Otita si copiii: cauze, simptome, tratament

Otita si copiii: cauze, simptome, tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Otita la copii reprezinta o inflamatie la nivelul urechii care apare in special dupa episoade de infectii respiratorie, fiind mai des intalnita decat s-ar putea crede. Din ce cauze apare otita, prin ce simptome se caracterizeaza si ce tratament necesita veti afla in articolul urmator.

Ce este otita - clasificare

Otita (otita medie) este desemnata drept inflamatia urechii medii si a mucoasei sale cauzata de obicei de bacterii, care apare cand se acumuleaza lichid in spatele timpanului. Orice persoana se poate confrunta cu aceasta problema de sanatate, insa mai des apare la copii (5 din 6 copii conform statisticilor prezinta cel putin un episod de otita pana la varsta de 3 ani); constituie una din cauzele importante de pierdere a auzului. In functie de tipurile de simptome asociate, exista trei tipuri principale de otite:
- Otita medie acuta: tipul cel mai des intalnit (parti din urechea medie sunt infectate si inflamate, iar lichidul ramane blocat in spatele timpanului) ceea ce determina durere in ureche (uneori apare si febra)
- Otita medie cu efuziune sau seroasa care apare uneori dupa ce se finalizeaza un episod de infectie la nivelul urechii, iar lichidul ramane in spatele timpanului. Pot sa nu existe simptome, insa medicul va putea identifica lichidul din spatele timpanului cu un otoscop
- Otita cronica cu efuziune care apare cand lichidul ramane in urechea medie un timp indelungat sau revine in mod continuu, chiar daca nu exista nicio infectie. Acest tip de otita determina o slabire a sistemului imunitar al copiilor si in plus poate afecta si auzul

Citeste siOtita la copii: cauze, simptome, tratament

otita la copii

Cauze ale otitei

O infectie a urechii este de obicei cauzata de bacterii si apare dupa ce un copil prezinta durere de gat, raceala sau alte infectii respiratorii superioare. Daca infectia superioara respiratorie este bacteriana, aceleasi bacterii se pot raspandi la urechea medie; dimpotriva, daca este de natura virala, precum o raceala, bacteriile pot fi atrase in mediul prietenos cu acestea si pot progresa in urechea medie ca infectie secundara. Drept urmare a infectiei, lichidul se acumuleaza in spatele timpanului.

Pentru a intelege exact ce se intampla, este important sa cunoasteti anatomia urechii. Aceasta este compusa din trei parti: externa, medie si interna. Cea externa include tot ceea ce se vede in exterior, inclusiv portiunea de piele aferenta, dar si canalul auditiv (incepe la deschiderea urechii si se intinde pana la timpan - o membrana care separa urechea externa de cea medie). Apoi, urechea medie este amplasata intre timpan si cea interna. In interiorul sau se gasesc niste oase mici care transmit vibratiile sonore de la timpan la urechea interna, oase inconjurate de aer. Urechea interna contine labirintul, structura care contribuie la mentinerea echilibrului din corp, iar cohleea este un organ care transforma vibratiile sonore in semnale electrice care sunt transportate catre creier prin nervul auditiv. In aparitia otitei pot fi implicate si parti adiacente ale urechii, precum trompa lui Eustachio - conecteaza partea superioara a gatului de urechea medie si asigura aer proaspat pentru aceasta, dreneaza lichidul si mentine presiunea aerului la nivel constant intre nas si ureche. Adenoizii sunt mici portiuni de tesut localizate in zona aflata in spatele nasului, deasupra gatului si langa trompa lui Eustachio si sunt compusi in mare parte din celule ale sistemului imunitar; combat infectia prin blocarea bacteriilor care intra prin gura.

medicSfatul specialistului

"Otita de piscină (externă) este frecventă în sezonul cald, cei mai afectaţi fiind copiii, iar simptomele sunt: dureri şi prurit (mâncărimi) la nivelul urechii, scurgeri purulente (otoree purulentă), senzaţia de ureche înfundată. Se vindecă fără sechele dacă tratamentul este administrat corect şi prompt, în caz contrar, otita externă poate duce la afectarea calităţii auzului şi poate chiar la piederea definitivă a auzului, din această cauză vizita la specialistul ORL se impune in toate cazurile. Tratamentul - toaletă locală urmată de aplicarea unor topice rezolvă problema şi în acelaşi timp pacientul află de la specialistul ORL că automedicația poate produce mici dezastre. Otita de piscina poate fi prevenită prin folosirea dopurilor pentru urechi, cască, sau orice alt produs care limitează pătrunderea apei şi implicit a microbilor." ne spune dr. Stuparoiu Vatau Adriana Emilia, medic specialist ORL

Dopuri din silicon pentru inot - COPII x 6 bucatidop ureche
• Reutilizabile!
• Fabricate din silicon etans!

Instructiuni de folosire:
• Se modeleaza dopul sub forma de disc.
• Se acopera urechea curata si uscata, cu dopul.
• Se apasa marginile dopului pana adera perfect.

Simptome ale otitei

Din pacate, cea mai mare parte din episoadele de otita apar inainte ca cei mici sa invete sa comunice. Daca copilul nu este suficient de mare pentru a va transmite faptul ca resimte durerea, este bine sa urmariti: daca trage/duce mana la ureche/urechi, daca se agita sau plange, daca are probleme cu somnul, apetit scazut, daca are febra mai mare de 38 grade C (in special bebelusii si copiii mici), daca prezinta lichid scurs din ureche, neindemanare sau probleme cu echilibrul, probleme cu auzul sau nu raspunde la sunete de intensitate redusa, o stare de dispozitie proasta/irascibilitate. Mai pot aparea si varsaturi/diaree, coriza sau rinoree. 

medicSfatul specialistului

Dr. Bocodi Sorin, medic specialist medicina de familie (Sibiu, str. N.Iorga, nr 50,Tel 0269/213512, Email:drsorinb78@yahoo.com) ne ajuta cu informatii importante:
"Urechea medie este zona urechii cuprinsă între timpan și labirintul osos ce adăpostește nervul acustic. Comunicarea cu faringele se face prin intermediul trompei lui Eustachio, prin care se produce egalizarea presiunilor la acest nivel, precum și drenajul urechii medii. Reversul mecanismului fiziologic are loc în timpul infecțiilor nazofaringiene (rinofaringite, adenoidite, sinuzite), moment in care trompa lui Eustachio se poate inflama și împiedica astfel drenajul. Otita medie este o boala comuna întâlnit în practica medicala. Otita medie reprezinta inflamarea urechii medii. Se clasifica in otita medie acuta ce are drept simptom principal otalgia (durerea auriculara), care de obicei este brusca, intensa, pulsatila si accentuata nocturne, acompaniata de febra si alterarea starii generale. Otita medie exudative (catarala) este caracterizata prin persistenta unei secretii peste trei luni, fara semne de infectie, in timp ce in cazul otitei medii cronice supurative tipica este inflamatia persistenta a urechii medii, care da nastere otoreei si perforatiei de membrana timpanica. Conform ultimelor studii otita medie in procent de 40-68% este datorata in principal obstructiilor nazale. In clinica, obstrucția nazală, blocajul nazal sau congestia nazală se manifesta prin senzație de respirație dificilă pe nas. Din punct de vedere al severității obstrucția nazală poate fi ușoară/moderată sau severă și poate afecta una sau ambele fose nazale însa cel mai frecvent obstrucția nazală este bilaterală.
Printre cele mai frecvente cauze ale obstrucției nazale se numara:
•infecțiile virale și bacteriene care apar mai des în copilărie;
•rinita alergică cea mai frecventă cauză.
•polipii (vegetațiile adenoide) cauza cea mai frecventă de obstrucție nazală și respirație pe gură la copii.
Tratament: este reprezentat de tratamentul racelii: antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale, mucolitice. Otita medie necesita supraveghere si consult la fiecare 24-48 ore, avand in vedere posibilitatea progresiei catre otita bacteriana (supurata). Nu sunt necesare antibioticele (decat in cazul progresiei catre otita bacteriana)."
 

Diagnostic

In primul rand, medicul va verifica starea de sanatate a copilului. Va dori sa afle daca s-a confruntat recent cu o raceala sau durere de gat, daca intampina probleme cu somnul sau daca se trage de urechi. Cel mai probabil va apela la un instrument dotat cu lumina denumit otoscop pentru a verifica interiorul urechii, iar un timpan rosu, bombat indica o infectie. Exista si o versiune pneumatica de dispozitiv care sulfa aer in canalul auditiv pentru a verifica existenta lichidului in spatele timpanului. Un timpan normal se va misca in fata si in spate mai usor decat unul cu lichid. O alta modalitate de diagnostic consta in timpanometrie care foloseste tonuri si presiune a aerului; se foloseste o casca mica si moala ce contine un microfon si un difuzor, precum si un dispozitiv care variaza presiunea aerului din ureche si masoara cat de flexibil este timpanul la diferite presiuni. Audiometria este utila doar cand se suspecteaza pierderea auzului, iar investigatiile imagistice de tip RMN sau tomografie se impun doar in caz de complicatii (meningita, mastoidita, paralizia nervului facial).

otita la copii

Tratament pentru otita

Multi medici recomanda pentru tratamentul otitei un antibiotic, precum amoxicilina (sau eritromicina/claritromicina pentru cei alergici) pentru un interval de timp de 7-10 zile care trebuie urmat exact pentru perioada prescrisa (in caz contrar nu va fi suficient de eficace). Alaturi de acesta, se pot prescrie si analgezice (pentru durere) precum acetaminofen sau ibuprofen sau picaturi de ureche daca exista febra sau durere (in niciun caz aspirina care constituie un factor major de risc pentru sindromul Reye). Conform indrumarului emis de Academia Americana a Pediatrilor in 2013, este incurajata o abordare de tip monitorizare indeaproape a copiilor (antibioticele prezinta si o serie de reactii adverse), in special in categoria de varsta 6 luni-2 ani. Daca nu se amelioreaza starea in decurs de 48-72 ore de la debutul simptomelor, trebuie initiata antibioterapia; reprezinta ultima solutie, deoarece un abuz poate conduce la rezistenta la antibiotic.

In decurs de cateva zile veti observa o ameliorare a starii copilului, in caz contrar, impunandu-se modificarea antibioticului. Odata cu remedierea infectiei, lichidul poate persista, dar va disparea in decurs de 3-6 saptamani. Cele mai des intalnite complicatii ale otitei constau in ruperea membranei timpanice sau pierderea auzului, iar cele mai grave sunt mastoidita, labirintita si meningita.

Prevenirea otitei

Daca cel mic sufera de otite recurente, este important sa limitati anumiti factori, precum expunerea la fum de tigara si culcatul cu biberonul in gura, folosirea suzetei. Pentru situatiile grave, cand infectiile reapar si antibioticele nu ajuta, se poate recomanda timpanotomia (inserarea unor tuburi mici in timpan pentru a imbunatati circulatia aerului si a preveni acumularea de lichid timp de 6-9 luni) sau indepartarea polipilor (pentru a preveni raspandirea infectiei la trompa lui Eustachio). Poate ajuta si imunizarea cu vaccinul pneumococic conjugat, o igiena constanta si riguroasa, limitarea contactului cu copii bolnavi.

logo

 

www.magazinvavianpharma.ro 

Multumim doamnei doctor Stuparoiu Vatau Adriana Emilia pentru informatiile oferite. 

Surse:
http://patient.info; www.nidcd.nih.gov; www.uptodate.com

Articolul urmator
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
    Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

    Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    © 2024 Qbebe