Când și cum folosești corect dușul vaginal? Reguli de siguranță pentru o sănătate intimă perfectă

Când și cum folosești corect dușul vaginal? Reguli de siguranță pentru o sănătate intimă perfectă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre activitățile ce țin de igiena intimă feminină se numără și efectuarea dușurilor vaginale. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla nu doar cum să procedezi pentru ca aceste proceduri să se desfășoare în deplină siguranță, ci și de ce este esențial să ceri și sfatul unui medic înainte de a recurge la un duș vaginal.

Dușul vaginal- ce reprezintă

Dușul vaginal se referă la spălarea sau la irigarea vaginului cu ajutorul apei sau a altor fluide. Acestea din urmă variază, iar seturile destinate realizării dușurilor vaginale conțin de obicei amestecuri semipreparate, care să fie combinate ulterior cu apă, cu apă cu oțet etc..

Motive pentru care se recurge la dușurile vaginale

Potrivit medicilor ginecologi, femeile care optează pentru un duș vaginal au la bază motive precum:

  • Curățarea vaginului după menstruație
  • Îndepărtarea secrețiilor vaginale
  • Realizarea igienei după actul sexual
  • Dorința de a scăpa de mirosurile neplăcute
  • Prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală

Cu toate acestea, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: vaginul are capacitatea de autocurățare, producând mucus, care acționează natural pentru a curăța sângele, scurgerile sau sperma. În aceste condiții, dușurile vaginale nu sunt o necesitate, fiind mult mai important ca zi de zi să se respecte următoarea regulă: spălarea exteriorului vaginului cu apă și cu un săpun/un alt produs din ingrediente cât mai blânde, care să nu irite și să nu destabilizeze echilibrul microflorei vaginale, favorizând infecții.

În ceea ce privește îndepărtarea mirosurilor neplăcute din zona intimă, trebuie neapărat să ținem cont de următorul îndemn: orice modificare a mirosului vaginal, însoțită și de alte manifestări (cum ar fi mâncărimi, secreții vaginale cu aspect modificat, senzație de disconfort la urinare, dureri în timpul actului sexual etc.), trebuie să ne determine să ne gândim la posibilitatea de a avea o infecție și să ne trimită cât mai curând la medic. Numai acesta va pune un diagnostic, va prescrie un tratament și, dacă va considera că se impune, va recomanda eventual și efectuarea unui duș vaginal.

Referitor la infecțiile cu transmitere sexuală, în situația în care se va utiliza un duș vaginal, probabilitatea ca agenții patogeni să se răspândească din vagin pe tot tractul reproductiv este ridicată. Acest risc este cu atât mai mare cu cât, în anumite cazuri, boli cu transmitere sexuală precum Chlamydia sau gonoreea, nu sunt însoțite întotdeauna de simptome.

Utilizarea dușurilor vaginale- posibile riscuri

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la următoarele concluzii:

  • Dușurile vaginale contribuie la dezechilibrarea microflorei vaginale normale, stimulând proliferarea microorganismelor dăunătoare
  • Pe fondul circulației fluidului provenit de la duș, agenții patogeni prezenți în partea inferioară a aparatului genital pot ajunge cu ușurință în zona cervixului, a trompelor uterine și chiar în abdomen
  • Utilizarea dușurilor vaginale predispune spre colonizarea excesivă a florei vaginale cu infecții transmise pe cale sexuală, în special Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis
  • În cazul în care există deja o afecțiune precum boala inflamatorie pelvină (apare când o infecție vaginală se extinde spre organe precum uterul, ovarele, trompele uterine), un duș vaginal o poate agrava și poate favoriza complicații (de exemplu, dificultatea de a rămâne însărcinată, riscul de sarcină extrauterină, riscul ca bebelușul să aibă la naștere o greutate mai mică decât ar fi normal etc.)

Specialiștii susțin că o frecvență ridicată a dușurilor vaginale, fără să existe o indicație venită din partea unui medic, va afecta aciditatea naturală ce caracterizează microflora vaginală (în mod normal, pH-ul vaginal se situează undeva între 3,5 și 4,5). În aceste condiții, se va mări și pericolul de a ne confrunta cu:

  • Infecții fungice- Cele mai cunoscute sunt candidozele, pe care le poți recunoaște ușor după următoarele simptome: iritație, prurit, senzație de arsură la urinare, secreții vaginale cu aspect de brânză dulce, dense
  • Vaginoze bacteriene- Survin pe fondul inflamațiilor provocate de proliferarea excesivă a bacteriilor din vagin, microflora vaginală fiind dezechilibrată. Manifestările caracteristice unei vaginoze bacteriene sunt: mâncărimi, senzație de arsură la urinare, scurgeri vaginale gri, verzui, albicioase, cu miros ca de pește
  • Iritații și uscăciune vaginală- Acestea pot fi mai severe dacă te afli în perioada de menopauză, când diminuarea nivelului de estrogen favorizează pierderea elasticității și a lubrifierii vaginului

Dușurile vaginale și sarcina

Primul aspect de care trebuie să ții seama este acesta: efectuarea dușurilor vaginale conduce la micșorarea șansei de a rămâne însărcinată. Explicația oferită de specialiști este următoarea: microflora vaginală echilibrată este importantă pentru a rămâne însărcinată. Odată ce în vagin pătrund elemente străine, tot echilibrul de acolo va fi dat peste cap, ceea ce poate conduce și la imposibilitatea de a concepe.

În același timp, dușul vaginal poate să conducă la răspândirea unor microorganisme dăunătoare deja prezente în vagin la nivelul ovarelor, uterului și a trompelor uterine. Ca urmare, poate suferi o infecție, iar sarcina se poate fixa în alt loc decât trebuie: va apărea sarcina extrauterină (ectopică).

Nn în ultimul rând, dacă sarcina este deja prezentă, dușul vaginal supune tractul vaginal unor factori externi, care ar putea expune uterul la o infecție, la apariția unei infecții și în sacul amniotic, putându-se ajunge la o naștere prematură.

Utilizarea dușului vaginal- reguli de siguranță

Pentru ca dușul vaginal să nu îți dăuneze în niciun fel ci, dimpotrivă, să îți fie de folos în prevenirea infecțiilor, este necesar să ții cont de sfaturile de mai jos:

Alege produsul potrivit

Cele mai indicate dușuri vaginale sunt cele care se bazează pe ingrediente cât mai naturale, cât mai blânde, care sunt lipsite de parfumuri, de arome artificiale, de substanțe care usucă. Dacă nu vei alege un asemenea produs, vei fi în situația de a avea de suferit nu numai din cauza iritațiilor și inflamațiilor, ci și de pe urma infecțiilor.

Umple recipientul pentru duș cu soluția avută la dispoziție

Urmează cu strictețe indicațiile de pe ambalajul produsului când prepari soluția. Dacă, în momentul în care umpli recipientul cu ea, ți se pare că este prea multă, rezumă-te să utilizezi doar cantitatea care este adecvată recipientului.

Așează-te în cadă sau în cabina de duș

Cel mai igienic este să mergi în baie când vrei să efectuezi dușul vaginal. Vei împiedica scurgerile nedorite de soluție pentru duș și, în plus, vei putea să finalizezi procesul în cele mai bune condiții.

Clătește cavitatea vaginală cu soluția din recipientul pentru duș

Inserează cu grijă irigatorul cu soluție în vagin, ținându-l cu ambele mâini (degetele mari vor fi așezate cât mai aproape de canulă) și vei începe să ții recipientul apăsat pentru ca soluția să poată curge. Vei continua să apeși până când vei folosi toată soluția avută la dispoziție.

Curăță partea exterioară a vaginului

Rămâi în cadă/în cabina de duș și ai grijă să te speli cu apă obișnuită și cu un săpun/un alt produs special pentru igiena intimă din ingrediente cât mai blânde pentru a te asigura că ai îndepărtat orice urmă de soluție prelinsă în exteriorul vaginului.

Igienizează dispozitivul folosit la duș

Urmează indicațiile de pe ambalajul produsului și curăță/dezinfectează recipientul utilizat pentru dușul vaginal. Depozitează recipientele într-un loc ferit, curat, așa cum este indicat pe ambalaj.

Un produs potrivit pentru a-l utiliza dacă vei face un duș vaginal este reprezentat de Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack. Disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro, produsul constă într-un irigator vaginal (o canulă cu valvă și un recipient cu gât flexibil) plus 10 tablete efervescente (acestea conțin extracte bio-active de plante, astfel încât produsul este natural, fără parfum, fără conservanți).

Dispozitivul este numai bun pentru igiena vaginală și pentru prevenirea infecțiilor vaginale și se poate folosi în oricare dintre următoarele poziții: așezată pe toaletă, sub duș sau în cadă. Dozarea flaconului corespunde unei tablete.

În vederea obținerii unei igiene intime corecte, Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack se utilizează după cum urmează:

  • Umple flaconul cu apă călduță până la nervuri (capacitatea flaconului este suficienta pentru o spălătură)
  • Rupe tableta Multi-Gyn în jumătate, cu mâinile uscate și o vei pune în flacon
  • Înșurubează canula și așteaptă până când observi că tableta s-a dizolvat complet
  • Canula va fi introdusă în vagin în poziția care îți este mai la îndemână
  • Flaconul va fi strâns în mână, o singură dată, astfel încât lichidul să poată realiza spălarea vaginului
  • Recipientul nu trebuie golit de tot
  • Flaconul și aplicatorul vor fi clătite cu apă caldă

Dacă te confrunți cu disconfort vaginal sau cu o infecție, poți recurge la Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack de 2 ori pe zi, timp de 5 zile sau la recomandarea medicului. Pentru o igienă intensivă, este indicat să se utilizeze dispozitivul 1 dată pe săptămână.


Surse: medicinenet.com, wikihow.com, womenshealth.gov

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat
Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu
    Cum este corect: m-ai sau mai? Află când se scrie cu cratimă și când nu

    Cuvintele omofone „m-ai” și „mai” îți pot crea o ușoară confuzie, deoarece, așa cum le spune denumirea, ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?
    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?

    Speculul vaginal este un instrument folosit de mai bine de 150 de ani de către medicii ginecologi, însă seamănă cu un instrument medieval de tortură. De ce mai există și...

    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

    Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?
    Este în regulă să folosești filtre când îți pozezi copiii?

    Rețelele de socializare au devenit o parte din viața noastră. Implicit și filtrele, care se regăsesc pe absolut fiecare platformă de social media. Chiar dacă nu le folosim, le...

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    © 2024 Qbebe