Alăptarea: soluții pentru mameloane dureroase și crăpate

Alăptarea: soluții pentru mameloane dureroase și crăpate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai frecvente probleme cu care ne putem confrunta în timp ce alăptăm se numără și prezența mameloanelor dureroase și crăpate. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentr a afla ce este bine să faceți pentru a ne bucura de sâni mai sănătoși, ce îi pot asigura bebelușului posibilitatea de a beneficia de cel mai prețios aliment: laptele matern.

Care sunt cauzele ce pot duce la mameloane dureroase și crăpate în timpul alăptării

Medicii ne asigură că un ușor disconfort resimțit în primele zile când începem să ne alăptăm bebelușul este normal. Ce nu este firesc este să ai dureri semnificative, iar mameloanele să nu-și îmbunătățească aspectul în timp, devenind tot mai dureroase și crăpate.
Printre cele mai cunoscute cauze ce pot crea probleme ale sănătății mameloanelor în alăptare se numără:
Bebelușul nu apucă suficient din sân când suge
Mai ales în primele zile de când începi să alăptezi este posibil să ai dureri într-unul dintre mameloane, în condițiile în care bebelușul nu reușește să ia în guriță suficient sân. În aceste condiții, el poate ajunge să tragă mai debrabă de mamelon decât de sân și atunci pe acesta pot apărea tot felul de crăpături dureroase.
Dacă observi că aspectul mamelonului tău s-a modificat (de pildă, dacă observi o dungă ce trece prin mijlocul său), este foarte posibil ca bebelușul să nu apuce suficient din sân când suge.
Primul lucru la care trebuie să te gândești în această situație este că probabil bebelușul nu și-a găsit încă o poziție de supt care să-l ajute să se simtă într-adevăr confortabil. Tu ești singura care poate să încerce tot felul de poziții de alăptat, oferindu-i posibilitatea de a se familiariza cu una dintre ele, pe care o simte cea mai comodă. Realizând acest demers, vei vedea că micuțul va reuși să prindă mai bine sânul când va suge.

Citește și: Mameloane crapate in alaptare

Ai suferit o traumă din cauza unei pompe de sân
Când ai la dispoziție o pompă de sân ce nu este de calitate sau căreia i-ai setat un nivel prea ridicat de extragere al laptelui, există o mare posibilitate să te alegi cu vreo traumă ce va afecta în special mamelonul.
Poți să eviți acest lucru neplăcut dacă vei apela la un consultant în lactație sau la un alt specialist ce-ți va recomanda cea mai bună variantă de pompă de sân pentru tine.

Femeie ce foloseste pompa de san

Există o infecție fungică la nivelul mamelonului
Uneori, este posibil ca al tău bebeluș să aibă o infecție cu Candida la nivelul limbii care, prin sup, să ajungă și la tine. Printre simptomele ce indică o asemenea afecțiune putem enumera: pielea din jurul mamelonului se descuamează, apare înroșirea, iar durerile din sân devin tot mai accentuate.
În această situație, ia legătura neapărat cu un medic, ce-ți va prescrie un tratament. Dacă starea ta nu se ameliora nici după acesta, este foarte posibil să fie vorba despre o eczemă severă.

Bebelușul tău are anchiloglosie
Anchiloglosia (limba fixată) este o malfomație congenitală, care se referă la faptul că țesutul care atașează limba de „planșeul" cavității bucale este mai scurt decât în mod normal. Acesta este motivul pentru care limba se va mișca mult mai greu.
Dacă al tău bebeluș are această afecțiune va avea dificultăți de prindere a sânului și, implicit, dificultăți de supt. Iată de ce vor apărea dureri și modificări de aspect la nivelul mamelonului.
Pentru a ști exact ce ai de făcut va trebui să consulți un specialist, care te va examina atât pe tine, cât și pe bebeluș. Vei fi învățată ce ar trebui să faci pentru a-l sprijini cât mai mult pe bebeluș pentru a suge așa cum trebuie, precum și ce poți face pentru eliminarea anchiloglosiei.
Părerile experților sunt foarte împărțite. Pe de o pare, unii susțin că anchiloglosia poate fi vindecată doar chirurgical, înainte ca bebelușul să înceapă să vorbească și să apară tulburări de vorbire. Pe de altă parte, alți experți consideră că o asemenea intervenție, la bebeluși, nu ar trebui făcută decât în cazuri extreme, în care bebelușul nu se poate hrăni.
Cei mai mulți cred că anchiloglosia se va ameliora pe măsură ce bebelușul va crește și că acesta se va adapta mișcărilor mai restrictive, inclusiv când va veni vorba de vorbit. De asemenea, ei spun că o intervenție chirurgicală nu ar trebui efectuată până când copilul nu ajunge la 4 ani.

Ai o „perlă" de lapte
Aceasta se leagă de dezvoltarea unui țesut subțire pe unul dintre canalele galactofore, ducând la blocarea laptelui acolo și la acumularea sa într-un punct. Atunci apare un punct alb și dureros pe un mamelon.
Unii specialiști recomandă îndepărtarea pielii din jurul acestui punct pentru ca acesta să dispară mai ușor, în timp ce alții consideră că este mai bine ca acesta să se vindece de la sine, în câteva săptămâni.

Poți avea bășici pe mamelon
Dacă s-a produs prea multă fricțiune sau dacă bebelușul nu a apucat suficient din sân când a supt, există posibilitatea ca pe suprafața memelonului să apară nu numai crăpături, ci și bășici. În plus, din cauza unei pompe de sân ce nu este calitate sau care nu a fost corect utilizată pot apărea asemenea bășici, unele dintre ele foarte dureroase.
De asemenea, în unele situații poate fi vorba chiar de o leziune herpetică. Cel mai bine va fi să te oprești din a folosi din unguentele destinate îngrijirii sânilor, să întrerupi și alăptarea și să consulți urgent un medic, întrucât herpesul se poate transmite foarte ușor la bebeluș.
Acesta îți poate recomanda fie să utilizezi o pompă de sân până când sânul se vindecă de tot, fie să alăptezi bebelușul la celălalt.

Poate fi vorba de un vasospasm
Când sesisezi că mamelonul are un aspect mai palid și că începe să te doară intens de îndară ce începi să alăptezi, iar după aceea revine la aspectul obișnuit, este foarte posibil să te confrunți cu un vasospasm. Acesta poate fi provocat de o traumă, de o compresie sau de o infecție fungică la nivelul mamelonului.
În cazuri rare, poate fi vorba și despre așa-numitul Sindrom Raynaud, ce afectează ambii sâni și care de regulă apare când sânul este expus la frig.
Numai un medic poate să-ți dea un diagnostic corect, precum și un eventual tratament, indiferent de modificările apărute.

Când este cazul să mergi la medic

Așa cum s-a precizat anterior, mamelonul crăpat este ceva firesc în prima parte a perioadei de alăptare. Dar dacă acesta persistă mult timp și apar și alte simptome, atunci trebuie neapărat să consulți un specialist.
Printre modificările menite să te conducă la medic se numără:
• Sânul devine atât de dureros, încât nu mai poți să alăptezi
• Ai senzația că sânul nu s-a golit complet nici după ce ai folosit pompa de sân
• Crăpăturile de pe mamelon și pielea din jurul său arată tot mai rău
• Ai febră
În aceste cazuri, este posibil să fie prezentă o infecție, ce necesită probabil un tratament cu antibiotic.

Medic in vizita la o tanara care alapteaza

Citește și: Mameloane dureroase in timpul alaptarii: sfaturi si solutii

Ce măsuri poți lua pentru a scăpa de mameloanele dureroase și crăpate

Ca să-ți ameliorezi această problemă din alăptare, este cazul să iei măsuri ce te privesc atât pe tine, cât și pe bebelușul tău.
Experții în lactație ne îndeamnă să facem următoarele demersuri:
Să vedem dacă al nostru bebeluș are într-adevăr anchiloglosie
Așa cum s-a menționat deja, anchiloglosia poate afecta considerabil capacitatea bebelușului de a suge. El nu va reuși să apuce așa cum trebuie mamelonul și îl va lovi de vălul palatin, provocându-ți mari dureri.
Numai consultând un specialist vei vedea ce este de făcut astfel încât bebelușul să se poată hrăni corect, iar tu să mai scapi de disconfort.

Ai grijă cum întrerupi suptul bebelușului
Deși poți fi tentată, când crezi că o „ședință" de alăptat trebuie să se încheie pentru că ai dureri prea mari, să introduci degetul în gura bebelușului, experții spun că un asemenea gest ar putea fi frustrant pentru el.
Mai bine vei încerca să găsești o poziție de alăptat care să fie confortabilă pentru amândoi. În acest scop, testează mai multe poziții și vezi ce schimbări ai putea aduce pentru a vă simți cât mai confortabil.

Multi-Mam balm Folosește creme speciale pentru îngrijirea mamelonului
Pentru a preveni și trata mameloanele crăpate și dureroase, apelează la cremele create speciale pentru acest scop. Printre acestea se numără și cele din gama „Multi-Mam" .
De exemplu, „Multi-Mam Balm" (30 ml) se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea, nu este necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul alăptatului.
„Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Multi-Mam Lanolin Un alt produs pe care-l poți folosi oricând pentru îngrijirea mameloanelor crăpate și dureroase este și „Multi-Mam Lanolin" (30 ml). Acesta este natural, nu are gust sau miros și este inofensiv pentru copii. Nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare.
Poate fi aplicat pe tot parcursul zilei, dar pentru o protecție optimă este indicat înainte de alăptare. Se va aplica de minimum două ori pe zi, pe întreaga zonă a mamelonului.

Apelează la compresele speciale pentru alăptare
Printre acestea se numără și cele din gama „Multi-Mam" , care oferă o îngrijire optimă și delicată în perioada alăptării, fiind recomandate în prevenirea și tratarea disconfortului. De asemenea, ele sunt sigure pentru mamă și copil, au la bază ingrediente naturale și nu conțin conservanți.
„Multi-Mam Compresses" (12 bucăți) este un produs potrivit pentru:
• Eliminarea disconfortului provocat de mameloanelor deteriorate: durere, inflamații, umflături și sensibiltate
• Îmbunătățirea stării țesutului mamelonului
• Prevenirea infecțiilor
Produsul are efect antiinflamator, analgezic și antiseptic, nefiind toxic dacă este înghițit.
Compresele se utilizează în felul următor: vor fi aplicate pe mamelon cu partea impregnată, fiind păstrate acolo pentru cel puțin 5 minute. Se va recomanda acest tratament de cel puțin două ori pe zi, până când simptomele neplăcute se ameliorează. Nu ar trebui însă să fie folosite pentru mai mult de 30 de zile de tratament.

Multi Mam comprese

Aplică niște comprese călduțe
Ca să te simți mai bine în caz de mameloane crăpate și dureroase, poți să recurgi și la niște comprese călduț.
Va fi bine să procedezi așa:
• Vei înmuia o cârpă curată, moale în apă caldă
• vei stoarce puțin și o vei fixa pe sânul dureros pentru câteva minute
• Cel mai bine va fi să o folosești cu 10 minute înainte de fiecare alăptare
Dacă nu îți plac astfel de comprese, poți să faci și dușuri călduțe, insistând asupra sânului care îți provoacă mai mult disconfort.

Poți să ai parte și de aplicații cu gheață
Unele dintre noi putem observa că durerile din zona mamelonului afectat de crăpături vor dispărea mai ușor când vom aplica acolo gheață.
Cel mai bine va fi să învelim câteva cuburi de gheață într-un prosop și să-l deplasăm ușor pe zonele inflamate. Poți să repeți de mai multe ori pe zi, până când vei vedea că aspectul mamelonului se îmbunătățește.

Folosește gel de Aloe vera
Întrucât Aloe vera are capacitatea de a vindeca țesuturile, fiind totodată și antiseptic și analgezic, poți să recurgi și la el în caz de mameloane crăpate și dureroase.
Fie că vei avea la dispoziție gel din comerț, fie că vei obține unul storcând direct o frunză de Aloe și aplicând gelul direct pe locurile cu probleme, vei vedea că aspectul mamelonului se va schimba în bine.
Ar fi bine dacă ai putea să te ungi cu acest gel de mai multe ori pe zi, timp de 3-4 zile la rând.
Nu uita să îndepărtezi orice urmă de gel înainte să-ți alăptezi bebelușul!

Fă-ți masaj cu diverse uleiuri
Mameloanele dureroase și crăpate își vor recăpăta aspectul sănătos dacă îți vei face masaje cu oricare dintre următoarele uleiuri: de măsline, de cocos sau de migdale dulci.
Tot ce vei avea de făcut va fi să încălzești oricare dintre aceste uleiuri și să te masezi ușor pe locurile dureroase. Poți să repeți procedeul de mai multe ori pe zi.
Ai însă grijă să te speli pe sâni înainte să alăptezi, astfel încât bebelușul să nu sugă din sânul pe care se află urme de ulei.

Voi știați până acum ce ar trebui să faceți în cazul în care v-ați confrunta cu mameloane crăpate și dureroase în perioada de alăptare?

Surse:
www.babycenter.com, www.medelabreastfeedingus.com, www.top10homeremedies.com, www.todaysparent.com

Articolul urmator
Untura de bursuc: beneficii și administrare
Untura de bursuc: beneficii și administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Andreea Bălan, confesiuni dureroase despre tatăl ei: „Mă bătea. La 18 ani am fugit de acasă”. Ce a răspuns Săndel Bălan
    Andreea Bălan, confesiuni dureroase despre tatăl ei: „Mă bătea. La 18 ani am fugit de acasă”. Ce a răspuns Săndel Bălan

    Andreea Bălan este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. A cunoscut succesul cu trupa Andre și a reușit să se mențină în topurile muzicale chiar și...

    6 cupluri din zodiac care au cele mai dureroase despărțiri
    6 cupluri din zodiac care au cele mai dureroase despărțiri

    Printre obstacolele pe care le poți avea când te-ai aștepta mai puțin se află și despărțirea de persoana iubită. Dacă pentru unele cupluri despărțirea are loc fără emoții...

    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat
    Am 18 ani și sunt însărcinată cu al doilea copil. Iată ce comentarii dureroase mi s-au adresat

    Kailey Pool are 18 ani și este studentă la cinematografie digitală. A născut primul ei copil la 16 ani și refuză să se lase afectată de cei care o hărțuiesc pe Internet și o...

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

    Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

    Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”
    Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”

    Invitat recent la un interviu pentru un cunoscut podcast din SUA, Prințul Harry a vorbit despre dorința sa de a-și crește copiii diferit de cum a fost crescut el și nu s-a ferit să...

    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

    Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

    © 2024 Qbebe