Bebelușul alăptat are nevoie de vitamina D?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alăptarea este primul și cel mai important demers pe care-l putem face pentru copiii noștri pentru a le furniza cei mai valoroși nutrienți, atât de importanți pentru o creștere armonioasă. Cu toate acestea, laptele matern nu conține destulă vitamina D, una dintre vitaminele esențiale pentru sănătatea fizică și psihică a micuților noștri. Din articolul de mai jos vei afla câtă vitamina D ar trebui să primească un bebeluș alăptat și care sunt cele mai adecvate forme de administrare. Ai grijă să ții permanent legătura cu un medic pediatru, astfel încât să nu ajungi în situația de a-l expune pe bebeluș fie unui deficit al acestei vitamine, fie la un exces.

De ce bebelușii au nevoie de vitamina D

Această vitamină este una dintre cele mai importante pentru bebeluși întrucât:
• Stimulează sistemul imunitar, ferindu-i astfel de diferite îmbolnăviri
• Vitamina D are o contribuție deosebită în dezvoltarea și funcționarea creierului, în condițiile în care la nivelul acestui organ există o răspândire mare a receptorilor pentru ea, cei mai mulți fiind implicați în procesele de învățare, de memorare, de coordonare a mișcărilor
• În perioada cuprinsă între 0 și 12 luni bebelușul va crește repede și are nevoie de vitamina D pentru a-și forma mușchi mai puternici și oase sănătoase
• Vitamina D este cea care va asigura o dezvoltare optimă a dinților și va reduce riscul de apariție a cariilor în primii ani de viață
• În lipsa vitaminei D, organismul bebelușului nu ar putea produce destul calciu și fosfor
• Grație vitaminei D bebelușii pot fi feriți de apariția rahitismului în perioada copilăriei și de osteomalacie în viața de adulți (Osteomalacia presupune ca oasele să fie fragile în urma lipsei de vitamina D și calciu și să crească predispoziția spre fracturi, slăbiciune musculară și dureri la nivelul oaselor și mușchilor. Ea se instalează mai ales la nivelul oaselor picioarelor, pelvisului, șoldurilor, părții inferioare a spatelui sau la nivelul coastelor)

Citește și: 3 vitamine fără de care copilul nu s-ar  dezvolta normal

Bebelus ce sta la soareMotivele pentru care bebelușii alăptați au nevoie de suplimente pe bază de vitamina D

Chiar dacă laptele matern este foarte valoros din punct de vedere nutritiv, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: acesta nu conține suficientă vitamina D. Inclusiv în cazurile în care mama are în sânge un nivel normal al acesteia, nu înseamnă că aceasta va ajunge în cantitățile care trebuie și în laptele său. De aceea, ca să se asiguri că bebelușul va primi zilnic suficientă doza corectă de vitamina D este necesar să-i oferi și suplimente alimentare.

De asemenea, pielea bebelușilor este mai sensibilă și în aceste condiții nu pot fi expuși direct la soare precum adulții sau copiii mai mari. Din acest motiv, vitamina D nu va putea fi sintetizată mereu datorită luminii soarelui și se poate ajunge ușor la un deficit. Cu atât mai mult cu pielea bebelușului este mai închisă la culoare, cu atât mai mult vor interveni dificultățile de producere a vitaminei D.
O altă cauză pentru care este recomandat să nu se excludă suplimentele cu vitamina D și pentru bebelușii alăptați este că, de multe ori, se poate întâmpla să nu-i scoatem destul pe-afară.

Nu în ultimul rând, inclusiv când bebelușul va fi în continuare alăptat, dar în paralel se va demara și procesul de diversificare a alimentației, el nu va putea încă să primească prin intermediul alimentației solide destulă vitamina D. Practic, abia odată ce vei începe să-i oferi și pește sau ouă poți să iei în calcul faptul că va începe să aibă parte de o cantitate mai bună din această vitamină.

De câtă vitamina D ar avea nevoie bebelușii alăptați

Se recomandă ca bebelușii ce sunt hrăniți exclusiv cu lapte matern sau care primesc atât lapte matern, cât și lapte praf, să beneficieze zilnic de 400 IU (Unități Internaționale) de vitamina D.
Administrarea suplimentelor cu aceasta se va face în felul următor: se va începe să i se administreze vitamina D unui bebeluș cât de curând după naștere și se va continua cu ea până la înțărcare sau până în momentul în care acesta va reuși să consume aproximativ 1 l de lapte praf fortificat cu vitamina D sau până când va fi pregătit să consume zilnic lapte de vacă (după vârsta de 12 luni).

În plus, cantitatea de vitamina D, provenită din suplimente, pe care bebelușul ar trebui să o primească, va depinde foarte mult de alimentele solide pe care le va primi. Discută cu medicul pediatru și vezi când ar fi mai potrivit ca bebelușul să înceapă să mănânce, de pildă, mici cantități de somon, diferite brânzeturi, cereale fortificate cu vitamina D etc.. Odată ce vei putea să i le dai în mod constant, află câtă vitamina D ai mai putea să-i furnizezi datorită suplimentelor.

Mama ce ii da picaturi bebelusului eiCe fel de suplimente cu vitamina D ar putea primi bebelușii alăptați

Pentru o administrare facilă și pentru o absorbție optimă, se recomandă ca acestora să li se dea vitamina D sub formă de picături sau spray-uri pentru administrare orală.
În privința picăturilor, ar trebui să știi următoarele lucruri:
• Nu i le oferi, pentru prima dată, când știi că nu se simte bine sau când este foarte obosit- Dacă nu vei respecta această indicații, riști să le respingă

• Dă-i picături după ce l-ai hrănit deja sau când îl vezi că este binedispus- Îți va fi mai la îndemână să i le administrezi repede și să nu le respingă. Cu atât mai mult cu cât îl vei ține ocupat cu altceva, vei reduce posibilitatea să înceapă să plângă și să încerce să le dea afară din gură

• Când deschide gurița, strecoară-i picăturile mai ales în zona obrajilor, astfel încât să nu fie tentat să le scuipe

• Poți să combini picăturile cu puțin lapte matern sau cu lapte praf- Inițial îi vei da laptele cu picături și după aceea vei finaliza hrănirea cu restul de lapte rămas

• Pe măsură ce îi diversifici alimentația, strecoară-i picăturile în alimentele pe care le preferă cel mai mult- În funcție de gustul picăturolor, combină-le cu cele sărate sau cu cele dulci

Un aspect esențial de care să ții cont este acesta: niciodată nu îi vei suplimenta dozele de picături, chiar dacă ai sărit peste una anterioară. Întotdeauna vei respecta indicațiile pediatrului cu privire la doza zilnică de care are nevoie într-adevăr bebelușul!

Referitor la suplimentele pe bază de spray, și acestea ar trebui să conțină, asemenea picăturilor, în special vitamina D3 (colecalciferol). Aceasta se absoarbe cel mai bine în organism și este similară celei care se sintetizează grație expunerii la lumina soarelui. De asemenea, nu uita că și spray-ul ar trebui să aibă un gust cât mai plăcut, să nu conțină coloranți sau alți conservanți, dar nici zahăr.Vitoral D Spray pentru copii
Spre exemplu, îi poți da bebelușului Spray-ul oral Vitoral D pentru copii. Acesta are o aromă agreabilă, de căpșune, conținând xylithol (un îndulcitor blând cu dinții copiilor).
Vitoral D Spray conține vitamina D din sursă naturală, identică cu cea sintetizată de organismul uman, având un grad de absorbție superior. El este foarte important în primele faze ale dezvoltării copiilor, mai ales după o perioadă mai îndelungată în care aceștia nu au fost expuși la soare. Totodată, spray-ul nu are în componență coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoza, fiind adecvat inclusiv pentru diabetici, vegetarieni sau pentru cei care au boala celiacă.

Tu știai până acum faptul că inclusiv bebelușii alăptați au nevoie de suplimente alimentare pe bază de vitamina D?

Citește și: Ghid pe vârste: câtă vitamina D trebuie să iei, tu sau copilul

Surse:
www.babycenter.com, www.livestrong.com, www.mayoclinic.org, www.memory-key.com, www2.hse.ie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat
  O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat

  Tragedie în comuna Grănicești din județul Suceava! Un bebeluș de trei săptămâni a murit după ce a fost alăptat.

  Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv
  Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv

  O să ating un subiect pe cât de delicat și intim, pe atât de sensibil pentru mine.

  Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?
  Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?

  O femeie din SUA a trecut în anul 2012 printr-o mare dramă după ce primul ei copil, un băiețel, a decedat pe când avea doar 19 zile. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
  Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

  Postarea unei mame de pe TikTok a devenit virală după ce a arătat ce se întâmplă când bebelușul preferă să fie alăptat numai dintr-un singur sân.

  Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu
  Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu

  Legat de subiectul apa la bebeluși am tot văzut întrebări pe grupurile de mămici. Căutau răspunsuri pentru bebelușii lor de 2-3 luni, dacă le pot da apă.

  Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare
  Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare

  O femeie de peste granițe a primit o amendă de 100 de lire sterline pentru că și-a alăptat bebelușul într-o parcare publică!

  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști
  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

  Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de...

  Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”
  Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”

  O mamă a dezvăluit că medicii au forțat-o să îți pună bebelușul la dietă pentru că fiica ei ar fi prea grasă și prea mică pentru vârsta ei.

  © 2022 Qbebe