviziune celulară
  • Asigură transportul oxigenului în tot corpul
  • Este implicat în producerea hemoglobinei (proteina din globulele roșii) și a globulelor roșii
  • Sprijină funcționarea normală a sistemului imunitar
  • Susține funcțiile cognitive
  • Contribuie la producerea de energie

Necesarul zilnic de fier

În funcție de vârstă și de sex, doza zilnică recomandată de fier este:

  • Pentru bebelușii sub vârsta de 1 an: 0,27 mg pe zi
  • Pentru bebelușii cu vârsta între 7 și 12 luni: 11 mg pe zi
  • Pentru copiii între 1 și 3 ani: 7 mg pe zi
  • Pentru copiii între 4 și 8 ani: 10 mg pe zi
  • Pentru copiii între 9 și 13 ani: 8 mg pe zi
  • Pentru fetele adolescente între 14 și 18 ani: 15 mg pe zi
  • Pentru băieții adolescenți între 14 și 18 ani: 11 mg pe zi
  • Pentru femeile între 19 și 50 ani: 18 mg pe zi
  • Pentru bărbații între 19 și 50 ani: 8 mg pe zi
  • Pentru femeile însărcinate: 27 mg pe zi

Persoane ce sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu deficitul de fier

Studiile au ajuns la concluzia că persoanele ce sunt cele mai expuse unui astfel de risc sunt cele care nu beneficiază de o dietă care să le permită absorbția corectă a fierului în anumite etape ale vieții în care aceasta este mai importantă ca oricând. Printre astfel de persoane se numără: copiii, adolescenții, femeile însărcinate.

Pentru copii și adolescenți, necesarul mai ridicat de fier este impus de creșterea accelerată. În cazul adolescentelor și femeilor, necesarul de fier mai mare se leagă de pierderile de sânge din perioada menstruațiilor. În timpul sarcinii, este indicat să existe un aport mai mare de fier ca urmare a dezvoltării placentei, a fătului și a creșterii nevoii de globule roșii.

Deficitul de fier- simptome

Printre cele mai cunoscute manifestări ce dovedesc lipsa de fier în organism se numără:

  • Stări de oboseală persistentă
  • Paloare
  • Scurtarea respirației
  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Palpitații
  • Păr uscat și degradat
  • Fragilizarea unghiilor
  • Diferite manifestări neurologice (cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, ceața mentală etc.)

Femeie stresata, epuizata, ce sta in fata laptop-ului

Rolul fierului în funcționarea creierului

Fierul este nutrientul-cheie pentru dezvoltarea normală a creierului fătului și al nou-născutului, fiind asociat proceselor de maturizare a acestui organ, printre care: menținerea energiei la nivelul neuronilor, mielinizarea (mai ales pentru zona hipocampului- parte a creierului responsabilă cu stocarea informațiilor, cu orientarea în spațiu), formarea sinapselor, organizarea sistemelor de neurotransmițători.
Acest mineral pătrunde în creier prin intermediul unor receptori.

Anumite zone ale creierului colectează mai mult fier decât altele, iar studiile au arătat că nivelul de feritină (proteina ce contribuie la stocarea fierului) influențează prezența sau absența unor tulburări neurologice. Spre exemplu, un nivel de feritină mai mic de 40 ng/ml poate fi asociat cu prezența „sindromului picioarelor neliniștite” (afecțiune ce presupune mișcarea necontrolată a picioarelor, mai ales în timpul somnului sau în repaus, ca urmare a unor senzații neplăcute precum: furnicături, pișcături, senzație de arsură, toate acestea ameliorându-se treptat, pe măsură ce se va face mișcare).

Medicii avertizează asupra următorului fapt: dacă în creier și la nivelul nervilor nu este destul fier, vor exista dezechilibre ce vor conduce la probleme precum: funcționarea deficitară a neurotransmițătorilor, o mielinizare insuficientă (mielinizarea se referă la învelirea, cu un înveliș proteic, a fibrelor nervoase în timpul dezvoltării nervilor), un metabolism ineficient în vederea asigurării energiei la nivelul creierului.
Oricare dintre aceste disfuncții sunt responsabile pentru apariția unor probleme neurologice variate.

Manifestări neurologice asociate unui deficit de fier

Probleme în coordonarea mișcărilor

Un studiu a evidențiat următorul aspect: deficitul de fier conduce la o alterare a mișcărilor coordonate la copii, spre deosebire de cei care nu se confruntă cu o anemie feriprivă. Explicația pentru acest fenomen este: fierul este implicat în funcționarea corectă a sistemului nervos central, având rol în procesele de mielinizare și în modul în care funcționează ganglionii bazali (reprezintă un grup de neuroni implicați în prelucrarea informațiilor ce influențează mișcarea). Odată ce există disfuncționalități la nivelul acestor ganglioni bazali, generate de un deficit de fier, dezvoltarea motrică în ansamblu a copiilor este afectată.

În cadrul studiului menționat s-au analizat motricitatea grosieră, cea fină (presupune efectuarea de mișcări ce implică un nivel mai înalt de precizie) și cea globală (include mișcările realizate cu toate segmentele corpului) și s-a ajuns la concluzia că un aport suficient de fier le susține pe toate. În aceste condiții, copiii care aveau lipsă de fier au obținut scoruri mai mici la testele legate de funcțiile neurologice, privind inclusiv reflexele, mișcarea articulațiilor sau postura.

„Ceața” mentală

Nu este o problemă medicală în sine, ci este mai degrabă un simptom al unor tulbări ale organismului. „Ceața” mentală poate fi recunoscută după manifestări precum:

  • tulburări de memorie
  • lipsa clarității mentale
  • incapacitate de concentrare
  • capacitate redusă de concentrare

Cele mai multe persoane o consideră drept oboseală mentală și, în foarte multe cazuri, survine în momentul în care o persoană suferă de o anemie asociată cu deficitul de fier. Uneori, „ceața” mentală se asociază cu stările depresive și poate interacționa serios cu activitatea profesională sau cu studiul.

Sindromul picioarelor neliniștite

Poate fi prezent atât la adulți, cât și la copii. Potrivit oamenilor de știință, acest sindrom apare din următorul motiv: deficitul de fier afectează mielinizarea fibrelor nervoase, ce formează între ele conexiuni. Semnalele de pe aceste fibre se mută imediat de la celulă la celulă. Genele controlează procesul de mielinizare, iar celulele nervoase au nevoie de fier. În caz contrar, celulele nervoase nu vor mai putea să genereze o activitate intensă a acestor gene, iar sistemul nervos nu va învăța să izoleze și să direcționeze corect semnalele nervoase.

Sindromul picioarelor neliniștite reprezintă o urgență de a mișca picioarele ca urmare a unor senzații dezagreabile (cum ar fi dureri, înțepături, senzație de arsură, furnicături etc.). Intensitatea lor este variabilă, se poate manifesta la ambele picioare sau doar la unul și apare de obicei în stare de repaus. Când intervine noaptea, scade semnificativ calitatea somnului. În vederea ameliorării acestei probleme, este necesar un examen neurologic și urmarea tratamentului indicat de medic.

Femeie ce sta in sezut in pat si resimte disconfort la picioare

Depresia

Un studiu publicat în revista „Nature” a evidențiat legătura dintre depresie și nivelul feritinei. Pentru ca studiul să fie realizat, s-a apelat la un grup de femei cu vârsta medie de 24,5 ani, unele dintre ele fiind diagnosticate cu depresie. Acestora li s-au efectuat analize pentru a li se măsura nivelurile de: hemoglobină, de feritină, de CRP (proteina C reactivă- indică prezența unei inflamații acute în corp), de acid folic și de vitamina B12.

După analizarea rezultatelor, s-a constatat că femeile cu depresie aveau un nivel mai redus al feritinei decât acelea sănătoase. Explicația oamenilor de știință a fost că: fierul joacă un rol fundamental în oxigenarea creierului și în sinteza numeroaselor enzime și a neurotransmițătorilor sistemului nervos. O cantitate suficientă de fier este necesară pentru sinteza dopaminei, un neurotransmițător vital pentru reglarea dispoziției. Odată ce este vorba despre o depresie, nivelul dopaminei este deficitar.

Prevenția deficitului de fier

Diversificarea alimentației

Prin intermediul dietei, poți să ai parte de fier hem și de fier non-hem. Fierul hem este cel ce poate fi obținut prin consumul unor alimente precum: carne (de pui, de vită, de vițel etc.), pește (cum ar fi sardine, somon, halibut, ton), ficat (de pui sau de vită). Aces tip de fier se absoarbe mai ușor și are o biovalabilitate mai mare (biovalabilitatea se referă la proporția, la procentul dintr-un anumit nutrient, ce este consumat prin dietă, care este ulterior absorbit și utilizat de organism).

Fierul non-hem nu se absoarbe la fel de ușor ca cel hem, absorbția sa fiind legată de anumite asocieri din dietă. Printre cele mai bune surse alimentare de fier non-hem se numără: cerealele fortificate cu fier, tofu, diferite boabe (cum ar fi fasolea lima, lintea, năutul, fasolea roșie etc.), caise uscate etc.
Printre elementele ce inhibă absorbția fierului se numără acidul fitic, polifenolii, calciul și peptidele provenite din proteinele parțial digerate.

Ca să reușești să beneficiezi de cât mai mult fier prin intermediul alimentației, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Evită consumul de ceai, de cafea sau de alimente/băuturi bogate în calciu când servești alimente ce sunt sursă de fier
  • Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, străduiește-te să consumi alimentele cu fier alături de cele ce conțin vitamina C (ce facilitează absorbția fierului)
  • Asociază alimente ce sunt sursă de fier non-hem cu unele ce sunt sursă de fier hem (cum ar fi carnea de pui, ficatul etc.)

Administrarea suplimentelor alimentare pe bază de fier

Pentru a obține din partea acestora cele mai bune rezultate, ia în calcul următoarele aspecte:

  • Întrucât absorbția fierului este afectată de alimente, de ceai sau de lapte, ar fi bine ca acestea să fie evitate cu 1 oră înainte sau după ce au fost administrate suplimente cu fier
  • Se recomandă să iei suplimentul cu fier alături de un aliment/o băutură ce conține vitamina C (de exemplu un suc de citrice)
  • Suplimentele cu fier nu se vor lua alături de suplimente cu calciu sau de medicamente antiacide pentru ca absorbția fierului la nivel intestinal să nu fie afectată- Ideal este să existe o „pauză” de 1-2 ore între administrarea suplimentelor cu fier și a celor cu calciu sau a medicamentelor antiacide
  • Administrarea suplimentelor de fier pe cale orală poate genera efecte neplăcute, cum ar fi: diaree, greață, constipație, dureri abdominale- Pentru evitarea acestora, nu se recomandă ca suplimentele cu fier să fie luate pe stomacul gol
  • Poți să eviți constipația ca urmare a administrării suplimentelor cu fier dacă îți vei mări aportul de fibre și pe cel de lichide
  • Medicul va fi consultat permanent pentru a se vedea exact ce doză zilnică de fier ar trebui administrată și, dacă se întâmplă să apară efectele adverse menționate, se poate recurge la fracționarea dozei inițiale în mai multe pe parcursul unei zile sau se va alege un supliment ce are o concentrație mai redusă de fier

Un supliment alimentar ce-ți va pune la dispoziție nu numai benefiicile fierului, ci și pe cele ale altor nutrienți valoroși (vitamina C și cuprul) este și Vitoral Ferrum Granule orodispersabile. Aceștia vor acționa sinergic pentru normalizarea nivelurilor de fier în organism și pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Formularea prin tehnologia Sferafer a fost creată special pentru o eliberare controlată și susținută a substanțelor active, diminuând neplăcutele manifestări gastro-intestinale ce sunt asociate administrării suplimentelor alimentare cu fier, mascând total gustul neplăcut și asigurând o biodisponibilitate ridicată a fierului.

Dacă fierul este vestit pentru faptul că intră în componența hemoglobinei, trebuie să știi că acest mineral intervine și în lanțul respirator, în secreția gastrică, în apărarea antiinfecțioasă nespecifică. De asemenea, favorizează dezvoltarea și menținerea integrității țesuturilor epiteliale.

Pentru o absorbție optimă a fierului, organismul are nevoie și de vitamina C. Aceasta contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și a celui nervos, reduce stările de oboseală, fiind implicată totodată în protejarea celulelor de efectele nocive ale stresului oxidativ și stimulând formarea colagenului.

După ce este absorbit în organism, fierul va trebui să fie transportat peste tot. Cuprul este cel ce asigură transportul său normal, având misiunea de a proteja constituenții celulari în fața stresului oxidativ și de a sprijini funcționarea normală a sistemului nervos și a sistemului imunitar. În același timp, are rol în sinteza hemului și contribuie la o pigmentare normală a pielii și a părului.

Vitoral Ferrum Granule OrodispersabileVitoral Ferrum Granule orodispersabile nu este un produs realizat din materii prime modificare genetic, nu conține gluten sau lactoză și este o alegere excelentă pentru carența de fier ce poate apărea din motive precum:

  • Aport insuficient- Poate fi determinat de: o dietă vegetariană, o rezecție gastrică, necesarul mai ridicat din anumite perioade (perioadele de creștere, sarcină, alăptare), sindroamele de malabsorbție, aclorhidria (se referă la pierderea secreției gastrice)
  • Pierderi crescute de fier- Survin din cauze precum: metroragii (sângerări anormale ce se produc în afara menstruațiilor), colite ulceroase, sângerări repetate de intensitate redusă (hemoroizi, sângerări nazale, hemoptizii), fibroame, eroziuni gastrice generate de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, donări repetate de sânge
  • Consum de fier prin mobilizarea fierului în caz de infecții cronice (cum ar fi osteomielită-o infecție prezentă la nivelul țesutului osos, tuberculoză etc.)

În vederea obținerii efectelor dorite, este indicat ca produsul să fie administrat în felul următor: 1 plic/zi. Se va administra foarte ușor în condițiile în care tot ce vei avea de făcut va fi să introduci în gură conținutul plicului și să înghiți granulele fără să le mesteci și fără să te folosești de apă.

Fiecare plic de Vitoral Ferrum Granule orodispersabile conține 30mg Fe2+ (poate fi absorbit de enterocite- celule care intră în componența mucoasei intestinale), având o biodisponibilitate de 3-4 ori mai mare decât fierul sub forma Fe3+. În privința prezenței vitaminei C, în fiecare plic se regăsesc 80 mg, facilitându-se absorbția de fier la nivelul enterocitelor.

Nu în ultimul rând, cuprul (1 mg per plic) asigură transportul normal al fierului, fiind cofactor al enzimei ce oxidează Fe2+ la Fe3+ (forma ce este transportată în sânge prin transferină- aceasta reprezintă glicoproteina de transport a fierului).



Surse: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ouh.nhs.uk, psychologytoday.co, ouh.nhs.uk, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Articolul urmator
Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
    Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

    Epilepsia este o afecțiune neurologică ce apare destul de frecvent la copii și care poate fi recunoscută cu ușurință după crizele și convulsiile care afectează calitatea vieții...

    Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament
    Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament

    Mary nu mai ține minte de câte ori a sunat la salvare în ultimii ani, speriată că își va pierde băiețelul. De când s-a născut, micuțul Henry, în...

    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

    Fierul reprezintă unul dintre cei mai importanți nutrienți, fiind necesar încă din viața intrauterină pentru o dezvoltare normală. Acest mineral se află în toate celulele...

    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect
    Zodii care impun limite în relații. Nu acceptă lipsa de respect

    Indiferent de tipul relațiilor, respectul contează pentru ca acestea să se mențină și să devină mai solide pe măsură ce timpul trece. De altfel, unele persoane consideră că...

    Viața după divorț: lăsăm copiii să descopere lipsa de implicare a părintelui care a plecat de acasă?
    Viața după divorț: lăsăm copiii să descopere lipsa de implicare a părintelui care a plecat de acasă?

    După divorț, când celălalt părinte nu se implică deloc în viața copilului, părintele ce deține custodia are de făcut o alegere dificilă: își privește copilul...

    I-am vopsit părul băiețelului meu și oamenii din online mă amenință că anunță Protecția Copilului
    I-am vopsit părul băiețelului meu și oamenii din online mă amenință că anunță Protecția Copilului

    O mămică a primit critici dure din partea internauților după ce a publicat, pe TikTok, un filmuleț în care dezvăluie că i-a vopsit părul băiețelului său de 9 ani. Femeia a...

    DISNEY+ anunță titlurile disponibile în România
    DISNEY+ anunță titlurile disponibile în România

    Abonații vor putea viziona cele mai îndrăgite producții de la Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic și Star, toate într-un singur loc.

    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

    Câte simptome experimentează o femeie în sarcină? Probabil mai multe decât putem număra. Uite 6 simptome care pot părea bizare, dar de fapt sunt complet normale.

    © 2024 Qbebe