Anemia la copii

Anemia la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Anemia, în special cea cauzată de lipsa de fier, reprezintă o afecțiune extrem de frecventă în rândul copiilor. Ce simptome o caracterizează, din ce cauze apare, precum și ce metode de tratament necesită veți afla în rândurile următoare.

Ce este anemia?

Anemia reprezintă o afecțiune caracterizată de prezența unui număr de globule roșii sau a unui nivel de hemoglobină în numărul de globule roșii mai mic decât este normal (hematocritul estimează procentul de globule roșii dintr-un anumit volum de sânge). Anemia feriptivă reprezintă o formă specifică determinată de lipsa mineralului fier din organism, important în procesul de formare al hemoglobinei. Globulele roșii conțin hemoglobină (substanța care oferă colorația roșie a sângelui), scopul acesteia fiind de a transporta oxigenul în organism (de la plămâni la țesuturile corpului). În cazul în care corpul nu primește suficient oxigen, apar diverse simptome, ce includ oboseală, slăbiciune și lipsa energiei. Dacă se agravează, anemia poate prezenta potențial fatal. De asemenea, există anumite forme de anemie care sunt ereditare, iar copiii sunt afectați chiar de la naștere. 

Specialiștii consideră anemia mai degrabă un simptom al unei boli decât o boală. În general apare ca urmare a prezenței uneia dintre: pierdere excesivă de sânge sau hemoragie, producție deficitară de globule roșii, distrugere excesivă a globulelor roșii, producție și distrugere excesivă a globulelor roșii.

Iată și de câte tipuri poate fi anemia: anemie ca urmare a lipsei de fier, anemie megaloblastică (pernicioasă), anemie hemolitică, siclemie, talasemie, anemie aplastică, anemie cronică.

anemia la copii

Cauze ale anemiei

Anemia apărută ca urmare a unei deficiențe de fier este cea mai des întâlnită formă. Fierul este prezent în multe dintre alimentele consumate, precum carne roșie, pește și legume cu frunze verzi. În cazul în care alimentația copilului nu conține suficiente dintre aceste alimente, apare carența de fier. De asemenea, această afecțiune mai poate apărea și dacă organismul nu asimilează fier din alimentele pe care copilul le consumă (de exemplu, un aport excesiv de lapte de vacă blochează asimilarea fierului), dar și după o hemoragie pe termen lung (cum se întâmplă în cazul fetelor aflate la pubertate).

Nu în ultimul rând, anemia poate apărea ca urmare a unei infecții sau a unor boli. Bolile cel mai adesea întâlnite sunt cele intestinale, precum boala celiacă, ulcerul, boala lui Crohn, hemoroizii, gastrita și cancerul. Pentru anemia hemolitică, cauzele cunoscute includ: afecțiuni ereditare (siclemie și talasemie), factori stresori (infecții, medicamente, venin de șarpe sau păianjen, anumite alimente, toxine de la boli hepatice sau renale), reacția inadecvată a sistemului imunitar (boala hemolitică a nou-născutului), grefe vasculare, valve cardiace artificiale, tumori, arsuri grave, expunere la anumite substanțe, boli de coagulare sau splină mărită. Pentru anemia pernicioasă asimilarea necorespunzătoare a vitaminei B cauzată de afecțiuni precum boala lui Crohn, infecție parazitară, îndepărtarea chirurgicală a unei părți din stomac / intestine sau infecție cu HIV. Pentru anemia asociată altor afecțiuni (există prea puțini hormoni pentru producerea de globule roșii) care este rar întâlnită la copii: boală renală avansată, hipotiroidism, alte boli cronice (cancer, infecții, lupus, diabet și artrită reumatoidă). Mai există și anemia cauzată de deficiența unei vitamine, precum vitamina B12 și folatul (necesare pentru crearea de globule roșii). Nu în ultimul rând, anemia poate apărea și ca urmare a utilizării anumitor medicamente (aspirină sau ibuprofen - cauzează ulcer și gastrită).

Citește șiAnemia la copii: cauze, simptome, tratament 

Simptome

Unii copii cu forme ușoare de anemie nu prezintă deloc simptome). Majoritatea simptomelor anemiei constituie rezultatul scăderii oxigenului de la nivel celular sau hipoxiei și nu sunt vizibile deoarece corpul poate deseori compensa modificările graduale în hemoglobină. Cu toate că fiecare copil experimentează diferit simptomele, cele mai des întâlnite presupun: paloarea pielii, lipsa de energie sau oboseala care se instalează rapid, amețeală sau vertigo când stă în picioare, durere de cap, durere sau inflamație la nivelul limbii (glosită), irascibilitate, icter (colorația gălbuie a pielii, ochilor și gurii), mărirea splinei sau a ficatului, creștere și dezvoltare înceată sau întârziată, probleme în vindecarea rănilor și a țesuturilor, ritm cardiac crescut (tahicardie) și dispnee (lipsă de aer). În cazul fetelor pot apărea cicluri menstruale neregulate, absente sau întârziate (amenoree).

Simptomele anemiei pot semăna cu alte probleme sanguine sau medicale. Deoarece anemia este adesea asociată cu o altă boală, este important ca medicul copilului să afle imediat simptomele experimentate de acesta. La bebeluși și preșcolari anemia din cauza lipsei de fier poate conduce la întârzieri în dezvoltare și probleme comportamentale pe termen lung, precum activitate motrice redusă și probleme în interacțiunea socială și în atenția la diverse sarcini. Cercetările demonstrează faptul că problemele în dezvoltare pot persista până în perioada școlară dacă nu sunt tratate corespunzător.

anemia la copii

Citește șiAnemia la copii - simptome si tratament 

Diagnostic

Diagnosticarea anemiei prin lipsă de fier se realizează în general în baza unei examinări fizice și a simptomelor clinice (copilul obosește ușor, pielea și buzele sunt palide și are tahicardie). Un diagnostic cert este realizat cu ajutorul testelor sanguine - de fier si feritină (se verifică numărul fiecărui tip de celule sanguine prezent într-o probă - hemoleucogramă completă - și apoi cantitatea de hemoglobină din globulele roșii). Pot fi recomandate și alte teste pentru a verifica cât fier este conținut de hemoglobină, toate aceste rezultate oferind informațiii despre prezența și gravitatea anemiei; un exemplu în acest sens este electroforeza hemoglobinei folosită pentru a identifica hemoglobină anormală în sânge și a diagnostica siclemia, talasemia și alte forme ereditare de anemie.

Rareori este necesară prelevarea unei mostre de măduvă - se extrag celule nu lichid spinal (aspirație și biopsie medulară) pentru a verifica dacă globulele roșii se formează în mod normal.

Tratament

wellkid Tratamentul specific pentru anemie este determinat în funcție de următoarele: vârsta copilului, starea generală de sănătate și istoricul medical, severitatea și forma anemiei, cauza anemiei, toleranța copilului pentru anumite medicamente/proceduri/terapii și prognosticul bolii. Uneori boala poate fi dificil de tratat și include modificări alimentare, suplimente cu vitamine și minerale, cum ar fi complexul de suplimente alimentare WellKid, modificarea medicației (dacă este cazul), tratamentul afecțiunii cauzatoare (dacă este cazul), îndepărtarea chirurgicală a splinei (dacă este anemie hemolitică), transfuzii sanguine (dacă a existat o hemoragie masivă), antibiotice (dacă există o infecție), transplant de măduvă (pentru anemie aplastică). Dacă splina copilului este mărită, i se poate interzice practicarea unor sporturi violente deoarece există riscul de ruptură a splinei ca urmare a unei răniri.

Cel mai des utilizat tratament constă în administrarea unor tablete sau sirop cu fier pe cale orală (nu pe stomacul gol, ci alături de alimente și vitamina C - cum ar fi suc de portocale pentru a spori gradul de asimilare al fierului). Absorbția fierului în organism este redusă de lapte, ceai, cafea și anumite medicamente; în urma administrării fierului veți observa o colorare în negru a scaunelor copilului. Iată și alimentele care conțin fier și trebuie incluse în alimentația copilului: carne, leguminoase (fasole și linte), ouă, pește, stafide/caise/prune uscate, legume cu frunze verzi, ovăz, ton. De asemenea, laptele praf fortifiat cu fier sau cerealele constituie o altă modalitate utilă de a crește aportul de fier.

Surse: 

http://kidshealth.org; www.chw.org; www.gosh.nhs.uk; www.webmd.com

Articolul urmator
Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
  Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

  Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

  Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
  Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

  Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

  „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
  „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

  În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

  Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
  Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

  E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

  Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
  Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

  În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
  Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

  În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii
  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii

  Dupa aproape un an de pandemie si copiii au o mare nevoie de socializare, de joaca, de o lume de basm!

  © 2024 Qbebe