7 efecte benefice pe care vitamina B12 le poate avea asupra părinților moderni

7 efecte benefice pe care vitamina B12 le poate avea asupra părinților moderni

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina B12 este una dintre cele mai cunoscute vitamine din grupul de vitamine B. Având roluri multiple, ea contribuie la menținerea unei bune sănătăți fizice și psihice la orice vârstă, ferindu-ne de probleme de sănătate care de care mai serioase. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cele mai importante beneficii ale vitaminei B12, astfel încât să poți înțelege mai bine de ce aceasta este deosebit de utilă în starea de bine de fiecare zi, contribuind inclusiv la îmbunătățirea aportului de energie și la creșterea bunei-dispoziții, ținându-ne departe de stările de epuizare, atât de frecvente în rândul părinților din zilele noastre.

Rolurile vitaminei B12

Vitamina B12 are roluri esențiale în asigurarea sănătății, întrucât:

  • Alături de celelalte vitamine B, ajută corpul să convertească hrana în energie
  • Sprijină formarea ADN-ului celular
  • Este implicată în producerea globulelor roșii
  • Asigură buna funcționare și sănătatea sistemului nervos
  • Sprijină regenerarea măduvei osoase, dar și a mucoaselor tractului gastrointestinal și a celui respirator

mana-de-femeie-care-tine-un-recipient-de-vitamina-B12

Beneficiile vitaminei B12

Printre cele mai cunoscute dintre beneficiile furnizate de vitamina B12 pentru sănătatea fizică și psihică se numără:

Diminuează riscul de apariție a unor defecte la nou-născuți

Medicii avertizează asupra următorului fapt: un nivel adecvat al vitaminei B12 în timpul sarcinii va putea micșora riscul ca fătul să dezvolte defecte majore, în condițiile în care acesta are nevoie de cantități suficiente de vitamina B12 de la mamă pentru o dezvoltare corectă a creierului și a sistemului nervos. Printre acestea se numără, de exemplu, defectele de tub neural (acestea se referă la un grup de defecte din naștere ce afectează creierul și măduva spinării, cum ar fi spina bifida- care poate genera paralizie parțială- sau anencefalie: craniul și creierul sunt subdezvoltate).

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că deficitul de vitamina B12 al mamelor, pe parcursul sarcinii, se asociază și cu un risc mai ridicat de pierdere a sarcinii, de naștere prematură sau de naștere a unui bebeluș cu o greutate mai mică decât ar fi normal. Mai mult, oamenii de știință au insistat asupra ideii că deficitul sever de vitamine B12 și B9  în sarcină vor determina ca laptele matern să fie lipsit de acești nutrienți și astfel bebelușii vor fi mai predispuși de a dezvolta și ei, încă din primul an de viață, o formă de anemie provocată de un deficit nutrițional.

În vederea evitării acestor efecte, medicii recomandă ca femeile însărcinate să aibă parte, în fiecare zi, de 2,6 micrograme de vitamina B12.

Asigură formarea globulelor roșii și previne anemia

Vitamina B12 este implicată în formarea globulelor roșii, care transportă oxigenul din plămâni în tot corpul. Dacă în organism există suficientă vitamina B12, globulele roșii vor fi sănătoase, având o formă rotundă. Dar în cazul în care este un nivel scăzut al acestei vitamine, globulele roșii se măresc și devin ovale, ceea ce va duce la dificultatea deplasării lor din măduva osoasă în fluxul sanguin, iar în aceste condiții va interveni afecțiunea numită anemia megaloblastică.

Factorii de risc pentru acest tip de anemie sunt:

  • Un „istoric” în familie pentru această boală
  • Prezența unei afecțiuni autoimune (cum ar fi diabetul de tip 1 de exemplu)
  • Boala Crohn
  • Administrarea de anumite medicamente
  • O dietă vegetariană

femeie-care-sta-la-masa-in-bucatarie-si-are-in-fata-ei-o-farfurie-cu-o-rochie

Pentru a-ți da seama dacă te confrunți cu o anemie megaloblastică, ar trebui să sesizezi manifestări precum:

  • Lipsa de energie
  • Ritm cardiac accelerat
  • Tulburări digestive (mai ales greață sau diaree)
  • Diminuarea apetitului
  • Scădere în greutate
  • Slăbiciune musculară
  • Iritabilitate
  • Furnicături frecvente în mâini și picioare

Contribuie la îmbunătățirea dispoziției

Vitamina B12, alături de alte vitamine din grupul de vitamine B, joacă un rol fundamental în menținerea sănătății sistemului nervos. Pe de o parte, prezența ei este vitală în buna funcționare a nervilor și în sinteza ADN-ului. Pe de altă parte, este implicată în formarea unui compus (numit SAM-e), care influențează producerea neurotransmițătorului numit serotonină. Aceasta contează mult în reglarea dispoziției și în eliberarea de mesaje la nivelul creierului. De aceea, în situația în care există dezechilibre în producerea serotoninei, va crește predispoziția spre anxietate, spre depresie, spre tulburări bipolare în genere.

Un studiu a arătat că deficitul de vitamina B12 este asociat cu prezența iritabilității, cu schimbări de personalitate și cu depresie. Referitor la aceasta din urmă, s-a constatat că un nivel bun al vitaminei B12 în organism poate duce la îmbunătățirea rezultatelor unui tratament pentru depresie.

Până acum, nu s-a reușit să se demonstreze prin niciun studiu dacă suplimentele de vitamina B12 pot duce la micșorarea riscului de a se dezvolta o depresie.

Are grijă de sănătatea inimii

Studiile realizate pentru a se vedea beneficiile vitaminei B12 asupra inimii au plecat de la următoarea constatare: un nivel redus al vitaminei în organism duce la creșterea nivelului de homocisteină (un aminoacid ce conține sulf și care se regăsește în plasmă, mai exact în proteine, fiind produsul intermediar de metabolizare a metioninei- un aminoacid esențial). S-a adus în prim-plan următorul lucru: un nivel adecvat al vitaminei B12 în organism asigură un metabolism normal al homocisteinei, iar asocierea ei cu vitaminele B6 și B9 scade riscul de apariție al infarctului miorcardic.

Un alt motiv pentru care vitamina B12 este considerată benefică pentru asigurarea sănătății inimii este și acesta: contribuie la reglarea nivelului de colesterol. O sinteză de studii a dezvăluit că un nivel scăzut al vitaminei B12 este asociat unui nivel ridicat al colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și al colesterolului total. Au fost analizate culturi de adipocite (celulele care intră în componența țesuturilor adipoase), în absența sau în prezența unui nivel redus al vitaminei B12. După această analiză s-a putut sesiza faptul că, în ambele cazuri, atât nivelul de colesterol, cât și cel de homocisteină, erau ridicate.

Susține sănătatea oaselor și contribuie la prevenirea osteoporozei

Menținerea unui nivel normal al vitaminei B12 te poate asigura și de păstrarea unei bune sănătăți a oaselor. De cealaltă parte, un nivel scăzut al ei favorizează demineralizarea oaselor și creșterea riscului de osteoporoză.

Un studiu realizat cu implicarea a mai bine de 2500 de persoane adulte (bărbați și femei, cu vârsta de peste 40 de ani) a demonstrat că vitamina B12 este esențială în menținerea sănătății oaselor, în reducerea riscului de apariție a fracturilor și în prevenirea osteoporozei.

În același timp, un studiu brazilian a formulat o concluzie similară, specialiștii aducând în discuție că nivelurile reduse de vitamina B6, B9 și B12 sunt responsabile de creșterea nivelului de homocisteină, ceea ce are impact negativ și asupra sănătății oaselor. Odată ce se întâmplă așa, va fi afectat procesul de regenerare a oaselor și, în consecință, riscul de fracturi crește.

Stimulează creșterea nivelului de energie

Vitamina B12, împreună cu celelalte vitamine B, acționează în calitate de coenzime (substanțe care sporesc acțiunea enzimelor sau de care este nevoie pentru acțiunea enzimelor) în asigurarea metabolismului energetic. Rolul ei principal este de a trasforma folatul în forma sa activă, ajutând organismul să absoarbă acidul folic, metabolizând, împreună cu toate celelalte vitamine B, carbohidrații, grăsimile și proteinele, eliberând acea energie de care organismul are atât de multă nevoie.

Cunoscând acest beneficiu incontestabil al vitaminei B12, trebuie să știi că unul dintre principalele semne ale unui deficit al ei este lipsa energiei, persistența stărilor de oboseală. În cazul în care acestea se agravează, ia în calcul că poți suferi de o anemie megaloblastică și consultă cât mai rapid un medic.

familie-care-joaca-fotbal-in-gradina

Menține sănătatea pielii, a părului și a unghiilor

În privința pielii, numeroase studii au arătat că deficitul vitaminei B12 este asociat cu predispoziția spre manifestări cutanate precum: hiperpigmentare, vitiligo sau stomatită angulară (o afecțiune inflamatorie ce afectează colțurile gurii, buzele fiind crăpate, descuamate și fiind prezente leziuni).

Întrucât vitamina B12 este implicată și în formarea globulelor roșii, în cazul în care în organism nivelurile ei sunt insuficiente, nu va mai ajunge suficient oxigen (transportat de globulele roșii) nici la foliculii de păr. Aceștia nu se vor mai putea regenera, vor slăbi și se va ajunge mai ușor la căderea părului.

Și aspectul sănătos al unghiilor depinde de prezența vitaminei B12. Prin intermediul cercetărilor s-a putut constata că persoanele ce au deficit de vitamina B12 vor avea unghii în nuanțe albăstrui, vineții, cu linii negre și cu pigmentație maro. În lipsa vitaminei B12 și a fierului unghiile pot deveni și deosebit de fragile, afirmă specialiștii.

Necesarul zilnic de vitamina B12

Pentru menținerea sănătății, medicii recomandă ca zilnic, o persoană adultă, să aibă parte de 2,4 micrograme de vitamina B12. Femeile însărcinate și cele aflate în perioada de alăptare au nevoie de cantități mai mari: 2,6, respectiv 2,8 micrograme pe zi.

Deficitul vitaminei B12

Sunt mai predispuse unui deficit al acestei vitamine persoanele aflate în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Cele care urmează o dietă vegetariană strictă
  • Cele care iau un medicament pentru controlul nivelului de zahăr din sânge (Metformin)
  • Cele care suferă de boli gastrointestinale ce împiedică absorbția normală a vitaminei B12 (de exemplu Boala celiacă sau Boala Crohn)
  • Cele care urmează un tratament destinat hiperacidității gastice (cu medicamente inhibitoare de pompă de protoni)
  • Cele care au suferit intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului sau la nivelul intestinelor

Poți să bănuiești că ai deficit de vitamina B12 dacă ai de suferit din cauza următoarelor manifestări:

  • Stări de oboseală, lipsă de energie
  • Piele palidă
  • Intensificarea ritmului cardiac
  • Senzația de furnicături în membre
  • Scurtarea respirației
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Dificultăți în a raționa, în concentrare
  • Tulburări digestive (greață, diaree, vărsături) frecvente
  • Diminuarea apetitului
  • Scăderea în greutate
  • Disconfort resimțit în zona gurii din motive precum: glosită (limba este inflamată și mai roșie decât ar fi normal), ulcer bucal, senzație de arsură în cavitatea bucală, stomatită angulară

Cum poate fi prevenit deficitul vitaminei B12

Prin adoptarea unei diete echilibrate

Medicii recomandă ca asigurarea necesarului zilnic de vitamina B12 să fie asigurat prin intermediul dietei. În acest scop, ar trebui să se consume în mod constant:

  • Carne
  • Produse lactate
  • Ouă
  • Pește (ton de exemplu)
  • Produse cu drojdie nutrițională
  • Produse fortificate cu vitamina B12 (cum ar fi cereale, lapte de soia etc.)

Prin administrarea de suplimente alimentare

Înainte de a lua în calcul ideea de a recurge la suplimente alimentare pe bază de vitamina B12, discută neapărat cu un medic. Acest demers este cu atât mai important cu cât:

  • Suferi de anumite afecțiuni (cum ar fi gută, anemie feriprivă, dacă ai niveluri scăzute de potasiu în organism, neuropatie optică Leber- o boală genetică rară, care va duce la pierderea treptată a acuității vizuale )
  • Ești sub un tratament cu oricare dintre următoarele medicamente (ce interferează cu absorbția vitaminei B12): Metformin, anumite antiotice (precum Gentamicina, Neomicină etc.), medicamente inhibitoare de pompă de protoni (cum ar fi Omeprazol), anumite medicamente folosite în tratarea convulsiilor (cum ar fi Primidon-folosit în cazurile severe de epilepsie) etc.
  • Te afli în perioada de sarcină sau de alăptare- Deși se recomandă suplimente cu vitamina B12 în sarcină, numai medicul îți va indica exact de care, în ce cantități și pentru ce perioadă le vei lua. Cât privește perioada alăptării, vitamina B12 care ajunge în lapte nu îi va fi dăunătoare bebelușului dacă se vor utiliza dozele recomandate de medic

Supliment-alimentar-cu-vitamina-B12-sub-forma-de-spray-oralUn supliment alimentar ce conține vitamina B12 și este la îndemână de utilizat este Vitoral B12 Spray Oral Pentru Adulți (disponibil pe vitoral.ro). Nu conține coloranți artificiali, alcool, gelatină, gluten (este adecvat și pentru persoanele ce suferă de diabet, de boala celiacă sau pentru cele care urmează o dietă vegetariană), are un gust agreabil (de cireșe) și oferă din plin beneficiile vitaminei B12, care:

  • Asigură formarea normală a globulelor roșii
  • Funcționarea normală a sistemului nervos și a celui imunitar
  • Asigurarea metabolismului energetic normal

Pentru a avea parte de rezultatele dorite în urma administrării Vitoral B12 Spray Oral Pentru Adulți, este suficient să aplici direct în cavitatea bucală 1 puf de spray pe zi.

Surse: healthline.com, hopkinsmedicine.org, livestrong.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, scielo.br, vc.bridgew.edu, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, vitoral.ro

Articolul urmator
Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?
Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților
    Impactul mai puțin cunoscut pe care depresia postnatală îl poate avea asupra bărbaților

    Depresia postnatală afectează cel puțin 15% dintre mame, dar studiile recente arată că aproape tot atâția bărbați manifestă simptomele depresiei postnatale, însă nu se...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane
    Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane

    În urmă cu câteva zile, Curtea Supremă de Justiție din SUA a luat o decizie prin care dreptul la avort nu mai este constituțional. În aceste condiții, fiecare stat are...

    Un expert în științe explică de ce bomboanele de Halloween sunt benefice pentru creierul copiilor
    Un expert în științe explică de ce bomboanele de Halloween sunt benefice pentru creierul copiilor

    Poate că dulciurile sunt rele pentru dinții copiilor tăi, dar pot fi foarte benefice pentru creierul lor. Dar nu așa cum îți imaginezi! Dr. Deanna McLennan, o educatoare din...

    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?
    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?

    Obișnuiești să împarți patul alături de copilul tău și nu știi dacă faci cea mai bună alegere? Te sperie statisticile, dar instinctul tău de părinte îți spune că nu...

    Suntem împreună de 11 ani, iar el nu poate avea copii. Vreau să-l părăsesc
    Suntem împreună de 11 ani, iar el nu poate avea copii. Vreau să-l părăsesc

    O femeie a creat valuri printre internauți atunci când a mărturisit că vrea să-și părăsească soțul de 11 ani, pentru că acesta nu poate avea copii.

    © 2024 Qbebe