11 remedii naturale la care să apelezi când copilului îi curge nasul

11 remedii naturale la care să apelezi când copilului îi curge nasul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă luna februarie este scurtă și deja ne gândim cu nerăbdare la primăvară, trebuie să știm faptul că zilele foarte reci pot alterna cu cele mai călduțe. Aceste variații de temperatură pot afecta mai ales organismul mai sensibil al micuților noștri, ceea ce poate duce la creșterea predispoziției de a dezvolta răceli sau viroze respiratorii. Din păcate, acestea aduc cu ele o grămadă de simptome neplăcute, printre care și un nas ce pare că nu se mai oprește din curs. Iată de ce, în articolul de mai jos, ai la îndemână câteva sugestii de remedii naturiste pentru mucișori, la care poți recurge oricând și care pot avea cele mai bune efecte asupra sănătății copilului tău. Ai mare grijă și supraveghează-ți cu  atenție copilul pentru a observa dacă nu cumva simptomele sale se agravează sau se prelungesc prea mult. În oricare dintre aceste cazuri, nu mai sta pe gânduri și consultă un medic pediatru!

 

Apa cu sare

Când al tău copil nu se simte bine din cauza nasului care curge, apelează cu încredere la unul dintre cele mai recomandate remedii naturiste pentru mucișori: apa cu sare.
Soluția salină va curăța nasul de toți agenții iritanți, va facilita eliminarea mucusului și va ușura considerabil respirația. O vei prepara în felul următor:

  • Amestecă 1/4 de lingură de sare de masă cu o cană de apă fiartă și răcită la temperatura camerei.
  • Pune câteva picături din soluție într-una dintre nările copilului, în timp ce-l vei ajuta să-și lase capul pe spate.
  • Imediat vei extrage excesul de mucus (ce va începe să se elimine) cu o seringă curată, în timp ce vei crea presiune, cu degetul, pe cealaltă nară.
  • Repetă demersul și pentru cealaltă nară. Pentru rezultate optime este recomandabil să te folosești de soluția salină de trei ori pe zi.

Inhalarea de abur

Inhalațiile cu abur vor diminua considerabil disconfortul provocat de nasul care curge și, în plus, îl vor ajuta pe micuț să doarmă mai bine.

Iată cum vei proceda:

  • Pentru un copil foarte mic, mergeți împreună în baia în care a fost lăsată să curgă, pentru o perioadă, apă fierbinte. Stați împreună în aburul format, având însă grijă ca micuțul să nu se încingă prea tare.
  • Pentru copiii mai mari, poți să aplici inhalațiile la nivelul feței. Așează-l pe copil pe un scaun și pune-i în față un castron cu apă fierbinte, neuitând să-i acoperi capul cu un prosop.Desigur, înainte îi vei arăta tu cum să pocedeze. Roagă-l să respire în abur pentru 5-10 minute și apoi suflați bine nasul.
  • Puteți repeta de câteva ori pe zi, până la ameliorarea situației.

remedii-naturiste-pentru-mucisori-inhalatii

Busuiocul

Datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale și antifungice, busuiocul este una dintre plantele ideale pentru tratamentul răcelilor. Nu ezita deci să-l utilizezi când copilului tău îi curge nasul.
De asemenea, busuiocul este și imunostimulator, așa că dă-i copilului oricare dintre remedii naturiste pentru mucișori:

  • Dă-i copilului să mestece, înainte de micul-dejun și înainte de culcare, câteva frunze proaspete de busuioc.
  • Obține suc de busuioc proaspăt, ia o linguriță din acesta și amestecă-l cu suc de ghimbir, zeamă de lămâie și miere. Copilul va primi această combinație de 2-3 ori pe zi. Atenție: acest remediu nu este recomandat copiilor mai mici de 3 ani!

Mușețelul

Florile de mușețel au proprietăți antihistaminice și poți apela la ele pentru copiii mai mari de 1 an.
Dacă vrei ca al tău copil să strănute tot mai puțin și să nu mai fie deranjat de nasul care curge, procedează precum mai jos:

  • Pune o lingură de flori uscate de mușețel în apă care fierbe (cam două căni de apă)
  • Stinge focul, acoperă ceaiul și lasă-l la răcit.
  • Poți adăuga în ceai și puțină miere (numai dacă ai un copil mai mare de 2 ani).
  • Dă-i din acest ceai copilului, de două ori pe zi.

Citește și: Ceaiurile pentru copii: Ghid de la fitoterapeut

Uleiul de eucalipt

Eucaliptul acționează ca un decongestionant, așa că va fi numai bun pentru tratarea nasului care curge.
Puteți să vă folosiți de el astfel:

  • Pune 4-5 picături de ulei esențial de eucalipt în cadă și lasă-l pe copil să stea în apa caldă pentru 10 minute.
  • Poți să pui 10 picături de ulei de eucalipt într-o jumătate de cană de ulei de măsline (extravirgin) călduț. Fă-i copilului un masaj pe piept cu acest amestec, mai ales înainte să-l culci.

Frunze-de-eucalipt-ulei-de-eucalipt

Uleiul de camfor și uleiul de cocos

Când nasul copilului curge, îl poți ajuta și în acest fel: masează-l seara cu ulei de cocos și cu ulei de camfor.
Esențial este ca acestea să fie ușor încălzite înainte de a le aplica pe corp și mai ales nu uita să le „testezi" pe o suprafață foarte mică a corpului înainte de a face masaj pe întreg corpul (în condițiile în care este posibil ca micuțul să fie alergic la acestea).

Supa caldă de pui

Tot pentru copiii mai mari de 1 an, supa de pui poate fi un excelent remediu naturist pentru mucișori. Nu numai că aceasta este un aliment nutritiv și ușor de digerat, dar poate stimula funcționarea sistemului imunitar.
În funcție de vârsta copilului tău, poți să îmbogățești supa cu sfeclă, spanac sau morcovi. Oferă-i micuțului cam 2-3 porții de supă pe zi.

Supa-de-pui-cu-morcovi

Citește și: Alimentatia recomandata in raceala si gripa

Mierea

Grație proprietăților sale antibacteriene și emoliente, mierea poate fi de un real folos când copilul tău are probleme legate de nasul care curge. Cu toate acestea, nu recurge la miere pentru un copil mai mic de 2 ani și jumătate- 3 ani (datorită riscului de contaminare cu toxina botulinică).

Ca să profiți de efectele benefice ale mierii, urmează indicațiile de mai jos:

  • Amestecă 1-2 lingurițe de miere într-un pahar cu apă călduță. Roagă-l pe copil să bea de două ori pe zi.
  • Combină 1 linguriță de miere cu 1/2 linguriță de zeamă de lămâie și pune-le într-o cană cu apă călduță. Dă-i copilului să bea cel puțin o dată pe zi.

Usturoiul

Având puternice proprietăți antiseptice, usturoiul este un remediu eficient pentru nasul care curge.
Îți poți trata copilul (mai mare de 3 ani) cu usturoi respectând cu atenție indicațiile de mai jos:

  • Zdrobește 3 căței de usturoi până se formează o pastă. Arată-i copilului cum să inhaleze aroma de usturoi. Vei observa că respirația i se va ușura treptat.
  • Adaugă usturoi într-o supă caldă de pui, pe care i-o vei servi copilului. Usturoiul va spori efectul binefăcător al supei, stimulând imunitatea și grăbind vindecarea.
  • 3 căței de usturoi vor fi tăiați în bucăți foarte mici și puși la fiert (la o cană de apă) pentru 3-5 minute. Soluția va fi amestecată și vei adăuga în ea puțin zahăr. Dă-i copilului din ea măcar o dată pe zi, până la ameliorarea simptomelor neplăcute provocate de nasul ce curge.

Masaj cu ajutorul unui burete

Când copilul tău are frisoane și îi curge nasul, poți să recurgi și la următoarea soluție: fă-i copilului un masaj cu apă călâie, cu un burete, pe brațe, în regiunea subsuorilor și pe partea inferioară a picioarelor.
Pentru copiii mai mici de 2 ani, înmoaie foarte puțin un burete în apă călduță și masează în zonele precizate mai sus.
În schimb, pentru copiii mai măricei poți să încerci să folosești apă ceva mai rece, dar nu prea rece, întrucât poți să-i faci micuțului mai mult rău decât bine.
Poți să repeți demersul și de două ori pe zi, dacă observi că al tău copil se simte mai bine și dacă începe să doarmă mai bine.

Nu uita să-ți hidratezi constant copilul

În vederea drenării secrețiilor nazale, este necear să-i oferi copilului lichide, dar în mod constant.
Dacă este vorba de un bebeluș, poți să completezi laptele matern cu lapte praf. Dacă ai un copil mai mare, oferă-i nu numai apă, dar și ceaiuri, sucuri de fructe sau iaurt de băut.

Voi ați mai auzit și de alte remedii naturiste pentru mucișori?

Surse:
www.gomama247.com; www.top10homeremedies.com; www.healcure.org

Surse foto: www.pixabay.com

Articolul urmator
11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care cred că nu sunt "de nasul" partenerilor de viață
    Zodiile care cred că nu sunt "de nasul" partenerilor de viață

    Stima de sine scăzută și neîncrederea, cumulate cu dorința de a fi pe placul tuturor și sentimentul de inferioritate determină patru nativi ai zodiacului să se simtă inferiori...

    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
    12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

    În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult
    5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult

    Pentru a avea succes, un lider ar trebui să aibă numeroase calități, precum: să întocmească o strategie, să se consulte cu ceilalți membri din echipă ca să o pună în...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    © 2024 Qbebe