Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Ce să faci când bebelușul tău are nasul înfundat

Nasul înfundat la bebeluș este una dintre cele mai frecvente cu care se confruntă o proaspătă mămică. Aceasta îi provoacă mult disconfort micuțului și adesea ne întrebăm ce putem face pentru a-l ajuta să respire mai ușor. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla nu numai care sunt cele mai cunoscute cauze ce favorizează apariția nasului înfundat la bebeluși, precum și demersurile pe care le putem face oricând pentru a-i face pe aceștia să se simtă din nou bine. Cu toate acestea, nu uitați să vă observați cu atenție bebelușul și, dacă observați că starea sa nu se îmbunătățește, că are febră și alte simptome (precum tuse, senzație de letargie, lipsă de poftă de mâncare, diaree, infecții la nivelul urechii etc.), să luați imediat legătura cu un pediatru.

Care sunt cele mai comune cauze ale nasului înfundat la bebeluși

Mai ales în primele luni de viață, prezența nasului înfundat la bebeluși ne poate crea numeroase probleme. Specialiștii spun că acest fenomen este mai frecvent întrucât:

Bebelușii se confruntă adesea cu reflux după ce sunt hrăniți.

Deși de cele mai multe ori, după ce primesc lapte, micuții au regurgitații, se poate întâmpla ca o foarte mică parte a laptelui să treacă în pasajele nazale. Acest fapt va provoca o mică inflamație acolo, ceea ce va favoriza apariția senzației de nas înfundat.

Bebelușii pot avea un mucus mai abundent.

Pentru ca bebelușii să fie mai bine protejați de praful și de alte particule nocive din atmosferă, năsucurile lor au tendința de a produce mucus mai abundent. Ei neavând încă posibilitatea să respire așa cum o facem noi, cei mari, nu este exclus să aibă adesea nasul înfundat.

Bebelușii nu pot strănuta cu putere.

Întrucât bebelușii nu pot încă să strănute cu putere, așa cum pot copiii mai mari și adulți, pasajele lor nazale nu se pot curăța la fel de bine. Iată de ce sunt mai predispuși apariției disconfortului unui nas înfundat

Bebelușii sunt mai predispuși contactării virușilor și bacteriilor ce pot duce la răceală, gripă sau la diverse infecții la nivelul urechii.

În condițiile în care sistemul imunitar al bebelușilor este încă în plină formare, ei sunt mai „receptivi", de pildă, la a contacta tot felul de rinoviruși ce pot cauza răceli sau gripe. Nu ar trebui deci să ne mirăm că ai noștri bebeluși pot fi răciți de mai multe ori pe an!
În ceea ce privește probabilitatea contactării unor infecții la nivelul urechilor, se poate spune că acestea sunt mai posibile în primele luni de viață ale bebelușului întrucât tubul care unește urechea mijlocie cu gâtul este încă foarte mic. De aceea, posibilitatea ca acolo să pătrundă bacterii sau viruși este mai mare.

Adesea se întâmplă ca, în caz de răceală, lucrurile să se complice și micuțul să aibă și o infecție la nivelul urechii, în condiții în care aceasta este mai predispusă inflamației. Cu atât mai mult cu cât acolo este un mediu cald și umed, favorizat și de prezența cerumenului, iar mucusul acumulat în nas să vină în contact și cu alte bacteriile, pot apărea inclusiv otitele.

Docuspray

Putem să prevenim apariția nasului înfundat la bebeluș dacă vom încerca să menținem urechile bebelușului cât mai curate. În acest sens ne putem ajuta și de produsele pentru igiena și protecția urechii din gama Quies, potrivite inclusiv pentru persoanele ce au aparat auditiv.

De exemplu, pentru bebelușii de la 30 de luni în sus poți apela la Docuspray (spray auricular, 50 ml), bazat pe oligoelemente marine. Acesta este o soluție pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor, conținând elemente active ce fluidifică și dizolvă cerumenul. Nu conține gaz propulsor și este sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv și a timpanului.

Doculyse-spray-auricular

Docuspray se poate pulveriza o dată sau de 2-3 ori pe săptămână. De asemenea, poți folosi și Doculyse spray (30 de ml) dacă este vorba de o hipersecreție de cerumen la bebelușii de peste 6 luni. Pentru prevenția formării dopurilor de ceară se vor face 1-2 pulverizări de spray, în fiecare ureche, o dată pe săptămână. În schimb, dacă este vorba despre un dop de ceară proaspăt format, se va proceda astfel: se pulverizează o dată sau de două ori, se ține capul înclinat și se lasă să acționeze cam 15 minute.

Utilizăm picături pe bază de apă de mare

Acestea vor fi eficiente inclusiv pentru bebelușii mai mici de 6 luni. Înainte de a le aplica, ideal este să încerci să îndepărtezi excesul de mucus. Poți să încerci să faci acest demers cu ajutorul unei seringi, procedând astfel:

 • Plasează seringa în nara cu probleme a bebelușului
 • Trage ușor seringa pentru a scoate din mucus
 • Îndepărtează ușor seringa din nasul bebelușului
 • Spală bine seringa
  După aceea pune câteva picături cu apă de mare în fiecare nară și vei vedea că bebelușul va ajunge să se simtă tot mai bine.

picaturi-de-nas-la-bebelus

Îndepărtează mucusul deja întărit

Ideal este să previi ca mucusul din nasul înfundat al bebelușului să ajungă să se întărească, întrucât acesta va accentua mult senzația de nas înfundat la bebelus. Una dintre cele mai recomandate metode în acest nas este să apelezi la un aspirator nazal. Încearcă să alegi unul de calitate, despre care să știi că este sigur pentru bebeluș.

Dacă nu vrei totuși să apelezi la așa ceva, rezumă-te fie la o seringă, fie pur și simplu vei încerca să îndepărtezi mucusul cu ajutorul unor bețișoare de vată și a apei călduțe. Ai însă mare grijă cum manevrezi bețișoarele și limitează-te la mucusul care este la marginea nărilor, fără a încerca să le introduci mai adânc în nas!

Expune-ți bebelușul la abur

Pentru a ușura disconfortul produs de un nas înfundat la bebeluș, este indicat să-ți expui bebelușul la aburi.
Fie că îi vei face o baie foarte caldă, fie că vei închide ușa de la baie și vei lăsa aburul provenit de la apa fierbinte să circule liber, oricare dintre aceste metode vă pot fi de mare ajutor.

Apelează la un umidificator pentru nasul infundat la bebelus

În cazul în care bebelușul are nasul înfundat, se va simți rapid mai bine dacă aerul pe care-l respiră este mai umed. Poți să favorizezi acest fenomen cu ajutorul unui umidificator, pe care să-l plasezi în camera bebelușului.
Nu uita să cureți regulat umidificatorul pentru a preveni apariția bacteriilor și mucegaiului.

Ai grijă ca bebelușul să fie cât mai bine hidratat

Hidratarea va ajuta ca mucusul să fie mai fluid și să se elimine mai ușor. Pe lângă hidratarea directă cu ajutorul picăturilor saline sau expunerii la un aer mai umed, este necesar să fii atentă și la hidratarea bebelușului prin intermediul alimentației.

Astfel, bebelușul trebuie să primească un aport suficient de lichide, fie că este vorba despre lapte matern, lapte praf, supe, sucuri de fructe, apă sau ceai. Cel mai recomandat dintre toate este însă laptele matern, care este bogat în numeroase substanțe nutritive.

nas-infundat-la-bebelus

Citește și: Raceala la bebelusi-simptome, tratament, sfaturi 

Ține-l pe bebeluș și în poziție verticală

Pentru a-i ușura respirația când are nasul înfundat, străduiește-te să-ți ții bebelușul cât mai în sus. În funcție de vârsta pe care o are, ține-l în brațe și plimbați-vă prin casă, pune-l într-un scăunel de mașină sau în orice alt scăunel ce-i poate conferi siguranță și confort.

Schimbă-i poziția din timpul somnului

În condițiile în care se știe că poziția perfect orizontală nu este deloc potrivită pentru nasul înfundat, străduiește-te ca, în timp ce bebelușul doarme, să-i asiguri alte poziții, mai confortabile. De exemplu, pe timpul zilei îl poți lăsa să doarmă în scăunelul său de mașină sau în alt scăunel special. Pe timpul nopții, ai grijă să-i ridici ușor capul. De exemplu, pune un prosop rulat sub salteaua de la pătuț. Supraveghează-l însă cu mare atenție!

Apelează la un remediu natural - ceapa eșalotă

Despre ceapa eșalotă se spune că are o mare capacitate de a absorbi bacteriile și virușii, iar dacă va fi combinată cu ulei de eucalipt va putea fi foarte benefică inclusiv pentru nasul înfundat al bebelușului.

Tot ce ai de făcut este să zdrobești o astfel de ceapă, să o pui pe o farfurie și să torni peste ea puțin ulei esențial de eucalipt. Las-o acolo pentru 12 ore, după care o vei schimba cu una nouă. Vei observa că bebelușul va reuși să respire mai ușor!

Citește și: 11 remedii naturale la care să apelezi când copilului îi curge nasul

Voi mai știți și alte metode eficiente în caz de nas înfundat la bebeluși?

Surse:
www.babycentre.co.uk; www.bellybelly.com.au; www.huffingtonpost.com; www.mamamika.weebly.com; www.motherandbaby.co.uk ;www.webmd.com

Ce faci dacă produci prea mult lapte când alăptezi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum alăptezi când bebelușul are nasul înfundat
  Cum alăptezi când bebelușul are nasul înfundat

  Alăptarea unui bebeluș cu nasul înfundat se poate dovedi o reală provocare, dar continuă să rămână un beneficiu semnificativ pe care i-l poți oferi celui mic. Îți...

  Bebe are nasul înfundat? Iată cum scapi de această problemă!
  Bebe are nasul înfundat? Iată cum scapi de această problemă!

  Nasul înfundat la bebeluși poate fi o bătaie de cap, să recunoaștem. Cei mici au tendința să respire mai mult pe nas, nefiind obișnuiți să-și folosească și gura în...

  Ce faci când bebelușul adoarme la sân
  Ce faci când bebelușul adoarme la sân

  Oricui i se poate întâmpla ca bebelușul să adoarmă de îndată ce este pus la sân sau curând după aceea. Parcurge articolul următor pentru a vedea ce este...

  Ce faci când bebelușul refuză mâncarea
  Ce faci când bebelușul refuză mâncarea

  Una dintre cele mai mari provocari din primul an de viață al bebelușului este când acesta începe să refuze mâncarea. Fie că este vorba despre lapte, fie că este vorba...

  Ce faci când bebelușul se îneacă
  Ce faci când bebelușul se îneacă

  Printre cele mai mari spaime ale unei mame se numără și clipele în care bebelușul se îneacă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum ar trebui să...

  Ce faci când bebelușul are frisoane
  Ce faci când bebelușul are frisoane

  Cand vine vorba de frisoane la copii, cei mai mulți părinți se îngrijorează și tind să intre în panică. Însă frisoanele sunt un mecanism de apărare a organismului,...

  Provocări din viața de părinte: ce faci când bebelușul are dermatită atopică?
  Provocări din viața de părinte: ce faci când bebelușul are dermatită atopică?

  Poveștile încep cu „a fost odată ca niciodată", însă povestea ta, ca părinte, a început cu diagnosticul: dermatită atopică. "Zmeul" căruia...

  © 2019 Qbebe