Ce fel de căști audio sunt recomandate pentru copii

Printre accesoriile pe care copilul le poate dori foarte mult, pe măsură ce crește, se află și căștile audio. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să fie cele pe care ar trebui să i le cumperi, astfel încât să-i asigure confort și siguranță deplină.

Care sunt cele mai importante lucruri de care să ții cont dacă îi vei oferi copilului căști audio

În ultimele decenii, Organizația Mondială a Sănătății a observat următoarea tendință: peste 1 milion de copii și tineri sunt în pericol de a-și pierde auzul din cauza utilizării excesive a device-urilor și a zgomotelor prea puternice. De aceea, experții recomandă, pentru părinți, să fie cât mai atenți când vine vorba despre expunerea urechilor copilului la diverse zgomote.
Întrucât utilizarea căștilor audio a devenit tot mai frecventă, este necesar să ai în vedere următorul aspect: indiferent de tipul acestora, volumul sunetului trebuie controlat permanent. Fie că vom achiziționa căști dotate cu soft-uri ce permit fixarea în prealabil a volumului, fie că noi înșine vom avea grijă de reglarea acestuia ori de câte ori copilul vrea să își pună căștile la urechi, este misiunea noastră să sesizăm dacă sunetul nu depășește valoarea zilnică admisă considerată sigură, pentru un interval de 8 ore: 85 decibeli.

Un alt demers foarte important este ca, de la început, să-i explici de ce nu este bine să aibă parte de un volum ridicat al sunetelui și să alegeți niște căști care să dispună de sunet de calitate. În acest fel nu vei risca, de exemplu, ca micuțul să facă rost de unele pe ascuns și să se expună prea mult timp sunetelor puternice.
De asemenea, nu uita că durata folosirii căștilor este esențială în protejarea sănătății urechilor copilului. Medicii spun că ideal este să nu se asculte la căști mai mult de 2 ore, într-un interval de 24 de ore. Aceste 2 ore nu trebuie să fie legate între ele, ci vor fi separate, în mai multe momente ale zilei.

O concluzie a specialiștilor este că inclusiv purtarea de căști, la volum redus, pentru mai multe ore pe zi, poate fi dăunătoare pentru urechile sensibile ale unui copil. În aceste condiții, de tine depinde să-l supraveghezi  și să-l obișnuiești să nu apeleze mult la ele. Pentru a avea mai multe șanse de succes, este preferabil să stabilești reguli clare, pe care copilul să le respecte de la o vârstă fragedă.
Nu în ultimul rând, nu uita că tu însăți ești model pentru copil și din acest punct de vedere. Astfel, dacă acesta va sesiza că tu stai mult timp cu căștile, că le utilizezi la volum mare, va fi tentat să te imite. În schimb, dacă te va observa că nu apelezi excesiv la ele și că nu îți place să ai parte de volum ridicat, va fi mai înclinat să procedeze la fel.

Citește și: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre urechile copilului

Criterii pe care să le iei în calcul când vei cumpăra căști audio pentru copilul tău

Ca să te asiguri că auzul copilului nu va avea de suferit în urma utilizării căștilor, ar trebui să ai în vedere anumite aspecte când vei începe să le cauți pe cele mai potrivite. Iată ce ar trebui să urmărești:
Optează pentru căști obișnuite, nu pentru cele tip bluetooth
Chiar dacă acestea din urmă au devenit din ce în ce mai populare, acest lucru nu înseamnă că trebuie neapărat ca și copilul tău să aibă parte din ele. Dimpotrivă, medicii atrag atenția asupra următorului fapt: căștile bluetooth trimit undele sunetelor direct în canalul auditiv, afectând mai mult timpanul. Mai ales dacă acestea sunt utilizate zilnic, pot afecta auzul copilului pe termen lung.
Mult mai bune pentru copil sunt cele obișnuite, pe urechi, deși sunt mai voluminoase și mai dificil de transportat.

Verifică dacă banda căștilor i se potrivește copilului
În mod normal, căștile de calitate vor avea banda reglabilă, putându-se adapta perfect dimensiunilor capului copilului. Dacă nu vei avea la dispoziție unele de acest tip, cel puțin orientează-te spre unele speciale pentru copii, care să fie exact pe mărimea micuțului.

Alege niște căști care să se poată plia
Va fi cel mai bine să-i oferi copilului un asemenea model, întrucât îi va fi mult mai ușor să le depoziteze și să le transporte.

Căștile ar trebui să fie cât mai confortabile
Pentru o experiență cât mai pozitivă a utilizării căștilor, este foarte important ca modelul ales să fie dotat cu mici pernuțe. Rolul lor este să evite producerea oricărui disconfort la nivelul urechii, chiar dacă dimensiunea căștilor nu este atât de mare încât să acopere total urechile.

Orientează-te către căști care să aibă cupele cât mai pe măsura urechilor copilului
Dacă acestea vor acoperi perfect urechile, copilul se va bucura sunet de calitate mai bună, dat fiind faptul că acestea vor izola mai bine sunetele venite din exterior. Un alt avantaj major este că vei putea să le setezi volumul sunetului la un volum mai redus, ceea ce este ideal pentru protejarea auzului.

Fetite ce poarta casti audio

Încearcă să faci rost de căști care să izoleze complet sunetele din exterior
Chiar dacă acestea sunt mai scumpe, ele vor oferi un grad de protecție sporit auzului. Cel mai important rol al lor este că nu vor permite ca urechile să fie afectate de un surplus de decibeli, creat în condițiile în care urechile copilului nu vor auzi doar sunetele din căști, ci și pe cele din afară.

Nu uita de cutiile de protecție pentru căști
Întrucât știi că micuțul tău va umbla cu căștile peste tot, este foarte important să le poată ține într-un recipient cât mai sigur. De aceea, încearcă să găsești o cutie specială, în care acestea să încapă perfect. Va fi o modalitate excelentă de a le proteja mai bine!

Exemple de măsuri pe care să le iei pentru a proteja urechile copilului

Pentru ca auzul copilului să fie oricând protejat, ține cont de sfaturi precum:
Cumpără-i niște căști audio cu sunet de calitate
Procedând așa, te vei asigura că nu va fi tentat permanent să crească volumul sunetului pentru a putea auzi bine. Dacă va avea căști de calitate, sunetul va fi suficient de clar și când nu are volum ridicat.

Verifică dacă volumul sunetului la care se expune la căști nu e prea mare
Ca să ne dăm seama de așa ceva, ar trebui să încercăm să-i vorbim copilului când acesta se află cu căștile la urechi. Desigur, dacă are niște căști speciale, ce izolează sunetele de exterior, nu ne va auzi, dar dacă este vorba despre căști obișnuite, ar trebui să ne poată auzi.
Un alt mijloc de a ne lămuri asupra acestui aspect este următorul: dacă auzim și noi ce ascultă copilul, înseamnă că sunetul este mult prea puternic și poate fi dăunător sănătății urechilor.

Determină-l să mai facă pauze de la ascultatul la căști
De exemplu, ar fi ideal ca un copil să nu asculte muzică la căști mai mult de 1 oră fără pauză. Găsește și alte activități atractive, prin care să-l mai distragi de la ascultatul la căști, astfel încât să nu se ajungă la excese.

Încearcă să găsești dispozitive care să permită o setare în prealabil a volumului sunetului, pe care copilul să nu știe să o modifice
Este cea mai sigură metodă pentru ca acesta să nu se expună unor sunete prea puternice.

Dopuri de spuma pentru urechi Menajează urechile copilului cu ajutorul unor dopuri speciale
Acestea trebuie folosite când știi că în preajma copilului vor fi sunete cu mulți decibeli. Spre exemplu, ele sunt binevenite în caz de concerte, dar și de venire în contact cu sunetele create de o mașină de tuns iarba (ce poate ajunge sau depăși 90 decibeli), de diferite utilaje folosite în construcții (ce pot depăși 100 decibeli) etc..
O variantă de dopuri pentru urechi sunt și cele din spumă, din gama „Quies" . Ele au fost special create pentru a atenua sunetele mai mici de 35 decibeli și se utilizează în felul următor:
• Modelează dopul cu degetele
• În timp ce ții apăsat dopul, îl vei introduce în canalul auditiv
• În câteva secunde, dopul se va ajusta după forma canalului auditiv

Tu știai până acum detalii ce țin de calitățile pe care ar trebui să le aibă căștile audio pe care le va folosi un copil?

Citește și: De ce folosirea căștilor poate fi periculoasă pentru sănătatea urechilor?

Surse:
www.best-ear-buds.com, www.healthline.com, www.ironhorsetrading.net, www.mumonthemove.com, www.pintsizepilot.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele două anestezii care sunt recomandate pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice minore
  Cele două anestezii care sunt recomandate pentru copii în cazul intervențiilor stomatologice minore

  De multe ori intervențiile stomatologice minore de care au nevoie copiii nu pot fi realizate în lipsa unei sedări. Există două tipuri de anestezii utilizate în practică:...

  Vocea Alexandrei trebuie auzită! Înregistrările audio de la 112 sunt publice și un exemplu de așa NU, niciodată!
  Vocea Alexandrei trebuie auzită! Înregistrările audio de la 112 sunt publice și un exemplu de așa NU, niciodată!

  Mi-a luat 12 ore să îmi fac curaj să ascult înregistrările de la 112 cu Alexandra, cu ultimele ei momente din viață. La primele 2 secunde am izbucnit în plâns...

  Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!
  Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!

  În încercarea de a preveni riscul ca noul coronavirus să se răspândească în școli, mai multe unități de învățământ din țară au hotărât...

  Ce galerii pentru perdele sunt recomandate în camera copilului
  Ce galerii pentru perdele sunt recomandate în camera copilului

  Amenajarea camerei copilului este ceva ce sigur îți va face plăcere. Decorul ferestrei nu este însă doar o alegere de design, ci și una de siguranță. Este înțelept...

  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină
  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

  Controlul medical periodic este vital în fiecare trimestru al sarcinii, atât pentru a urmări evoluția prenatală, cât și pentru a detecta din timp eventualele probleme....

  Ești grasă de nu încapi în oglindă! Înregistrări audio șocante cu o profesoară care își insultă elevii
  Ești grasă de nu încapi în oglindă! Înregistrări audio șocante cu o profesoară care își insultă elevii

  La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul,...

  „Sunt o mamă sensibilă și cresc un copil la fel de sensibil"
  „Sunt o mamă sensibilă și cresc un copil la fel de sensibil"

  Sunt o persoană sensibilă și nu, nu îmi este rușine să recunosc!

  Părinți, atenție la dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți!
  Părinți, atenție la dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți!

  Deși pot părea mici și insignifianți, dinții de lapte ai copiilor dumneavoastră au o importanță deosebită pentru dezvoltarea unei danturi corecte și sănătoase. Poate ați auzit...

  © 2021 Qbebe